Verslagen Kruijswijk: “Alles doet pijn, mijn rug, alles”
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
vrijdag 27 mei 2016 om 17:34

Verslagen Kruijswijk: “Alles doet pijn, mijn rug, alles”

Steven Kruijswijk kwam in de negentiende etappe zwaar ten val en verloor daarmee zijn roze trui. Hij vindt zichzelf nu terug op de derde plek in het klassement, op een minuut en vijf tellen van Chaves. “Ik verlies hier gewoon de Giro, dat is kut”, was hij duidelijk bij de NOS.

‘Stomme fout’
Kruijswijk wist direct na zijn val dat het lastig zou zijn om terug te keren. “Een stomme fout in die afdaling. Ik verkloot daar gewoon alles, dat is gewoon kut. Ik zat redelijk aan mijn limiet op de top van de Colle del’Agnello. Daarna wilde ik wat gaan eten en drinken. Ik volgde de rest en maak dan zo’n stuurfout… Vervolgens knal ik op die sneeuwwand. Dat viel aanvankelijk nog mee, maar mijn fiets was kapot. Daar verloor ik de aansluiting. Ik voelde mijn rug, mijn ribben, alles… Mijn moraal was ook gebroken, maar ik moest nog naar de finish. Toen wist ik dat het over was. Je weet dat je voorsprong hebt en probeert alles te geven, maar mijn lichaam deed overal pijn. Ik verlies hier gewoon de Giro, dat is kut.”

RIDE Magazine
131 Reacties
27-05-2016 18:35
Tjahh ik vind de vorm curve van Nibali ook vreemd. Maarja uiteindelijk rijdt hij die klim maar een minuut sneller op dan bijvoorbeeld een Jungels.
27-05-2016 18:39
De ploeg de schuld geven is gewoon onzin. Die knechten van LTJ hebben gewoon hun uiterste best gedaan, die kun je niets verwijten. Battaglin heeft in andere etappes berewerk verricht en dat geldt ook voor de rest. Geen mannetjes voorop kun je over twisten, maar achteraf praten is altijd zo makkelijk. Kruijswijk heeft gewoon zelf een stuurfout gemaakt. Dat is ontzettend zuur, maar het heeft geen zin om nu iedereen verwijten te gaan maken. Dit verwerken, morgen afwachten en dan de balans opmaken. Mocht het morgen niet lukken, dan Kruijswijk een poos niet laten koersen om dit een plekje te geven..
27-05-2016 18:41
@ddb
Denk ook dat Kruijswijk er gewoon bij had gezeten als hij niet gevallen was...
27-05-2016 18:41
Ik zeg: meteen afstappen en alles op de Vuelta. O wacht...
Dit is best therapeutisch zo. Zijn we ook best goed in na alle ellende van de laatste jaren met valpartijen, ineenstortingen en andere ellende in het Ronde-werk.
27-05-2016 18:43
As is verbrande turf en achteraf is mooi wonen (dumoulin et al; 2015). Neemt niet weg dat enige vorm van evaluatie wmb geoorloofd is. We zullen nooit weten wat er gebeurd zou zijn als battaglin als een bezetene op kop van de groep jungels had gereden tot aan de voet van Risoul.... Ik had persoonlijk ook liever een scarponi-terugzak-actie gezien bij TLJ.
27-05-2016 18:44
Anticiperen dat mis ik te vaak bij de lotto ploeg. Hij had makkelijk kunnen lek rijden. Dan was dit ook het resultaat geweest.
27-05-2016 18:45
Raymond Kerckhoffs ‏@raykerckhoffs 11 min.11 minuten geleden
Kruijswijk op weg naar ziekenhuis in Briancon om röntgenfoto's te maken. #drama #giroditalia

Dat lijkt me gedane zaak voor Kruijswijk.. Man man man wat is dit toch ongelofelijk zuur, ben je by far de sterkste renner en dan val je op je snufferd en alles is weg.
27-05-2016 18:46
Plugge blijft in ieder geval hoopvol
27-05-2016 18:46
Een ziekenhuis is geen crematorium. Is routine bij dit soort klappers, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden. Als Nibali naar de dokter mag, dan mag Steven dat ook.
27-05-2016 18:46
@pantaniet

Waarom zou Nibali zich hiervoor moeten schamen? Dalen is een belangrijk onderdeel van wielrennen, zeker in een 3-weekse koers. Kruiswijk beheerst dat helaas een stuk minder dan Nibali en dat moet hij vandaag bekopen door een stuurfout in het op het oog vrij eenvoudige bocht. Wachten zou in mijn ogen dan ook misplaatst geweest zijn. Het gaat hier wel om een eventuele eindzege in een grote Ronde.

Verder vond ik het ook best jammer dat TLJ totaal geen ploegenspel heeft gespeeld vandaag. Kruiswijk halverwege de eerste klim afzetten lijkt me niet afdoende in de belangrijkste rit van het seizoen.
27-05-2016 18:46
Steven is toch blijven knokken en dat verdient respect. Morgen de zaken rustig bekijken en op het einde zien wat er zal gebeuren.
27-05-2016 18:52
Dit voelt echt als een boze droom heren. Ik was bang dat die slechte dag zou komen maar dat was nog beter geweest dan dit. Vallen was echt een worst case scenario. Kruijswijk heeft laten zien hoe goed hij kan zijn, maar of hij ooit nog in de gelegenheid komt om dit te herhalen? Wat er nu gaat gebeuren gaat zijn toekomst bepalen, een echte topper zet zich hierover heen en komt sterker terug. Hopelijk kan hij dit! Een ander scenario is dat hij onzeker wordt als hij ooit nog in een dergelijke situatie komt. Hoe dan ook is dit voor niemand zo erg als voor kruijswijk zelf natuurlijk...
27-05-2016 18:56
Het kan nog altijd natuurlijk, maar dan moet je mentaal wel erg sterk zijn en beschikken over superbenen. Ik heb wel het idee dat de pijn in dit geval pijnlijker is door de teleurstelling. Nibali wisselt goede dagen af met slechte, en ook Chaves had het niet best. Als hij goed is, moet Kruijswijk hopen dat hij samen kan klappen met Valverde, dat is zijn enige kans. Alles minder dan eindwinst zal een teleurstelling zijn, maar de druk van het roze verdwijnt nu ook. Dat het een korte rit is, is gelukkig in zijn voordeel, hoe meer kilometers, hoe meer zo'n val zijn nadeel toont.
27-05-2016 18:58
Nu valt die maar als die lek had gereden was dit ook gebeurt. Er rijdt niemand achter met spullen. Heel vaag allemaal. Er moet gewoon gelijk een nieuwe fiets zijn. Duurde allemaal veel te lang!!
27-05-2016 19:01
Wat ik eigenlijk ook wel knap vind. Hij verlies "maar" 5 minuten in een afdaling met fietswissel, een lang vlak stuk zowat in zijn eentje en een klim van 11km. Dat is nog steeds een topprestatie (met gekneusd lijf)... Hulde aan Kruijswijk. Morgen zal het realistisch gezien geen roze trui worden. Maar ik heb enorm genoten de afgelopen twee weken. Zijn naam is voorgoed gevestigd in het peloton.
27-05-2016 19:05
Denk trouwens dat we met zn allen ook heel erg blij mogen zijn dat Kruijswijk vandaag geen Zakarintje heeft gedaan.
27-05-2016 19:06
Dumoulin heerste 3 weken lang zonder ploeg, viel niet door de mand, was gewoon ziek.
Kruiswijk heerst 3 weken lang en ook zonder ploeg had ie misschien net zo ver gestaan.
Verhoeven komt over maar had niemand hem kunnen vertellen dat behalve Quintana de meeste Colombianen niet kunnen dalen. Chaves week uit in een flauwe bocht met geen overdreven snelheid en de schrik sloeg toe bij Steven, of was ie misschien nog aan het eten? In supervorm of niet, Nibali had hem nooit 5 minuten kunnen ontnemen.
27-05-2016 19:07
@nasibal:
Hoewel het ook compleet van de zotte is dat Zakarin ogenschijnlijk alleen een sleutelbeenbreuk/ontwrichting heeft...
27-05-2016 19:08
Ik wil hier niet gaan afgeven op lotto jumbo maar ik denk dat het goed zou zijn als hij naar een grotere ploeg gaat. Komt wel (nog) meer druk bij kijken. Daar moet hij dan wel mee om kunnen gaan. Alternatief is dat kelderman en/of gesink in zijn dienst gaan rijden. Daar voorkom je geen val mee maar het is wel een mentale boost als je weet dat je er niet altijd alleen voor staat. Helaas is sky al voorzien. Wat zou een goede ploeg voor kruijswijk kunnen zijn?
27-05-2016 19:15
@Grintametbrinta
Misschien het nieuwe team van Contador?
en dan kopman in Giro en knechten in de Tour voor Contador.
27-05-2016 19:15
@grintametbrinta:
Lotto Jumbo is een goede ploeg. Inderdaad als eerste in de rangorde! Ik zie hem ook wel een kleinere ronde winnen in deze vorm. Feit blijft dat TLJ moet gaan kijken naar aanvulling bergop. Tenzij het budget hetzelfde blijft, dan is een "alles-op-de-tour"-instelling logisch. Maar dat gaat ten koste van Kruijswijk die voor de Giro zal willen gaan. Dan lijkt me een ploeg als de nieuwe ploeg van Contador wel een goede , die waren vorig jaar al goede vriendjes!
27-05-2016 19:17
Bij Cannondale zou een idee zijn. Veel goede renners, maar geen podiumkandidaat. En even langs bij de psych voor wat daalfaalanst. Zie Pinault. Dit was niet iets waar we niet bang voor waren immers. Ook ik ken het, serieus, na een narrow escape. En net als Mollema je eigen weg zoeken vind ik wel iets voor Steven. En hoewel velen het anders zien, bij TLJ ga je nooit de hoofdprijs pakken. Nogmaals geen eten en geen jasje boven op de bult! Shame!
27-05-2016 19:20
Eens met je jdclimber. Kruijswijk verdiend niets dan hulde. Echt enorm knap nog wat hij er uit perst. Maar als ploeg gefaald en dan bedoel ik niet dat tankink en vrienden niet hard genoeg gefietst hebben. Maar het ploegenspel is drama. Lek had hetzelfde effect gehad. Daarnaast nogmaals niet verkend, geen ploegmakker mee. Die ploegleiders denken dat een ochtendgebed afdoende is. Nibali en Astana weten hoe je een grote ronde moet winnen. Zeer goed gedaan. Denk er aan nibali had het ook even moeilijk berg op op de eerste beklimming. Niets aan het toeval overlaten. Zoals van gaal zij nadat hij de keeper wisselde. De halve finale verliest vervolgens door dit trouwens volledig te laten varen...
27-05-2016 19:24
Hij moet idd naar een ploeg waar ze minimaal 3 klimknechten voor hem per ronde ter beschikking hebben dat zal bij TLJ niet gebeuren en bij een Giant voor Dumoulin in de toekomst ook niet.
27-05-2016 19:28
Wildebert
Wat je zegt, waarschijnlijk was Verhoeven al aan Steven's nootrantsoen begonnen. Bovenop zal t nauwelijks 10 graden zijn geweest , bij een bezweet lijf zonder jasje naar beneden suizen zonder antivries is gewoon dodelijk. Met zo'n lamlendige ploegleiding die altijd wel steken laat vallen zal het nooit wat worden.
Miljoenen door de bocht gespoeld wederom, maar wat wil je met ploegleiders die liever in de bus zaten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.