Visma | Lease a Bike beseft gevaar O’Connor: “Maar we kunnen niet elke dag op kop rijden”
donderdag 22 augustus 2024 om 19:01

Visma | Lease a Bike beseft gevaar O’Connor: “Maar we kunnen niet elke dag op kop rijden”

Het was in de zesde Vuelta-rit met een vergrootglas zoeken naar ploegen die het initiatief durfden nemen om de kopgroep met latere winnaar Ben O’Connor onder controle te houden. Niet alleen met het oog op de ritzege, maar vooral vanwege de enorme tijdswinst die de Australiër in het algemeen klassement kon boeken.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Ondanks de aanwezigheid van hun sterke renner Florian Lipowitz vooraan, controleerde Red Bull-BORA-hansgrohe van leider Primoz Roglic aanvankelijk wel in het peloton. Op een gegeven moment stopten ze echter met rijden. Bahrain Victorious nam vervolgens het commando over, waardoor de voorsprong van vluchter O’Connor tot bijna zeven minuten op kon lopen.

Nog steeds zagen veel ploegen het gevaar van O’Connor – die op net geen twee minuten in het klassement stond – niet in. Red Bull-BORA-hansgrohe kreeg in het slot wel afwisselend hulp van UAE Emirates en Team Movistar, maar daar bleef het bij. “De kopgroep nam wel heel veel voorsprong”, was de analyse van Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike) bij VTM Nieuws. “En wij hebben de voorbije dagen al veel energie verspeeld met het controleren. We hebben er ook resultaten mee gekregen. We kunnen niet elke dag volle bak op kop rijden. Zeker niet achter zo’n sterke groep. Het is spijtig dat ze zo ver uitliepen en dat er weinig steun kwam van andere ploegen.”

Uijtdebroeks denkt dan ook dat de klassementsploegen zich zorgen moeten beginnen maken. “Die vijf minuten voorsprong van O’Connor nu, dat is heel veel. Ook een Lipowitz moeten we niet onderschatten. Die mannen bij Red Bull-BORA-hansgrohe hebben het goed gespeeld met iemand mee te hebben. Sepp Kuss en ik hebben dat ook geprobeerd, maar we zijn niet de meest explosieve renners. Maar dit is wel gevaarlijk. De koers is nog lang, dus ik maak me niet zorgen over ál die renners. Maar er zitten er wel een paar heel gevaarlijke tussen.”

De ploeg van titelverdediger Sepp Kuss heeft voorlopig de Amerikaan als vijftiende in de stand staan, op 6:05 van rode trui O’Connor. Uijtdebroeks zelf moeten we een minuut verder zoeken, als 26e op 7:07.

Ook Wout van Aert reageerde achteraf, op de ploegsite van Visma | Lease a Bike. “Ik wilde het zeker proberen. De koers ontplofte pas echt op een van de beklimmingen. Daardoor werd het voor mij een lastig verhaal en heb ik ervoor gekozen om niet direct met al mijn krachten te smijten, rekening houdend met wat er nog allemaal aan zit te komen in de komende twee weken. Het was vandaag heel veel draaien en keren geblazen, waardoor het voor een select gezelschap eenvoudiger fietsen is dan voor een peloton. Het was lastig om de controle te pakken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.