Mathieu van der Poel vaakst gekozen als beste renner van 2023, maar toch won Jonas Vingegaard de Velo d’Or
foto: Cor Vos
dinsdag 31 oktober 2023 om 09:22

Mathieu van der Poel vaakst gekozen als beste renner van 2023, maar toch won Jonas Vingegaard de Velo d’Or

Jonas Vingegaard ontving vorige week de Velo d’Or, de prijs voor allerbeste wielrenner van het seizoen. Mathieu van der Poel eindigde op de tweede plek. Nu blijkt echter dat maar liefst 16 van de 36 juryleden de Nederlander op de nummer één positie zetten, terwijl slechts acht van hen Jonas Vingegaard verkozen. Hoe kan dat?

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Velo d’Or is de prestigieuze jaarprijs van het Franse wielermagazine Vélo Magazine dat verbonden is aan de Tour de France-organisatie ASO en aan de Franse sportkrant L’Equipe. De jury bestaat uit wielerjournalisten, die een top-vijf opmaken van beste wielrenners van het jaar. Ze kunnen daarbij kiezen uit tien genomineerden.

Inmiddels heeft Vélo Magazine de precieze keuzes van de verschillende journalisten gedeeld. Daaruit blijkt dat zestien stemmers Van der Poel als beste renner van het jaar zien. Tadej Pogacar voerde elf lijstjes aan, terwijl Vingegaard slechts acht keer die eer kreeg. Toch behaalde Vingegaard 142 punten tegenover de 133 van Van der Poel en de 126 Pogacar.

De Deen ontbrak in geen enkel lijstje en stond maar liefst 34 keer in de top-drie. Van der Poel werd daarentegen vier keer helemaal weggelaten uit de top-vijf en stond ‘slechts’ dertig keer in de top-drie. Omdat de puntentelling geen extra voordeel geeft aan degene die het vaakst als eerste eindigde, dolf MVDP het onderspit tegen Vingegaard.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.