Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2023 – Is De Lie, met een been of twee benen, te kloppen?
Kan u er ook maar niet genoeg van krijgen, al die leuke Belgische eendagskoersen? Wel, dinsdag is het opnieuw zover. Dan staat Binche-Chimay-Binche op het menu. De Waalse semiklassieker staat garant voor een attractieve wedstrijd waar de sterkste renner in koers zo goed als altijd wint. Wie volgt Christophe Laporte op? WielerFlits blikt vooruit!
Historie
Niet Binche-Chimay-Binche, maar Binche-Tournai-Binche is de oorspronkelijke naam van de Waalse eendagskoers. We moeten terug naar het jaar 1911, toen wielerclub Le Rapide Binche besloot een profkoers te organiseren. De eerste winnaar in Binche was Jan Van Ingelghem, een man met een eerder bescheiden palmares.
Dat was trouwens geen unicum, een relatief onbekende winnaar. In de eerste jaren zakten de grote namen namelijk niet af naar Binche en de organisatie had het in het algemeen gewoon lastig. Vanaf 1922 werden er daardoor een aantal keer een sabbatjaar ingelast en in 1931 verdween Binche-Tournai-Binche zelfs van de wielerkalender.
Van 1931 maken we een grote sprong naar 1984, want pas dan werd de koers weer georganiseerd. Deze keer won Benny van Brabant, ook een eerder onbekende renner, maar enkele jaren later begonnen de grote namen wel te komen. Zo wonnen onder meer Adrie van der Poel, Jelle Nijdam en Wilfried Nelissen de Waalse koers.
De wedstrijd leek een definitieve doorstart gemaakt te hebben, maar niets was minder waar. Van 1997 tot 2009 werd er niet georganiseerd, financiële problemen waren de oorzaak. In 2010 zette Jean-Luc Vandenbroucke zich aan het roer van het schip. Vandenbroucke besloot om de koers op te dragen aan zijn inmiddels overleden neef Frank, die overigens in 1996 zelf won in Binche. De Memorial Frank Vandenbroucke was geboren.
Inmiddels is dit niet meer de enige naam van de koers, want sinds 2013 heet de race ook Binche-Chimay-Binche. Een verwijzing naar de oorsprong. Tot slot noemen we nog de recordhouders. Dat zijn er drie: de eerdergenoemde Nijdam, Omer Taverne en Danny van Poppel. Zij wonnen elk twee keer.
Laatste tien winnaars Binche-Chimay-Binche
2022: Christophe Laporte
2021: Danny van Poppel
2020: Niet georganiseerd
2019: Tom Van Asbroeck
2018: Danny van Poppel
2017: Jasper De Buyst
2016: Arnaud Démare
2015: Ramon Sinkeldam
2014: Zdenek Stybar
2013: Reinardt Janse van Rensburg
Laatste editie
Dé grote naam op de startlijst vorig jaar was Remco Evenepoel. De Belg reed zijn eerste wedstrijd in zijn gloednieuwe regenboogtrui. Evenepoel liet zich ook wel degelijk zien, hij trok een aantal keer ten aanval. Dat was nadat Victor Campenaerts, op 90 kilometer van de streep al, voor een eerste keer doortrok. Ook renners als Christophe Laporte en Florian Vermeersch probeerden het, maar niemand geraakte weg.
Een groep met onder meer Tim Merlier, Arnaud De Lie, Rasmus Tiller en Mike Teunissen had wel succes. Het peloton had even moeite om de sterke groep bij te benen, maar dat lukte dan toch. De volgende die het probeerde was Tony Gallopin. De Fransman zorgde ervoor dat de koers definitief ontplofte, want in de achtervolging ontstond een sterke groep achtervolgers.
Onder anderen Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Laporte, Tiller, Campenaerts en Vermeersch sloten aan bij Gallopin. Laporte liet niets aan het toeval over en koos opnieuw voor de aanval. Deze keer kon alleen de sterke Noor Tiller volgen. De twee leken het te gaan uitvechten in de sprint, maar op de kasseienstrook van Pépinière liet Laporte zijn medevluchter genadeloos achter. Laporte won zo op een imponerende manier in Binche. Tiller moest vrede nemen met plaats twee, Hugo Page werd nog derde.
Uitslag Binche-Chimay-Binche 2022
1. Christophe Laporte (Jumbo-Visma)
2. Rasmus Tiller (Uno-X) op 3s
3. Hugo Page (Intermarché-Wanty-Gobert) op 8s
4. Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) op 8s
5. Toms Skujins (Trek-Segafredo) op 8s
Parcours
Binche-Chimay-Binche ziet er exact hetzelfde uit als vorig jaar. De start ligt in – jawel – Binche. Op de Grote Markt vertrekken de renners voor een tocht van maar liefst 198,6 kilometer. Via voornamelijk vlakke wegen zal er in de openingsfase naar Chimay gereden worden, waar het peloton na een kleine 50 kilometer zal aangekomen. In Chimay valt er ook nog een prijs te halen, want er ligt een tussensprint. Wie er het eerste over de streep komt, wint een grote hoeveelheid van het gelijknamige bier.
Nadat Chimay weer buitengereden wordt, duurt het nog 40 kilometer voor we terug in Binche zijn. Onderweg staan stevige kuitenbijters als de Petit Poggio en de Muur van Thuin op het menu. Hierna komen de renners terecht op het lokale circuit in Binche.
Dat lokale rondje is ongeveer 16 kilometer lang. De kasseienstrook van Pépinière is de enige echte hindernis, op een kleine kilometer van de streep. Ideaal dus om nog een laatste poging te doen om de sprint te ontlopen. In de lokale rondes zijn er trouwens meerdere opties, want het loopt vaak op en af. Door de wat kleinere wegen kan er ook chaos ontstaan, dus zal het voor de ploegen met de snelle mannen niet makkelijk zijn om te organiseren.
Dinsdag 3 oktober: Binche – Binche (198,6 km)
Start: 11.40 uur
Finish: tussen 16.15 en 16.45 uur
Favorieten
Lotto Dstny is ook in Binche-Chimay-Binche de te kloppen ploeg. We zeggen Lotto Dstny, maar eigenlijk is het gewoon Arnaud De Lie. De Waalse renneris aan een bijzonder sterk najaar bezig. De Lie lijkt weer stappen gemaakt te hebben en is op dit moment zeer moeilijk te kloppen. Afgelopen zondag kon hij nog winnen op een been, dinsdag krijgt le Taureau de Lescheret andermaal een koers op maat. Bovendien heeft De Lie weer een sterke ploeg, denk bijvoorbeeld aan Florian Vermeersch, rond hem. Is er iemand in staat om hem iets in de weg te leggen?
De selectie van UAE Emirates is ook een opvallende. Zij komen met meerdere kanshebbers naar Wallonië. Wij kijken vooral naar Mikkel Bjerg en Matteo Trentin. Ook Pascal Ackermann zal aan de start staan in Binche, maar wellicht zal het te zwaar zijn voor de snelle Duitser. Bjerg en Trentin, zeker die laatste, moeten dit soort wedstrijden wel aankunnen. De Italiaan is overigens altijd goed in het najaar.
Axel Zingle is ook iemand om in de gaten te houden. De Fransman van Cofidis maakte indruk in de Renewi Tour, werd elfde in de GP Québec en trok daardoor als een van de favorieten naar het EK. Zingle moest daar vroeg opgeven, maar die goede benen van de weken daarvoor kunnen niet weg zijn. De 24-jarige renner zal – naast de Classic Loire Atlantique in het voorjaar – maar al te graag voor een tweede keer zegevieren dit seizoen.
Intermarché-Circus-Wanty is steeds prominent aanwezig in dit soort Belgische eendagskoersen. Dat doen ze ook vaak met meerdere kopmannen, maar het afmaken is een ander gegeven. In het Circuit Franco-Belge eindigden ze bijvoorbeeld met vier renners in de top-16. Aanstaande dinsdag kan het, meer dan in de recente koersen, een tactische finale worden. Dan is Mike Teunissen aartsgevaarlijk. De Nederlander staat te kennen als iemand die het juiste moment kan kiezen om voor de aanval te kiezen én heeft een grote motor. Schrijf hem maar op.
Soudal Quick-Step zit in dezelfde situatie als Intermarché-Circus-Wanty. Heel veel kanshebbers, maar die echte afmaker ontbreekt even. Toch stonden Florian Sénéchal en Yves Lampaertvorige week nog in de top-10 van het Circuit Franco-Belge. Dat toont hun klasse aan, maar opschuiven naar positie één is natuurlijk iets helemaal anders. Kasper Asgreen is in principe een renner die dat moet kunnen, maar de Deen was niet op de afspraak in zijn laatste koers.
Søren Kragh Andersen heeft zich opgeladen voor het laatste deel van het seizoen. De landgenoot van Asgreen reed een sterke Ronde van Luxemburg. Kragh Andersen reed plaatste zich drie keer in de top-10 en verdween in de vijf etappes nooit uit de top-15. Het bezorgde hem een zesde plaats in het eindklassement. De renner van Alpecin-Deceuninck kan aanstaande dinsdag bovendien rekenen op de steun van onder meer Dries De Bondt, Gianni Vermeersch en Timo Kielich.
De grootste concurrent van De Lie zal misschien wel Rasmus Tiller worden. Tiller is de belichaming van een sterke Noor. De renner uit Trondheim is 1.87m en moet dus ook wat extra kilo’s meenemen ten opzichte van een aantal andere renners, maar de gigantische kracht die daar tegenover staat, is indrukwekkend. De snelle man van Uno-X smult van dit soort koersen én is op niveau.
Tot slot ook nog heel wat outsiders. Er zijn er veel; Jasper Stuyven, Quinn Simmons (Lidl-Trek), Jens Reynders, Giacomo Nizzolo, Derek Gee (Israel-Premier Tech), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), Hugo Page, Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Jenthe Biermans (Arkéa-Samsic) en Dries Van Gestel (TotalEnergies).
De deelnemerslijst van Binche-Chimay-Binche is op dit moment nog niet volledig. Er zullen later dus nog wijzigingen worden doorgevoerd aan deze voorbeschouwing.
Favorieten volgens WielerFlits – Sterverdeling volgt later
**** Arnaud De Lie
*** Rasmus Tiller, Søren Kragh Andersen
** Florian Sénéchal, Matteo Trentin, Mike Teunissen
* Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Axel Zingle, Florian Vermeersch
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
Het gaat geen al te aangename dag zijn om te fietsen dinsdag. Weeronline verwacht temperaturen die amper boven de 15 graden Celsius komen. Daarnaast is er 70% kans op neerslag én staat er een stevige wind uit het westen. Dit alles kan ervoor zorgen dat we een echte slijtageslag gaan zien.
Binche-Chimay-Binche is live te volgen op televisie. Eurosport 2 schakelt in om 14.25 uur. Verder is de Waalse koers ook te zien via de online kanalen van Eurosport.nl/Discovery+/GCN+. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.