Visma | Lease a Bike snoept Duits talent weg bij Lidl-Trek
Behrens in de Muur Classic van woensdag - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
Kerckhoffs Raymond
donderdag 29 augustus 2024 om 12:30

Visma | Lease a Bike snoept Duits talent weg bij Lidl-Trek

Visma | Lease a Bike gaat zich versterken met Niklas Behrens, vertrouwen meerdere bronnen aan WielerFlits toe. De 20-jarige Duitser won eerder dit seizoen de Youngster Coast Challenge (de U23-koers van Bredene Koksijde Classic) en hij werd Duits kampioen op de weg bij de beloften. Dit jaar rijdt hij voor de nieuwe opleidingsploeg van Lidl-Trek.

Wie de uitslagen van Behrens – die op nationaal niveau ook aan veldrijden en mountainbiken doet – erbij pakt, ziet van voor 2023 amper resultaten. Dat komt omdat de 1,95 meter lange Duitser pas een kleine drie jaar fietst. Zijn ouders waren zwemmers en zodoende begon hij op achtjarige leeftijd met die sport. Een groot talent was hij niet en bovendien begon hij de zwemsport saai te vinden. Hij turnde zich om tot triatleet, waarmee hij in 2017 begon. Daar kwam Behrens erachter dat fietsen zijn beste onderdeel was. Eind 2021 koos hij daarom volledig voor het wielrennen.

Stormachtige ontwikkeling
In 2022 en 2023 reed hij voor Stevens Racing, een Duits crossteam met onder meer Marcel Meisen in de ploeg. In het najaar van vorig seizoen mocht hij als stagiair aan het werk bij Storck-Metropol, een Duits Continental-team op de weg. Voor hen won hij de openingsrit in de Flanders Tomorrow Race, een U23-rittenkoers. Na een koers met waaiers – waar Behrens eerst de slag miste – was hij de snelste van een groep van zestien renners. Met die prestaties verzekerde de uit Bremen afkomstige Behrens zich van een contract bij de nieuwe opleidingsploeg van Lidl-Trek. 

Daar werkt de inmiddels derdejaars belofte zijn eerste volledige jaar op Continental- en U23-niveau af. Naast zijn reeds benoemde twee zeges, was hij ook dertiende in de Ster van Zwolle, vierde in Gent-Wevelgem U23, drie keer top-10 in de Vredeskoers, tweede in de slotrit van de Giro Next Gen, derde in de lastige eerste rit van de Ronde van Oostenrijk (na profs Davide De Pretto en Ivo Oliveira), tweede op het Duits kampioenschap tijdrijden en eindigde hij twee keer in de top-10 van etappes in de afgelopen week verreden Ronde van de Toekomst. Een seizoen lang constant.

Behrens in de jongste Tour de l’Avenir – foto: Cor Vos

In navolging van Roglič en Vingegaard
Behrens is zo’n renner die Visma | Lease a Bike graag heeft. Talentvolle jongens die door omstandigheden nog lang niet hun maximale potentieel hebben bereikt. In het verleden hebben ze daar veel succes mee behaald. Denk bijvoorbeeld aan Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Chris Harper en afgelopen jaar nog Bart Lemmen. Allemaal renners met een verhaal die nog veel groeimarge hadden. Ook bij de opleidingsploeg en het vrouwenteam is dit een strategie die de hoge heren binnen de Nederlandse ploeg vaker hebben toegepast in de zoektocht naar parels.

Waar de juist genoemde namen allemaal klimmers zijn, is dat ongeveer het zwakste punt van de jonge Duitser. Logisch ook met zijn 1 meter 95, een Behrens van een vent. Binnen Lidl-Trek roemen ze zijn grote motor en hij heeft een sterk eindschot, met name na een lastige koers. Dat maakt hem een interessant project richting klassiekers en een sprintkern. Toch is de transfer enigszins opvallend. Matthew Brennan is quasi hetzelfde type, maar de 19-jarige Brit is nog sneller. Hij komt na deze winter over van de eigen opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike. 


In de WielerFlits Podcast komt dit onderwerp aan bod na 44.13 minuten

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.