Visma | Lease a Bike na ‘extreme’ Tre Valli Varesine: “Je kon het asfalt niet meer zien”
Wereldkampioen Pogacar nam het voortouw om te staken - foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2024 om 18:49

Visma | Lease a Bike na ‘extreme’ Tre Valli Varesine: “Je kon het asfalt niet meer zien”

De renners gingen eerder vandaag nog wel van start, maar door de extreme regenval werd Tre Valli Varesine gestaakt met nog 110 kilometer te gaan. Het peloton besloot – onder aanvoering van wereldkampioen Tadej Pogacar – de koers zelf stil te leggen. Ook Visma | Lease a Bike speelde een belangrijke rol.

Een opvallend moment in Tre Valli Varesine: met nog ruim honderd kilometer te gaan, besloot het peloton voet aan de grond te zetten en de wedstrijd te staken. Dit vanwege de extreme regenval en daardoor bijzonder gevaarlijke koersomstandigheden. De Italiaanse najaarsklassieker werd voor aanvang al ingekort, maar na iets meer dan een uur koers volgde dus een afgelasting.

“Het was heel extreem”, reageert Marc Reef, ploegleider van Visma | Lease a Bike, na het stopzetten van de wedstrijd. “De regen viel met bakken uit de lucht, waardoor de wegen onder water kwamen te staan. In de afdalingen kon je het asfalt niet meer zien en de putdeksels kwamen los. Het was gewoon te gevaarlijk om op die manier door te koersen.”

Pogacar in gesprek met de organisatie – foto: Cor Vos

“Iedereen wist dat het vandaag hard zou regenen. Voor de start werd er beslist om twee lokale rondes te schrappen, maar dat leek ons geen veiligere oplossing. Na de start gaven onze renners meteen aan dat ze het niet veilig vonden en dat ze wilden afstappen. Onder anderen Tiesj Benoot nam het voortouw in die beslissing. Hij ging, net als Tadej Pogacar, onderweg praten met de UCI-commissaris. De wedstrijd definitief staken was de juiste beslissing.”

Klaas Lodewyck, ploegleider bij Soudal Quick-Step, was na de afgelasting van Tre Valli Varesine niet echt te spreken over de organisatie van de Italiaanse wedstrijd. De oud-renner begrijpt niet waarom de koers niet eerder werd afgelast. “Het slechte weer dat gisteren en deze ochtend voorspeld werd, is ook op ons afgekomen. Dan weet je dat het gevaarlijk koersen is”, kijkt Lodewyck met een kritische blik naar de organisatie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.