Visma | Lease a Bike wapent zich tegen Strade Bianche-specialist Tadej Pogacar
Moet Vingegaard weer in de achtervolging op Pogacar? - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
Maxim Horssels
zondag 7 juli 2024 om 09:38

Visma | Lease a Bike wapent zich tegen Strade Bianche-specialist Tadej Pogacar

Special Visma | Lease a Bike werd in de eerste bergetappe weggeblazen door UAE Emirates. In de gravelrit van zondag naar Troyes zouden ze op papier hun slag moeten slaan. Of ze dat ook gaan doen, is afwachten. Met Jonas Vingegaard hebben ze de minst ervaren kopman voor dit werk.

Met kleppers als Wout van Aert, Tiesj Benoot, Matteo Jorgensen, Europees kampioen Christophe Laporte en Jan Tratnik, heeft het Nederlandse WorldTeam een ijzersterk team voor de gravelrit. Drie van hen wonnen dit voorjaar nog een grote Vlaamse klassieker, terwijl Benoot en Laporte ook hun sporen op dit gebied verdiend hebben. De twee Belgen onder het vijftal wonnen bovendien al eens Strade Bianche, de grootste gravelkoers op de wegkalender. De vraag is alleen of de stroken rondom Troyes enigszins vergelijkbaar zijn met de sterrati in het Italiaanse landschap van Toscane.

Daarover gaan in radio peloton verschillende verhalen rond. De ene ploeg zegt dat de stroken goed berijdbaar zijn en er mooi bij liggen, het andere team spreekt over zware stroken met grotere kans op lekke banden. Het feit is wel dat Visma | Lease a Bike in ieder geval twee keer is gaan verkennen. Ploegleider Grischa Niermann was er in november al een keer en de renners hebben dit voorjaar ook over de stroken gereden. Vingegaard was daar door de blessures na zijn valpartij in de Ronde van het Baskenland logischerwijs niet bij. Veel ervaring op onverharde wegen heeft hij niet.

Vingegaard paste voor Strade Bianche
De enige wedstrijd die de Deen ooit reed met een offroad karakter, is de GP de Denain in 2022. Hij werd 76ste op ruim elf minuten van winnaar Max Walscheid. Vanwege deze etappe lagen voor Vingegaard afgelopen winter koersen als Strade Bianche en Tro-Bro León op tafel om te rijden, als voorbereiding op de gravelrit in de Tour. “Ik zie dat een beetje als een kasseienrit, zoals we die ook in 2022 hadden”, zei hij eerder dit jaar. De Deen paste voor Strade Bianche omdat hij langer thuis wilde zijn. “Twee dagen met mijn familie op acht weken tijd, dat is voor mij niet genoeg.”

Zijn ploegbaas Richard Plugge – fel tegenstander van gravel in de Tour de France – geeft voor onze camera aan dat zijn team wel op alles is voorbereid. Ook erkent Plugge dat hij een sterk team heeft voor deze etappe. “Hopelijk kunnen we daar een slaatje uit slaan. Wij zijn in staat om alles te voorkomen dan wel op te lossen, mocht er iets gebeuren. Het zijn van die gravelstroken tussen wijngaarden, daar liggen van die heel scherpe stenen. Maar waarom zou je dat opzoeken? Nergens voor nodig. We lijken wel de enige sport die teruggaat in de tijd. Van mij hoeft dat niet.”

Defensieve tactiek
Tiesj Benoot beaamt dat dit echter wel een rit is waar Visma | Lease a Bike in het voordeel is ten opzichte van UAE Emirates. “We hebben hiervoor echt een sterke ploeg met veel klassiekertypes. Op papier is dat een voordeel. Maar als je vecht tegen Tadej Pogačar die ook Strade Bianche won (twee keer, red.), dan is dat niet simpel”, lacht hij. “Alleen we moeten vertrouwen hebben en van ons eigen sterkte uitgaan. Het gaat heel hectisch zijn en ik hoop vooral dat er niemand door pech achterop raakt en tijd verliest. Een eerlijke strijd, dan denk ik dat we een mooie koers krijgen.”

Benoot vindt ook dat de gravelrit zeker niet te vergelijken is met Strade Bianche. Volgens hem is het vooral de hectiek in de Tour die het lastig zal maken. Op de vraag of dit een rit is waar Visma | Lease a Bike tijdwinst of -verlies heeft ingecalculeerd, is zijn antwoord veelzeggend: “Zo weinig mogelijk”. De laatste dagen sijpelt steeds meer door dat de Nederlandse ploeg voor een defensieve tactiek gaat kiezen. Pogačar heeft voor dit werk normaliter enkel Nils Politt en Tim Wellens bij zich in de finale, maar toch beschouwt Visma | Lease a Bike de gravelrit als eentje die verlies oplevert.

Ergens ook logisch, want een ploeg is maar zo sterk als de beste man. Wat dat betreft poets Pogačar – met twee zeges in Strade Bianche (2024, 2022) én een overwinning in de Jaén Paraiso Interior (2023) – het collectieve voordeel van Visma | Lease a Bike weg, vanwege het individuele kwaliteitsverschil met de onervaren Vingegaard. Zijn ploeg zal op veertien gravelstroken bibberen.


Benaderen als Parijs-Roubaix

Vrijwel alle teams beschouwen deze gravelrit als Parijs-Roubaix, op het gebied van materiaal. Zo heeft Soudal-Quick-Step op liefst 27 punten mensen met wielen staan en vliegt Alpecin-Deceuninck een speciaal assistance team in, die hen helpt met wielen op de stroken. Diezelfde groep mensen doet dat ook tijdens Parijs-Roubaix. Bij Visma | Lease a Bike en Team dsm-firmenich PostNL hebben ze eenzelfde aanpak.


In de WielerFlits Update analyseren onze verslaggevers dit plan van Visma | Lease a Bike

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.