Vijf conclusies na eerste drie ritten Tour de France 2024
dinsdag 2 juli 2024 om 11:25

Vijf conclusies na eerste drie ritten Tour de France 2024

Na een warm en zwaar openingsweekend gevolgd door een oersaaie sprintrit, neemt het peloton maandag afscheid van Italië. De heuvels van Toscane tot in Emilia-Romagna en de sprint in Turijn hebben wel al de eerste contouren van deze Tour de France geschetst. WielerFlits zet de eerste vijf, voorzichtige conclusies op papier.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De kleintjes winnen

Wie bij Unibet voor het openingsweekend had ingezet op zeges van Romain Bardet, Kévin Vauquelin en Biniam Girmay, hoeft de rest van zijn leven niet meer te werken. Hun ploegen Team dsm-firmenich PostNL, Arkéa-B&B Hotels en Intermarché-Wanty hebben niet de grootste budgetten in de WorldTour en dus moeten ze vindingrijk zijn. De Franse roodhemden hadden met toptalent Vauquelin duidelijk doelen gesteld in zijn eerste Tour: dag per dag bekijken en uitpakken in vooraf bepaalde ritten. Hij verloor in Rimini een kwartier, maar greep daarna de eerste rit aan die zijn ploeg had omcirkeld: De Fransman bevestigde zichzelf én de tactische keuze van zijn team.

Ook bij de Belgische ploeg wierp de tactische keuze meteen haar vruchten af. Onder het mom van spreid je winstkansen, staat Intermarché-Wanty in iedere rit met twee sprinters aan het vertrek. Gerben Thijssen (‘makkelijke’ etappes) en Hugo Page (lastiger ritten) wisselen elkaar af, Biniam Girmay mag zijn eigen plan trekken. De 24-jarige Eritreeër maakte volgens aantrekker Mike Teunissen in de eerste rit dankbaar gebruik van de Thijssen-trein, om vervolgens de tombola in te duiken en eruit te komen als ritwinnaar. “Al heb ik ook gezegd dat het er in het vervolg ook nog wel heel lelijk gaat uitzien, als we bijvoorbeeld vierde en zesde eindigen”, zei Aike Visbeek erover.

Dan naar Team dsm-firmenich PostNL, dat een nieuwe transformatie ondergaat. Afgelopen winter werd al de harde keuze gemaakt om de ploeg weer grotendeels in te richten op de sprints. Daar boekten ze in het verleden grote successen mee en Fabio Jakobsen is daarvoor binnengehaald. Hij had het lastig in het openingsweekend, maar de eerste successen werden geboekt na een tactische keuze. De ploeg gaat voor ritzeges en zet daar dagelijks op in. Meteen in de openingsrit resulteerde dit in een agressieve racestijl, met als gevolg een 1-2’tje van Romain Bardet en Frank van den Broek. Rijkelijke bijvangst: geel, groen en wit. De Tour is nu al geslaagd.

Visma | Lease a Bike is beter dan ze lieten uitschijnen

Veel twijfels vooraf. Heel veel twijfels. Visma | Lease a Bike kwam met Wout van Aert en Jonas Vingegaard naar Florence zonder te weten waar ze staan ten opzichte van de concurrentie. In de persconferenties en interviews voorafgaand aan de Tour had de ploeg zich nog ingedekt. De opluchting bij renners en ploegleiders na de eerste twee lastige etappes was dan ook groot.

Visma | Lease a Bike is ‘gewoon’ goed. Van Aert is in staat om een rit te winnen en Vingegaard hoefde op de eerste explosieve geen centimeter prijs te geven op zijn eeuwige rivaal Tadej Pogačar. Dat zegt nog niets over lange beklimmingen in de derde week, maar het begin is er.

UAE Emirates houdt kaarten nog tegen de borst

Net vanwege de twijfels bij Visma | Lease a Bike, werd verwacht dat UAE Emirates er het eerste weekend vol in zou knallen. Dat gebeurde maar mondjesmaat. In de openingsrit verhoogde de ploeg wel het tempo op een kilometer of zeventig van het einde. Er moesten daardoor veel mensen overboord, maar de overige kandidaat-eindwinnaars kwamen niet in de problemen. En dus liet de ploeg de teugels snel weer vieren.

Ook in de rit naar Bologna was er heel even een guerrilla-move. Adam Yates verhoogde het tempo op de San Luca en op het einde volgde er een vinnige demarrage van Pogačar. Het zorgde voor een kleine bres, maar niet meer dan dat. In radio peloton gaat rond dat de ploeg vanwege de warmte tot op heden met de rem erop heeft gereden.

Primož Roglič laat moment van zwakte zien

Op de loeisteile San Luca was Primož Roglič de laatste vijf jaar drie keer heer en meester in de Giro dell’Emilia. De Sloveense kopman va Red Bull-BORA-hansgrohe gaf in de tweede etappe echter niet thuis. Hij zat constant te ver van achteren op de klim, terwijl zijn voornaamste luitenants Aleksandr Vlasov en Jai Hindley veel beter gepositioneerd zaten.

De Duitse ploeg was na UAE Emirates wel het meest vertegenwoordigd op de San Luca, maar je bent maar zo sterk als de beste man. Dat moet Roglič zijn, maar die liet een moment van zwakte zien. Een momentopname, of teken aan de wand? Na de rit over de Galibier van maandag zullen we daarover al wijzer zijn.

Onverwacht openingsweekend

Bovenal kenden de drie eerste ritten niet het verwachte scenario. De vlucht die het haalde in Rimini en Bologna en de klassementsstrijd die daar grotendeels uitbleef. Wel deed Remco Evenepoel iets onverwachts. Samen met Richard Carapaz kon hij de bres van de meeste favorieten naar het ontsnapte duo Pogačar-Vingegaard dichten. Daar zag het bovenop de San Luca toch niet naar uit.

Tot slot zijn we door valpartijen nog niet veel opgeschoten wat betreft de waardeverhoudingen in de sprints. Die is nog onduidelijk. Zo zat Dylan Groenewegen ingesloten, werden Wout van Aert en Mark Cavendish opgehouden en kwam Jasper Philipsen ten val.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.