Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2017
Tijdens de drukke meimaand kunnen we ons deze week opmaken voor een vijfdaagse rittenkoers door België. Ondanks de overvolle wielerkalender geven onder meer Philippe Gilbert, Tony Martin en Tiesj Benoot acte de présence. Daarnaast kunnen we ons verheugen op een duel tussen de veldrijders Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Wat mogen we de komende week verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
De Ronde van België kent een rijke historie en werd voor het eerst georganiseerd in 1908. De eerste twee winnaars (Lucien Petit-Breton en Paul Duboc) waren opvallend genoeg Frans. Daarna zou het tot 1963 duren voordat een renners van buiten België zou winnen. Dat jaar veroverde Peter Post namens de Dr.Mann-ploeg de eindzege. Na hem zouden er nog zeven Nederlandse zeges volgen, waarvan Lars Boom in 2009 de meest recente is.
In de recente historie wonnen hier onder meer Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Sylvain Chavanel en Stijn Devolder. Tony Martin is met drie overwinningen recordhouder. Hij won de Belgische rittenkoers tussen 2012 en 2014 drie maal op rij.
Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Dries Devenyns. Hij nam op de derde dag, na de kasseienrit naar Herzele, de leiderstrui over van Wout van Aert en gaf deze vervolgens niet meer af. Deze editie zal echter vooral herinnerd worden vanwege de zware valpartij in de geannuleerde koninginnenrit waarvan Stig Broeckx het voornaamste slachtoffer was.
Laatste tien winnaars
2007: Vladimir Gusev
2008: Stijn Devolder
2009: Lars Boom
2010: Stijn Devolder
2011: Philippe Gilbert
2012: Tony Martin
2013: Tony Martin
2014: Tony Martin
2015: Greg Van Avermaet
2016: Dries Devenyns
Parcours
De Ronde van België gaat voornamelijk over een vlak parcours. De grootste verschillen zullen ontstaan tijdens de individuele tijdrit op vrijdag en de rit door de Ardennen op zaterdag.
wo 24 mei: Rit 1 – Lochristi – Knokke-Heist (176,3 km)
De vijfdaagse rittenkoers gaat dit jaar van start met een rit in lijn. Het startschot wordt gegeven in Lochristi, een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen enkele kilometers ten noordoosten van Gent. Van daaruit vertrekken de renners in westelijke richting over een vlak parcours door onder meer de geboortestreek van Roger De Vlaeminck. In kustplaats Knokke-Heist wacht na twee lokale rondes van 23,6 kilometer een inmiddels traditioneel aankomst op de ‘Wandelaar’, een brede boulevard op een steenworp afstand van het Noordzeestrand. Vorig jaar wist Edward Theuns hier de sprint te winnen.
do 25 mei: Rit 2 – Knokke-Heist – Moorslede (189,7 km)
De tweede etappe voert de renners door West-Vlaanderen. Vanuit startplaats Knokke-Heist gaat het peloton zuidwaarts. Na twee passages in finishplaats Moorslede volgen nog een ronde door het Heuvelland met daarin de Monteberg en de Kemmelberg. De laatste hindernis is op 38 kilometer van de finish.
vr 26 mei: Rit 3 – Tijdrit Beveren – Beveren (13,4 km)
Na twee overwegend vlakke ritten zal het klassement tijdens de individuele tijdrit danig herschikt worden. In Beveren (een stad onder de rook van Antwerpen) heeft de organisatie een vlak parcours van 13,4 kilometer uitgetekend met veel lange, rechte stukken. Slaat Tony Martin hier zijn slag?
za 27 mei: Rit 4 – Ans – Ans (184 km)
Op de vierde dag doet de Ronde van België voor het eerst Wallonië aan voor de koninginnenrit met start en aankomst in Ans. In de Ardennen wacht de renners een pittige mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik. Onder meer de Roche au Faucons, Saint-Nicolas en de kasseien van de Rue Naniot staan op het menu. Deze laatste helling ligt op zes kilometer van de streep. Hier zullen waarschijnlijk een dag voor het einde de grootste verschillen gemaakt worden.
zo 28 mei: Rit 5 – Tienen – Tongeren (177 km)
De Ronde van België wordt afgesloten met een rit die grotendeels door Belgisch Limburg voert. Het startschot wordt gegeven op de Grote Markt in Tienen, een plaats in Vlaams-Brabant. De finish ligt 177 kilometer later getrokken in Tongeren, ongeveer twintig kilometer ten zuid-westen van Maastricht. Gezien het vlakke parcours, is de kans groot dat het net als vorig jaar eindigt in een massasprint. Destijds ging de overwinning in de gietende regen naar Zico Waeytens.
Bonificatieseconden zullen waarschijnlijk een grote rol gaan spelen in het algemeen klassement. De wedstrijd maakt dit jaar voor het derde seizoen op rij gebruik van De Gouden Kilometer. Op deze strook, die zich steeds in de laatste 20 à 25 km van iedere etappe bevindt, zijn er drie bonificatiesprints gelegd (0-500-1000m), met telkens 3-2-1 seconden bonificatie te verdienen.
Favorieten
De deelnemerslijst van de 87ste editie kan omschreven worden als een mix van klassieke renners en veldrittoppers. Er staan woensdag in Lochristi vijf WorldTour-teams aan de start. LottoNL-Jumbo ontbreekt, de Nederlandse eer wordt verdedigd door Roompot-Nederlandse Loterij. Titelverdediger Dries Devenyns ontbreekt omdat hij dit jaar de Giro rijdt.
Drievoudig winnaar Tony Martin staat wel aan de start. Met zijn tijdrit als wapen, is hij de voornaamste kanshebber om de wedstrijd opnieuw op zijn naam te schrijven. De 32-jarige Duitser kent tot dusver een vrij anoniem seizoen. Hij won in februari een rit in Valencia, maar reed daarna een afwezig voorjaar. Geeft hij in België zijn seizoen wat meer glans? Met Maurits Lammertink, Simon Špilak en Baptiste Planckaert (vorig jaar vijfde) brengt de ploeg meer goede renners mee naar België.
Philippe Gilbert voert de selectie van Quick-Step Floors aan. De 34-jarige Belg (eindwinnaar in 2011) beleeft een van de sterkste seizoenen uit zijn carrière en behoorde samen met Greg Van Avermaet tot de sterkste renners van het voorjaar. Hij keert Gilbert terug in competitie, sinds hij in de Amstel Gold Race een scheurtje in zijn nier opliep. Het is afwachten hoe het met zijn conditie gesteld is, maar in de rit door zijn Ardennen zal hij zich ongetwijfeld willen tonen. Niki Terpstra rijdt zijn eerste wedstrijdkilometers sinds zijn zware val in Parijs-Roubaix. Het is de vraag welke invloed de gemiste training op zijn wedstrijdconditie heeft. Naast Gilbert en Terpstra beschikt Quick-Step ook over Yves Lampaert, al is hij net terug van een hoogtestage in Livigno. Petr Vakoč is een andere gevaarlijke outsider.
Het deelnemersveld wordt dit jaar aangevuld met een Belgische selectie. Belgen in buitenlandse dienst Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Maarten Wynants en Tom Van Asbroeck krijgen op deze manier de kans om deel te nemen aan de ronde van hun eigen land. Naesen is een serieuze kanshebber voor de eindzege. Vorig seizoen werd hij nog derde in de Eneco Tour, waarna hij dit seizoen zijn sterkste voorjaar uit zijn carrière reed. Twee jaar terug werd hij hier al eens zevende.
Bij Lotto Soudal rekent men op Tiesj Benoot. De nog maar 23-jarige Belg kon zijn ploeg dit voorjaar niet aan succes in een voorjaarsklassieker helpen, dus zal zich voor eigen publiek ongetwijfeld willen tonen. Dat deze ronde hem ligt, bewijst een tweede plek in 2015. Benoot komt echter net terug van een hoogtestage in de Sierra Nevada, dus het is afwachten hoe hij daarop reageert.
De Baloise Belgium Tour staat bekend als een rittenkoers waarin, na enkele maanden afwezigheid, de veldrijders weer eens in de uitslagen opduiken. Dit jaar staan onder meer de ploeg van Beobank-Corendon en de Telenet-Fidea aan het vertrek. Ook Wout van Aert is van de partij. De renner van Vérandas Willems-Crelan (die vorig jaar na de openingsdag de leiderstrui droeg) komt onder meer zijn rivaal Mathieu van der Poel tegen. De twee heersers van de cross hebben de ambitie om in de nabije toekomst ook hun geluk op de weg te beproeven en mogen zich de komende week meten met de profs. Van der Poel stapt na de rit van donderdag echter al af om zich voor te bereiden op de wereldbekerwedstrijd mountainbiken van aanstaande zondag.
Direct Energie komt met een sterke formatie richting België. Routinier Sylvain Chavanel won hier dertien jaar geleden al eens en blijft in de herfst van zijn carrière een renner om rekening mee te houden. De formatie van Jean-René Bernaudeau beschikt bovendien over Bryan Coquard. De Fransman heeft zoals bekend een sterk eindschot en staat zijn mannetje op heuvelachtig terrein. De tijdrit is zijn achilleshiel. Aangezien deze vrij kort is, mag hij tot de kanshebbers gerekend worden.
Bij Trek-Segafredo maakt Edward Theuns deel uit van de selectie. De 26-jarige Belg heeft na het voorjaar enkele bouten uit zijn rug laten verwijderen. Omdat hij daarna twee weken rust moest houden, is het afwachten in welke conditie hij hier aan de start verschijnt. Ploeggenoot Matthias Brändle beschikt over een sterke tijdrit, maar het is de vraag hoe hij de heuvelzone zal overleven. Wanty-Groupe Gobert komt met Guillaume Van Keirsbulck aan de start. Dit voorjaar was winst in Le Samyn een uitschieter in een verder vrij kleurloos voorjaar. De ploeg beschikt daarnaast over Pieter Vanspeybrouck, die vorig jaar als zevende eindigde. Frederik Backaert eindigde hier twee jaar geleden nog als tiende. Het kleine WB Veranclassic-Aqua Protect heeft met Maxime Vantomme een renner die een rol van betekenis zou kunnen spelen. Astana brengt oudgediende Matti Breschel aan de start. Roompot-Nederlandse Loterij trekt met een selectie van vrijbuiters naar België. Op papier lijkt Pim Ligthart over de beste kansen te beschikken om een goed klassement te rijden.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tony Martin
*** Philippe Gilbert, Oliver Naesen
** Tiesj Benoot, Wout van Aert, Mathieu van der Poel
* Yves Lampaert, Bryan Coquard, Pim Ligthart, Sylvain Chavanel
Deelnemerslijst Ronde van België 2017
[poll id=”516″]
Weer en TV
Vorig jaar kregen de renners te maken met de nodige regen, maar voor de komende editie worden er zonnige omstandigheden voorspeld. De temperaturen komen naar verwachting niet onder de twintig graden en het blijft droog.
De Baloise Belgium Tour zal dagelijks uitgezonden worden door Sporza. De uitzendingen beginnen dagelijks om 14:45 met commentaar van Michel Wuyts en Sven Nys.
Leuke races-in-the-race: van der Poel - van Aert; QS - Tony Martin
Voor het deelnemersveld maakt het toch weinig uit. Denk niet dat er grotere toppers aan de start hadden gestaan na de Giro. Misschien iets meer TV-uurtjes, maar ik meen mij te herrineren dat de Ronde v. Belgie altijd vroeg finishte, mooi voor de Giro. Zie ze alleen liever in week 1 van de Giro, omdat dan de Giro ritten wat saaier zijn.
Enorm bizar dat hij zowel op PCS als op de website van de Baloise Belgium Tour op de startlijst staat, want op dit moment mag hij niet eens trainen, laat staan wedstrijden rijden.
doet Julian Alaphilippe nu wel of niet mee?
Doet niet mee, maakt geen deel uit van de selectie van Quick-Step