Visma | Lease a Bike en UAE Emirates gebruiken koolmonoxide rebreather om bloedwaardes te testen
foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2024 om 12:16

Visma | Lease a Bike en UAE Emirates gebruiken koolmonoxide rebreather om bloedwaardes te testen

Visma | Lease a Bike en UAE Emirates maken gebruik van een methode om bloedwaardes te testen die relatief nieuw is in het wielrennen. Het gaat volgens wielersite Escape om een koolmonoxide rebreather, ook wel een herinademer, waarmee koolmonoxide gedoseerd en nauwkeurig in de longen kan komen, en belangrijke bloedwaardes gemeten kunnen worden. De apparatuur is echter tot meer in staat, waaronder de zuurstofopname vergroten, wat ook risico’s met zich meebrengt.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op medisch gebied en in de wetenschap wordt de koolmonoxide rebreather al langer gebruikt, maar in de topsport is het relatief nieuw. Met een rebreather kunnen, naast het snel en nauwkeurig bepalen van belangrijke bloedwaardes, ook de fysiologische voordelen van hoogtestages geoptimaliseerd worden.

Performance manager Mathieu Heijboer van Visma | Lease a Bike erkent dat de ploeg dat gebruikt. “We werken al een paar jaar samen met Bent Rønnestad (sportwetenschapper, expert in fysiologie op hoogte, red.) om deze metingen te doen aan het begin en eind van hoogtestages”, vertelt hij aan Escape Collective. Het Nederlandse team doet deze metingen alleen als Rønnestad erbij is.

UAE Emirates gebruikt dit puur om renners te testen. “Het is geen therapie. Het is een diagnostisch hulpmiddel dat we gebruiken om erachter te komen wat de fysiologie van onze atleten is”, aldus medisch specialist Adriano Rotunno van UAE. Ook Israel-Premier Tech maakt gebruikt van de rebreather. “Ons enige gebruik van de Blood Volume Analyzer is voor testdoeleinden, om de invloed van hoogtetraining te meten”, stelt de ploeg.

‘Andere methode kan effect van hoogtestage vervangen’
Het gebruik van deze koolstofmonoxide-apparatuur wordt door Escape controversieel en potentieel gevaarlijk genoemd, omdat koolstofmonoxide (CO) dodelijk gas is. Met dezelfde apparatuur kan je – naast het gebruik als rebreather – ook aan CO-inhalatie doen, wat een riskante werkwijze is en gebruikt kan worden met prestatiebevorderende doeleinden. Het kan daarmee de maximale zuurstofopname vergroten en bijvoorbeeld de VO2max-waardes beïnvloeden.

Recent onderzoek zou aantonen dat het dezelfde effecten kan hebben als een fysieke hoogtestage. Het kan als aanvulling dienen op het verblijf op hoogte, of zelfs als vervanging dienen.

De technieken van de rebreather en de inhaler zijn (nog) niet verboden door wereld anti-dopingagentschap WADA, maar zeker die laatste methode kan wel op kunstmatige wijze het bloed manipuleren. Of WorldTeams dit gebruiken is onduidelijk, maar bronnen melden aan Escape dat er bezorgdheid is en dat het mogelijk wel al gebruikt wordt in de topsport.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.