Van Avermaet over toekomst: “Er moet stilaan duidelijkheid komen”
foto: Sirotti
zaterdag 14 april 2018 om 11:05

Van Avermaet over toekomst: “Er moet stilaan duidelijkheid komen”

Greg Van Avermaet bleef dit voorjaar verstoken van een klassiekerzege. Komende zondag krijgt hij in de Amstel Gold Race een laatste kans om een grote vis binnen te halen. Toch beschikt de Belg over het nodige vertrouwen in aanloop naar de Nederlandse heuvelklassieker. “Ik vind de Amstel een mooie koers. Zonder pech moet ik kunnen meedingen voor de overwinning”, aldus de Olympisch kampioen in een interview met Het Laatste Nieuws.

Derde in de E3 Harelbeke, vierde in Parijs-Roubaix, vijfde in de Ronde van Vlaanderen en achtste in Dwars door Vlaanderen. Voor veel renners zou dit een uitstekend rapport zijn, maar voor Van Avermaet zal het aanvoelen als een teleurstelling na zijn wonderjaar 2017. Toen wist hij in het voorseizoen maar liefst vier klassiekers te winnen, waaronder De Hel van Het Noorden.

De BMC-coureur heeft wel een verklaring voor zijn mindere uitslagen. “In zat in de finale te vaak geïsoleerd. Waar Quick-Step Floors kon spelen met vier renners, konden wij dat maar met één. Dat was een probleem. We hebben wel degelijk het potentieel, maar door pech en mindere optredens kwam dat er niet uit. Hierdoor val je in de finale al snel alleen. Daarnaast ontbrak de factor geluk. Het moet ook allemaal een beetje meezitten. Wat in 2017 wél lukte, lukte dit voorseizoen net niet.”

Ondanks een voorjaar van net-niet, denkt Van Avermaet dat hij in de Amstel wel een kans maakt op de zege. “De razendsnelle opeenvolging van klimmetjes ligt me wel. Ik moet op het huidige parcours goed uit de voeten kunnen, en dus mee kunnen doen voor winst. Het wordt zeker niet gemakkelijk, met de aanwezigheid van frissere klimmers als Alejandro Valverde en Tim Wellens. Maar ik kijk er wel naar uit”, is hij strijdvaardig.

Belg voert druk op BMC lichtjes op: “Wil stilaan weten waar ik aan toe ben”
Naast de beslommeringen op de fiets, hangt ook de broze toekomst van Van Avermaet’s werkgever BMC als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. De klassiekerspecialist gaf in een vroeg stadium al aan het management alle tijd te geven om een nieuwe geldschieter te vinden. Hij lijkt nu langzaam terug te komen op zijn woorden.

Op de vraag of hij al weet waar hij volgend jaar zal koersen, antwoord Van Avermaet negatief. “Ik ben er nog niet echt mee bezig geweest. De focus lag volledig op het wielrennen. Ik heb nog niks van BMC gehoord. Het blijft jammer genoeg heel erg stil. Ik wil stilaan toch wel weten waar ik aan toe ben.”

Eind maart meldde Het Laatste Nieuws nog dat de kans aanwezig is dat de 32-jarige Belg komend jaar het tenue zal dragen van Bahrain Merida. Prins Nasser bin Hamad Al Khalifa, de grote man achter het project, wil een heus sterrenteam op poten zetten dat moet concurreren met ploegen als Sky en BMC. Van Avermaet zou naar verluidt de gedroomde kandidaat zijn om de klassiekerploeg te versterken, samen met landgenoten Dylan Teuns en Wout van Aert.

RIDE Magazine
17 Reacties
14-04-2018 11:26
Gedroomde ploegmaat.
"In zat in de finale te vaak geïsoleerd."

"Het wordt zeker niet gemakkelijk, met de aanwezigheid van frissere klimmers als Alejandro Valverde, Dylan Teuns en Tim Wellens."

Dus nu er een ploegmaat wel kans heeft om diep in de finale mee te doen, is dat plots ook slecht voor zijn winstkansen?
14-04-2018 12:09
Is zijn patent op overwinningen verlopen ?
14-04-2018 12:10
Hij kan toch niks goed zeggen op deze site. Een triest lot dat menig kampioen staat te wachten op de kennersfora.
14-04-2018 12:10
Waarom geeft hij gewoon niet toe dar hij echt niet goed was.
14-04-2018 12:21
Van Avermaet moet maar naar Bahrain gaan, maar zou toch leuker zijn als Van Aert naar Lotto zou gaan, leuke combinatie met Benoot en Wellens . Lekker onbevangen rijden en als ze dan eens moeten afstoppen, dan is 't tenminste voor een andere toffe renner.
14-04-2018 12:46
Inderdaad, zijn prestaties in klassiekers tot nu toe vallen alleszins mee. Er zijn maar twee die het beter doen, dat is allerminst een schande. Zal mij benieuwen hoe goed hij het zondag gaat doen - hij zou mij positief verrassen met een top5.
14-04-2018 13:10
Hij zal heus wel naar Bahrein gaan; zijn zwager Verbrugghe is daar immers ploegleider.
14-04-2018 14:01
Tja, steengoed renner maar helaas niet echt een winnaar.
14-04-2018 14:07
niet echt een winnaar ja halloooo
14-04-2018 14:44
Sunweb ???
14-04-2018 14:50
Ze hebben van porte de tijd gekregen tot begin mei om een nieuwe hoofdsponsor te vinden dus de tijd dringt. Zowel thomas als porte op de transfermarkt zou wel eens heel interessant kunnen worden.
Ik zal blij zijn als er een echte winnaar bijkomt naast nibali want de druk moet zowat ondraagelijk zijn voor hem. In 2017 had die heel het gewicht van de ploeg op zijn schouders en hij leed er echt onder volgens ingewijden. Gelukkig heeft hij milaan sanremo al binnen en kan hij hopelijk iets meer tranquilo zijn in de rest van van het seizoen
14-04-2018 14:53
Neen geen sunweb voor gva toch niet onder de huidige manier van werken.
Sunweb spiegelt zich aan sky met renners die niets te zeggen hebben en maar moeten luisteren onder het allesziend oog van de leiding aldaar. Dit is niets voor gva
14-04-2018 16:25
@nibs.Je.gelooft toch niet dat.Dumoulin
Niet zijn.eigen.programma en zijjn eigen zeggen.heeft in de p lieg Sunweb.
Dumoulin krijgt het.vilgens mij nog klaar
Als het hem niet meer bevalt om te zeggen
jullie bekijken.het maar, en stopt met.wielre ben en.gaat studeren.
Spekenbrink kan.veel willen., maar zal toch
Moeten.luisteren naar het icoon van.de ploeg, en dat.is Dumoulin.
14-04-2018 17:01
Dumo zal daar geen carte blanche hebben maar kan natuurlijk wel wat meer gewicht in de schaal werpen dan de anderen dan zal ik niet ontkennen. Maar dit moet ook niet overschat worden natuurlijk. Dumo heeft enkel de giro al binnen dus vooalsnog is de status hype en verwachting. Bijlange na niet genoeg om daar de patron uit te gaan hangen.
14-04-2018 20:20
Tsja, enkel de Giro. In Bergen won hij ook nog een truitje. Wel een bleek truitje met wat streepjes, dat wel.
14-04-2018 23:24
Nog niet zo lang geleden vond ie het prima als ie het op het laatste moment zou horen, want loyaal enzo. En nu moet er opeens duidelijk komen. Wat een pannekoek die man. Bah.
14-04-2018 23:58
@hensie idd u heeft overschot van gelijk maar een ver contract elders doet natuurlijk snel vergeten. Ook de belofte dat hij 4 a 5 man mag meenemen klinkt wss aanlokkelijk en gva had daar op het moment vd uitspraak wellicht nog geen idee van.Dit gezegd zijnde vraag ik mij toch af of het wel nog een goede keuze is gva binnen te halen. Vorig jaar zat echt alles mee.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.