Voorbeschouwing: Amstel Gold Race 2017
Foto: Cannondale/Graham Watson
zondag 16 april 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Amstel Gold Race 2017

Met de Amstel Gold Race is het aanstaande zondag tijd voor de enige wielerklassieker die ons land rijk is. Door het schrappen van de Cauberg in de finale kan de wedstrijd door het Limburgse heuvelland er dit jaar wel eens anders uit gaan zien. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste editie wat uit zou groeien tot de voornaamste wielerkoers van ons land, zag het levenslicht in 1966. Herman Krott en Ton Vissers – twee succesvolle ploegleiders in de Nederlandse wielersport – wilden een wielerklassieker op Nederlandse bodem organiseren en vonden een medestander in Amstel. De Amsterdamse bierbrouwer had enkele jaren eerder het premium bier Amstel Gold gelanceerd en zag de wielerwedstrijd als een ideaal instrument om dit aan de man te brengen. Krott en Vissers kregen een bedrag van 100.000 gulden ter beschikking voor de organisatie van de eerste Nederlandse wielerklassieker. Aanvankelijk had Krott een polderversie van Milaan-San Remo voor ogen en wilde hij de wedstrijd laten verrijden tussen Amsterdam en Maastricht. Verkeerstechnische hindernissen zoals bruggen en omleidingen maakten dat praktisch onmogelijk.

Het eerste startschot werd uiteindelik op zaterdagochtend 30 april 1966 gegeven in het Mastbos in Breda, waar een peloton van 175 beroepsrenners – met onder meer grootheden als Jacques Anquetil, Raymond Poulidor, Rik van Looy, Rik van Steenbergen en Jan Janssen – vertrokken aan een tocht naar Meerssen. Op papier had de koers 270 kilometer moeten duren. De door Koninginnedag veroorzaakte nodige omleidingen zorgden ervoor dat de rit ruim 32 kilometer langer werd. De Fransman Jean Stablinski (vier jaar eerder nog wereldkampioen in het Italiaanse Salo) klopte in Meerssen uiteindelijk de Belg Bernard Van De Kerckhove en mocht zich de eerste winnaar noemen.

Erik Dekker Tour 2000 #1

Erik Dekker is de laatste Nederlandse winnaar (2001) – foto: Sirotti, archief

De eerste jaren zouden de overwinningen verdeeld worden door Belgen en Nederlanders. Eddy Merckx won twee keer, maar recordhouder in Limburg is Jan Raas. De bebrilde Zeeuw wist de eendagskoers maar liefst vijf keer op zijn naam te schrijven. De laatste van in totaal zeventien Nederlandse zeges dateert alweer van 2001. Destijds wist Erik Dekker in Meerssen zijn medevluchter Lance Armstrong te kloppen in een sprint à deux. De Amerikaan delfde twee jaar eerder ook al het onderspit tegen een Nederlander in een sprint met twee. Toen was Michael Boogerd heel nipt de betere.


Vorig jaar ging de overwinning naar Enrico Gasparotto. De Italiaan ontsnapte samen met Michael Valgren op de Cauberg, om de Deen vervolgens in de sprint te kloppen. Hij droeg zijn zege op aan zijn eerder dat jaar overleden ploegmaat Antoine Demoitié.

Laatste tien winnaars Amstel Gold Race
2007: flag-de Stefan Schumacher
2008: flag-it Damiano Cunego
2009: flag-ru Sergiy Ivanov
2010: flag-be Philippe Gilbert
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-it Enrico Gasparotto
2013: flag-cz Roman Kreuziger
2014: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-pl Michał Kwiatkowski
2016: flag-it Enrico Gasparotto

Parcours
Koersdirecteur Leo van Vliet verraste in februari de wielerwereld met de mededeling dat de beklimming van de Cauberg uit de finaleronde verdwijnt. De traditionele scherprechter zorgde de afgelopen jaren voor een afwachtende houding bij de renners. Met deze rigoureuze beslissing hoopt hij de koers aantrekkelijker te maken. De laatste helling is nu de Bemelerberg op 7,4 km van de finish. De renners zullen nu bovenaan de Daalhemmerweg bij de rotonde in Sibbe meteen linksaf slaan richting Vilt. Vanaf de rotonde zal het nog ongeveer twee kilometer finale zijn tot aan de finishlijn.

Ondanks deze noviteit, blijven de overige kenmerken van deze heuvelklassieker hetzelfde. De Amstel Gold Race blijft een koers van draaien en keren op de figuurlijke zakdoek die Zuid-Limburg heet. Het peloton krijgt op Paaszondag in 261 kilometer 35 beklimmingen voorgeschoteld. Na de start op de Markt in Maastricht rijden de renners na een aanloop met onder meer de Adsteeg en de Lange Raarberg drie lussen door Zuid Limburg. In de voorlaatste ronde wachten de Eyserbosweg en de Keutenberg. Na de laatste van drie passages over de Cauberg volgt een finaleronde met daarin de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. De finishlijn is nog steeds getrokken in Vilt, waar de renners rond vijf uur worden verwacht.

Favorieten
Zondag krijgen we het antwoord op de vraag of de parcourswijziging ook daadwerkelijk gaat zorgen voor een ander wedstrijdverloop. Welke tactiek hanteren de topteams? Wordt de finale inderdaad eerder geopend en krijgen we een winnaar uit een vluchtersgroep, of krijgen we ondanks alle wijzigingen toch een scenario waarbij er met een uitgedund peloton gesprint wordt om de overwinning? En welke ploegen zijn bereid en in staat om de koers te controleren en het gewicht van de wedstrijd te dragen?

Zet Kwiatkowski zijn zegetocht voort in de heuvelklassiekers? Foto: Sirotti

Michał Kwiatkowski zal zondag lastig te kloppen zijn. De Pool staat bekend als een snelle finisher. Dat bewees hij dit jaar in Milaan-San Remo, maar ook op Limburgse grond heeft de kopman van Sky zijn sporen al verdiend. In 2015 was hij in de regenboogtrui de sterkste sprinter van een uitgedund peloton en klopte hij onder meer Alejandro Valverde en Michael Matthews. De kopman van Team Sky verkiest dit jaar de heuvelklassiekers boven de kasseien en vanaf zondag kunnen we beoordelen of deze keuze goed uitpakt. Het zal interessant zijn om te zien voor welke tactiek hij kiest. Kwiatkowski is immers ook kansrijk wanneer hij op het goede moment aanvalt, getuige de manier waarop hij zijn wereldtitel in Ponferrada won. Sky heeft met Sergio Henao nog een tweede renner die dit terrein aan moet kunnen.

Wanneer we spreken over favorieten voor een heuvelklassieker, kunnen we niet om Alejandro Valverde heen. De Spanjaard werd hier al twee keer tweede. De Amstel Gold Race is nog steeds een hiaat op zijn palmares, wat hem enkele maanden geleden verleidde tot de uitspraak dat de Limburgse heuvelklassieker dit seizoen een van zijn hoofddoelen is. Valverde is goed op dreef met eindzeges in de sterk bezette rondes van Andalusië, Catalonië en het Baskenland. Lukt het hem ook te winnen buiten de landsgrenzen? Mocht hij daar zondag in slagen, realiseert hij een primeur. Er wist in de 51 vorige edities immers nog nooit een Spanjaard te winnen.

Sonny Colbrelli

Colbrelli won overtuigend de Brabantse Pijl – Foto: Sirotti

Bahrain Merida beschikt over meerdere opties. Man in vorm Sonny Colbrelli heeft zich ontwikkeld tot een sprinter die het zwaardere werk prima kan verteren. Vorig jaar finishte hij als derde en met een tiende plek in de meest recente Ronde van Vlaanderen en een overwinning in de Brabantse Pijl heeft hij bevestigd een renner te zijn om rekening mee te houden. Met Enrico Gasparotto beschikt de ploeg bovendien over de winnaar van vorig jaar. De blonde Italiaan weet wat het is om te winnen in Limburg. Een winst in een pelotonspurt lijkt niet waarschijnlijk, maar wanneer hij er in slaagt om in de slotfase te kunnen aanvallen dan is hij kansrijk.

Nu we aanbeland zijn bij de heuvelklassiekers, steekt Michael Matthews zijn neus weer aan het venster. De Australiër staat bekend als een renner met een sterk eindschot die de heuvels goed kan verteren. In de Ronde van het Baskenland bewees Bling met een ritzege in de openingsrit al dat het met zijn vorm wel goed zit. Profiteert hij van de parcourswijziging?

Philippe Gilbert

Slaagt Gilbert erin om voor de vierde keer te winnen? – Foto: Sirotti

Na zijn recente successen in het Vlaamse voorjaar, zouden we bijna vergeten dan Philippe Gilbert zijn grootste triomfen in de heuvels behaalde. In Valkenburg stond hij al drie keer op het hoogste schavot en bovendien veroverde hij hier vijf jaar geleden de regenboogtrui. Het is afwachten hoe hij de overgang naar de heuvelklassiekers verteert. Gilbert (die Parijs-Roubaix liet schieten om goed te zijn in de heuvelklassiekers) zal vermoedelijk niet afwachten tot een sprint en toonde in Vlaanderen al er geen probleem mee te hebben om van ver aan te vallen. Quick-Step kan rekenen op een sterke ploeg met onder meer Daniel Martin, Dries Devenyns en Bob Jungels.

In Limburg zien we ook Greg Van Avermaet terug. Met overwinningen in maar liefst vier kasseiklassiekers is hij bezig aan een voorjaar grand cru. Ook de Amstel Gold Race moet hij aankunnen. Hij heeft aangegeven in te zetten op een podiumplaats. Met onder meer Ben Hermans, Silvan Dilier en Dylan Teuns beschikt hij over helpers die hier ook zelf een goede klassering kunnen rijden.

Wellens zal de aanval zoeken – Foto: Sirotti

Een renner die het moet hebben van een vroege aanval is Tim Wellens. Omdat het peloton sterkere spurters herbergt, zal de kopman van Lotto Soudal het niet aan willen laten komen op een sprint en is hij de aangewezen renner om door aanvallend rijden de finale te animeren. Lotto Soudal beschikt met Tiesj Benoot en Sean De Bie over nog twee renners die ambities koesteren voor de Ardennenklassiekers.

Een renner die in Zuid-Limburg voor een verrassing zou kunnen zorgen is Bryan Coquard. De jonge Fransman bewees vorig jaar met een vierde plaats al dat hij meer kan dan enkel sprinten. Wanneer een uitgedund peloton om de overwinning gaat spurten, is de rappe Coquard een renner om rekening mee te houden.

UAE Emirates rekent op het koningskoppel Rui Costa en Diego Ulissi. Costa won dit jaar al de Abu Dhabi Tour terwijl Ulissi vorig jaar in Limburg als zevende eindigde. Als dark horse beschikt de ploeg bovendien over Ben Swift. Bij Trek-Segafredo is de veelzijdige Fabio Felline een renner zijn om rekening mee te houden. De Italiaan zal na een ongelukkige val tijdens de neutralisatie vorig jaar gebrand zijn op eerherstel. Trek-Segafredo Astana beschikt met de Deen Michael Valgren over de nummer twee van vorig jaar, terwijl ook Jakob Fuglsang (hier al eens vierde) een goed resultaat moet kunnen rijden. Orica-GreenEDGE brengt met Roman Kreuziger een oud-winnaar aan de start en heeft met Simon Gerrans (in de Amstel al drie keer derde) en Michael Albasini meerdere troeven achter de hand. Daarnaast vertrouwen de Australiërs op Christopher Juul-Jensen. FDJ vertrouw op Frans kampioen Arthur Vichot, terwijl Direct Energie beschikt over de talentvolle Lilian Calmejane. Cannondale-Drapac rekent naast de Nederlander Tom-Jelte Slagter op de talentvolle Alberto Bettiol.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman maakt zijn rentree – Foto: Cor Vos | Team Sunweb

De Amstel Gold Race kan dit jaar opvallend genoeg rekenen op weinig interesse van de Nederlandse toprenners. Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk bereiden zich momenteel voor op de Giro, maar ook Robert Gesink geeft forfait. Wout Poels en Pieter Weening zijn beiden geblesseerd. Wilco Kelderman is de enige Nederlander ‘van naam’ aan de start. De renner van Sunweb komt echter terug van een blessure en vijf weken zonder wedstrijden zal de ambities getemperd hebben. Hij rijdt bovendien in dienst van kopman Matthews. Bij Katusha-Alpecin kan Maurits Lammertink (vorig jaar nog zestiende) wellicht verrassen.

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat de Nederlandse ploegen zondag een hoofdrol gaan opeisen. LottoNL-Jumbo heeft niet de ploeg om het gewicht van de koers te dragen. Lars Boom haalde hier in vier van zijn vijf deelnames de finish niet, dus van hem mag er eveneens niet veel verwacht worden. Ook Enrico Battaglin en Juan José Lobato kenden nog geen uitschieters in Limburg. Wil de ploeg niet anoniem meerijden, dan is aanvallen het devies. Bert-Jan Lindeman is de uitgelezen persoon om deze taak uit te voeren. Bij Roompot-Nederlandse Loterij ontbreekt Weening vanwege een knieblessure. De renners van de oranje brigade zullen ongetwijfeld de koers willen kleuren door mee te zitten in een vroege vlucht.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Michał Kwiatkowski
*** Alejandro Valverde, Sonny Colbrelli
** Michael Matthews, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet
* Tim Wellens, Enrico Gasparotto, Bryan Coquard, Diego Ulissi

Deelnemerslijst Amstel Gold Race 2017

[poll id=”479″]

Weer en TV
Het prettige wielerweer tijdens de Vlaamse klassiekers krijgt dit Paasweekend geen vervolg. Volgens Weeronline valt er zondag regelmatig regen. Met een matige noordwestenwind en een temperatuur van circa 12 graden is het fris.

De wedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS, Sporza en Eurosport. De live-uitzending begint om 13:30. De NOS zendt zowel de wedstrijd voor de dames als de heren live uit.

RIDE Magazine
124 Reacties
1 2 3 5
14-04-2017 09:10
Heel erg benieuwd naar de invloed van het nieuwe parcours op de koershouding..
14-04-2017 09:14
Ik mis nog een opeenvolging van de hellingen.

We gaan zondag trouwens kijken langs het parcours. Cauberg lijkt me nog steeds the place to be?
14-04-2017 09:32
Sunweb lijkt de laatste tijd niet bij machte om het peloton bij elkaar te houden en/of terug te brengen richting kop van de wedstrijd. Welke andere ploeg gaat Matthews in een zetel naar de finish brengen?
Denk daarom dat een groep van 4-7 renners het gaat uit maken. Waarschijnlijk zitten Kwiatkowski, Gilbert, Valverde en Van Avermaet daar bij.
14-04-2017 09:35
De winnaar van ParisRoubaix en de Ronde samen naar de finish. De winnaar van Milaan-Sanremo derde.
14-04-2017 09:38
Als het op een sprint uitloopt (en die kans zit er wel in, er zijn meer ploegen die hier bij gebaat zijn), dan geef ik Matthews toch de grootste kans. Maakt grote indruk op mij de afgelopen weken. Vooral in Baskenland. Valverde heeft nog nooit echt voorin gereden in AGR, en ook Kwiatkwoski wordt normaal gesproken verslagen in een print door Matthews. Ik opteer daarom voor de volgende sterrenverdeling:

**** Matthews
*** Kwiatkowski, Avermaet
** Coquard, Colbrelli, Felline
* Valverde, Gasparotto, Gilbert, Van Poppel

Ergens zie ik Danny Van Poppel hier echt sterk rijden. Misschien wil ik dit ook te graag? Maar kan de laatste tijd aardig een heuvel over en is rap. Ik zie hem als outsider mocht er een groepje van een man of 30-40 aankomen.
14-04-2017 09:47
2007: Stefan Schumacher > solo'tje
2008: Damiano Cunego > wachtwachtpoef
2009: Sergiy Ivanov > anticipatie
2010: Philippe Gilbert > wachtwachtpoef
2011: Philippe Gilbert > wachtwachtpoef
2012: Enrico Gasparotto > wachtwachtpoef
2013: Roman Kreuziger > solo'tje
2014: Philippe Gilbert > > wachtwachtpoef
2015:  Michał Kwiatkowski > > wachtwachtpoef
2016: Enrico Gasparotto > > wachtwachtpoef

We hebben dus 70% kans op wachtwachtpoef, 20% op solo'tje en 10% kans dat de anticipanten het uit gaan maken. Nu is de vraag, hoe groot is statistisch gezien de kans dat specifiek Gilbert wint met A : wachtwachtpoef, B : solo'tje en C : anticipatie ?

De antwoorden vindt u zondag terug op de laatste pagina van het volgtopic
14-04-2017 09:47
Regen en koud... Geef Wellens dan maar snel 2 sterren...
14-04-2017 09:53
Ik hoop op wachtwachtpoef. Niks is mooier dan zo een enorme krachtsexplosie.
14-04-2017 09:56
is Kelderman de enige Nederlandse renner van betekenis noemen niet een (grote) belediging voor TJ Slagter? Vooral daar het hier een eendagskoers betreft
14-04-2017 09:58
@RV
Het wordt een soort van wachtwachtsolo denk ik.
14-04-2017 10:00
Ik word een beetje moe van die zelf verzonnen wachtwachtpoef term die je in iedere post moet gebruiken. Je posts zijn zo enorm repeterend RV, het bevat of een referentie naar wachtwachtpoef, of er wordt negatief gedaan over de zandbak/canadese koersen. In vrijwel iedere post die ik van je lees komt minimaal één van die twee terug. Probeer eens wat nieuws uit.

On-topic: Ik weet niet of ik Matthews de grootste favoriet vind, zal echt afhangen van de groep waar hij mee aankomt. Zit een Colbrelli daarbij dan denk ik dat die in principe sterker is. Coquard lijkt niet echt in vorm, maar ook Felline geef ik wel een flinke kans, die is flink bezig geweest met trainen op explosiviteit.

Persoonlijk hoop ik dat de wijziging in het parcours effect heeft, maar had ik eigenlijk liever gezien dat de laatste ronde een keer een combinatie van de Eyserbosweg en de Doode man ofzo zou bevatten.
14-04-2017 10:01
Niet vergeten dat Jelle Vanendert zomaar eens tweede zou kunnen worden!
14-04-2017 10:05
Valverde zou een mooie winnaar zijn.
14-04-2017 10:12
Ik kan maar niet begrijpen dat Katusha hier met een ploeg "amateurs" aan de start komt en een grote kanshebber op een top 5 als Restrepo thuis laat ??
14-04-2017 10:12
Die laatste lus blijft eeuwig zonde, het effect dat Van Vliet wil hebben met deze parcourswijziging zou denk ik veel beter werken als je vanaf de Keutenberg rechtstreeks naar de finish zou rijden. Maar ik laat me graag verrassen, per slot van rekening was op het oude parcours de mooiste race het jaar na de vorige parcourswijziging.
Ik denk dat Valverde hier weinig kans maakt. Bij een vrij gesloten koersverloop zullen er teveel snellere mannen zijn in de sprint, bij een aanvallend koersverloop lijkt het me sterk dat Valverde boven komt drijven. Toch blijft het een koers die hij aan moet kunnen...
****Colbrelli
***Matthews, Wellens (zeker bij deze omstandigheden dé man voor een geslaagde solo)
**Coquard, Kwiatkowski, Van Avermaet
*Gilbert, Gasparotto, Valverde, Ulissi
14-04-2017 10:12
Finale lijkt mij wel erg licht. De bemelerberg is nauwelijks een heuvel te noemen. 2 keer op de pedalen en je bent boven. Veel kans op grote groep. Daarom gok ik op een sprinter. Matthews is volgens mij prima in orde. Die moet dit echt wel kunnen winnen. TJS presteert echt al jaren helemaal niks meer. Begrijp niet dat hij uberhaupt nog genoemd wordt.
14-04-2017 10:13
Net even het profile bekeken en eigenlijk zou het relatief makkelijkere (kortere) stuk na de combi Eyserebosweg - Keutenberg (waar het ontegenzegglijk gewoon weer op een lint gaat) in de kaart van de aanvallers moeten spelen.
14-04-2017 10:13
ik verwacht door het nieuwe parcours een sprint met een groepje van een man of 20 die er op de cauberg in zijn geslaagd om een gaatje te slaan met de rest. Vrees dat het nog steeds een saaie koers blijft
14-04-2017 10:16
Restrepo is sinds half Februari in iedere koers waar hij kwam volledig naar huis gereden. Begon fantastisch in Australie natuurlijk, maar op dit moment zit er niet heel veel op bij hem. Gezien zijn leeftijd doet Katusha er verstandig aan hem het hele drieluik over te laten slaan denk ik.
14-04-2017 10:19
CCC SprandiPolkowice @CCCProTeam
Bad news from the Netherlands. On the night between Thursday and Friday, all of our bikes and spare wheels were stolen from our truck.
10:02 - 14 Apr 2017
14-04-2017 10:22
Zie Matthews niet winnen. Valverde zal ook lastig worden, heeft nooit gewonnen en nu met dit parcours zal het niet veel hoger zijn. Denk dat kwiat of GvA hem pakt.
14-04-2017 10:22
CCC SprandiPolkowice @CCCProTeam
Despite the circumstances we will take part in the Amstel Gold Race, as currently we are working on bringing spare bikes to the Netherlands
10:03 - 14 Apr 2017
14-04-2017 10:27
Deze wordt voor Felinne. Krijgt hier niet eens 1 ster?
14-04-2017 10:27
Ik mis Sam Oomen een beetje in de voorbeschouwing. Niet direct de winnaar maar bij de NL'ers wel een naam om in de gaten te houden.

Dark Horses: Ion Izagirre & Marc Soler

Die Bahrein ploeg is hier sowieso met een vreselijk sterk team : Gasparotto, Colbrelli, Ion Izagirre, Arashiro (ook al eens top 10) en Visconti om maar een outsider te noemen.
14-04-2017 10:27
Vooral benieuwd hoe het parcours er volgend jaar uitziet en welke veranderingen er zijn over 5 jaar. Wat ik gemist heb in de voorbeschouwing: hoeveel keer is de finale nu eigenlijk al veranderd sinds pakweg de eeuwwisseling. Lijkt me eens een interessant gegeven.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.