Voorbeschouwing: BK veldrijden 2017
Als de spanning hoog oploopt in veldritland, dan weet je dat de kampioenschappen weer in aantocht zijn. Komende zondag strijden de Belgen in Oostende op een uniek parcours – dat in de Vlaamse media al voor de nodige ophef zorgde – voor de honderdste Belgische titel. WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Het Belgisch kampioenschap is dit jaar dus aan een jubileumeditie toe. In liefst tien van de voorbije 99 edities kregen we de huidige parcourskeurder, Roland Liboton, als winnaar. Tussen 1980 en 1989 was de renner uit Rillaar onklopbaar, wat hem tot op heden een van de beste veldrijders ooit maakt. Sven Nys leek het afgelopen decennium goed op weg om dat record te evenaren, maar de Kannibaal uit Baal bleef in extremis steken op negen titels.
Een jaar geleden kwam Nys in het Antwerpse Lille aan het vertrek van zijn allerlaatste BK. Zelfs als 39-jarige werd Nys nog een goede kans op de titel toegedicht, maar dé topfavoriet van dienst was Lillenaar Wout van Aert. In zijn thuisgemeente maakte Van Aert, ondanks een lelijke val halverwege, de hoge verwachtingen meer dan waar. Voor de renner van Crelan-Vastgoedservice, die van start tot finish aan de leiding reed, was het zijn eerste titel bij de profs. Laurens Sweeck kwam nog het dichtst in de buurt, Nys werd derde.
Parcours
Voor de honderdste editie heeft de organisatie van de Belgische titelstrijd een wel erg speciale omloop uitgetekend. In het West-Vlaamse Oostende koersen de renners op een parcours dat je in twee delen kan verdelen: het eerste stuk gaat over een hippodroom, waarna men via een unieke, maar steile brug naar het zandstrand fietst. De renners verlaten het strand wederom via de brug en gaan dan naar een technisch tweede deel.
Vlak na de start ligt hét pronkstuk van het BK in Oostende op de renners te wachten: de grote brug die de hippodroom met het strand verbindt, en omgekeerd. De brug is 130 meter lang, met een helling van respectievelijk 38 en 52 meter. Telkens aan 21 procent. “Als je ervoor staat oogt het erg indrukwekkend. Die passages zullen serieus doorwegen. Als je rekent dat we negen ronden lang twee keer die helling moeten nemen, dan kom je bij bijna twintig passages uit. Dat kan tellen”, vertelt Klaas Vantornout, die vorige week al enkele rondjes ging afwerken op het parcours, aan onze site.
Als de brug toch niet voor de verwachte verschillen kan zorgen, dan is er nog altijd het strand, dat afgelopen week voor oproer zorgde in de Belgische media. Oorspronkelijk zouden de renners 480 meter door het zand moeten, maar dat werd teruggebracht naar 430 meter. Daarvan moeten vermoedelijk 250 meter worden gelopen. Vóór de aanpassingen waren dat er nog 300. De geruchten gingen dat Danny De Bie van Marlux-Napoleon Games hierachter zat, maar de wielerbond bevestigde in een persbericht dat dit uit de lucht gegrepen was.
Vantornout, nota bene lid van het Marlux-Napoleon Games van De Bie, denkt er het zijne van. “Vanaf dat er eens een loopstrook van meer dan 50 meter in het parcours zit, begint men steeds meteen te klagen. Blijkbaar kan dat niet meer, en dat is doodjammer. Het geeft duidelijk aan hoe hard de mentaliteit in het veldrijden veranderd is.”
Desondanks voorspelt ‘Lange Klaas’ dat de passage door het zand beslissend zal zijn. “Die passage bestaat uit drie delen. Je komt met veel snelheid vanop de brug, waardoor je het eerste deel sowieso kan rijden. Dan sla je rechtsaf op het harde gedeelte van het strand, waar op de fiets blijven ook geen probleem is. Pas als we nog eens draaien, richting de ingekorte strook, moeten we van de fiets. Daar heeft de organisatie ook een zandheuvel gelegd.” Daarna gaat het via de brug weer richting de andere kant van de omloop.
Van het tweede gedeelte, waarin ook de aankomstzone is te vinden, mogen we volgens Vantornout niet veel verwachten. “Het zal daar heel snel zijn”, vermoedt de Belgisch kampioen van 2013 en 2015. “Er zijn twee technische zones met korte bochtjes en enkele kleine hellingen, maar die kan iedereen makkelijk op de fiets nemen. Echt speciaal is het daar niet. Behalve dan dat de finishbaan op de hippodroom niet uit asfalt maar uit sintel bestaat.”
Favorieten
Op basis van het huidige seizoen mag er maar één topfavoriet zijn. Dat is natuurlijk wereldkampioen Wout van Aert, die de voorbije maanden alle prijzen met noorderbuur Mathieu van der Poel verdeelde. Voor de titelverdediger kan het eigenlijk amper mis gaan, zo lijkt het. Tenzij hij met materiaalpech af te rekenen krijgt of ziek wordt in aanloop naar de wedstrijd. De lange loopstrook op het strand kan in elk geval een troef zijn voor Van Aert, die een van de beste lopers van het peloton is.
Als er toch iemand Van Aert zondag het vuur aan de schenen kan leggen, dan kijken we naar Europees kampioen Toon Aerts. Zowel op het EK als op nieuwjaarsdag in Baal was hij de Antwerpse topfavoriet te slim af. Aerts zal over een superdag moeten beschikken om dat kunstje over te doen, al vindt hij wel een omloop op zijn maat. Misschien kan ploegmaat Tom Meeusen, net als op de Balenberg, wel iets voor hem betekenen in de eerste wedstrijdhelft.
Een van de zandspecialisten bij uitstek in dit peloton is Laurens Sweeck. In de Brico Cross in Bredene was hij in de sprint net geen partij voor Van Aert, maar hij bewees wel heel lang met de topfavoriet mee te kunnen rijden. Jammer genoeg stuurde zijn ploeg ERA-Circus afgelopen week het bericht de wereld in dat de renner uit Schriek met buikgriep kampt en zijn deelname zelfs onzeker is. Een sluw afleidingsmanoeuvre, of moeten we Sweeck echt van ons favorietenlijstje schrappen?
Update: Inmiddels heeft Sweeck aangegeven te kunnen starten.
Marlux-Napoleon Games komt met de meeste renners aan het vertrek. De troepen van Danny De Bie kunnen rekenen op vijf stuks, van wie Kevin Pauwels wellicht het verst kan komen. Zijn grootste manco is echter het lopen, en laat dat net een belangrijk onderdeel van het parcours zijn. Misschien doet Michael Vanthourenhout, de derde van de GP Sven Nys, dan wel beter. Hij rijdt, net als zijn ploeggenoten Klaas Vantornout en Eli Iserbyt, in eigen provincie en dat geeft een renner altijd iets extra.
Klaas Vantornout heeft er geen ideale voorbereiding opzitten. De tweevoudig nationaal kampioen werd ziek tijdens de kerstperiode en ging tot overmaat van ramp zwaar tegen de vlakte in de GP Sven Nys. Daarbij liep hij een lichte hersenschudding op. “Donderdag en vrijdag hoop ik nog een tweetal stevige trainingen te doen. Tot dan stap ik niet op de fiets, want nu forceren zou alles alleen maar erger maken”, vertelde hij aan onze site. “Het zou eigenlijk al straf zijn als ik fit aan de start sta. Aan winnen denk ik niet.” Vantornout staat wel bekend als een uitstekende loper, dus je weet maar nooit.
Ten slotte verdient Wietse Bosmans een vermelding. Bosmans kwam in Baal met een vijfde plek weer boven water na een moeizame decembermaand, en wil zich tijdens de titelstrijd ongetwijfeld nog een keer bewijzen. In de achtergrond mogen we iets verwachten van West-Vlamingen Gianni Vermeersch en Tim Merlier, de voorbije weken eveneens goed op dreef.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Toon Aerts en Kevin Pauwels
* Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Michael Vanthourenhout
TV
De wedstrijd voor elite-mannen (15.00 uur) wordt integraal uitgezonden door Sporza, met voorbeschouwingen en liveverslag van het Belgisch kampioenschap voor vrouwen vanaf 13.30 uur.
[poll id=”402″]
WielerFlits biedt u ook een voorbeschouwing op het NK veldrijden aan, met de parcoursanalyse van Corne van Kessel.
**Aerts
*De rest
Van Aert met enkele vingers in zijn neus. Aerts mag als tweede man het podium op. En ik ga voor Lange Klaas als een 'verrassende' derde!
de prijzen bij de mannen zijn vele malen groter, de belangstelling daar nog een veelvoud van.
Aangezien ik vrees dat in de toekomst de zachte winters de standaard gaan worden, mag men wat meer creativiteit aan de dag leggen om te vermijden dat we wekelijks gemiddeldes van tegen de 30 krijgen.
Desalniettemin vrees ik sowieso dat de onbehouwen ploeteraar, die vreselijk lelijk op zijn fiets ziet en op lompe wijze op pure wilskracht een modderige akker omploegt, een uitstervend ras is.