Vanthourenhout over afscheid als bondscoach: “Iedereen heeft een visie en dat komt niet altijd overeen”
foto: Cor Vos
dinsdag 10 september 2024 om 18:21

Vanthourenhout over afscheid als bondscoach: “Iedereen heeft een visie en dat komt niet altijd overeen”

Sven Vanthourenhout is bezig aan zijn laatste weken als bondscoach van België. De West-Vlaming, die met onder meer Remco Evenepoel en Wout van Aert grote successen boekte, zal na het WK in Zürich afscheid nemen. Maar waarom nu? Op een persconferentie in het kader van de komende wereldkampioenschappen wielrennen gaf Vanthourenhout tekst en uitleg.

“Tijdens het laatste gesprek konden we ons erin vinden dat we elkaar zouden verlaten”, tekent Sporza op uit de mond van de afscheidnemende bondscoach. “We hebben zeven à acht jaar samengewerkt. Sinds de Spelen hebben we het gehad over verschillende onderwerpen, van WK gravel tot de werking binnen de federatie. Het ging niet alleen over mijn toekomst.”

Stoppen op een hoogtepunt
“Ik ben iedereen hier heel dankbaar”, aldus Vanthourenhout. “We hebben samen heel veel bereikt en dan is dit het moment om een stap opzij te zetten en een andere weg in te slaan. Verschil in visie? Waarschijnlijk wel. Je moet niet rond de pot draaien. Iedereen heeft een visie en dat komt niet altijd overeen, dat is niet meer dan normaal. Er zijn wat zaken samengekomen die ertoe hebben geleid dat we stoppen op een hoogtepunt.”

Begin augustus kwam naar buiten dat Vanthourenhout een voorstel van UAE Emirates had gekregen. Ook andere ploegen maakten hun interesse kenbaar, maar de oud-veldrijder heeft nog nergens getekend. “Ik heb geen andere job nu. Ik heb een aantal zaken on hold gezet. Ik ben dat de federatie ook verschuldigd, om van de maand september nog iets te maken met EK en WK. Ik ga er tot de laatste dag alles aan doen. Ik ga me volledig smijten tot en met Zürich.”

Remco Evenepoel werd in 2022 wereldkampioen in het Australische Wollongong – foto: Cor Vos

Bondsvoorzitter Van Damme: “Het valt niet uit de lucht”
“Ik sta open voor nieuwe uitdagingen, maar ik ga er pas na het WK werk van maken”, bevestigt Vanthourenhout. “Ik werk graag intensief met renners. Ik heb het geluk gehad dat ik dat met steengoede renners kon doen. We zullen wel zien waar mijn toekomst ligt.”

Ook bondsvoorzitter Tom Van Damme staat stil bij het nakende vertrek van Vanthourenhout. “Het valt niet uit de lucht. We hebben een aantal gesprekken gehad”, vertelt hij. “We zijn Sven uiterst dankbaar. Na een zeer succesvolle periode gaan we vriendschappelijk uit elkaar. Het is altijd jammer om iemand te zien vertrekken. Als er andere ambities zijn, is het beter beslissingen te nemen op korte termijn dan ze te laten aanslepen. We moeten nu vooruit kijken en met een goed gevoel uit elkaar gaan.”

Vanthourenhout is al sinds 2017 bij de Belgische wielerbond KBWB betrokken, destijds enkel als bondscoach van de veldrijders. In 2020 nam Vanthourenhout ook het stokje van Rik Verbrugghe over en werd hij ook selectieheer van de mannen elites en U23-renners op de weg. Vanthourenhout tekende destijds een overeenkomst van vier jaar voor die functie, maar dat contract loopt aan het einde van het jaar af en zal niet verlengd worden.

Het is nog niet bekend wie Vanthourenhout zal opvolgen als keuzeheer. Onder zijn leiding werden er vele successen geboekt. Zo veroverde Remco Evenepoel in 2022 de wereldtitel op de weg in het Australische Wollongong, werd hij een jaar later wereldkampioen tijdrijden en was hij goed voor twee gouden medailles op de voorbije Olympische Spelen in Parijs. Wout van Aert verzamelde ook heel wat eremetaal op WK’s en Olympische Spelen.

Niet één, maar twee keer goud voor Evenepoel in Parijs – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.