dinsdag 15 oktober 2024 om 19:45

Voor Tim Wellens mag 2025 kopie worden van dit jaar: “Zien winnen, doet winnen”

Video Hij twijfelde lang om de stap te zetten, maar sinds Tim Wellens bij UAE Emirates koerst, lijkt hij zowaar nog een betere versie van zichzelf geworden. Of het nu voor kopman Tadej Pogacar was of voor zichzelf was: de 33-jarige Wellens excelleerde en koppelde daar nog mooie resultaten aan ook. Als het van hemzelf zal afhangen, pakt hij het in 2025 op dezelfde manier aan als de afgelopen maanden.

Wellens wil dat goede jaar liefst op een positieve manier afsluiten in de Tour of Guangxi, de WorldTour-etappekoers die hij won in de eerste editie van 2017. “Het is altijd leuk om terug te keren naar een plaats waar je gewonnen hebt. Normaal gezien ben ik altijd goed aan het einde van het seizoen, dat ligt mij gewoon goed. Dat is een kwestie van motivatie, maar ook de fysiek. Anderzijds is de motivatie belangrijker dan in het begin van het seizoen, omdat iedereen dan nog een overvloed heeft. Aan het einde is het bij de meeste renners een beetje minder.”

Maar ook Wellens voelt deze keer zijn benen zwaarder en zwaarder worden. “Normaal ben ik altijd heel goed aan het einde van het seizoen, maar dit seizoen is het minder. Ik ben aan het einde van mijn Latijn. Ik ben blij dat het de laatste koers van het seizoen is. De ambities zijn wat beperkter dan ik de voorbije jaren had in deze wedstrijden.”

Dat heeft vooral te maken met het superseizoen dat Wellens heeft gehad. Niet alleen won hij na een meer dan behoorlijke klassieke campagne, de Belgische tijdrittitel, individuele tijdrit in de Ronde van Polen en het eindklassement in de Renewi Tour, ook piloteerde hij zijn Sloveense kopman Tadej Pogacar naar winst in de Tour de France. “Ik moet zeggen dat het voor mij een heel goed seizoen is geweest, dan is die laatste effort een beetje moeilijker te vinden, dan als je nog iets goed te maken hebt”, lacht Wellens.

Wellens voor kopman Pogacar in San Remo – foto: Cor Vos

“Mijn seizoen bestaat uit in dienst rijden en voor voor mezelf rijden. In beide gevallen heb ik gedaan wat ik moest doen, daarom heb ik een goed seizoen gehad. Het is leuk, ik denk dat iedereen wel blij is om in deze ploeg te zitten. Als er veel gewonnen wordt, is het altijd leuk natuurlijk. En zelfs al wordt er eens niet gewonnen, is de sfeer goed en komt iedereen graag naar de wedstrijden. Dat is heel belangrijk. Je leeft met elkaar mee, 20 verschillende renners in de ploeg hebben gewonnen. Dat drijft het algemene niveau nog meer naar boven. Als je iemand ziet winnen, wil je dat zelf ook.”

Koersen met Pogacar
De exponent daarvan is de Sloveense alleswinnaar Tadej Pogacar himself. “Ik kijk vol bewondering naar Tadej, uiteraard. Voor mij is dat extra leuk om mee te maken. Ik zie hem buiten de koersen natuurlijk ook vaak. Ik weet wat hij er allemaal voor doet. Dat ik dat allemaal van dichtbij mag zien, is heel leuk.”

Door buitenstaanders wordt die dominantie dan weer als bijzonder saai ervaren. “Uiteraard, als ik niet in dezelfde ploeg zou zitten, zou ik misschien ook denken dat het saai was. Maar als je ploegmaat van Tadej bent, dan vind je het niet erg dat hij op 100 kilometer van de aankomst vertrekt. Dat maakt het gemakkelijker. Maar het is een feit dat het niet leuk moet zijn om tegen Tadej te moeten fietsen.”

Een perfect jaar dus, voor Wellens én Pogacar. “Wat ik mee neem, is dat ik hard moet blijven werken en goed mijn job doen. Ik kijk vooral heel tevreden terug. Ik heb vooral heel goede klassiekers gereden, misschien zat er iets meer in qua resultaat. Maar de benen waren enorm goed. We waren al aan het praten met de renners over welk programma we volgend jaar graag zouden willen doen, en in mijn geval was dat een kopie van dit jaar. Focus op de Vlaamse klassiekers, daarna naar de Tour en dezelfde najaarskoersen. Dat moeten we nog bespreken, maar het lijkt mij het beste. Parijs-Roubaix was een heel aangename ontdekking.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.