Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde
Greg Van Avermaet heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. Op de wielerbaan van Roubaix klopte hij in een sprint met vijf renners Zdeněk Štybar. Sebastian Langeveld legde beslag op de derde plaats
Een peloton van 199 renners vertrok ’s morgens in Compiègne aan een droge en zonnige editie van Parijs-Roubaix. De wedstrijd kende een razendsnelle start. Tijdens het eerste wedstrijduur werd er 50,9 kilometer afgelegd. Er waren verschillende ontsnappingspogingen, maar het peloton slaagde er keer op keer in om de rijen gesloten te houden.
Na ongeveer negentig kilometer ontsnapten Jelle Wallays (Lotto Soudal), Mickaël Delage (FDJ) en Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM). Het trio slaagde erin om als kopgroep aan de eerste kasseistrook te beginnen. Martinez haakte onderweg af, waardoor de leiders met twee verder gingen. Een valpartij zorgde ervoor dat het peloton in twee stukken brak, maar na de raviaillering volgde er een samensmelting. Door een nieuwe valpartij kwam Niki Terpstra in een van de achtervolgende groepjes terecht.
Terpstra valt uit
Katusha zorgde ervoor dat het peloton een hoog tempo bleef rijden, waardoor de leiders in het zicht van het peloton bleven. Stijn Vandenbergh slaagde erin om de oversteek te maken, waarna de voorsprong gaandeweg weer begon te groeien. De wedstrijd werd traditioneel gekenmerkt door valpartijen en materiaalpech. Oliver Naesen raakte hierdoor verschillende malen achterop, terwijl ook Van Avermaet door pech tot achtervolgen werd gedwongen. Terpstra moest door een val op 120 kilometer van het einde zelfs de wedstrijd verlaten.
Een versnelling van Boonen op honderd kilometer van het einde zorgde ervoor dat het peloton in de aanloop naar het Bos van Wallers uitdunde. Aan kop van de wedstrijd bleef Wallays als enige over, maar hij kreeg gezelschap van Sylvain Chavanel. Op tachtig kilometer voor de finish versnelde Trek-Segafredo, waarna het peloton opnieuw uitgedund werd. De vluchters werden inmiddels bijgehaald. Na een demarrage van Sagan ontstond er een nieuwe kopgroep met zijn ploeggenoot Maciej Bodnar, Jasper Stuyven en Daniel Oss. Sagan reed lek, waarna Bodnar op hem wachtte en Stuyven en Oss vooraan overbleven.
Na twee onsuccesvolle pogingen van Langeveld en Dylan van Baarle om in de tegenaanval te gaan, waagden Gianni Moscon, Jürgen Roelandts en Dmitri Claeys een poging. De drie wisten aan te sluiten bij de koplopers. Een versnelling van Sagan zorgde ondertussen voor een schifting in de groep der favorieten. Op veertig kilometer van het einde voegden zij zich aan kop van de wedstrijd, waardoor er een kopgroep van vijftien renners ontstond.
Langeveld mee in de finale
Het lukte Oss wederom om enkele tellen voorsprong te veroveren. Er onstond een nieuwe achtervolgersgroep met Stybar ook Van Avermaet, Stuyvenn, Roelandts, Moscon en Langeveld, maar zonder Boonen. Oss werd ingerekend, waardoor er een kopgroep van zeven renners ontstond. Een versnelling van Langeveld op Camphin-en-Pévèle zorgden ervoor dat Oss afhaakte. Op Carrefour de l’Arbre bepaalde Van Avermaet het tempo. Enkel Stybar en Langeveld konden volgen.
Van Avermaet wint snelste Parijs-Roubaix ooit
De drie zouden – ondanks een aanval van Stybar op vier kilometer van het einde – samen richting de wielerbaan in Roubaix rijden. Op de piste wisten Moscon en Stuyven nog aan te sluiten. Stybar ging de sprint van vroeg aan en pakte drie fietslengtes, maar Van Avermaet kwam alsnog langszij. Op 31-jarige leeftijd weet hij daardoor zijn eerste monument op zijn erelijst bij te schrijven. Tom Boonen finishte in een achtervolgende groep en werd in de laatste wedstrijd van zijn carrière dertiende.
De wedstrijd werd afgesloten met een gemiddelde van 45,204 kilometer per uur. Het oude record van Peter Post uit 1964 (45,129 km/u) is hiermee gebroken.
Het grootste verschil tussen van Avermaet en Sagan dit voorjaar is dat bijna alles meezat bij van Avermaet, alleen in de ronde had hij pech in de finale.
En gelukkig zijn we van dat Boonen gezever af.
Toch mooi voor Cannondale dat ze met Langeveld en van Baarle toch goed mee hebben gedaan. Mannen van Sunweb ook niet slecht, kwamen nog wat te kort.
Het is natuurlijk hartstikke verdiend voor Van Avermaet, de absolute koning van dit voorjaar (straks vast samen met Valverde). Hij kwam van heel ver terug, en tactisch heeft BMC het echt geweldig gespeeld. Briljante rol voor Oss, op het cruciale tussenstuk.
Maar, ok... helaas ook deze wedstrijd toch wel grotendeels bepaald door (de) pech (van Sagan). Twee keer in prominente posities, nadat ie zelf aanviel, teruggeslagen worden door fietsproblemen. Heel erg jammer. Doet niet meteen iets af aan de winst van Greg, maar voor mij wel aan het genieten van de wedstrijd. Gelukkig nog die razendspannende finale!
Maar hoe dan ook, Van Avermaet verdient het. Winst in alle wedstrijden op kasseien behalve Kuurne, en Vlaanderen (waar ie tweede wordt)... Bizar.
Dat Sagan een tikkeltje overschat wordt en Van Avermaet een tikkeltje onderschat wordt.
(En wat had Sagan weer een pech.)
Het kasseienboek kan weer dicht voor dit jaar.
Ik weet dat hij lekke banden had, niet verwonderlijk als je ziet hoe die de slechte stukken opzoekt, rijdt meer in het grind dan op de kasseien.
Naesen bv heeft meer pech gehad dan Sagan en moest ganse koers in de achtervolging.
Sagan gaf het op na 2 keer lek.
Boonen had Gilbert goed kunnen gebruiken
Proficiat Greg!!!!!
Ook mooi van Stuyven, Moscon en Langeveld. Die eerste twee zijn de toekomst.
Boonen bedankt voor alles het ga je goed!!!