Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2024 – Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel?
Foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 07:30

Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2024 – Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel?

Altijd een interessante rittenkoers, die Baloise Belgium Tour. Een heuvelrit in Vlaanderen, eentje door Franstalig België, een tijdrit en twee sprintkansen: dan weet je dat er een goede allrounder zal zegevieren. Vorig jaar was dat Mathieu van der Poel, drie jaar terug Remco Evenepoel: wie zet zich bij op die indrukwekkende erelijst? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars Baloise Belgium Tour
2023: flag-nl Mathieu van der Poel
2022: flag-ch Mauro Schmid
2021: flag-be Remco Evenepoel
2020: niet verreden door coronapandemie
2019: flag-be Remco Evenepoel
2018: flag-be Jens Keukeleire
2017: flag-be Jens Keukeleire
2016: flag-be Dries Devenyns
2015: flag-be Greg Van Avermaet
2014: flag-de Tony Martin


Vorige editie

Uitslag Baloise Belgium Tour 2023
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
2. flag-no Søren Waerenskjold (Uno-X Mobility) op 40s
3. flag-dk Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) op 53s
4. flag-be Yves Lampaert (Soudal Quick-Step) op 59s
5. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) op 1m10s


Parcours

De Baloise Belgium Tour begint dit jaar in het Limburgse Beringen meteen met een individuele tijdrit. Deze valt in de Baloise Belgium Tour normaliter op dag drie, maar deze keer zullen de krachtsverhoudingen wel sneller duidelijk worden. Via Merelbeke trekken we vervolgens naar de kust, voor de traditionele sprintrit naar Knokke-Heist. Op dag drie gaan we heuvels opzoeken in Scherpenheuvel-Zichem, vooraleer we verhuizen naar de Ardennen voor de koninginnenrit met start en aankomst in Durbuy. Op de slotdag, met start en aankomst aan het Atomium in Brussel, mogen de snelle mannen zich nog eens uitleven.

Kijk in de ritprofielen ook goed uit naar de Gouden Kilometer. Hier worden namelijk driemaal 3, 2 en 1 seconden weggeven in drie tussensprints, die telkens driehonderd meter van elkaar verwijderd liggen. Dat is spektakel verzekerd en een extra element om rekening mee te houden voor het klassement.


Woensdag 12 juni, etappe 1: Beringen – Beringen (12 km, individuele tijdrit)

De Baloise Belgium Tour brengt voor elk wat wils, maar de individuele tijdrit is elk jaar een belangrijke krachtmeting voor de eindzege. Daarvoor reizen de renners deze keer af naar het Limburgse Beringen. De voormalige mijngemeente is sinds 2019 geregeld gastheer van de vijfdaagse, maar mag voor het eerst de Grand Départ organiseren.

De tijdrit speelt zich voornamelijk af op het grondgebied van deelgemeente Koersel. Na de start op de Kruisweg gaat het via een redelijk bochtig eerste gedeelte in noordelijke richting tot iets voorbij ‘het Koersels Kapelleke’. Op de terugweg richting Koersel trekt het parcours een minder technisch gezicht en kunnen de renners met de beste aerodynamica hun hartje ophalen.

Start eerste renner: 14.08 uur
Start laatste renner: 16.45 uur


Donderdag 13 juni, etappe 2: Merelbeke – Knokke-Heist (184,2 km)

Op dag twee rijden we richting kust, voor een etappe die doet denken aan de tweede etappe van een jaar geleden. Vanuit het Gentse Merelbeke volgt een passage door de Zwalmstreek, Gavere en Kruisem, waar de renners flirten met de Vlaamse Ardennen. Het loopt hier en daar een beetje op en met de Lange Munte volgt zelfs een kasseistrook, maar via het vlakkere Aalter en Damme blijft het daarna gelukkig redelijk vlak.

In Knokke-Heist, inmiddels een klassieker in deze Baloise Belgium Tour, wachten twee plaatselijke ronden van 19,2 kilometer. De aankomstlijn, die parallel ligt met de Zeedijk, kennen we intussen allemaal. Vooral de laatste licht oplopende zestig meter op de Wandelaar, bovenop de surfclub van Knokke-Heist.

Start: 13.00 uur
Finish: 17.00 – 17.30 uur


Vrijdag 14 juni, etappe 3: Turnhout – Scherpenheuvel-Zichem (188,3 km)

Het peloton vertrekt vrijdag in Turnhout voor een etappe die alle kanten uit kan. Vanuit die stad doorkruisen we bijna heel de Antwerpse Kempen langs Kasterlee, Geel, Olen en Westerlo, om via Diest – vorige week nog de gastheer van Dwars door het Hageland – in Scherpenheuvel-Zichem uit te komen. Het wordt dus een openingsrit met een religieus tintje, aangezien de gemeente met haar basiliek bekend is als het meest bezochte bedevaartsoord van België. Ook Michel Wuyts zal vermoedelijk blij zijn met deze rit, want de commentator van VTM woont in de gemeente.

Geen Vlaamse Ardennenrit dus, maar ook in Vlaams Brabant beschikken ze over enkele, weliswaar onbekende, kuitenbijters. Die liggen in een lokale ronde van 49 kilometer, die nog twee keer op de renners ligt te wachten vanaf ze de aankomst voor de eerste maal overschrijden. Het is echter maar zeer de vraag of de beklimmingen lastig genoeg zijn om een groepssprint te voorkomen.

De klimmetjes in kwestie heten Het Rot (1,8 kilometer aan 2,2 %), Roeselberg (1,3 kilometer aan 4 %) en de Kerkstraat (800 meter aan 4,2 %). Die laatste is de lastigste van de drie, omdat de Kerkstraat met kasseien is betegeld en met 9,3% ook een behoorlijk hoge maximale steiltegraad heeft. Alleen moeten na die klim nog dertien vlakkere kilometers richting finish overwonnen worden. Benieuwd of de aanvallers hier hun slag kunnen slaan.

Start: 12.40 uur
Start: 16.55 – 17.20 uur


Zaterdag 15 juni, etappe 4: Durbuy – Durbuy (177 km)

De organisatie houdt voor een groot deel vast aan de Ardennenrit van de afgelopen twee edities, en daarvoor gaan we naar Durbuy. Marc Coucke-land, maar in 2021 veel in het nieuws door de overstromingen. Sindsdien probeert het aan positieve marketing te doen door zowel deze ronde als de Ethias Tour de Wallonie te hosten.

Van een vlakke aanloop is absoluut geen sprake. De renners worden van bij de start op een lokaal rondje gestuurd van 31,9 kilometer, met daarin liefst zes lastige hellingen. De Champs des Hêtres (2,1 km aan 2,7%) en Côte de Petit Somme (2,2 km aan 5,8%) liggen redelijk vroeg in het rondje. Na tien kilometer met relatieve rust, ligt de de Côte de Hermanne (2,2 km aan 5,8%) te wachten. Het is ook kort na die beklimming dat we de beslissende Gouden Kilometer krijgen.

Daarna opnieuw een kleine leegte. De Côte Grand Houmart verdwijnt uit de finale en ook de Côte de Hermanne lag vorig jaar nog minder ver van de streep. Maakt dat de finale iets meer behapbaar? Gelukkig kunnen we nog altijd rekenen op de Mur de Durbuy (1,2 km aan 6,2%), met de steilste stroken op een kilometer van de streep. Bovenop die muur kennen we allicht de winnaar van de Baloise Belgium Tour.

Start: 12.55 uur
Finish: 17.00 – 17.25 uur


Zondag 16 juni, etappe 5: Brussel – Brussel (186,2 km)

De slotdag van de Baloise Belgium Tour is normaal gezien het toetje voor de sprinters, maar nu de organisatie sinds vorig jaar duidelijk kiest voor Brussel als locatie voor deze rit, zal het minder makkelijk worden dan normaal. Start en aankomst liggen in de schaduw van het welbekende Atomium, meteen gevolgd door een grote lokale ronde die vier keer wordt aangedaan.

In die lus doorkruisen we randgemeenten als Wemmel, Merchtem en Meise, dat we dan weer kennen als de woonplaats van Eddy Merckx. De slotkilometer is ook zeker niet de gemakkelijkste, want de aankomst op de Esplanade loopt nog stevig op. Op vierhonderd meter van de aankomst wacht een scherpe laatste bocht naar rechts.

Start: 13.05 uur
Finish: 17.00 – 17.25 uur


Favorieten

In de Baloise Belgium Tour wint al jaren een ijzersterke allrounder. Tijdrijders zijn traditioneel in het voordeel in dit rondje, maar sinds de verhuis naar Durbuy is ook een stevig stel klimkuiten geen overbodige luxe. Toch leren de afgelopen jaren ons dat ook renners die goed zijn in het klassieke voorjaar ver kunnen komen. Negen WorldTeams strijden voor de zege, met negen ProTeams en zes continentale formaties.

Cosnefroy won de Brabantse Pijl – foto: Cor Vos

Een absolute topfavoriet zoals Remco Evenepoel of Mathieu van der Poel in de recente jaren, die kunnen we deze keer niet op de voorlopige deelnemerslijst bespeuren. Wel een tal van outsiders, waarvan we de meest prominente bij het Franse Decathlon AG2R vinden. De ploeg van Vincent Lavenu kent op haar nieuwe Van Rysel-fietsen misschien wel het beste seizoen in jaren, met successen in het voorjaar en de Giro d’Italia. In de Baloise Belgium Tour werken enkele kopmannen toe richting de Tour.

Benoit Cosnefroy moet de leider worden bij de Franse formatie. Op heuvelparcoursen is Cosnefroy wereldklasse, anders win je de Brabantse Pijl niet tegen mannen als Tim Wellens en Dylan Teuns. Maar Cosnefroy koppelt daar ook een meer dan behoorlijke tijdrit aan. Iets wat ploegmaat Aurélien Paret-Peintre minder in de benen heeft, maar de twee zouden het in de heuveletappe naar Durbuy ook tactisch kunnen spelen. Al durft Paret-Peintre zich ook op te offeren voor zijn ploegmaats, zo toonde hij meermaals in de Giro.

Onderschat ook het blok van Uno-X Mobility niet. De ploeg lijkt wel collectief in de vorm van haar leven en de afgelopen maand kan het tot nu toe op zeven overwinningen rekenen. Jong talent Jonas Abrahamsen toonde zich misschien wel de strafste van allemaal, door de sprint te ontlopen in de Brussels Cycling Classic. Maar Søren Waerenskjold beschikt ongetwijfeld over de betere kwaliteiten tegen de klok. Vorig jaar won de Noor de tijdrit in de Baloise Belgium Tour zelfs. In de Ardennenrit ging hij toen wel nog ten onder tegen Van der Poel, die deze keer verstek geeft.

Doet Uno-X – hier met juichende Abrahamsen – er nog eentje bij? – foto: Cor Vos

Een andere renner die een mooi voordeel uit de tijdrit kan halen, is de Nederlander Daan Hoole. Zijn ploeg Lidl-Trek komt met een vrijbuitersploeg naar de Baloise Belgium Tour, en dat biedt voor iemand als Hoole – die er in dienst van kopman Jonathan Milan een sterke Giro heeft opzitten – een unieke kans om eens voor eigen rekening te koersen. Ja, ook Mathias Vacek en Jasper Stuyven kunnen aanspraak maken op die rol, maar Hoole lijkt ons het meest compleet. Voor de volledigheid geven we mee dat Stuyven vorig jaar zijn vijfde plaats in het eindklassement kon vasthouden.

Over goede tijdrijders gesproken: die hebben ze ook op Belgische bodem rondrijden. Rune Herregodts kreeg afgelopen week in de ZLM Tour een gelijkaardige afstand voor de wielen geschoven, en hield daar knap Tim van Dijke af. De bezetting is in Beringen wel sterker, maar het vertrouwen dat de renner van Intermarché-Wanty uit de ZLM Tour putte, mag je niet onderschatten. Ook Alec Segaert en Brent Van Moer zouden hun tijdritbenen nog eens moeten kunnen verzilveren bij Lotto Dstny. Of kijken beide ploegen naar heuvelmannen Lorenzo Rota en Jenno Berckmoes?

Bij Alpecin-Deceuninck moeten ze het dan wel zonder Mathieu van der Poel stellen, maar dat wil niet zeggen dat de Belgische ploeg kansloos is. Christoph Roodhooft zei het eerder deze week nog aan onze site: “Ik vind het altijd leuk om te zien dat als renners een kans krijgen, ze die ten volle benutten.” Wel, voor Quinten Hermans ligt er hier zo’n kans. Hermans doet het altijd goed in dit rondje, maar is misschien net niet sterk genoeg in de tijdrit. Over Dwars door het Hageland-winnaar Gianni Vermeersch zou je hetzelfde kunnen zeggen.

Wat heeft Quinten Hermans nog in de tank? – foto: Cor Vos

Bij Israel-Premier Tech rijdt een renner rond die we niet mogen onderschatten: Joe Blackmore. De 21-jarige Brit mag je bij de revelaties van de eerste seizoenshelft plaatsen. Niet alleen prijkt Luik-Bastenaken-Luik U23 op zijn palmares, waardoor je hem in Durbuy mag verwachten, ook houdt hij wel van deze rondes van een week. Het is alleen nog een vraagteken hoe ver het met zijn tijdritcapaciteiten is gesteld, want Blackmore komt uit het mountainbiken en heeft nog maar weinig ervaring op de wegfiets.

Het leuke aan dit soort rondes is ook dat de lijst met outsiders behoorlijk lang is. Mick van Dijke, Edoardo Affini en Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike) hebben elk hun kwaliteiten, maar zijn ze wel allround genoeg voor deze ronde? Alex Aranburu (Movistar) kan dan weer bij de besten mee op de klimmetjes, maar ook hij heeft nog niet veel getoond in de tijdritten. Luca Van Boven (Bingoal WB), Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise), Emilien Jeannière (TotalEnergies) en TDT-Unibet-renners Hartthijs de Vries en Jelle Johannink moeten iets kunnen uitrichten. En wat te denken van Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions)?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Benoit Cosnefroy
*** Søren Waerenskjold, Daan Hoole
** Jasper Stuyven, Aurélien Paret-Peintre, Quinten Hermans
* Alex Aranburu, Alec Segaert, Rune Herregodts, Joe Blackmore


Sprinters

Tot slot nog een woord over de sprinters, die in de Baloise Belgium Tour naar goede gewoonte hun sprinttreintjes nog eens komen testen richting de Tour de France. Deze Ronde van België is daar gelukkig geschikter voor dan bijvoorbeeld een Dauphiné of Ronde van Zwitserland, want zowel in etappe twee als vijf zijn er mooie kansen.

Krijgen we een nieuw duel tussen Philipsen en Merlier? – foto: Cor Vos

De snelste man op twee wielen in een sprint is op dit moment allicht Jasper Philipsen van Alpecin-Deceuninck, en de Limburger is hier ook present. Philipsen kent voorlopig een droomseizoen, met knappe prestaties in de kasseiklassiekers, maar sprinten blijft toch zijn eerste grote liefde. Philipsen kwam minder vaak dan hij lief was aan sprinten toe en krijgt hier terug een mooie test. Al wacht ook zijn eeuwige concurrent Tim Merlier (Soudal Quick-Step) op revanche.

Merlier komt met zijn drie ritzeges uitstekend uit de Giro d’Italia. Daar kwam hij ook Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) tegen, maar Kooij reed de Giro niet uit en lijkt dus wat frisser. Verder: wat doen we met Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Lionel Taminiaux (Lotto Dstny) en Pierre Barbier (Philippe Wagner/Bazin)?

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De weersverwachtingen voor de komende week zijn zeker niet elke dag veelbelovend, als we weersite Weeronline mogen geloven. De gemiddelde dagtemperaturen van woensdag tot zondag zijn respectievelijk 16, 20, 19, 20 en 20 graden Celsius. Daarbij ook relatief weinig wind, met elke dag drie Beaufort vanuit het zuidwesten. Het grootste probleem zit hem in de neerslag, die op zaterdag en zondag verwacht wordt.

Sporza op VRT1 is elke dag present om de Baloise Belgium Tour op het scherm te brengen, net Eurosport.nl/Discovery+. Voor een volledig overzicht en meer exacte tijden, klik je door naar ons overzicht van Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.