Kijk WielerFlits Live #11 met Jetse Bol en Maarten Tjallingii terug
WielerFlits Live #11
woensdag 6 april 2016 om 20:00

Kijk WielerFlits Live #11 met Jetse Bol en Maarten Tjallingii terug

Het is de week van de wielermonumenten. Wereldkampioen Peter Sagan won zondag op grootse wijze de honderdste Ronde van Vlaanderen. Kan hij ook Parijs-Roubaix winnen en zodoende een illustere dubbel slaan? Die vraag bespraken we deze week.

In WielerFlits Live #11 was wielrenner Jetse Bol te gast in de studio. De renner van Join-S|De Rijke praatte mee over de wieleractualiteit. Zaterdag kwam hij in actie in de Volta Limburg Classic, waar Floris Gerts naar de overwinning soleerde.

We hadden Skype-contact met Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) en verder hadden we aandacht voor vrouwenwielrennen, de Ronde van Baskenland en hadden we een uitgebreide vooruitblik op Parijs-Roubaix. De stelling van de week luidde: Mark Cavendish kan Parijs-Roubaix winnen.

Wil je niets missen? Abonneer je dan direct op ons YouTube-kanaal.

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
5 april 2016 12:11
Kijk dit zijn gasten die ervoor zorgen dat je er echt voor gaat zitten. Jetse is niet op zijn mondje gevallen en dat maakt dat ik hier zeker naar ga kijken. Ben heel benieuwd naar zijn kijk op de periode bij Belkin/Lotto_Jumbo en waarom het niet gelukt is op WT-niveau. Lag het aan de ploeg, aan zich zelf of was het een combinatie van factoren. En wat gaat er mis binnen het Nederlandse wielrennen waarom zoveel talentvolle Nederlandse wielrenners het niet redden op het hoogste niveau.
5 april 2016 12:48
@ rahimns:
Quote:
En wat gaat er mis binnen het Nederlandse wielrennen waarom zoveel talentvolle Nederlandse wielrenners het niet redden op het hoogste niveau.

zo'n negatieve benadering ben ik niet gewend van je. en zo slecht is het toch allemaal niet? zo hebben bijvoorbeeld Groenewegen en Gerts al gewonnen in hun eerste jaar. en Sam Oomen werd dan weer mooi derde in het Criterium International.
5 april 2016 12:59
Het Nederlandse wielrennen zou gebaat zijn bij een echt professioneel team, i.p.v. Een veredeld trapclubje dat parasiteert op een Belgisch kanon, dat vrijwel geheel buiten de ploeg traint en voorbereid. Het is echt niet raar en ik meen zelfs essentieel dat er van iedere renner afzonderlijk prestaties geëist worden. Zolang lekker mee blijven rijden het credo is en er niemand afgerekend wordt op het jaren achtereen uitblijven van serieuze zege's, zal er nooit een omgeving gecreëerd worden waarin excuses niet meer tellen. De samenstelling van de begeleidingstaf, met als triest dieptepunt het aanstellen van Addy Engels, is hiervan het meest schrijnende voorbeeld. Als de leiding het allemaal wel lekker vind gaan, zullen de renners ook minder snel hun grenzen opzoeken.
5 april 2016 13:27
@achtpuntzes als je kijkt naar de afgelopen 10 jaar hebben een aantal hele talentvolle renners het gewoon niet gered op het hoogste niveau. Kijk naar Jetse, Vermeltfoort en bijv Nick van der Lijke recent. Jongens met bovengemiddeld talent die het dan op het hoogste niveau niet redden op een of andere manier. Ik wil niet negatief doen, ik vind het gewoon vreemd dat ook relatief kleinere wielerlanden in staat zijn om echte wereldtoppers af te leveren die in een jaar meerdere grotere overwinningen pakken en het in Nederland net niet wilt lukken. Maar waar ligt dat dan aan: zijn het de trainingen, de voeding, de mentaliteit of andere meer duistere zaken. Ik weet het gewoon niet en ben gewoon benieuwd naar de visie van Jetse hier op.

@Sjohrz Dit is echt totale onzin natuurlijk en jij slaat wel echt helemaal door. De begeleiding bij TLJ is echt wel prima en men verwacht van hun renners echt wel meer dan dat ze maar even een beetje meerijden.
5 april 2016 13:28
Kijk er weer naar uit! In tegenstelling tot vorige edities, zal deze poll een stuk minder spannend zijn om te volgen :)
5 april 2016 13:30
Bol ten tijde van overstap van Belkin naar de Rijke: 'Ik weet dat ik m'n plafond nog niet bereikt heb. En als ik nu een stap terug moet zetten om er straks weer twee vooruit te zetten, dan is dat maar zo'.

Vraag is wanneer Bol verwacht dat tweede stapje te kunnen zetten? Al had hij vorig seizoen geen slecht seizoen, maar niet een waarmee je indruk maakt op de WT ploegen.
5 april 2016 13:47
Ik denk dat het zeker met mentaliteit te maken heeft - zonder alles over één kam te scheren natuurlijk. Ik reed eens een juniorenkoers in Limburg waar ik vanaf het treinstation met een rugzakje naar de start fietste. Daar aangekomen staan er volledige teambussen, peperdure carbon racemonsters en ouders langs de kant met reservewielen die twee keer zoveel kostten als mijn fiets. Als je al vanaf zo een jonge leeftijd zo gepamperd wordt, kan het wel eens lastig worden als je eenmaal prof bent en niet meer alles vanzelf gaat. Dat is toch een verschil met renners uit niet traditionele wielerlanden. Neem Colombianen of Australiërs, die komen hier, ver van huis, en moeten maar zorgen dat ze er wat van maken. Daar wordt je wel hard van. Hardheid die op het hoogste niveau het verschil kan maken.

Misschien is het een beetje een cliché, maar ik denk dat het zeker één van de factoren is die meespeelt.
5 april 2016 13:55
@rahimns
Dat is zeker een interessant onderwerp om Bol eens over te horen praten. Je voegt wel twee niveaus samen in één kwestie. Er is het 'niet redden op het hoogste niveau' en dat geldt voor Bol, Vermeltfoort en Van der Lijke. Daarnaast is er het uitblijven van echte Nederlandse wereldtoppers. Dan gaat het over renners die wél sterke uitslagen hebben gereden op het hoogste niveau en op nog jonge leeftijd, maar in de subtop zijn blijven steken.

Van het opleidingsteam van Rabobank is vaak gezegd dat het de beste was/is. Dat lijkt me een belangrijk deel van de verklaring: Nederlandse talenten nemen of namen tussen hun 18e en 21e een voorsprong op hun buitenlandse leeftijdsgenoten.
Inmiddels lijkt er een nivellering plaats te vinden: ook buiten Nederland komen er telkens meer renners van 20 of 21 jaar die al uitstekend meekomen op het hoogste niveau.

Of zou Bol het anders zien?
5 april 2016 14:00
Ik ben het met je eens stoemper. Nederlanders hebben minder een Over-mijn-lijk-mentaliteit dan vele andere landen. Ik heb het op heel veel plekken meegemaakt. Niet alleen met wielrennen, maar ook in het dagelijks leven. Er is gemiddeld genomen gewoon minder een killer mentaliteit in NL. Het leven is goed in NL, en makkelijk, daardoor ontbreekt soms die hardheid.

Disclaimer: ja het is erg generalizerend, ik ben mij er terderge van bewust dat er vele uitzonderingen zijn.
5 april 2016 14:09
ik geloof er niets van dat wij hier alleen maar watjes pamperen en dat ze een of twee grenzen verder wel weten hoe een wereldtopper te smeden. je moet het doen met wat je hebt, en that's it. vroeg of laat staat er wel weer een op hier. in wielerland Belgie wachten ze ook al generaties op een winnende ronderenner.
5 april 2016 14:54
"Achtpuntzes in België heeft dat puur te maken met het feit dat vele jongeren opgroeien met de kasseikoersen. Daardoor is het klassementsgedeelte een stuk minder interessant. Ik denk ook dat het met het opleiden te maken heeft, niet zo zeer met het talent.
5 april 2016 15:05
ach, ik kan er ook niks aan doen dat Adri zijn zoon lekker laat doen wat hij leuk vind en hem niet keihard de weg opschopt. ;)
5 april 2016 15:27
@rahimns
Niet iedere renner met goede U23-resultaten wordt even goed begeleid als bij Rabo CT. Bol, Vermeltfoort en Vd Lijke hadden al hun plafond bereikt, hoe hard Jetse dit ook ontkent.
5 april 2016 15:31
We zijn in Nederland natuurlijk ook wel erg gefocust op Nederlandse renners (en in iets mindere mate Belgische), daardoor valt het eerder op als er een mogelijk Nederlands talent is, en ook las de Nederlandse talenten niet doorbreken. Een Russisch of Australisch talent dat niet doorbreekt vergeet je veel eerder. Van de renners die podium reden op de wereldkampioenschappen beloften en junioren en de ronde van de toekomst is best een groot gedeelte waarvan je of niets meer hoort, of gewoon een goede renner zijn geworden maar geen topper en veelwinnaar. Van de bekendere namen noem ik maar Kreuziger en Betancur (hij kan natuurlijk altijd nog een echte topper worden, maar voorlopig is het niet veel), deze komen juist uit landen waar niet gepamperd wordt. En in Groot-Brittanie en Australie wordt denk ik ook wel gepamperd (buiten het fietsen om), zeker als je in de baanploegen zit, waar toch veel van de Britse en Australische toppers vandaan komen. Hoogstens zijn ze in hun jeugd wat minder gepamperd dan de Nederlanders. Froome is wat dat betreft een uitzondering, die heeft wel helemaal zelf zijn weg moeten vinden.

Ik heb trouwens op de stelling eens gestemd, maar dan ga ik ervan uit dat het erom gaat dat Cavendish ooit Parijs-Roubaix kan winnen (dat denk ik wel, alhoewel het erg moeilijk zal zijn). Voor dit jaar zie ik hem geen enkele kans, maken, aar het is volgens mij ook de bedoeling dat hij dit jaar wat ervaring opdoet en niet gelijk mee wil spelen voor winst.
5 april 2016 15:35
Toch moet er iets zijn waardoor wij het net niet redden in de absolute top. Kijk naar het Franse wielrennen aan het begin van deze eeuw was het op sterven na dood. Nu hebben ze wel 5 of 6 echt toprenners die al de absolute wereldtop halen. Wij blijven toch een beetje steken en zijn niet verder gekomen dan de subtop met af en toe een uitschieter. En het is lastig de vinger op te krijgen waar het verschil nou in zit. Misschien zijn we gewoon net te klein en hebben we het net te goed. Daar zou een kern van waarheid in kunnen zitten, maar ben gewoon benieuwd hoe men daar in de wielerwereld zelf over denkt.
5 april 2016 15:49
Het is niet zo dat geen enkele renner doorbreekt uit de jeugd. Ploeggenoten van Bol bij de junioren waren bijvoorbeeld Dumoulin, Kelderman, Hofland en Slagter. Die hebben toch wel resultaten gereden.
5 april 2016 15:49
@8.6 naar mijn mening is er in NL wel meer een pamper/marginale cultuur dan in vele andere landen. Tuurlijk is dat niet het enige, maar het speelt zeker wel mee. Ik mis bij bijna alle NL renners een zekere leipheid die je bij andere landen veel vaker ziet (zuid en oost europeanen en zuid amerikanen). Terpstra is een mooi voorbeeld naar mijn mening die de uitzondering op de regel is.

Want uiteindelijuk heeft rahims gelijk, waarom redden wij het als fietsland niet en zoveel anderen landen (ook kleinere landen) wel om toppers af te leveren?
5 april 2016 15:55
hoe komen we er eigenlijk bij dat wij een groot wielerland zijn? ja, er wordt hier veel gefietst, maar wielrennen leeft totaal niet bij de jeugd. ik ken/kon geen enkele jongere die lid is van een fietsclub of de ambitie had profrenner te worden. ik denk dat dat percentage in andere landen vele malen hoger ligt.
5 april 2016 15:58
trouwens, over de live-poll van deze week, bestaat het 'ik eet mijn .... op als ....' topic nog?
5 april 2016 16:07
@rahimns
Beide landen hebben een inhaalslag gemaakt sinds het begin van de eeuw. Frankrijk iets later maar ligt nu misschien iets voor qua resultaten.
Maar welke Franse renners halen de absolute top? Ze winnen misschien wat vaker maar hebben ook veel meer wedstrijden in eigen land.
5 april 2016 16:27
Andiresw: Bardet en Pinot doen het gemiddeld beter dan Gesink en mollema in rondes uit mijn hoofd.

8.6 point taken, wielerland is misschien niet helemaal terecht, maarja fietsen er zoveel meer franszosen per miljoen inwoners als nederlanders per miljoen nederlanders? (geen idee hoor)
5 april 2016 16:43
Ik heb al vaker gezegd dat het de vraag is of de Raboopleidingsploeg wel zo'n enorme zegen voor het Nederlandse wielrennen is geweest. Natuurlijk komen daar bijna al de Nederlandse toprenners vandaan, maar het lijkt er op dat de opleiding daar zo was dat je piek al uiterlijk rond de 23/24 jaar ligt. Dat zie je eigenlijk structureel bij elke renner uit de Rabo opleidingsploeg. Waar andere renners beter worden tot aan hun 28e, ongeveer. De vraag is: waren de Nederlanders dan uiteindelijk beter geworden?

Van de huidige Lotto-Jumbo ploeg kun je eigenlijk niet anders zeggen dan dat het wel een zegen is. Ik ken eigenlijk niemand die echt beter is geworden nadat ze bij die ploeg of hun voorgangers weg zijn gegaan (op Matthews na, maar dat is een normale ontwikkeling van een erg jonge renner). Als dat team zo slecht was, zou bijvoorbeeld Mollema nu toch plots veel beter moeten zijn? Dat is niet het geval, dus eigenlijk ben ik er van overtuigd dat Lotto-Jumbo wel ongeveer het maximum uit hun renners haalt. En bij Lotto-Jumbo zijn de Nederlanders tenminste kopman.

Dat Nederlandse jongens (en meisjes) verwend zijn en geen topsport mentaliteit hebben: volgens mij hebben veel westerse landen daar 'last' van. Bij wielrennen denk ik dan eerder aan Denemarken en Noorwegen, waarvan de talenten eigenlijk bijna nooit doorbreken.
5 april 2016 16:51
Pinot haalde in de Tour van 2014, waarin Froome en Contador uitvielen, het eindpodium. Verder heeft hij samen met Bardet geen hoger niveau gehaald dan Gesink en Mollema die echter net niet dat podium haalden. Het verschil zit in etappezeges: 2 voor Pinot en 1 voor Bardet, waar alleen Mollema één keer won in de Vuelta. Ze waren op dat moment echter niet op weg naar een topklassement.

Verder ben ik het eens met de woorden van Hakkie2.
5 april 2016 17:49
Ik ben wel benieuwd hoe de heren Bol en Tjallingii aankijken tegen de komst van schijfremmen, die de fietsfabrikanten ons nu keihard door de strot proberen te duwen. Misschien is Tjallingii als ex-MTB'er wat bevooroordeeld? Ik ben hoe dan ook benieuwd naar zijn opinie.
5 april 2016 19:35
@Hakkie2 het probleem zat hem misschien juist niet bij de opleidingsploeg van Rabo, maar meer in het feit dat we geen Procontinentale ploeg hadden waar de aankomende toppers nog een tussenstap konden maken. Je ziet dat dit bijv Groenewegen goed heeft uitgepakt. Maar ik weet het dus niet, ik zit niet zo in het wereldje dat ik weet wat bijv, de Fransen anders doen dan wij in Nederland.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.