Vijf conclusies na de Ronde van Vlaanderen 2024
maandag 1 april 2024 om 19:50

Vijf conclusies na de Ronde van Vlaanderen 2024

Met een magistrale solo heeft Mathieu van der Poel zijn derde overwinning in de Ronde van Vlaanderen gerealiseerd. Ruim 45 kilometer reed hij eenzaam op kop. Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck was van start tot finish in controle. Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek waren na de tegenslagen in Dwars Door Vlaanderen niet in staat een vuist te ballen tegen de wereldkampioen. Vijf conclusies na de Ronde van Vlaanderen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Alpecin-Deceuninck juiste keuze gemaakt voor een werkploeg

In allerijl toch geen Jasper Philipsen in de Ronde van Vlaanderen. Hij richt zich op de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix, twee koersen (vorig jaar eerste en tweede in de uitslag) waar hij meer kansen heeft. De vrijgekomen plek in de selectie werd toegewezen aan Axel Laurance. Een extra werkpaard. Een goede beslissing, bleek achteraf.

Het was Laurance die na de Kappelleberg (op 111 km. Van de finish) even ten aanval trok. Met sleutelrollen voor Silvain Dillier (eerste 100 km.), Oscar Riesebeek (eerste keer Oude Kwaremont) en daarna Soren Kragh Andersen en Gianni Vermeersch. Niet Visma | Lease a Bike of Lidl-Trek, maar Alpecin-Deceunick was op de dag dat het moest de sterkste ploeg.

Vroeg met krachten smijten komt Pedersen en Visma | Lease a Bike duur te staan

Mads Pedersen begon met grote twijfels aan zijn Ronde. Hoe goed zou hij hersteld zijn na de harde val in Dwars Door Vlaanderen. Het antwoord? Veel beter dan hij wellicht zelf had gedacht. Hij sprong al vroeg mee met Matteo Jorgenson op de Wolvenberg, op meer dan honderd kilometer van de streep. Op de Molenberg nam hij daarna zelf het initiatief voor een fikse krachtsexplosie.

Waarom zo vroeg? “Ik voelde me niet goed”, zei hij na afloop. Een eerlijk antwoord, maar als hij had gewacht met zijn inspanning, had hij dieper in de finale nog wat energie over. Ook Visma | Lease a Bike verschoot al vroeg hun kruit. Ze moesten wat om MVDP te isoleren. Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en Jorgenson probeerden het. Maar de wereldkampioen was niet te stoppen. Jorgenson kwam nog het verst. Als tweede kwam hij boven op de Koppenberg, óp de fiets! Als laatste renner zag hij MVDP vertrekken. In de verwoede poging ging hij strijdend ten onder. Een 31e plaats als resultaat. Benoot eindigde ondanks drie fietswissels als beste ploeggenoot op de vijftiende plaats.

UAE Emirates mist een afmaker

Indrukwekkend was het, hoe UAE Emirates in de finale van de Ronde van Vlaanderen nog met vier renners in de achtervolgende groep van elf renners op Mathieu van der Poel was vertegenwoordigd. Zowel Nils Politt, Mikkel Bjerg, Antonio Morgado als Tim Wellens kleurden mee de finale. “We konden zelfs nog ronddraaien, want iedereen zat op zijn limiet. Nils reed nog een goede sprint”, analyseerde Wellens, die de numerieke meerderheid zag beloond worden met een bronzen medaille voor Politt.

Het is niet voor het eerst dit voorjaar dat UAE Emirates met meerdere pionnen de finale haalt. Alleen kwamen de renners nooit in een positie waarin ze aanspraak maakten op een overwinning. Iets wat Tadej Pogacar vorig jaar uiteraard wel kon verzilveren. Het is duidelijk dat de Sloveen wordt gemist. Bij uitbreiding mist de ploeg een echte afmaker, die in de finale het laken naar zich toe kan trekken.

Grootste ’tegenstander’ MVDP in Parijs-Roubaix is Jasper Philipsen

Wanneer Mathieu van der Poel het gaspedaal helemaal induwt, dan kan er niemand volgen. Die stelling zagen we zowel op de tweede passage van de Oude Kwaremont als de Koppenberg bevestigd. Wie Mathieu van der Poel wil kloppen, moet dus uit een ander vaatje tappen.

In Parijs-Roubaix komt er echter een factor bij die voor Van der Poel zowel voor- als nadelig kan werken. Jasper Philipsen heeft in zijn carrière namelijk al veel aan de diensten van Van der Poel gehad. Zo piloteerde de wereldkampioen Philipsen naar verschillende ritzeges in de Tour, en in Milaan-Sanremo toonde hij zich de voorbeeldige ploeggenoot in het absolute slot. Wanneer Van der Poel zich op de kasseien van Roubaix niet tijdig van zijn concurrenten ontdoet, kan hij opnieuw in zo’n soort harnas gedwongen worden. Te meer omdat het vertrouwen in zijn eigen sprint, sinds Gent-Wevelgem niet gegroeid zal zijn.

De Grote zes steken ver boven de rest uit

Het is andermaal een vaststelling dat zes renners het hedendaagse wielrennen en de monumenten in het bijzonder domineren. Geen van de Grote Zes won weliswaar Milaan-Sanremo, maar het waren wel Tadej Pogacar en Van der Poel die de ultieme ontknoping bepaalden. Met een lange, magistrale solo claimt MVDP ook deze Ronde. Het is wachten tot Remco Evenepoel en in mindere mate Primoz Roglic hun heil beproeven op de Vlaamse kasseien. Pas in Luik-Bastenaken-Luik gaan we Van der Poel, Pogacar en Evenepoel tegen elkaar zien strijden. Deze week kruisen Evenepoel, Roglic en Vingegaard wel al de degens in de Ronde van het Baskenland.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.