Voorbeschouwing: BK veldrijden 2016
Als de spanning hoog oploopt in veldritland, dan weet je dat de kampioenschappen weer op komst zijn. Komende zondag strijden de Belgen in het Antwerpse Lille om hun nationale titel op een relatief snel parcours. Pittig detail: topfavoriet Wout van Aert is woonachtig in Lille en zal dus extra stressbestendig moeten zijn om de titel voor zijn thuispubliek naar zich toe te trekken. Wie ook zijn stekje heeft in de Antwerpse gemeente, is de ex-wereldkampioen en Sporza-analist Paul Herygers. Hij is dan ook de ideale man om samen met WielerFlits het parcours en de favorieten te bespreken.
Het Belgisch kampioenschap is dit jaar aan zijn 99e editie toe. Twee keer, in 1993 en 1997, ging de zege naar Paul Herygers, maar in de buurt van recordhouder Roland Liboton komt hij daar absoluut nog niet mee. De renner uit Rillaar was liefst tien keer op rij, tussen 1980 en 1989, de beste in de nationale titelstrijd en doet daarmee beter dan eender wie. Sven Nys – zondag nog altijd van de partij – is met zijn negen overwinningen goed op weg om Liboton bij te benen, maar dan zal het wel dit jaar moeten gebeuren. De 39-jarige Nys is immers toe aan zijn allerlaatste BK. Vorig jaar viel hij nog net naast het podium in Erpe-Mere, niet ver na de verrassende winnaar Klaas Vantornout, Tom Meeusen en Wout van Aert.
De omloop in Lille is de renners natuurlijk vooral bekend van de Krawatencross, die jaarlijks deel uitmaakt van de bpost bank trofee. Daarin is Sven Nys recordhouder met zeven overwinningen, al mondden meer dan de helft van de voorbije tien edities uit in een sprint met een klein groepje. “Maar dat is geen waardemeter”, aldus Herygers. “In het archief duiken is natuurlijk wel leuk. Je ziet dan: ‘oei, hier is al zo vaak gesprint’, maar die lijn moet je niet per se doortrekken naar deze koers. Je zit met een ander parcours, hetzelfde als dat van het vorige BK in Lille, in 2004. Toen kregen we ook redelijk grote verschillen.” Tijdens die editie kwam Bart Wellens solo aan na een duel met Mario De Clercq. Nys werd derde.
Parcours
Als Lillenaar kent Herygers het parcours natuurlijk op zijn duimpje, maar een erg speciale band met recreatiedomein De Lilse Bergen, waar de cross plaatsvindt, heeft hij niet. “Ik heb er vrij weinig mee te maken. Ik heb het parcours in het verleden wel eens gekeurd voor de Belgische wielerbond en in de periode dat deze cross hier doorgaat begeef ik mij wel eens op het parcours, maar daar blijft het bij. Lille blijft natuurlijk wel Lille. Het is de gemeente waar ik woon en dat blijft dan toch altijd heel speciaal. Je hebt er altijd geleefd en je hele jeugd doorgebracht. Dan is het normaal dat die plek je nauw aan het hart blijft liggen, denk ik.”
De ex-wereldkampioen haalde het eerder al aan: de omloop is ten opzichte van de cross in de bpost bank trofee, vorig jaar gewonnen door Mathieu van der Poel, grondig gewijzigd. Waar de omloop eerder compact langs het strand gelegen was, wordt er nu volledig rondom de Lilse zwemvijver gereden. “Dat was nodig”, vindt onze analist. “Op die manier wordt het publiek meer over het domein verspreid en kan men op een veilige manier naar de cross kijken. Bovendien zijn er aan de achterkant van het domein enkele leuke stroken te vinden: een stukje bos, een natuurlijk wasbord, dat door bomen en grachten is gecreëerd, en een natte, zware strook richting materiaalpost. Die ligt op zeeniveau en gezien de voorspelde regenval zou dat wel eens de strook van de waarheid kunnen worden.”
Daarna komen de renners via de gekende Paepenberg in het bos op de traditionele omloop van de Krawatencross terecht. En daarbij is ook het zandstrand niet weg te denken. “Wie Lille zegt, zegt zand, maar op die stroken kunnen we in deze editie helaas niet rekenen om verschillen te creëren. Ze zijn laag gelegen, heel dicht tegen het water. Dan moet je er geen tekening bij maken. Het ligt daar zeiknat, helemaal doorwaterd en zompig. Of het nu niet meer gaat regenen of net wel, doet er weinig toe. De techniciteit van het losse zand is toch al voor een groot deel verdwenen. Maar zwaar blijft het door de regen de nattigheid van de vijver zelf natuurlijk wel.”
Via smalle passages in het bos, waar in het verleden het ploegenspel een rol speelde, gaat het ten slotte richting laatste lijn op het asfalt. “Ditmaal zal de ploegtactiek daar volledig vertroebelen. Dit is het Belgisch kampioenschap, dan wordt er altijd voor de eigen rekening gereden en zien we geen combines of tactiek. Toestanden als een Meeusen die mag weg rijden in Loenhout of Toon Aerts in Leuven zijn onbestaande op een BK. Mocht het tot een sprint komen, is het trouwens geen vereiste om op kop de laatste rechte lijn in te draaien. Het kan vanuit elke positie: ik heb Kevin Pauwels hier ooit zelfs uit derde positie de spurt zien winnen.”
Favorieten
Dat er sinds het machtsvertoon van Wout van Aert in Baal maar één topfavoriet is, staat buiten kijf. De thuisrijder domineert eigenlijk al het hele seizoen en zou om die reden voor Herygers een mooie winnaar zijn, al is er toch een factor die in zijn nadeel speelt. “Je kan er niet onderuit dat de druk op zulke momenten Van Aert vaak parten speelt. Ik leef met hem mee. Het is alsof je in het eerste studiejaar zit en voor de allereerste keer een examen moet afleggen. De stress giert door je lichaam en je vraagt je af: ga ik het wel kunnen? Zondag kan het twee richtingen uit: ofwel wint hij en is hij daar vanaf, ofwel lukt het weer niet en blijft dat in zijn hoofd zitten. Voor het thuispubliek is die stress nog groter, dus is de enige optie om er niet te veel aan te denken. Dan zou het wel eens kunnen dat hij iedereen naar huis rijdt.”
Als Van Aert zijn concurrenten toch niet kan kwijtspelen, dan liggen er enkele kapers op de kust om hem het leven zuur te maken in de eindsprint. Herygers denkt daarbij in de eerste plaats aan Tom Meeusen – winnaar in Loenhout en tweede in Leuven – en Kevin Pauwels (tweede in Zolder en Diegem). “Mocht de regen uitblijven, dan is dit voor mij het meest waarschijnlijke scenario. In de sprint heeft Van Aert wel iets in de pap te brokken, maar Meeusen en Pauwels zijn in tegenstelling tot Van der Poel – die hij zeven op tien keer zou kloppen – heel snel. Het zijn racemachientjes. Als je hen de kans geeft om mee te sprinten voor de zege, dan heb je een probleem. Pauwels heeft er bovendien net een Spaanse stage opzitten, iets waarvan hij al een paar keer goed is teruggekeerd.”
De vierde grote favoriet is in de ogen van Herygers de ervaren Sven Nys, die toe is aan zijn allerlaatste BK. Dit seizoen wist hij al een aantal keer het vuur na aan de schenen van Van Aert te leggen en hem in de Wereldbekercross van Koksijde zelfs te vloeren na een beklijvende battle. Is hij in staat om dat nummer over te doen in Lille? “We mogen hem zeker niet onderschatten. Ik plaats hem op gelijke hoogte met Meeusen en Pauwels, niet ver onder Van Aert. Op de crossen die ertoe doen drukt hij af en toe toch zijn stempel, zoals Hasselt en Koksijde. Nys zal er kort bij zijn en voor onrust zorgen. Zijn geluk is dat het geen super snelle editie is. Integendeel, nog wat regen erbij en dan zal Nys helemaal opgelucht zijn.”
Ten slotte mogen we jonge, snelle mannen als Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Laurens Sweeck niet over het hoofd zien, maar hen echt zien meestrijden voor de titel, ziet Herygers niet meteen gebeuren. “Ik ben daar misschien wel wat te hard in, maar ik ben van mening dat zij zich moeten houden aan het principe: je moet niet lopen voor je kan gaan. Zij zijn nog volop bezig aan een leerproces en dit jaar komt gewoon nog iets te vroeg voor hen om het laken naar zich toe te trekken. De oudere leeuwen zijn nog niet verzadigd en het is maar de vraag of ze ooit tegen een Van Aert op kunnen. Ik geef hen de raad: probeer ermee te leven, hen zo dicht mogelijk te benaderen en het vuur aan de schenen te leggen. Dan lukt het ooit misschien wel.”
Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Tom Meeusen en Sven Nys
* Kevin Pauwels, Toon Aerts en Laurens Sweeck
TV
De wedstrijd wordt integraal uitgezonden door Sporza, met voorbeschouwingen vanaf 13:00.
Vrijdag komt WielerFlits met een voorbeschouwing op het NK veldrijden, met de scherpe analyses van LottoNL-Jumbo-renner Mike Teunissen.
Goede kijk van Paul op de omloop en favorieten. Ik verwacht ook dat Van Aert door de druk opnieuw een lastige cross zal beleven. Ik hoop heel erg op Pauwels, maar het is afwachten hoe zijn 'vertrouwenspet' staat. Meeusen maakt ook een goede kans.
verder mis ik de voorbeschouwing op het NK veldrijden, of komt die nog?
edit; ik lees net dat de voorbeschouwing op het NK morgen komt, en verzorgd wordt door niemand minder dan Mike Teunissen.
Sterker nog als hij deze niet wint zal de kampioenschapsstress pas echt in zijn hoofd gaan kruipen en gaan pers en publiek er keer op keer over beginnen ... en dan ben je nog verder van huis.
Ik denk trouwens niet dat Herygers gelijk heeft over het sprinten. Zoals Nys ook zei in Extra Time cross is vdP explosiever. Alleen drijven Van Aert en vdP elkaar tot het uiterste. Vervolgens verliest vdP het dan op kracht, als ze alletwee kapot zitten. Ik zou wel eens een wegsprint willen zien tussen de vier (hoewel dit natuurlijk niet representatief is voor het veldrijden). My point is dat ik denk dat vdP minstens zo gevaarlijk is in een sprint, maar dat de koers heel anders loopt als hij erbij is. Zo het vaderland weer nutteloos verdedigd bij een topic over het BK!
Het BK is in ieder geval een stressperiode per uitstek voor de Belgische crossers.
Als u de moeite had genomen om het stuk te lezen had u niet zoiets uitgekraamd.
Vrijdag komt WielerFlits met een voorbeschouwing op het NK veldrijden, met de
scherpe analyses van LottoNL-Jumbo-renner
Mike Teunissen.
2. Pauwels
3. Meeusen
2. Pauwels
3. Meeusen
4. Merlier
5. Sweeck
6. Nys
2. Nys
3. Pauwels
4. Vantornout
5. Aerts
------------
6. Een Sweeck
7. Andere Sweeck
8. t/m 23. De Vanthourenhouts
Meeusen rijdt 2 x jammerlijk lek, de 3e keer breekt zijn derailleur af: de gedesillusioneerde DNF die bij een BK hoort valt dit jaar hem ten deel.
Er starten maar 15 renners ;-).
Wow. Maar 17 man, net gecheckt op nieuwsblad.be, maar ik had toch echt gerekend op een startveld van 25-30. Dat vind ik serieuze armoede, ook al gaat het eigenlijk om sec een Vlaamse sport, dit is vergelijkbaar met 1 voetbalteam met reserves. Slecht qua breedte en schraal in vergelijking met de weg.
Edit: die 17 hebben een contract, 29 elite mannen zonder contract doen ook mee. Ik blijf bij mijn punt over de breedte.
Edit 2: onder de elites zonder contract geen Vanthourenhouts, wel een Pauwels, een Sweeck en een Cant.
Minder serieuze zijdelingse conclusie is dat we een tekort aan Vanthourenhouts hebben. Op basis van de wedstrijdverslagen en extrapolatie van de cijfers had ik verwacht dat 11% van de Vlamingen Vanthourenhout zou heten en zou deelnemen aan de cross in enige vorm.