Vluchter Artem Nych houdt stand in Volta a Portugal, klassementsrenners geraken elkaar niet kwijt
Foto: Cor Vos
woensdag 31 juli 2024 om 18:10

Vluchter Artem Nych houdt stand in Volta a Portugal, klassementsrenners geraken elkaar niet kwijt

Artem Nych heeft de zesde etappe in de Volta a Portugal naar zijn hand gezet. De 29-jarige Rus reed de hele dag vooruit en hield uiteindelijk knap stand. Ook bij de klassementsrenners was spektakel te zien, maar de Portugees Afonso Eulalio (ABTF Betão-Feirense) kwam nooit in de problemen. Meer nog, dankzij boniseconden deed hij nog een goede zaak.

Het klimwerk houdt maar niet op in de Volta a Portugal. Ook in etappe zes moesten de mannen met sterke klimersbenen immers weer aan de bak, met 169,1 lastige kilometers tussen Bragança en Boticas. Onderweg wachtten immers vier lastige beklimmingen van vierde categorie, gevolgd door de slotbeklimming naar Torneiros (4,8 kilometer aan 8,1%). Daarna ging het langs een plateautje in dalende lijn richting de aankomstlijn in Boticas.

Het duurde bijzonder lang voor er een vlucht van de dag ontstond in de zesde etappe. Op 75 kilometer van de meet had er nog altijd geen groepje zich kunnen loswerken van het peloton, tien kilometer later kozen toch tien dappere leiders het ruime sop, met daarbij Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi – de 40-jarige winnaar winnaar van etappe 4 en drager van de bergtrui – als grootste naam.

Ze kregen maximaal twee minuten voorsprong, maar op de laatste beklimmingen spatte de groep volledig uit elkaar. Alejandro Franco (Burgos-BH) en Artem Nych (Sabgal/Anicolor) bleken de sterksten voorin, maar op de Torneiros ging Nych solo. Eentje die wonder boven wonder ook zou standhouden tot aan de streep, want de voorsprong schommelde constant op en onder de minuut.

Daarachter was het hollen en stilstaan bij de klassementsrenners. Dichtste achtervolger Colin Stüssi (Vorarlberg) probeerde klassementseleider Eulalio enkele malen uit zijn kot te lokken en los te gooien. Echter zonder succes, want niet alleen zou de rit uitraaien op een status quo tussen de klassementsmannen. Ook sprintte Eulalio naar de dichtste ereplaats, wat hem nog 6 boniseconden opleverde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.