Voorbeschouwing: Arctic Race of Norway 2024 – Opnieuw een secondespel boven de poolcirkel?
foto: Cor Vos
zondag 4 augustus 2024 om 10:30

Voorbeschouwing: Arctic Race of Norway 2024 – Opnieuw een secondespel boven de poolcirkel?

Terwijl in Parijs de vrouwen hun olympische wegrit afwerken, gaat boven de poolcirkel de Arctic Race of Norway van start. Van een deelnemersveld vol kleppers is geen sprake, maar juist daarom kan het wel eens een spannende en verrassende ronde worden. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

De Arctic Race of Norway 2023 begon met een ritzege voor Alberto Dainese. De Italiaan, die toen nog voor dsm-firmenich uitkwam, was de snelste in een massasprint. Een dag later werd er opnieuw gesprint, maar ditmaal wel met een kleiner peloton en na een zware, regenachtige dag. Michel Gazzoli en Christian Scaroni bezorgden Astana Qazaqstan een een-tweetje. De leiderstrui ging naar Noah Hobbs, de nummer twee van de openingsrit. De 18-jarige Brit van Equipe continentale Groupama-FDJ had onderweg genoeg bonificatieseconden meegesnoept om Dainese voorbij te gaan in het klassement.

In de derde etappe zou Hobbs niet stand houden, was vooraf al duidelijk. Er werd namelijk gefinisht op een beklimming van ruim twee kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5%. Stephen Williams trok op deze loeisteile helling aan het langste eind, zoals hij afgelopen voorjaar triomfeerde in de Waalse Pijl: met een ferm eindschot en in de stromende regen. Hij pakte ook de leiderstrui. Op de slotdag zou de Brit het kleinood niet meer uit handen geven. De etappeoverwinning ging naar Clément Champoussin, die de snelste was in een sprint heuvelop.

Williams sloeg zijn slag in rit drie – foto: Cor Vos

Eindklassement Arctic Race of Norway 2023
1. flag-gb Stephen Williams (Israel-Premier Tech) in 15u38m06s
2. flag-it Christian Scaroni (Astana Qazaqstan) op 1s
3. flag-us Kevin Vermaerke (dsm-firmenich) op 9s
4. flag-no Tobias Halland Johannessen (Uno-x) z.t.
5. flag-be Dylan Teuns (Israel-Premier Tech) op 11s

Parcours

De Arctic Race of Norway speelt zich ook dit keer weer volledig boven de noordpoolcirkel af. Toch gaan we niet zo noordelijk als vorig jaar, toen de slotrit finisht bij de Noordkaap, een van de noordelijkste punten van het Europese continent. Aan het type terrein verandert dat niet heel veel. Vooral de puncheurs komen weer aan hun trekken, al krijgen de sprinters ook kansen. De koninginnenrit vindt plaats op de voorlaatste dag. Richting finishplaats Sulitjelma is dan het ruim zeven kilometer lang klimmen.


Zondag 4 augustus, Etappe 1: Bodø – Rognan (155,3 km)

Op de dag van de olympische wegrit voor vrouwen begint de Arctic Race of Norway in Bodø. Tegenwoordig wonen in deze kuststad meer dan 50.000 mensen, maar in 1940 waren dat er slechts 6000. Van hen verloren bovendien 3500 hun woning tijdens de Duitse invasie. Omdat Zweden later hielp bij de wederopbouw van de stad, wordt de wijk in het huidige centrum ook wel de ‘Zweedse stad’ genoemd.

Niet ver van deze ‘Zweedse stad’ staat trouwens het stadion van FK Bodø/Glimt. Deze voetbalclub timmert de laatste jaren lekker aan de weg. In 2017 promoveerde het naar de hoogste divisie van Noorwegen, drie jaar later werd het team voor de eerste keer landskampioen en in 2021 veegde het in de Conference League verrassend de vloer aan met het AS Roma van José Mourinho: 6-1. In diezelfde competitie speelde het begin 2024 ook tegen Ajax. Het Nederlandse team had het knap lastig, maar ging uiteindelijk wel door in het Europese toernooi.

Goed, genoeg over voetbal. En over Bodø. Voor nu althans, want we komen hier nog terug: de slotrit van de ronde finisht ook in de stad. Maar eerst wacht de renners verspreid over vier etappes 646,2 kilometer koers. Daarvan worden 155,3 kilometer afgewerkt op dag één, als het peloton koers zet richting Rognan. De eerste negentig kilometer – met in het middenstuk opvallend genoeg een driemaal te verrijden rondje bij Løding – zijn vrij vlak. Daarna wachten echter nog drie beklimmingen.

De laatste daarvan is niet zo steil, maar wel behoorlijk lang: 8,6 kilometer aan 3,5%. Het is afwachten of de sprinters hier echt in de problemen zullen komen. Mochten ze inderdaad overboord gaan, dan hebben ze nog achttien kilometer om terug te komen. Vervolgens gaan we waarschijnlijk sprinten in Rognan. Maar met hoeveel man?

Start: 14.25 uur
Finish: tussen 17.50 en 18.10 uur


Maandag 5 augustus, Etappe 2: Beiarn – Fauske (178,1 km)

De tweede etappe gaat van Beiarn naar Fauske. Op het eerste gezicht lijkt de rit vooral geschikt voor sprinters, maar het parcours bevat enkele verraderlijke passages. Daarmee doelen we niet zozeer op de klim naar Beiarfjellet (9,1 km aan 6,2%), ondanks dat deze behoorlijk pittig is. En nee, het gaat ons ook niet om de drie gecategoriseerde hellingen die daarna nog komen. Die zullen de zwaardere mannen wel overleven.

Het is vooral de zes kilometer lange gravelstrook – aardig diep in de finale – die voor sensatie kan zorgen. Deze sector begint op zo’n twintig kilometer van de finish en eindigt dus op ongeveer veertien kilometer van de streep. Nadien volgt bovendien nog een klimmetje van een dikke kilometer aan vijf, zes procent. De top van deze helling ligt op minder dan vijf kilometer van de aankomst. Kortom, hier kan nog van alles gebeuren. De sprinters moeten zich vooraf niet rijk rekenen.

Start: 13.50 uur
Finish: tussen 17.50 en 18.20 uur


Dinsdag 6 augustus, Etappe 3: Tverlandet – Sulitjelma, Jakobsbakken (155,7 km)

Op dag drie staat de koninginnenrit op het programma. De etappe finisht namelijk in Jakobsbakken, op bijna zeshonderd meter hoogte. De renners bereiken dit bergdorpje – populair onder wandelaars en langlaufers – na een klim van 7,1 kilometer aan 6,5%. Een beste beuker.

Als de renners de voet van de klim naar Jakobsbakken bereiken, hebben ze al drie gecategoriseerde beklimmingen in de benen. De Kvikstadheia (2 km aan 7%), Misvaer (2,6 km aan 4,8%) en Ljøsenhammeren (8,6 km aan 3,5%) bevinden zich allemaal in de eerste zeventig kilometer en zullen dus waarschijnlijk niet heel bepalend zijn voor het koersverloop. Wel zijn het plekken waar een kopgroepje weg kan rijden.

Start: 14.20 uur
Finish: tussen 17.50 en 18.15 uur


Woensdag 7 augustus, Etappe 4: Glomfjord, Meløy – Bodø (157,1 km)

De pure klimmers zullen dinsdag hun slag moeten slaan, want de slotrit van woensdag is vooral spek naar de bek van de puncheurs. In Bodø, de plek waar de ronde vier dagen eerder begon, finisht de wedstrijd namelijk op een klein muurtje. De slothelling is slechts 1,1 kilometer lang, maar heeft wel een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2%.

Voordat de renners deze laatste klim bestormen, rijden ze eerst in goed 130 kilometer van startplaats Glomfjord naar Bodø. Vervolgens wachten twee lokale ronden door de stad. Hierin zit al een klein klimmetje. Dit is níét de slothelling, maar het hupsje voegt nog wel een extra dimensie toe aan de koers. Niet zozeer omdat het nou allemaal zo lastig is (900 meter aan 3,4%), als wel omdat er tweemaal 3,2 en 1 bonificatieseconden te rapen zijn. De Arctic Race of Norway eindigt vaak in een secondespel, dus de klassementsrenners moeten hier op hun tellen passen.

Ook de volger moet trouwens opletten. De slotrit start namelijk pas om 16.40 uur, wat betekent dat er in de avond gefinisht zal worden. Laat inschakelen dus!

Start: 16.40 uur
Finish: tussen 20.10 en 20.30 uur


Favorieten

Noot: de deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Er kunnen dus nog wijzigingen worden aangebracht.

De echte klassementstoppers ontbreken in de Arctic Race of Norway. Zij rusten uit na een zware Tour de France, zitten nog in Parijs voor de Olympische Spelen of bereiden zich elders voor de Vuelta a España. Ook de eindwinnaar van vorig jaar, Stephen Williams, is er niet bij. Hij staat zaterdag aan de start van de olympische wegrit.

De triomfator van 2022 is wel van de partij: Andreas Leknessund. Voor de renner van Uno-X Mobility is de Arctic Race of Norway een thuiswedstrijd, want hij is geboren in Tromsø, dat nog wat noordelijker ligt dan Bodø. Hij zal dus gebrand zijn op een tweede eindzege. En gezien zijn resultaten van de voorbije weken, moet dat mogelijk zijn. Vooral zijn tweede plaats in de Sibiu Cycling Tour vormt een bewijs dat de vorm goed is. Het wordt voor Leknessund zaak om toe te slaan in de bergrit naar Jakobsbakken.

Andreas Leknessund – foto: Cor Vos

Ook Kevin Vermaerke zal in die etappe het verschil willen en moeten maken. En we geven de 23-jarige Amerikaan een goede kans dat hij dat inderdaad doet. In de Czech Tour, zijn eerste wedstrijd sinds de Giro d’Italia, eindigde de klimmer van dsm-firmenich PostNL namelijk keurig als vierde. Hij was daar een van de voornaamste uitdagers van de uiteindelijke winnaar Marc Hirschi.

In Noorwegen treft Vermaerke een andere Zwitser. Mauro Schmid kende een moeilijk eerste deel van het seizoen, maar in juni begon het plots te lopen voor de renner van Jayco AlUla. Eerst werd hij nationaal kampioen op de weg en daarna won hij de Ronde van Slowakije. Het parcours van die laatste ronde heeft wel een beetje wat weg van dat van de Arctic Race of Norway. Schrijf Schmid dus maar op.

Kevin Vermaerke – foto: Cor Vos

In de Ronde van Slowakije viel Jenno Berckmoes net naast het podium. De 23-jarige Belg van Lotto Dstny, die in 2022 en 2023 nog voor Flanders-Baloise reed, eindigde als vierde in de vijfdaagse rittenkoers en voegde daarmee een volgende ereplaats toe aan zijn straffe reeks. Eerder dit jaar werd hij onder meer achtste in de Ster van Bessèges, derde in de Vierdaagse van Duinkerke en vijfde in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, waar hij ook de slotrit won. Vooral zijn prestaties in Italië beloven wat voor de Arctic Race of Norway.

Net als Berckmoes, is ook de 21-jarige Joseph Blackmore voorzichtig aan het doorbreken dit seizoen. We kennen de Brit vooral van zijn sterke optreden in de Brabantse Pijl, maar daarvoor had hij ook al het nodige laten zien. In het voorjaar won hij zowel de Tour du Rwanda als de Tour of Taiwan. Niet voor niets hevelde Israel-Premier Tech hem in mei over van de opleidingsploeg naar het ProTeam. Op dat moment had Blackmore trouwens ook al Luik-Bastenaken-Luik U23 op zijn naam geschreven.

Jenno Berckmoes – foto: Cor Vos

Lander Loockx wist dit jaar nog niet te winnen, maar hij etaleerde al wel zijn kwaliteiten als klassementsrenner. De Belg van Tour de Tietema-Unibet is zeer constant met ereplaatsen in onder meer de Ronde van Turkije (zesde), Oberösterreich Rundfahrt (vijfde) en Sibiu Cycling Tour (zevende). Komt in de Arctic Race of Norway de echte uitschieter? Het zou zomaar kunnen. Zeker omdat Loockx als crosser goed over het gravel in rit twee zal gaan én de punchaankomst op de slotdag hem perfect moet liggen. TDT-Unibet stelt verder onder meer Adam Ťoupalík en Jelle Johannink op.

Bij Uno-X Mobility kunnen ze ook meerdere kaarten spelen. We noemden Andreas Leknessund al, maar we moeten iemand als Magnus Cort ook niet bij voorbaat afschrijven. Hoewel we hem vooral kennen als aanvaller en sterke sprinter, moet de Deen in dit veld ook een aardig eindje kunnen komen in de koninginnenrit. De klim naar Jakobsbakken is immers vergelijkbaar met de Alto da Fóia in de Volta ao Algarve. En daar klopte Cort vorig jaar ook alles en iedereen. Dit seizoen zagen we ook zo’n kunstje van hem in het Critérium du Dauphiné, zij het op een iets gemakkelijkere slotklim.

Lander Loockx – foto: Cor Vos

Terwijl Cort voor het eerst sinds 2019 deelneemt aan de Arctic Race of Norway, was Clément Champoussin er vorig jaar nog bij. En de Fransman presteerde uitstekend in het hoge noorden. Hij won de slotrit naar de Noordkaap en eindigde in de dagen daarvoor al eens als tweede en derde. Enkel de tweede rit zakte hij er volledig door, waardoor hij een goed klassement kon vergeten. Als Champoussin die slechte dag nu weet te voorkomen, doet hij mee voor de knikkers. Maar is zijn vorm wel goed genoeg? De uitslagen zijn dit seizoen nog niet je-van-het.

Davide De Pretto is wat dat betreft beter bezig. De eerstejaars prof van Jayco AlUla won onlangs nog een etappe in de Ronde van Oostenrijk. En in het voorjaar was hij goed op dreef in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, die hij als nummer vier van het klassement afsloot. Als klimmer met de nodige explosiviteit kan De Pretto in de Arctic Race of Norway zijn lol op.

Davide De Pretto – foto: Cor Vos

Dat kan ook Ben Hermans, weten we sinds 2021. De Belg won destijds de Noorse rittenkoers. Inmiddels is Hermans wel al 38 en zijn voorjaar verliep verre van florissant. Er lijkt echter een reset te zijn geweest bij de renner van Cofidis, want na een degelijke Ronde van Slowakije eindigde hij in juli als achtste in de Tour de l’Ain. Wie weet is dit een opstapje naar nog meer in de Arctic Race of Norway.

Tot slot, noemen we ook nog Pierre Latour, Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Domenico Pozzovivo (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Carl Frederik Hagen (Q36.5) en Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise). Overigens tekent ook Chris Froome acte de presénce. Van de viervoudig Tourwinnaar verwachten we echter geen wonderen. Zijn laatste uitslag is veelzeggend: 103de in de Sibiu Cycling Tour.

Noot: de deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Er kunnen dus nog wijzigingen worden aangebracht.

Chris Froome – foto: Cor Vos


Sprinters

De grootste naam aan de start van de Arctic Race of Norway is geen klassementsrenner, maar een sprinter. Uno-X Mobility vaardigt namelijk thuisrijder Alexander Kristoff af. De Noorse krachtpatser krijgt zowel in rit één als twee kans op dagsucces. Zijn voornaamste concurrent lijkt op voorhand Tobias Lund Andresen. De Deen van dsm-firmenich won eerder dit jaar drie ritten in de Ronde van Turkije.

Voor de rest is het vrij dun bezaaid met snelle mannen. De tegenstand van Kristoff en Andresen zal moeten komen van mannen als Emilien Jeannière (TotalEnergies), Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en de Belgen Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels), Lionel Taminiaux (Lotto Dstny) en Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech).

Alexander Kristoff – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Kevin Vermaerke
*** Andreas Leknessund, Mauro Schmid
** Joseph Blackmore, Jenno Berckmoes, Lander Loockx
* Magnus Cort, Clément Champoussin, Davide De Pretto, Ben Hermans

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het lijkt zowaar behoorlijk goed weer te worden in Bodø en omstreken. Het kwik zal dagelijks stijgen tot 23 à 24 graden Celcius en de zon laat zich geregeld zien. Er zal waarschijnlijk geen neerslag vallen, tot de slotrit van woensdag. Tijdens die laatste etappe kan er een buitje vallen.

De Arctic Race of Norway is dagelijks live te zien via HBO Max en Discovery+. Bekijk voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.