Voor Tadej Pogacar draait het op voedingsgebied om ‘balans’: “Ook met ongezond voedsel”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 24 september 2024 om 15:19

Voor Tadej Pogacar draait het op voedingsgebied om ‘balans’: “Ook met ongezond voedsel”

Voeding: het speelt in de topsport en zeker ook binnen het wielrennen een zeer belangrijke rol. In een tijd waarin renners tot op de gram hun eten afwegen, pleit Tadej Pogacar ook voor een balans. “Anders komt er een punt waarop je breekt”, geeft hij aan in de populaire podcast van de Canadees-Amerikaanse auteur, arts en onderzoeker Peter Attia.

In een interview van bijna vijftig minuten gaat het over de nodige zaken op het gebied van trainings- voedingsleer. “Eigenlijk is mijn voedingspatroon het hele jaar hetzelfde”, geeft Pogacar een inkijkje. “Ik leg mezelf nooit te veel beperkingen op. Ik zeg ook nooit tegen mezelf: ik mag geen cake of chocolade eten. Als je dat namelijk wel doet, zal je een keer breken en helemaal crazy gaan.”

“Ik ben van mening dat je dan geen goede relatie hebt met eten”, vervolgt de Sloveen. “Je hebt in je leven behoefte aan balans. Ook met ongezond voedsel. Als ik bijvoorbeeld op vakantie ga, geniet ik gewoon van goede maaltijden. Maar dat is wel voedsel van kwaliteit. Daarbij eet ik geen gekke hoeveelheden en dus kom ik nooit veel aan.”

De drievoudig Tourwinnaar weegt in de wintermaanden, als hij geniet van zijn off-season, niet meer dan 69 kilo. “Na een feestje weeg ik misschien zeventig kilo, maar dat is dan vooral vocht haha. Maar mijn maximale gewicht is 69 kilogram.”

Pogacar won in mei zijn eerste Giro d’Italia – foto: Cor Vos

120 gram koolhydraten per uur
En hoe zit het met zijn voeding tijdens het wielerseizoen? Tegenwoordig beschikken de ploegen en dus renners over nieuwe kennis en inzichten en dit wordt ook toegepast in de praktijk. “Voor zware etappes is het zaak om ongeveer 120 gram koolhydraten per uur binnen te krijgen”, legt Pogacar uit. “Voor makkelijkere ritten is dat ongeveer zestig tot negentig gram.”

De kopman van UAE Emirates heeft tijdens een etappe de keuze uit bidons met dertig of zestig gram koolhydraten. “Ik geef de voorkeur aan een bidon met dertig gram, want dan kan ik meer eten. Bij een zware etappe is het beter om de bidon van zestig gram te nemen, zodat je minder hoeft te eten. Je hebt tijdens de rit vaak nauwelijks de tijd om iets te eten.”

“Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen”
“Vijf jaar geleden leek het onmogelijk, 120 gram koolhydraten per uur”, staat Pogacar stil bij de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van voeding. “Maar dat is nu dus mogelijk, met dank aan onze sponsor en nutritionist. Die laatste is erin geslaagd om heel goede gels en drankjes te ontwerpen, die heel makkelijk op de maag liggen. Ik heb dan ook eigenlijk geen last meer van mijn maag.”

De Sloveen was ook oppermachtig in de Tour de France – foto: Cor Vos

“Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen na lange etappes of rittenkoersen”, lacht de man, die komende zondag een gooi zal doen naar zijn eerste wereldtitel. “Ik heb nu zelfs geen problemen meer met 120 gram koolhydraten in één uur. Ik denk dat het allemaal draait om een goede verhouding tussen glucose, fructose en andere dingen. De kwaliteit moet goed zijn, maar het is uiteindelijk ook een kwestie van gewenning”, besluit Pogacar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.