Nederland zonder medaille ondanks overtal in finale wegrit: “Hadden zaken anders kunnen doen”
foto: Cor Vos
zaterdag 28 september 2024 om 17:39

Nederland zonder medaille ondanks overtal in finale wegrit: “Hadden zaken anders kunnen doen”

De wegrit voor de vrouwen op het wereldkampioenschap in Zürich is voor de Nederlandse vrouwen uitgedraaid op een teleurstelling. Voor het eerst sinds 2014 pakt Nederland in deze discipline geen medaille, terwijl de vrouwen in het oranje in de finale een overtal hadden. “We hadden zaken inderdaad anders kunnen doen”, blikt een verkleumde Marianne Vos terug op de wegrit in gesprek met onder andere WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Geen medaille voor de Nederlandse vrouwen op de wegrit in Zürich. Toch zag het er lange tijd nog goed uit. Marianne Vos maakte in de voorfinale onderdeel uit van een kopgroep van vier, waar ook Riejanne Markus onderdeel van uit maakte. “Ik wist wel dat het vanachter zou ontploffen. Tot een bepaald moment was dat een goede situatie voor ons. Als wij vooruit zitten, dan weet je dat je druk zet op de concurrentie. Dat zou goed zijn voor Demi.”

Het viertal werd teruggepakt en vele speldenprikken volgden. Toch was het oranje veelvuldig van voren te zien. Hoe kunnen zij dan toch met lege handen zijn geëindigd? “Dat is ook wel het spel. Natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld. We kwamen hier niet om buiten het podium te vallen. We hebben er alles aan gedaan. Achteraf had je het wellicht anders gedaan. Dat zeker”, aldus een klappertandende Vos.

In de sprint moest Demi Vollering is afleggen tegen Lotte Kopecky in de sprint. Was een andere optie geweest om de snelle Vos zelf de sprint te laten rijden? “Ik had niet heel veel benen meer over. Op het moment dat Demi gaat en er zijn zes weg, dan is het fingers crossed en hopen dat het goedkomt. Als je gaat analyseren, gaan we vast zien dat er punten zijn dat we het anders hadden kunnen doen.”

Riejanne Markus: “Hadden vijf seconden meer nodig”
Ook Riejanne Markus verscheen na de natte wegrit bibberend voor de camera. In gesprek met Eurosport blikt zij terug op de koers. “Het was zo zwaar en het weer was heftig. Je kon je amper warm houden.” Desondanks wist Markus samen met Vos weg te glippen en een mooie voorsprong te pakken. Uiteindelijk was deze voorsprong net niet genoeg.

“Marianne en ik probeerden mee te komen over de laatste klim. We hadden het bijna gered, maar we wisten dat Demi de laatste keer vol naar boven wilde. We misten slechts zo’n vijf à tien seconden. De hoop was er om me te gaan, maar dat lukte niet. Dan hadden we meer kaarten gehad om te spelen. Dat was nu wel jammer.”

Uiteindelijk staat Nederland met lege handen. De vraag: wat had er anders gemoeten? “Ik weet het nu nog niet. Nu is het nogal lastig om te denken. Als we vijf seconden meer hadden gehad, dan kwamen we met drie over de top. Dan heb je een compleet andere situatie.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.