Veldritprogramma Eli Iserbyt voorlopig niet in gevaar: “Maar kalenderwijziging is mogelijk”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 16 december 2024 om 17:01

Veldritprogramma Eli Iserbyt voorlopig niet in gevaar: “Maar kalenderwijziging is mogelijk”

Terwijl ploeggenoot Michael Vanthourenhout met de zege aan de haal ging in de Wereldbeker Namen, kende Belgisch kampioen Eli Iserbyt een zondag om snel te vergeten. De Belgisch kampioen gaf er al vroeg de brui aan. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal kampt met een ‘oude blessure’, maar wat wil dit zeggen over zijn veldritplannen voor de komende weken?

Iserbyt kampt met een kwetsuur die hem al vaker dwarszat. De blessure waar de Belg in de winter van 2022-2023 last van had, heet ischialgie. Het is een zenuwwortelpijn die ontstaat in de onderrug. Die pijn voelde Iserbyt toen niet in zijn rug, maar in de vorm van zenuwpijnen in het linkerbeen. Het gaat dan over een slapend gevoel, pijn, krachtverlies en spiercontracties.

In Namen bleek Iserbyt niet in staat om verder te crossen, maar voorlopig heeft de blessure geen invloed op zijn wedstrijdschema. “Het is nu vooral belangrijk om oefeningen te doen bij de kinesist en zware inspanningen te vermijden. Vooral bergop lopen heeft invloed op de zenuwpijn”, geeft Iserbyt – die zich maandag liet onderzoeken in het ziekenhuis – aan in een persbericht van zijn ploeg.

Iserbyt zal komend weekend dus wel gewoon aan de start verschijnen van de wereldbekercrossen in Hulst (21/12) en Zonhoven (22/12). “Hulst wordt een waardemeter. Als de pijn nadien blijft aanslepen, is een kalenderwijziging eventueel wel mogelijk”, aldus de 27-jarige renner.

De blessure noopte Iserbyt in 2022 ook tot opgave in Namen, waar toen het EK plaatsvond. “De overlast manifesteert zich al het hele veldritseizoen, maar stak tijdens het kampioenschap nadrukkelijker de kop op na een abrupte verkeerde beweging op de schuine kant”, zei hij nadien. “Het goede nieuws: rust is bij deze blessure niet de beste optie, blijven sporten wel. Daarbij kan de blessure structureel niet slechter worden.”

“Het komt er nu op aan nóg meer aandacht te besteden aan het probleem. Ik werkte er al hard aan: twee- tot driemaal per week ga ik langs bij mijn kinesitherapeut, ik besteed veel tijd aan rugoefeningen”, vertelde de West-Vlaming destijds.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.