Van Avermaet klopt Sagan in Omloop Het Nieuwsblad
foto: Sirotti
zaterdag 27 februari 2016 om 16:43

Van Avermaet klopt Sagan in Omloop Het Nieuwsblad

Greg van Avermaet heeft de 71e uitgave van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Belg van BMC was in de oplopende finishstraat in Gent de sterkste van een kopgroep van vijf. Peter Sagan werd tweede, Tiesj Benoot derde. Voor Van Avermaet is het zijn eerste zege in de Omloop en tevens zijn eerste overwinning van het seizoen.

Verandas Willems hofleverancier in kopgroep
Verandas Willems werd aan het deelnemersveld van de Omloop toegevoegd na het afhaken van Giant-Alpecin en schaadde het vertrouwen van de organisatoren absoluut niet. De ploeg stuurde maar liefst drie man mee in de twaalf renners sterke kopgroep, die vroeg na de start in Gent ontstond. Een van hen was Kai Reus. Brian van Goethem van Roompot Oranje Peloton zorgde voor nog meer Nederlands bloed in de kopgroep.

De twaalf pakten een maximale voorsprong van 5,5 minuut. Op de Muur (de vijfde van in totaal dertien hellingen) waren daar nog vier minuten van over. De koplopers bleven lang buiten schot, al werd er steeds meer van de voorsprong afgeknabbeld. Vier man besloten de hergroepering niet af te wachten en reden vooraan weg: Reus en zijn Verandas Willems-ploeggenoot Brecht Dhaene kregen Julien Morice (Direct Energie) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) met zich mee.

Van Avermaet en Sagan trekken ten aanval
Achter hen gooiden van de favorieten Greg van Avermaet (BMC), Peter Sagan (Tinkoff), Tiesj Benoot (Lotto Soudal) en Luke Rowe (Sky) van de favorieten het eerst hun kaarten op tafel. Zij maakten zich los op de Taaienberg en sloten op een kleine vijftig kilometer van de finish aan bij de koplopers, waar een onfortuinlijke Reus door een lekke band moest afhaken. Etixx-Quick-Step was op achtervolgen aangewezen en daarbij kwam Tony Martin in een bocht ten val. Wat later gingen ook Philippe Gilbert en Jasper Stuyven onderuit, maar net als Martin konden ook de Belgen hun weg voortzetten.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Lotto Soudal; Benoot, Tiesj;

De 21-jarige Benoot imponeerde – foto: Sirotti

Na de Lange Munte, de laatste hindernis van de dag, begonnen de koplopers met een marge van een kleine minuut aan de laatste twintig kilometer. Van de oorspronkelijke vluchters was Gougeard de enige die intussen nog wist aan te haken. De Fransman voerde het tempo zelfs nog op toen de achtervolgers met nog ruim een kilometer te gaan akelig dichtbij kwamen.

Van Avermaet ijzersterk in sprint
In de eindsprint was er voor Gougeard echter alleen nog maar een bijrol weggelegd. In de oplopende slotmeters zette Van Avermaet als eerste aan en dat tempo was iedereen te machtig. Sagan, die de eerste winnaar in de regenboogtrui had kunnen worden sinds Freddy Maertens in 1977, kwam duidelijk tekort. Achter hem werden Benoot, Rowe en Gougeard derde, vierde en vijfde.

Terpstra beste Nederlander op plaats 30
De Nederlanders bleven ver verwijderd van de ereplaatsen. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) deed het nog het beste met een dertigste plaats, op vijftien seconden van de winnaar. Daar weer drie plaatsen achter eindigde Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo). Reus, een van de smaakmakers van de dag, werd uiteindelijk 71e in de 71e Omloop, met een achterstand van bijna vijf minuten.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Tinkoff; 2016, Bmc, Racing; 2016, Lotto Soudal; Sagan, Peter; Van Avermaet, Greg; Benoot, Tiesj; Gand;

Het podium van de Omloop Het Nieuwsblad 2016 – foto: Sirotti

flag-be Omloop Het Nieuwsblad
Uitslag: Gent-Gent (200km)
1. flag-be Greg van Avermaet (BMC) in 4u54m12s
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) z.t.
3. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
4. flag-gb Luke Rowe (Sky)
5. flag-fr Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) op 6s
6. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 9s
7. flag-fr Adrien Petit (Direct Energie) allen z.t.
8. flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)
9. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
10. flag-fr Matthieu Ladagnous (FDJ)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
62 Reacties
27 februari 2016 16:55
Etixx echt een tijdje opzichtig voor lul gereden, daarvoor gaan er 4 kop-over-kop terwijl Terpstra en Boonen in de wielen van VDB en der Tony chillen, lelijk gezicht.
27 februari 2016 16:55
Sterk nummertje van van avermaet. Wat betreft Lotto-jumbo betreft denk ik dat ze prima gereden hebben. Gegokt en verloren, maar wel nog met 3 man in het flink uitgedunde peloton. Hofland had een mechanisch probleem waardoor het voor hem over was. Meest opvallende vond ik de totale onzichtbaarheid van katusha
27 februari 2016 16:56
@RV
Ja, meedoen om de knikkers. Totdat Fabian op de Oude Kwaremont alle knikkers keihard uit Peter's zijn broekzak graait ;)
27 februari 2016 16:56
Een paar dingen die ik wel kwijt wil over deze wedstrijd.

Reus krijgt van mij een superster +1. Wat jammer dat hij lek rijdt/leegloper heeft.. Ik had hem ook wel zien volgen net als Gougeard.

Gougeard ook fantastische wedstrijd van zo'n jonge vent, alleen wel tactisch hopeloos gereden. Ik ben fan, maar hoop dat hij hier snel van leert. Op het moment dat hij wordt ingelopen samen met Reus moet hij niet 1 seconde meer op kop komen. Hij rijdt vanaf het begin van de wedstrijd op kop, levert een enorme inspanning om over de heuvelzone te komen en zich in de eerste groep te manifesteren. De wedstrijd is wat dat betreft geslaagd voor zo'n jongen, het enige wat het nog beter zou maken is winnen. En dat is precies wat hij voor zichzelf heeft weggehaald. Wanneer hij niet 1 keer op kop zou komen kan Rowe zo boos worden als hij zou willen, maar de andere 4 hadden geen keuze. Ze moesten blijven rijden en zouden dat ook blijven doen. Wanneer het peloton dan dichtbij komt speel je het op alles of niets en probeer je weg te rijden (net als Stannard vorig jaar) van de 4 die zich leeg hebben gereden om voor het peloton te blijven. Op deze manier overnemen, en in de laatste kilometer zelfs op kop rijden is gewoon suicide geweest. Helaas, want ik had hem graag zien verrassen.

Los daarvan is het natuurlijk mooi dat Greg eindelijk eens een (semi)klassieker weet te winnen, het is hem van harte gegund.
27 februari 2016 17:00
@RV, geen Tony.. Wisniowksi. Tony was al lang van het podium 'gegleden' voordat Boonen zich ook maar voorin het peloton heeft laten zien. Daarnaast vind ik niet dat Gougeard sowieso al had verloren, lees mn voorgaande verklaring. Ik krijg het idee dat je vorig jaar ook vond dat Stannard 'sowieso had verloren'. Wanneer je er vanuit gaat dat je niet kunt winnen heb je pas sowieso verloren.

@Reynaerde
Weer zo'n jaar? Als wereldkampioen?
27 februari 2016 17:02
pracht koers laat er nog velen volgen
27 februari 2016 17:04
Majestueus!!! Deze GVA lijkt wéér stappen te hebben gezet!
27 februari 2016 17:08
Fantastische sprint van GVA, hij leek op de heuvels ook al de betere van de kopgroep (al ging Tiesj ook lekker). Morgen revanche van Kristoff en Boonen?
27 februari 2016 17:09
Gougeard heeft uitstekend gereden!
Hopelijk komt zijn tijd in de Vlaamse klassiekers nog. Hij heeft respect verworven binnen de groep!
27 februari 2016 17:09
Lekker dat Van Avermaet wint, Gougeard is een enorme klasbak en verder een slaapverwekkend saaie koers.
27 februari 2016 17:13
Een prima begin van het klassieker seizoen. Leuke koers.
27 februari 2016 17:13
Tja in een strijd tussen twee tweede plaatsen verzamelaars moet er toch eentje winnen

Mooi dat Greg zijn favoriete rol waar weet te maken
27 februari 2016 17:14
Grote favoriet Kristoff nergens te bekennen, merkwaardig gezien zijn vormpeil in de afgelopen wedstrijden. Reus is een bikkel en prachtig podium met een mooie zege voor Greg!

Overigens was ik te voorbarig over Hofland, die heeft te maken gehad met technische problemen op de Taaienberg. Dan weet je dat je wedstrijd over is, net als Jens Keukeleire.
27 februari 2016 17:14
Mooie koers gezien. OPQS compleet door het ijs gezakt. Dat wordt dus ook morgen leuk. Straftraining!
27 februari 2016 17:16
@tokstar
VA deed hield overduidelijk een beetje in tijdens zijn aflossingen. Vooral qua lengte.
27 februari 2016 17:16
GVA: 30 jaar
Sagan : 26 jaar
Benoot : 21 jaar, 21!!!! Dit is zelden gezien, hij heeft de klasse, de inhoud, de afstand... Dé renner van de toekomst
27 februari 2016 17:18
Hoi Arry, ik begrijp je uiteenzetting maar denk in dit specifieke geval, met jongens als v Avermaet en Sagan erbij, dat hij geen kans heeft en daarna de koers dapper en met mooie ereplaats besloten heeft. Anders was het wellicht Debusschere geweest en hij op stek 44. Dan maar even buiten de 'wetten', prima gedaan Gouggy, je hebt er een fan bij.

En de vergelijking met Stannard gaat mmmmmankk, want die zat bij de selectie en was niet teruggewaaid en aan blijven haken na een lange vlucht. Sterker nog zag ik goede kansen voor Stannard toe ik bemerkte dat Boonen per se moest winnen vorig jaar, onvergelijkbaar.

En @ Miguelson, sommigen zijn vroeg volwassen, als je hem zo ziet denk je ook niet aan een 21-jarige, ik bedoel maar te zeggen dat jong goed zijn niet per se inhoudt dat het per definitie beter wordt.
27 februari 2016 17:21
Geweldige wedstrijd gezien! Gougeard en Reus die de vier grote tegenaanvallers lang weten af te houden en daarna gewoon meestrijden om de zege. Jammer van die lekke band van Reus ja waardoor zijn kans weg was om hetzelfde te doen als Gougeard. Al weet ik niet of dat hem ook gelukt zou zijn. Gougeard loste toch ook even op de Lange Munte. Voor beidde een dikke pluim.

En Van Avermaet maakt het meer dan sterk af in de sprint.
27 februari 2016 17:22
Hup Greg! Mooie overwinning.

Quote:
De wedstrijd is wat dat betreft geslaagd voor zo'n jongen, het enige wat het nog beter zou maken is winnen met een leuke uitslag thuiskomen.


Fixed.
27 februari 2016 17:37
Mooie zege voor van Avermaet. Het is hem gegund.
Kristoff idd. nergens te bekennen. Wel zelfkennis bij de Noor, want hij had het aangekondigd.
27 februari 2016 17:40
Nog niet verder dan een top 10?
27 februari 2016 17:43
Leuke wedstrijd. Dit zijn de mooiste koersen waar het peleton scheurt op 50 km. van de meet. Spijtig dat Sagan niet wint.
27 februari 2016 17:45
Mooi voor Greg. Sagan stijgt qua klasse mijlenver boven iedereen uit, die komt hier gewoon een beetje freewheelen en vindt zichzelf dan voorin terug. Knap als je die dan weet te verslaan.

Wel onrustbarend dat alleen een paar Vlaamse renners deze koers echt serieus lijken te nemen.
27 februari 2016 17:52
Leuke koers gezien. Cougeard goed gereden niet taktisch goed maar wat een karakter en zeker ook inhoud. Nikkie last van val van tonny martin . Gva was erg sterk indie sprint en dit is niet het laatste wat hij daadwerkelijk wint dit jaar denk ik.
27 februari 2016 17:54
koers verloren op de taaienberg zitten slapen of niet goed genoeg denk het laatste

Om te reageren moet je ingelogd zijn.