Voorbeschouwing: BinckBank Tour 2019
In de maand augustus krijgen klassiekercoureurs één week lang de gelegenheid om weer op de voorgrond te treden. Vanaf maandag 12 augustus staat namelijk de BinckBank Tour op de kalender. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de kanshebbers.
[unibet title=”Wie wint de BinckBank Tour 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]
- Tim Wellens 4.75
- Philippe Gilbert 8.00
- Bob Jungels 8.00
[/unibet]
Historie
De BinckBank Tour is dit jaar toe aan zijn vijftiende editie, al is het nog maar de derde keer dat de wedstrijd onder de huidige naam verreden wordt. Immers, e eerste twaalf edities stond de rittenkoers door de Lage Landen op de kalender onder de naam Eneco Tour.
In 2005 verzekerde de Amerikaan Bobby Julich zich van de eerste eindzege met tijdritwinst op de slotdag. De wedstrijd ontwikkelde zich gaandeweg tot een koers waar klassieke eendagsrenners een gooi naar de eindzege doen. Het resulteerde in namen als Niki Terpstra, Tim Wellens, Zdeněk Štybar en Lars Boom op de erelijst. Nederland boekte met drie overwinningen de meeste zeges. Het blijft daarmee nipt België, Duitsland, Noorwegen en Spanje (allen tweemaal) voor.
Nadat energiereus Eneco besloot de sponsoring te stoppen, moest organisator Golazo op zoek naar een nieuwe geldschieter. Online beleggingsbank BinckBank (inmiddels gefuseerd met de in de wielerwereld bekende Saxo Bank) werd in 2017 naamgever, waardoor de leiderstrui de groene kleur kreeg. Met Tom Dumoulin kreeg het in 2017 een gedroomde eindwinnaar.
Laatste tien winnaars BinckBank Tour
2018: Matej Mohorič
2017: Tom Dumoulin
2016: Niki Terpstra
2015: Tim Wellens
2014: Tim Wellens
2013: Zdeněk Štybar
2012: Lars Boom
2011: Edvald Boasson Hagen
2010: Tony Martin
2009: Edvald Boasson Hagen
Vorig jaar
Vorig jaar ging de eindzege enigszins verrassend naar Matej Mohorič. De Sloveen glipte in de derde rit naar Antwerpen slim mee in de vlucht en gaf de leiderstrui vervolgens in de vier resterende etappes niet meer af. De renner van Bahrain Merida werd daarmee de eerste Sloveense winnaar op de erelijst. Een week later zou hij zijn goede vorm een vervolg geven met de eindoverwinning in de Deutschland Tour.
Top-5 BinckBank Tour 2018
1. Matej Mohorič (Bahrain-Marida)
2. Michael Matthews (Team Sunweb)
3. Tim Wellens (Lotto Soudal)
4. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)
5. Dylan van Baarle (Team Sky)
Volledig eindklassement BinckBank Tour 2018
Parcours
De Belgisch-Nederlandse rittenkoers kiest in 2019 voor een herkenbaar ontwerp met enkele vlakke ritten, een korte tijdrit door de Zuid-Hollandse provinciehoofdstad Den Haag, een heuvelrit door de Ardennen en een finale in en rond Geraardsbergen.
Maandag 12 augustus, etappe 1: Beveren – Hulst (167,2 km)
Na twee starts in Nederland begint de derde editie van de BinckBank Tour op Belgisch grondgebied. Met een grensoverschrijdende overgangsrit maakt de Belgisch-Nederlandse rittenkoers optimaal gebruik van zijn concept. Het startschot wordt gegeven in Beveren, een gemeente in het Waasland, niet ver van de Nederlandse grens.
Op sportief gebied ontleent de stad zijn faam aan de lokale voetbaltrots SK Beveren, waar keeper Jean-Marie Pfaff en trainer Johan Boskamp in het verleden furore maakten. Het is bij deze club dat Greg Van Avermaet in zijn jeugdjaren als keeper droomde van een voetbalcarrière, voordat hij op 18-jarige leeftijd de overstap naar de fiets maakte.
Vijf jaar na de aankomst in Terneuzen keert de wedstrijd terug in Zeeuws-Vlaanderen. Na 64 kilometer wordt de Nederlandse landsgrens gepasseert voor een ronde ten oosten van de aankomstplaats langs onder meer het Verdronken Land van Saeftinghe. Onderweg passeert men tevens Nieuw-Namen, het grensdorp van oud-wereldkampioen Theo Middelkamp. Op de route liggen vier kasseistroken, van maximaal een kilometer lang.
Aankomstplaats Hulst – dat zich graag de meest Vlaamse stad van Nederland noemt – is onder wielerliefhebbers bekend van de sfeervolle Vestingcross die in februari op de kalender staat. De stad van Reinaert de vos maakt zijn debuut in de BinckBank Tour. De aankomst is op de rondweg, vlak voor de meubelboulevard van Morres Wonen (dat in het verleden nog de Belgische wielerbond ondersteunde). Spurters als Dylan Groenewegen, Sam Bennett en Arnaud Démare zullen hier om de zege strijden.
Start: 12.30 uur
Finish: 16.22 uur
Dinsdag 13 augustus, etappe 2: Blankenberge – Ardooie (169,1 km)
Ook op de tweede dag mogen de sprinters aan de bak. De renners vertrekken vanuit Blankenberge, een badplaats aan de Noordzeekust. Van daaruit gaat het in zuidelijke richting voor een 167,9 kilometer lange tocht door West-Vlaanderen met amper hoogtemeters. De kasseistrook van de Lookhuisstraat in Ichtegem (aan 1050 meter) vormt onderweg de voornaamste hindernis.
De aankomst in Ardooie is inmiddels traditie geworden. De voorbije elf jaar fungeerde de gemeente – waar Wout van Aert de afgelopen drie jaar zegevierde in de Kermiscross – als aankomstplaats. Vorig jaar ging in de BinckBank Tour de zege hier naar Jasper Stuyven, die Caleb Ewan en Zdeněk Štybar voorbleef.
Start: 12.25 uur
Finish: 16.29 uur
Woensdag 14 augustus, etappe 3: Aalter – Aalter (166,9 km)
De vlakke rit door West-Vlaanderen wordt opgevolgd door een nieuwe vlakke rit, die dit keer door Oost-Vlaanderen voert. Sportief gezien is de route door onder meer het Meetjesland niet uitdagend, maar onderweg doet het peloton enkele bijzondere plaatsen aan.
Oer-Flandrien Briek Schotte krijgt ter ere van zijn honderdste verjaardag een eerbetoon met een drievoudige passage van de kasseistrook bij zijn standbeeld in Kanegem. Daarnaast doet het peloton na 137 kilometer Knesselare aan, de plaats van de betreurde Bjorg Lambrecht. In Aalter zal de wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid beslist worden in een sprint.
Start: 12.30 uur
Finish: 16.23 uur
Donderdag 15 augustus, etappe 4: Houffalize – Houffalize (96,2 km)
Donderdag trekken de renners richting de Ardennen. In en rond Houffalize wacht een korte heuvelrit. De organisatie kiest hier niet voor het meest lastige parcours, maar de nodige hoogtemeters zullen desalniettemin het kaf van het koren scheiden.
De renners rijden drie rondjes met telkens de beklimmingen van Bois des Moines en Côte de Saint-Roch (1,1 kilometer aan 11%). Houffalize geniet in de wielersport vooral bekendheid door het mountainbiken, maar ook in deze rittenkoers is het geen onbekende. In 2015 en 2017 finishte er al eens een etappe. Beide keren ging de overwinning naar Tim Wellens. Weet hij dit jaar een hattrick te realiseren?
Start: 14.00 uur
Finish: 16.28 uur
Vrijdag 16 augustus, etappe 5: Riemst – Venray (191,4 km)
Op vrijdag keert de Binck Bank Tour terug op Nederlands grondgebied met een nieuwe grensoverschrijdende rit. De langste etappe van deze zevendaagse rittenkoers voert de renners van Riemst (vlakbij Maastricht) naar het Noord-Limburgse Venray. De wedstrijd laat het Zuid-Limburgse Heuvelland jammer genoeg links liggen en kiest voor een route met amper hoogtemeters.
Na een ronde ten zuiden van de startplaats gaat het peloton noordwaarts voor een tocht door het voormalig mijngebied, die de renners onder meer door Nationaal Park Hoge Kempen voert. Na 120 kilometer wordt bij Ittervoort de grens overgestoken. Op weg naar aankomstplaats Venray doorkruisen de renners het natuurgebied De Peel op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. In Venray zullen waarschijnlijk opnieuw de sprinters op de voorgrond treden.
Start: 11.55 uur
Finish: 16.23 uur
Zaterdag 17 augustus, etappe 6: Den Haag – Den Haag (8,4 km, ITT)
Een dag voor het einde zullen de tijdsverschillen nog eens scherp gesteld worden in een korte tijdrit door Den Haag. De renners vertrekken van het startpodium aan de Bezuidenhoutseweg, op steenworp afstand van het door Harrie Jekkers in ‘Oh Oh Den Haag’ bezongen gebouwencomplex New Babylon. Daar beginnen zij aan een ruim acht kilometer lange tocht over voornamelijk rechte wegen door het Haagse Bos, waar het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin staat. Halverwege maken de renners 180 graden rechtsomkeert richting de finish op het Malieveld.
Start: 13.35 uur (eerste renner)
Finish: 16.39 uur (laatste renner)
Zondag 18 augustus, etappe 7: Sint-Pieters-Leeuw – Geraardsbergen (178,1 km)
De BinckBank Tour wordt afgesloten met een inmiddels vertrouwde slotetappe: de beslissing zal dit jaar immers wederom vallen op en rond de Vesten in Geraardsbergen. Na een ronde over de Berendries, Leberg, Valkenberg en Ten Bosse volgt er nog een plaatselijke ronde waar vier keer het tweeluik Muur-Bosberg beklommen moet worden. De aankomst ligt op de Vesten, aan de voet van de Muur van Geraardsbergen.
Start: 12.15 uur
Finish: 16.21 uur
Gouden kilometer
Aangezien de lastigheidsgraad van het parcours wel meevalt, zou bij geringe verschillen de Gouden Kilometer wel eens een doorslaggevende rol kunnen gaan spelen. Tijdens deze kilometer in de slotfase van iedere etappe zijn in een tussensprint tot drie keer toe 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen. Tactisch rijden zou daarom wel eens beloond kunnen worden.
Favorieten
Deze rittenkoers door de Lage Landen staat al enkele jaren bekend als de enige meerdaagse wedstrijd op de WorldTour-kalender waar klassieke eendagsrenners om de zege strijden. Het is dan ook geen verrassing dat we bij het doornemen van de deelnemerslijst heel wat namen tegenkomen die we kennen uit de voorjaarsklassiekers. Ondanks dat de organisatie de gezichten van Peter Sagan (ander programma) en Niki Terpstra (geblesseerd) prominent op het affiche heeft geplaatst, zijn zij hier niet van de partij. Ook titelverdediger Matej Mohorič ontbreekt, waardoor we in ieder geval een nieuwe winnaar krijgen.
Tim Wellens is één van de drie oud-winnaars aan de start. De nummer drie van de jongste editie en zijn ploeggenoten worden dezer dagen geconfronteerd met de harde realiteit dat het leven doorgaat zonder hun geliefde ploeggenoot Bjorg Lambrecht. Wellens – de voorbije Tour nog vijftien dagen drager van de bolletjestrui – bewees in het verleden al dat deze wedstrijd hem ligt. Een nieuwe topklassering ligt voor de hand, al is het maar de vraag of de strijd om de bollen niet teveel energie heeft gekost. In San Sebastian moest hij immers vroegtijdig opgeven.
Indien Lotto Soudal hier met de eindoverwinning wil gaan lopen, zullen ze wel moeten afrekenen met de rivalen van Deceuninck-Quick-Step. Wonderkind Remco Evenepoel mag dan misschien ontbreken, de succesformatie van Patrick Lefevere stelt hier desalniettemin een ijzersterk team op met meerdere kanshebbers. Philippe Gilbert bijvoorbeeld. De eergevoelige Waal zal na zijn uitsluiting voor de Tour erop gebrand zijn om de komende maanden het ongelijk van zijn ploegleiding te bewijzen. Met Zdeněk Štybar heeft de ploeg bovendien een oud-winnaar in de gelederen. Tenslotte mag ook Bob Jungels hier tot de kanshebbers gerekend worden. Hoewel de Luxemburgse kampioen sinds het voorjaar nog geen opvallende uitslagen gereden heeft, moet hij in dit deelnemersveld een korte uitslag kunnen rijden.
Daarnaast wordt het nodige verwacht van Greg Van Avermaet. De Olympische kampioen van Rio bleef in de Tour met lege handen, maar vindt hier ook een parcours dat aansluit bij zijn kwaliteiten. Met een tweede plaats in San Sebastian liet hij zien goed uit de Tour te zijn gekomen. In zijn laatste vijf deelnames reed hij steeds bij de beste tien van het eindklassement, met een tweede plek in 2015 (achter Wellens) als uitschieter. Oliver Naesen is een andere Belgische blikvanger die vorige maand nog actief was in de Tour. Met vier uitslagen bij de beste tien deed hij het niet onverdienstelijk, al zal de teleurstelling na het tegenvallende optreden van kopman Romain Bardet overheersen. In eigen land krijgt hij weer eens de gelegenheid om voor eigen kans te rijden. Drie jaar geleden werd hij hier als eens tweede (achter Niki Terpstra).
De Nederlanders kunnen weliswaar minder sterke troeven overleggen dan de Belgen, maar zullen in deze halve thuiswedstrijd desalniettemin sterk voor de dag willen komen. Jumbo-Visma heeft Mike Teunissen in de gelederen, de verrassende geletruidrager van het openingsweekend van de Tour. Team Ineos vertrouwt op Dylan van Baarle. De nummer vijf van vorig jaar tankte vertrouwen met een sterke Tour de France, waarin hij een belangrijk aandeel had in de eindzege van ploeggenoot Egan Bernal. Hij heeft van deze wedstrijd een doel gemaakt. Team Sunweb heeft bij afwezigheid van Tom Dumoulin en Wilco Kelderman de Deen Søren Kragh Andersen aangewezen als kopman en beschikt daarnaast over Jan Bakelants en Marc Hirschi, de huidige wereldkampioen bij de beloften.
EF Education First komt hier aan de start met een selectie die niet zou misstaan in de kasseienklassiekers. Met Alberto Bettiol heeft het de winnaar de Ronde van Vlaanderen in huis. Het is nog maar de vraag of de Italiaan (die in de Tour de laatste dagen een paar keer ten aanval trok) hier mee zal doen voor het klassement. Bij drie eerdere deelnames stapte hij immers steeds vroegtijdig af. Ook ploeggenoot Sep Vanmarcke kennen we vooral uit de voorjaarsklassiekers. Hij werd hier al eens twaalfde.
De renners van Roompot-Charles kunnen de komende dagen gebruiken om zich in de kijker te rijden. De Nederlands-Belgische formatie is nog naarstig op zoek naar een sponsor voor 2020 en kan dus wel wat sportief succes gebruiken. Vorig jaar behaalde het nog dagsucces met (de inmiddels naar Jumbo-Visma vertrokken) Taco van der Hoorn. Rasaanvaller Jan-Willem van Schip lijkt de meest aangewezen persoon om dit te realiseren. De naam van oud-winnaar Lars Boom prijkt weliswaar op de deelnemerslijst, maar de Brabander slaagt er steeds minder vaak in om een rol van betekenis te spelen. Bij Wanty-Gobert is Xandro Meurisse na een sterke Tour een renner om in de gaten te houden. De ploeg heeft met Loïc Vliegen de winnaar van de Ronde van Wallonië in huis.
[unibet title=”Wie wint de BinckBank Tour 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]
- Tim Wellens 4.75
- Philippe Gilbert 8.00
- Bob Jungels 8.00
[/unibet]
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet
** Zdenek Stybar, Bob Jungels, Dylan van Baarle
* Søren Kragh Andersen, Oliver Naesen, Mike Teunissen, Xandro Meurisse
Sprinters
De voorliefde van de parcoursbouwers voor biljartvlakke ritten heeft de nodige sprinters ertoe verleid om de BinckBank Tour aan hun programma toe te voegen. Dylan Groenewegen is de grootste naam aan het vertrek en zal namens Jumbo-Visma op jacht gaan naar ritzeges. Hij moet het opnemen tegen onder anderen Álvaro José Hodeg (Deceuninck-Quick-Step), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) en Kristoffer Halvorsen (Ineos).
Mindere goden als Iván García (Bahrain Merida), Jakub Mareczko (CCC), Thomas Boudat (Total-Direct Energie), Sacha Modolo en Daniel McLay (beiden EF Education First) kunnen misschien voor een verrassing zorgen. Bij de Belgen geldt de talentvolle Jasper Philipsen (UAE-Emirates) als exponent van een nieuwe sprintgeneratie, maar ook Timothy Dupont (Wanty-Gobert), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) zijn renners om in een massasprint rekening mee te houden.
Website organisatie
Deelnemerslijst BinckBank Tour 2019
Weer & TV
De zomer lijkt tot het verleden te behoren en de komende dagen moeten de renners de regenjasjes weer regelmatig tevoorschijn halen. De temperatuur schommelt rond de twintig graden.
De wedstrijd wordt dagelijks live uitgezonden door de NOS, Sporza en Eurosport.
Bizar, Tim Merlier wordt zelfs niet genoemd bij de Belgische sprinters.