Voorbeschouwing: Amstel Gold Race 2012
foto: Sirotti
Komende zondag is het weer zo ver, dan staat Nederlands enige echte wielerklassieker op het programma: de Amstel Gold Race. De laatste twee jaren was Philippe Gilbert oppermachtig in het Limburgse land. Kan de Waal zijn mindere vorm dit jaar omkeren of staat er een andere renner klaar om het stokje over te nemen? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De wedstrijd werd in 1966 voor het eerst georganiseerd en werd toen geworden door de Fransman Jean Stablinski. In de beginjaren werden er echter vooral veel Belgische en Nederlandse zeges opgetekend. In totaal won er zeventien keer een Nederlander en nu elf keer een Belg. De laatste twee jaar was Philippe Gilbert dus de beste.
Vorig jaar was het Alexandr Kolobnev die op de Eyserbosweg ten aanval trok, wat uiteindelijk eindigde in een kleine kopgroep aan de voet van de Cauberg met hierin ook Robert Gesink en Johnny Hoogerland namens Nederland. In de klim probeerde Joaquin Rodriguez nog weg te komen, maar hij werd ijzersterk gecounterd door Philippe Gilbert. De renner van toen nog Omega Pharma-Lotto reed daarna kinderlijk makkelijk naar de zege.
Parcours
De Amstel Gold Race is echt de klassieker van de vele heuveltjes en het draaien en het keren. Nooit loopt het lang rechtdoor en het is ook nooit lang vlak. Maar liefst 31 hellingen moeten er beklommen worden door het peloton. Er wordt nog relatief rustig begonnen, maar eigenlijk bestaat dat niet in de Limburgse heuvels. De start van de wedstrijd ligt in Maastricht en de aankomst ligt op de Cauberg, waar drie keer gepasseerd zal worden.
foto: Amstel Gold Race
Er worden eigenlijk drie grote lussen door het Limburgse land gemaakt. De finale wordt, op de Cauberg na, slechts één keer gedaan. In dat laatste stuk van de wedstrijd kunnen vooral de Gulperberg, de Eyserbosweg en de Keutenberg een rol spelen in de beslissing. Er is een klein verschil met het parcours van vorig jaar. Dit jaar is het verschil tussen de Keutenberg, de voorlaatste helling, en de aankomststreep op de Cauberg ruim twee kilometer korter. Nu ligt er tussen de top en de finish ‘slechts’ 9,6 kilometer.
Favorieten
Vorig jaar was er geen twijfel over mogelijk wie er de topfavoriet was voor de zege in de Nederlandse heuvelklassieker. Op Philippe Gilbert stond gewoon geen maat. Dit jaar is de Belgische kampioen echter een schim van de renner die hij vorig jaar was. De coureur van BMC Racing zal zeker niet kansloos zijn, maar hij moeten hopen op een iets betere vorm dan de laatste weken. En wat kan Tour-winnaar Cadel Evans bij de ploeg? En dan is er nog niet gesproken over Greg Van Avermaet.
foto: Sirotti
Wie misschien wel als topfavorieten kunnen starten zijn de Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez. Ze rijden wel bij andere ploegen, maar hebben beide een goede sprint bergop. Ook hebben ze allebei een snelle man mee in de ploeg met respectievelijk José Joaquin Rojas en Oscar Freire.
Eén van de mannen van het begin van het seizoen is Simon Gerrans. Eerst won de Australiër in eigen land de nationale titel en de Tour Down Under. Later verraste hij vriend en vijand door Milaan-San Remo op zijn naam te schrijven. In zijn GreenEDGE-team zitten verder ook de winnaar van de Ronde van Catalonië Michael Albasini en de Nederlander Jens Mouris.
foto: Sirotti
Een ploeg die waarschijnlijk sterk aan de start zal komen is de nieuwe RadioShack-Nissan ploeg van Frank en Andy Schleck. Fabian Cancellara heeft het in de Vlaamse klassieker helaas niet kunnen waarmaken door pech, nu is een nieuw team aan de beurt. In de ploeg zit ook nog de sterke Amerikaan Chris Horner en de Belg Ben Hermans, vorig jaar achtste.
Er staan ook nog een pak outsiders aan de start, zoals Brabantse Pijl-winnaar Thomas Voeckler en de snelle heuvelsprinter Peter Sagan, die ook nog Vincenzo Nibali naast zich heeft. De Baskische ploeg Euskaltel heeft kopman Samuel Sanchez dan toch binnen de gelederen na zijn overwinning in de Ronde van het Baskenland.
De Belgische formatie Lotto-Belisol komt aan de start met Jelle Vanendert en Jurgen Van den Broeck. AG2R heeft Rinaldo Nocentini, terwijl Astana het zal moeten doen met Maxim Iglinsky. Ook oud-winnaar Damiano Cunego is er bij in Maastricht zondag.
foto: Sirotti
De Nederlandse ploegen hebben ook een pak outsiders voor de overwinning. Rabobank heeft Robert Gesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Matti Breschel en Paul Martens. Vacansoleil-DCM doet daar niet veel voor onder met Johnny Hoogerland, Wout Poels, Rob Ruijgh, Marco Marcato en Nederlands kampioen Pim Ligthart. Argos-Shimano heeft misschien niet zo’n sterke ploeg als de andere Nederlandse formaties, maar heeft talent Tom Dumoulin aan de start samen met de Duitser Simon Geschke, vorig week nog tweede in de Volta Limburg Classic.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Joaquin Rodriguez, Simon Gerrans
** Samuel Sanchez, Philippe Gilbert, Peter Sagan
* Thomas Voeckler, Oscar Freire, Bauke Mollema, Greg Van Avermaet
Om te reageren moet je ingelogd zijn.