Vollering mist eindzege Tour Femmes op 4 seconden, alleen in 1991 was verschil kleiner in grote ronde
foto: Cor Vos
maandag 19 augustus 2024 om 09:14

Vollering mist eindzege Tour Femmes op 4 seconden, alleen in 1991 was verschil kleiner in grote ronde

Eén, twee, drie, vier… Dat betekende voor Demi Vollering het verschil tussen winst en verlies in de Tour de France Femmes 2024. De kopvrouw van SD Worx-Protime liep de eindoverwinning op Alpe d’Huez mis, omdat Kasia Niewiadoma vier seconden van haar voorsprong overhield aan de finish. Een heel klein verschil, zo blijkt. Slechts één keer werd een grote ronde beslist met een nog kleiner verschil.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Uit informatie van WielerFlits blijkt dat als we kijken naar de historie van grote rondes (en hun voorgangers in het verleden) in het mannen- en het vrouwenwielrennen alleen in 1991 het verschil nog kleiner was dan vier seconden. Dan moeten we terug naar de Tour de la CEE féminin, een vrouwelijke tegenhanger van de Tour de France in die tijd. De gele trui werd toen gewonnen door de Nederlandse Astrid Schop, die met twee (!) seconden voorsprong op Leontien van Moorsel won.

Daarna volgt nu dan dus de razendspannende ontknoping van de Tour de France Femmes 2024 tussen Niewiadoma en Vollering, met aankomst op Alpe d’Huez. Vollering begon met 1.15 minuut achterstand en pakte 1.01 minuut én 10 bonificatieseconden terug aan de finish, maar dat bleek dus niet genoeg voor eindwinst. Vier luttele seconden zorgden voor een historische Poolse eindzege.

Verder in de lijst met ‘kleinste verschillen in een grote ronde’ vinden we de Vuelta a España 1984 bij de mannen terug, toen Éric Caritoux met zes seconden voorsprong won van Alberto Fernández. Gevolgd door de historische Tourontknoping van 1989 tussen eindwinnaar Greg LeMond en thuisfavoriet Laurent Fignon: acht seconden verschil na de afsluitende tijdrit naar Parijs.

Demi Vollering staat nu wel twee keer als verliezer in de top-5 van dit lijstje, want vorig jaar verloor ze La Vuelta Femenina met slechts negen seconden verschil van landgenote Annemiek van Vleuten.

Kleinste verschillen ooit in grote rondes (mannen + vrouwen)
flag-fr Tour de la CEE féminin 1991: 2 seconden tussen Astrid Schop en Leontien van Moorsel
flag-fr Tour de France Femmes 2024: 4 seconden tussen Kasia Niewiadoma en Demi Vollering
flag-es Vuelta a España 1984: 6 seconden tussen Éric Caritoux en Alberto Fernández
flag-fr Tour de France 1989: 8 seconden tussen Greg LeMond en Laurent Fignon
flag-es La Vuelta Femenina 2023: 9 seconden tussen Annemiek van Vleuten en Demi Vollering
flag-it Giro d’Italia Femminile 2006: 11 seconden tussen Edita Pučinskaitė en Nicole Brändli
flag-it Giro d’Italia 1948: 11 seconden tussen Fiorenzo Magni en Ezio Cecchi

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.