Van de GP Jef Poeske Scherens naar de Tour of Leuven, met Jasper Stuyven als ambassadeur
foto: Cor Vos
woensdag 7 augustus 2024 om 06:15

Van de GP Jef Poeske Scherens naar de Tour of Leuven, met Jasper Stuyven als ambassadeur

GP Jef Poeske Scherens. Het zal bij alle wielerliefhebbers een belletje rinkelen. Inmiddels heet de Leuvense eendagskoers de Tour of Leuven. De wedstrijd heeft Jasper Stuyven, die in 2018 zelf wist te winnen, als ambassadeur. WielerFlits neemt je mee in de historie.

Voor de eerste editie van de Tour of Leuven moeten we terugkeren naar het jaar 1963. Marcel Van Den Boogaert was de renner die toen zijn handen in de lucht kon gooien. Voor Van Den Boogaert was het ook de grootste overwinning in zijn carrière. Vervolgens wonnen er hoofdzakelijk Belgen, af en toe kon ook een Nederlander de zege grijpen in Leuven.

De eerste keer dat de zege niet naar een renner uit de Lage Landen ging, was in 1994, toen de Italiaan Mauro Bettin won. Vanaf deze overwinning kwam er meer internationalisering in de Belgische koers, maar de dominantie van de Belgen en Nederlanders op de erelijst is toch nog steeds aanwezig. In de 57 edities won er maar liefst 35 keer een Belg, twaalf keer kon een Nederlander juichen.

In 2018 wist Stuyven te winnen na een massasprint – foto: Cor Vos

De recordwinnaar? Frans Verbeeck. De Vlaams Brabander, die onder meer de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won, kon de wedstrijd vier keer winnen. Andere grote namen op de erelijst zijn Freddy Maertens, Jan Raas, Adrie van der Poel, Erik Dekker, Thor Hushovd, André Greipel en Jasper Stuyven.

Stuyven strandde op ‘zijn’ WK op de meest ondankbare plaats, de vierde – foto: Cor Vos

De Tour of Leuven is sinds 2021 onlosmakelijk verbonden met het WK wielrennen. In de binnenstad van Leuven werd er toen om de wereldtitel gekoerst. Het parcours van toen komt overigens grotendeels overeen met dat van de Tour of Leuven nu. Julian Alaphilippe kroonde zich in 2021 tot wereldkampioen, Leuvenaar Jasper Stuyven reed naar de vierde plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.