Voorbeschouwing: Amstel Gold Race 2011
Komende zondag staat er met de Amstel Gold Race de belangrijkste eendagskoers van Nederland op het programma. De wedstrijd gaat kriskras door Limurg en is de eerste van de heuvelklassiekers. De Nederlanders zullen gemotiveerd aan de start staan, maar er zijn ook een pak buitenlanders die hier willen toeslaan. Kan Philippe Gilbert zichzelf opvolgen, of komt er een andere winnaar? WielerFlits blikt hier vooruit op de wedstrijd met start in Maastricht en aankomst op de Cauberg.
Historie
De Amstel Gold Race werd in 1966 voor het eerst georganiseerd op initiatief van de eind vorig jaar overleden Herman Krott, en is dus aan zijn 46e editie toe. De wedstrijd had eigenlijk Amsterdam-Maasstricht moeten worden, maar dit was niet haalbaar. Ondanks het ontbreken van een lange historie, is de koers één van de hoogtepunten in het klassieke voorjaar, en dat blijkt ook uit de rijke erelijst. Onder meer grote buitenlandse namen als Walter Planckaert (1972), Eddy Merckx (1973 en 1975), Freddy Maertens (1976), Bernard Hinault (1981), Phil Anderson (1983), Johan Museeuw (1994), Bjarne Riis (1996), Erik Zabel (2000) en meer recent ook Michele Bartoli, Alexander Vinokourov, Davide Rebellin, Danilo Di Luca, Fränk Schleck en Damiano Cunego prijken op de erelijst.
Als de grootste koers van Nederland heeft de Amstel Gold Race ook een hele hoop Nederlandse winnaars gekend. De eerste was Arie den Hartog in 1967, een jaar later gevolgd door Harrie Steevens. Recordhouder qua aantal zeges in de Amstel Gold Race is Jan Raas, die tussen 1977 en 1982 vijf maal de handen in de lucht mocht steken. Ook andere Nederlandse wielergrootheden als Gerrie Knetemann (1974 en 1985), Steven Rooks (1986) en Joop Zoetemelk (1987) kwamen ooit winnend over de finishlijn, die tot en met 2002 nog in Maastricht getrokken lag. Daarnaast staan ook Jacques Hanegraaf (1984), Jelle Nijdam (1988), Adrie van der Poel (1990) en Frans Maassen (1991) op de erelijst. De laatste twee Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race waren Michael Boogerd en Erik Dekker in respectievelijk 1999 en 2001.
Vorig jaar was de wedstrijd niet erg zwaar door de erg gunstige weersomstandigheden, maar kwam er een spannende finale. De vroege vlucht werd gevormd door zes man, waar bij Arnoud van Groen. Daarna was Marco Marcato de eerste die ten aanval trok en die werd op de Eyserbosweg weer bijgehaald onder impuls van Andy Schleck. Daarna probeerde eerst Sergei Ivanov en later Alexandre Kolobnev namens Katusha een sprint te ontlopen. Kolobnev werd echter aan de voet van de Cauberg teruggehaald. Carlos Barredo probeerde het, maar strandde al snel. Bert De Waele kwam daarna met de aanval en die bracht zijn landgenoot Philippe Gilbert in een ideale positie. Een enorme tempoversnelling deed iedereen lossen. Ryder Hesjedal sprintte op korte afstand naar de tweede plaats voor Enrico Gasparotto. De beste Nederlander was Karsten Kroon op plaats negen.
Parcours
Het parcours tussen Maastricht en de Cauberg is niet echt veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Doordat de Geulhemmerweg één keer vaker wordt beklommen zit er echter wel een extra helling in. Dit betekent dat er 32 hellingen in het parcours zitten in plaats van de gebruikelijke 31. Dit komt omdat er reconstructiewerkzaamheden zijn aan de Rijksweg bij Vilt en Berg en Terblijt. Hierdoor kan er na de eerste passage daar niet gereden worden en wordt dus de Geulhemmerweg een keer meer verreden. De totale afstand van de koers is 260,4 kilometer.
Het is in Limburg constant draaien en keren, waar deze klassieker dan ook om bekend staat. Het is dus eigenlijk één grote finale, maar de definitieve beslissing begint vaak bij de Gulpenerberg op 27 kilometer van de meet. Ook wordt er vaak een schifting gemaakt op de Eyserbosweg, kort daarna gevolgd door de Fromberg. Op tien kilometer van de streep ligt dan de extreem steile Keutenberg. Daarna volgt een snel stuk naar de voet van de Cauberg in Valkenberg. Daar zal dan de definitieve beslissing vallen op de bekendste pukkel van Nederland.
Beklimmingen
1. Maasberg
2. Adsteeg
3. Lange Raarberg
4. Bergseweg
5. Sibbergrubbe
6. Cauberg
7. Geulhemmerweg
8. Wolfsberg
9. Loorberg
10. Schweiberg
11. Camerig
12. Drielandenpunt
13. Gemmenich
14. Vijlenerbos
15. Eperheide
16. Gulperberg
17. Plettenbergweg
18. Eyserbosweg
19. Huls
20. Vrakelberg
21. Sibbergrubbe
22. Cauberg
23. Geulhemmerweg
24. Bemelerberg
25. Wolfsberg
26. Loorberg
27. Gulperberg
28. Kruisberg
29. Eyserbosweg
30. Fromberg
31. Keutenberg
32. Cauberg
Favorieten
We krijgen in de Amstel Gold Race een pak andere renners aan de start dan in de wedstrijden die wel de afgelopen weken hebben gezien en er staan dan ook een pak sterke (en verse) ploegen en renners aan de start. Een renner die we wel al veel eerder hebben gezien is Philippe Gilbert. De Waal was al erg goed in Italië eerder dit jaar en pakte woensdag de overwinning in de Brabantse Pijl. Als titelverdediger staat hij ook als favoriet aan de start. Zijn ploeg Omega Pharma-Lotto heeft ook andere meerJurgen Van den Broeck aan de start, al lijkt hij niet zo van het draaien en keren te houden.
foto: Sirotti
Eén van de sterkste ploegen aan de start is Katusha. De Russische formatie heeft misschien wel vier kanshebbers in Limburg. In eerste instantie de Spanjaard Joaquin Rodriguez en de Italiaan Danilo Di Luca. En dan zijn er nog de twee ijzersterke Russen Alexandre Kolobnev en Sergei Ivanov. Een andere sterke ploeg is Leopard-Trek. Fabian Cancellara maakt de oversteek van de kasseiklassiekers, maar de ogen zullen vooral gericht zijn op de gebroeders Andyen Frank Schleck. Verder beschikt die ploeg over een sterk pak knechten met Fabian Wegmann, Jakob Fuglsang en Maxime Monfort.
Uit Spanje heeft Samuel Sanchez met zijn Euksaltel ook Igor Anton meegenomen. De twee kunnen samen strijden voor een topklassering. Bij Movistar kan er dan misschien wel uitgekeken worden naar Benat Intxausti. De Italianen komen met Damiano Cunego, die Michele Scarponi niet mee heeft bij Lampre-Farnese Vini. Bij Liquigas is het dan vooral uitkijken wat Peter Sagan kan in dit werk, of heeft de jonge Sloveen al te veel krachten verspild?
BMC heeft ook een goede ploeg met één spits na het afhaken van Cadel Evans: Greg van Avermaet. Team Sky richt zijn pijlen naar waarschijnlijkheid op Simon Gerrans. Garmin-Cervélo heeft met Ryder Hesjedal zeker ook een kanshebber voor de zege, de Canadees was vorig jaar nog tweede. Wellicht kan ook de vraag beantwoord worden of Michel Kreder wat kan voor de Amerikaanse ploeg. Astana heeft twee Kazachen die het naar voren schuift met natuurlijk Alexandre Vinokourov, maar misschien ook wel Maxim Iginsky. En met een schuin oog moet er gelet worden op Enrico Gasparotto.
Er staan drie Nederlandse ploegen aan de start. Daarbij heeft Rabobank met Robert Gesink een absolute favoriet aan de start, met al podiumplaatsen in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland in de benen. Hij krijgt ondersteuning van onder meer Luis Léon Sanchez en Oscar Freire, die nog steeds denkt de Limburgse klassieker te kunnen winnen. En wie weet kan Paul Martens verrassen. Rabobank start overigens met een aangepast tenue, om Ride for the Roses te ondersteunen. Vacansoleil heeft veel ijzers in het vuur. Wout Poels en Johnny Hoogerland zijn de Nederlandse troeven. Björn Leukemans is momenteel misschien wel de beste van de ploeg en Hilaire van de Schueren heeft verder nog Marco Marcato en Stijn Devolder in de ploeg. Skil-Shimano heeft niet echt een favoriet in de ploeg, maar zal vast vertegenwoordigd zijn in de lange vlucht met bijvoorbeeld Albert Timmer.
Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Philippe Gilbert
*** Samuel Sanchez, Damiano Cunego
** Robert Gesink, Joaquin Rodriguez, Danilo Di Luca
* Greg van Avermaet, Frank Schleck, Alexandre Vinokourov, Ryder Hesjedal
Lees ook :
Parcours
Deelnemers
Informatie over beklimmingen
Om te reageren moet je ingelogd zijn.