Vier jaar cel voor vrachtwagenchauffeur die Davide Rebellin doodreed
foto: Cor Vos
maandag 14 oktober 2024 om 15:02

Vier jaar cel voor vrachtwagenchauffeur die Davide Rebellin doodreed

De rechtbank van Vicenza heeft Wolfgang R., de vrachtwagenchauffeur die twee jaar geleden Davide Rebellin doodreed, een celstraf van vier jaar opgelegd. De Duitser werd veroordeeld wegens ‘zware verkeersmoord, het niet helpen van iemand in levensgevaar en vluchtmisdrijf.’

Het ongeval waarbij Rebellin het leven liet, vond plaats op 30 november 2022. Wolfgang R. sloeg na de aanrijding op de vlucht, maar kon door een samenwerking van het openbaar ministerie van Vicenza en de Duitse politie worden opgespoord.

De 64-jarige Duitser werd aanvankelijk niet gearresteerd omdat het misdrijf in kwestie niet onder het Duitse wetboek van strafrecht valt. Later werd hij alsnog opgepakt en uitgeleverd aan Italië, waar hij werd aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag en het niet verlenen van bijstand aan een persoon in nood.

Wolfgang R. en de aanklager bereikten vervolgens een overeenkomst over een straf van drie jaar en elf maanden, maar de rechter ging hier niet in mee. De officier van justitie vroeg vervolgens om een ​​straf van vijf jaar. Vandaag kwam de rechtbank van Vicenza met een uitspraak: Wolfgang R. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

Davide Rebellin was een van de meest succesvolle wielrenners van zijn generatie. Hij stond vooral te boek als een klassiekerspecialist. Zo voltooide hij in 2004 een bijzondere trilogie, met winst in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Verder was hij nog twee keer de sterkste in de Waalse Pijl en won hij de Clásica San Sebastián en het Kampioenschap van Zürich. Op zijn palmares prijken ook eindzeges in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.

Rebellin wist van geen ophouden, aangezien hij dertig jaar deel uitmaakte van het wielerpeloton. In 1992 maakte de Italiaan zijn debuut bij de profs, in 2022 zette hij – op 51-jarige leeftijd – een punt achter zijn loopbaan. Anderhalve maand na zijn wielerpensioen kwam hij, tijdens een fietstocht, om het leven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.