Vluchters redden het net niet, Warre Vangheluwe snelt naar ritzege in Tour of Guangxi
foto: Cor Vos
woensdag 16 oktober 2024 om 09:08

Vluchters redden het net niet, Warre Vangheluwe snelt naar ritzege in Tour of Guangxi

Warre Vangheluwe is de verrassende winnaar van de tweede etappe van de Gree-Tour of Guangxi. De 23-jarige renner van Soudal Quick-Step bleek na een spannende en chaotische finale de snelste in de sprint. Max Kanter (2e) en Jake Stewart (3e) moesten hun meerdere erkennen in de Belg.

De eerste circa 140 kilometer van de tweede etappe van de Tour of Guangxi waren behoorlijk vlak, een klimmetje van één kilometer aan 5,2 procent daargelaten. Pas daarna volgde het serieuzere werk. Een 9,5 kilometer lange klim voerde de renners naar een hoogte van 606 meter. Het ging dus vrij lang omhoog, maar steil was de beklimming zeker niet. Het gemiddelde stijgingspercentage was slechts 3,6 procent, al waren er wel moeilijkere passages.

Na de officiële top volgde geen afdaling, maar een plateau, met her en der wat stukjes vals plat. Vanaf hier was het nog ruim dertig kilometer naar de streep. Je moest dus wel van zeer goeden huize komen, als je het na een aanval op de klim vol wilde houden tot de finish in Jingxi.

Sterke kopgroep met de nodige Nederlanders en Belgen
Acht renners besloten al vrij snel een vroege vlucht op poten te zetten, met daarbij niet de minste namen. Er was zelfs een viervoudig Tourwinnaar vertegenwoordigd in de voorste groep. Chris Froome liet weer eens van zich horen. De 39-jarige Froome heeft voor zichzelf uitgemaakt dat hij dezer dagen vooral op zijn ervaring doorgeven en genieten wil focussen, en dat voor resultaten gaan er niet meer inzit. Dat vertelde de viervoudige Tourwinnaar voor de start in een gesprek met WielerFlits.

De Brit van Israel-Premier Tech kreeg het gezelschap van de Nederlanders Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty) en Daan Hoole (Lidl-Trek), Belgen Dries De Bondt (Decathlon AG2R) en Julien Vermote (Visma | Lease a Bike), de Fransman Thomas Champion (Cofidis), Pool Filip Maciejuk (Red Bull-BORA-hansgrohe) en de Slowaak Martin Svrček (Soudal Quick-Step).

De vlucht van de dag – foto: Cor Vos

Opnieuw een sprint?
Deze sterke kopgroep begon met een voorsprong van ruim twee minuten aan de laatste veertig, pittige kilometers. Op de bijna tien kilometer  lange beklimming van de derde categorie werd de voorste groep uitgedund: voor Froome en Champion ging het namelijk te snel. De zes overgebleven vluchters bleken aan elkaar gewaagd en bleven goed samenwerken. Dat was ook wel nodig, gezien de druk van achteruit.

In het inmiddels uitgedunde peloton zat men ook niet stil en werd de jacht op de koplopers geopend. Team dsm-firmenich PostNL, INEOS Grenadiers, Israel-Premier Tech en Lotto Dstny besloten de krachten te bundelen en wisten het verschil ook wel terug te brengen, maar de zes koplopers hielden bijzonder knap stand. Met nog vijf kilometer te gaan, was het verschil nog altijd een halve minuut.

foto: Cor Vos

In de laatste kilometers smolt de voorsprong van de zes koplopers echter wel als Chinese sneeuw voor de zon. Bij het ingaan van de laatste kilometer leek de hergroepering een feit, maar Van der Hoorn had nog iets in de tank. De Nederlander probeerde met een late uitval de sprinters nog voor te blijven, maar bleek een vogel voor de kat en dus kregen we toch een nieuwe clash tussen de rappe mannen.

Bijzonder moment voor Vangheluwe
Door een valpartij van onder meer Jhonatan Narváez kregen we een behoorlijk chaotische eindsprint. Vangheluwe bleef echter wel uit de problemen, ging als eerste aan en wist zijn inspanning vol te houden tot op de streep. De 23-jarige renner van Soudal Quick-Step – die in deze ronde eigenlijk de lead-out is van zijn Amerikaanse ploeggenoot Luke Lamperti – wist de pure sprinters van zich af te houden en boekte zo een toch wel verrassende zege.

Het is niet de eerste profzege van Vangheluwe, aangezien hij eerder dit jaar al de sterkste was in een rit in de Vierdaagse van Duinkerke, maar het is wel zijn eerste overwinning op WorldTour-niveau. In het algemeen klassement neemt Max Kanter de leiding over van Lionel Taminiaux.

Ritwinnaar Warre Vangheluwe – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.