Van Baarle reageert op commotie na uitspraken omtrent salbutamol
Dylan van Baarle heeft op Twitter gereageerd op de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken omtrent het gebruik van salbutamol. In het radioprogramma De Perstribune vertelde de Sky-renner een puffer te gebruiken. Niet vanwege astma, maar vanwege het feit dat de longen zwaar worden belast als wielrenner. In een tweet probeert Van Baarle de situatie nu te sussen. “Ze hebben me niet gevraagd of ik inspanningsastma heb. Ik gebruik de inhaler al sinds mijn tiende”, zo laat hij weten.
In het radioprogramma liet Van Baarle weten dat hij het puffertje gebruikt om zijn longcapaciteit te vergroten. “Als wielrenners worden onze longen kapotgemaakt door de inspanningen die we moeten leveren. Ik gebruik het puffertje dan ook om te kunnen ademen”, zegt Van Baarle, die het raar vindt dat er een limiet is op het gebruik van salbutamol.
“Ik ben van mening dat je het middel mag gebruiken, of helemaal niet. Ik vind het vreemd dat er een limiet is. Je gaat er niet harder van rijden”, zo laat de kersvers nationaal kampioen tijdrijden weten. Een storm aan verontwaardigde reacties was het gevolg, zeker gezien de recente geschiedenis van zijn kopman Chris Froome. De Brit werd vorige week na een maandenlang proces vrijgesproken in zijn salbutamol-zaak.
Van Baarle probeert zichzelf door middel van een tweet in een ander daglicht te stellen. “Ze hebben me niet gevraagd of ik astma/inspanningsastma heb. Ik gebruik de inhaler al vanaf mijn tiende, maar dan alleen bij inspanning. Dus inderdaad geen astma maar WEL inspanningsastma. Dankjewel!”, zo laat hij weten.
Wielrenner Dylan van Baarle: ‘Salbutamol moet je of verbieden of niet; het is onzin om er een limiet aan te stellen. Je gaat er zeker niet harder van rijden’. #DePerstribune #TDF2018
— De Perstribune (@DePerstribune) 8 juli 2018
Ze hebben me niet gevraagd naar of ik astma/inspanningsastma heb. Ik gebruik de inhaler al vanaf dat ik 10 jaar ben, maar dan alleen bij inspanning. Dus inderdaad geen astma maar WEL inspanningsastma. Dankjewel ! https://t.co/yclh1qYpph
— Dylan van Baarle (@DylanvanBaarle) 8 juli 2018
27 keer is bijna onmogelijk met een inhaler. Niemand heeft hem ooit zien puffen m.u.v. die ene keer in Romandië. Hoe komt het dan in zijn lichaam? Waarschijnlijk niet via de puffer. Injectie, oraal? En laat dat nu net verboden zijn.
Hij wil dit inderdaad nuanceren. Daarom trainde ie als een gek in Zuid-Afrika deze winter en postte alles op strava. Zo wilde hij Vuelta naspelen. Blijkbaar is dit niet gelukt.
Hij is dan wel vrijgesproken maar er is niets bewezen.
Heel apart.. een jochie van 10 medicijnen geven zonder noodzaak? Ik geloof er niks van..
Ik heb ook een ventolin puffer gekregen omdat ik inspanningsastma heb/had. Als je graag wilt sporten, maar je krijgt het er telkens heel benauwd van dan is het fijn om zo'n puffer te hebben. Topsport vind ik daarentegen wel een ander verhaal.
En ik sta open voor bewijs dat bepaalde officiele anti-astmamiddelen bescherming bieden aan de longen, dus preventief. In dat geval kan ik ook meegaan.
Ik wil niet zo fascistisch zijn dat per generatie alleen een handjevol uebermenschen mag winnen. Zou ook snel saai worden.
Het is wel prestatiebevorderend denk ik maar daarom nog geen doping. Als je rug zeer doet en je neemt ibuprofen dan kun je waarschijnlijk ook beter fietsen daarna. Maar om het nou gelijk doping te noemen.
Na een tijdje (zeker tijdens sporten) is het uitgewerkt en moet je het weer opnieuw innemen.
Puffen ze dan voor de wedstrijd?? Of heeft de puffer de vorm van een bidon?
Kan iemand dit verduidelijken?
Bij Sky zijn het allemaal cafeïne gebruikers. En de UCI laat ze allemaal maar hun gang gaan omdat het de rijkste ploeg is. Froome heeft zelfs 17 bakjes koffie gedronken op de dag dat hij gepakt werd. En dan zeggen ze ook nog allemaal dat ze al vanaf hun 10e koffie drinken! Lekker voorbeeld voor de jeugd. Waarom zouden ze koffie drinken als ze er niet harder door gaan fietsen? Schande is het. Walgelijke praktijken. Als de UCI niet meer het recht in hand neemt moeten we het zelf doen!
Daardoor ook zeer slecht voor het imago van de wielersport ! (zou UCI zich moeten aantrekken)
Maar als iedereen, met recht op gelijke kansen, deze middelen neemt, blijft de ongelijkheid in de resultaten waarschijnlijk toch in stand. Sporters strijden niet met gelijke middelen (lichamelijke mogelijkheden).