Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2019
Het Belgisch kampioenschap is dit jaar in theorie eentje op maat van de spurters. In Gent ligt een compleet vlakke omloop klaar, weliswaar na een ommetje richting de Vlaamse Ardennen, waarbij met de Lange Munte en de Lippenhove- en de Paddestraat drie gekende kasseistroken worden aangedaan. Wie trekt aan het langste eind en volgt Yves Lampaert op? WielerFlits blikt vooruit met Edward Theuns, man van de streek.
Historie
Het BK wielrennen staat sinds 1894 op de kalender. De allereerste editie kwam op naam van de Waal Léon Houa. Houa schreef twee jaar eerder ook de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam en zou dat daarna nog twee keer over doen. Het BK prijkt slechts eenmaal op zijn palmares.
Het zegerecord stond jarenlang op naam van Rik Van Steenbergen. Rik I mocht liefst drie keer de tricolore aantrekken. De triomfen van Van Steenbergen vonden plaats in de oorlogsjaren, toen de titelstrijd een aantal keer niet kon doorgaan. In 2004 werd hij dan toch overtroffen door de snelle Tom Steels, die voor de vierde keer met de Belgische titel naar huis mocht. Veteraan Stijn Devolder is de enige die dit jaar op gelijke hoogte kan komen, al is die kans uiteraard gering. De West-Vlaming zal bij Corendon-Circus vooral zijn ervaring aanwenden om zijn jongere ploegmaats bij te staan.
In het verleden was Gent nog nooit gastheer van de nationale titelstrijd op de weg. Opmerkelijk, de lokale ronde situeert zich volledig in het landelijke Drongen, een Gentse deelgemeente. Daarmee eren de organisatoren Walter Godefroot, de Gentenaar die zowel in 1965 als in 1972 Belgisch kampioen werd bij de mannen elite.
Laatste tien winnaars BK wielrennen
2018: Yves Lampaert
2017: Oliver Naesen
2016: Philippe Gilbert
2015: Preben Van Hecke
2014: Jens Debusschere
2013: Stijn Devolder
2012: Tom Boonen
2011: Philippe Gilbert
2010: Stijn Devolder
2009: Tom Boonen
Vorig jaar
In 2018 kroonde Yves Lampaert zich tot nationaal kampioen. De West-Vlaming verraste in de slotfase zijn ploegmaat Philippe Gilbert en Jasper Stuyven, zijn twee kompanen die mee de finale kleurden.
Het was op honderd kilometer van de finish dat een kopgroep van zeventien renners twee minuten voorsprong op het peloton pakte. Daarbij enkele leuke namen zoals Victor Campenaerts, Jasper De Buyst (beiden Lotto Soudal), Dries Devenyns, Yves Lampaert (Quick-Step Floors) en Nathan Van Hooydonck (BMC). Vijftig kilometer later werd de groep uitgedund tot een zestal: Campenaerts, De Buyst, Lampaert, Van Hooydonck, Aimée De Gendt en Frederik Backaert. Net voor het ingaan van de finale sloten eerst Philippe Gilbert en later ook nog Jasper Stuyven, Pieter Serry en Sep Vamarcke aan.
Van tien naar zes naar drie
Dat tiental werd bij het ingaan van de slotronde herleid tot zes, wat later bleven alleen Stuyven, Gilbert en Lampaert voorin over. Stuyven zat echter in een wurggreep tussen de twee blauwhemden. Op drie kilometer van de finish vertrok Lampaert op kousenvoeten. Gilbert hield de benen stil en ook Stuyven zag het uitzichtloze van de situatie in. Lampaert benadrukte achteraf de hechtheid van het Quick-Step-team, maar Gilbert gaf eerlijk toe dat hij niet gekomen was voor de tweede plaats, maar dat Lampaert wel een mooie en verdiende kampioen was.
Top-5 BK wielrennen 2018
1. Yves Lampaert (Quick-Step Floors) 223,6 km in 4u 59′ 37″
2. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) op 23″
3. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) op 29″
4. Pieter Serry (Quick-Step Floors) op 33″
5. Sep Vanmarcke (EF Education-Drapac)
Parcours
Het Belgisch kampioenschap 2019 start in hartje Gent, op het Emile Braunplein. Dwars door het stadscentrum gaat het richting Ledeberg, Merelbeke en Oosterzele om na 18,4 kilometer wedstrijd te beginnen aan drie kleine lussen aan de rand van de Vlaamse Ardennen. In die lussen zitten met de Lange Munte, de Lippenhovestraat en de Paddestraat telkens drie bekende kasseistroken verwerkt.
“Leuk”, noemt Edward Theuns die plaatselijke lussen. “Maar je moet daar niet onmiddellijk het grootste spektakel verwachten. Als renner is het uiteraard wel kwestie om op die kasseistroken alert te blijven, maar dat moet je op een kampioenschap altijd en overal zijn. Op elk moment van de dag kan immers een grote groep wegrijden. Maar de kasseien zelf komen te vroeg om een bepalende rol te spelen. En wellicht omdat net daar iedereen alert zal zijn, zie ik daar de beslissing niet vallen.”
Zeven plaatselijke ronden
Na de drie plaatselijke ronden gaat het via Dikkelvenne (woonplaats van Floris De Tier), Gavere, Semmerzake (Thomas De Gendt), Nazareth, De Pinte, Sint-Martens-Latem en Baarle richting Drongen en de finish aan de Gentse Blaarmeersen om vervolgens de zeven plaatselijke ronden van elk 15,6 kilometer aan te vatten. Die ronden worden voornamelijk op grondgebied Drongen afgewerkt.
Edward Theuns kent er de weg. “Ik woon zelf ondertussen in Laarne, maar mijn broer woont in Drongen, dus ik ken er inderdaad de wegen vrij goed”, vertelt de renner van Trek-Segafredo. “Het is een typisch BK-rondje. En daar bedoel ik niets fout mee. Maar super lastig is het natuurlijk niet. Nu, dat hoeft ook niet. De renners zullen het wel lastig maken. Het klinkt cliché, maar de renners maken de koers. Zeker op een nationaal kampioenschap. De finishzone (Zuiderlaan, ter hoogte van het Wielercentrum Eddy Merckx, red) is een mooie brede weg. Een ideale aankomst voor een sprint, ja. Maar ik ga er niet vanuit dat het zo ver komt.”
Theuns conclusie over het parcours: “Een typische BK-omloop met enkele mooie passages onderweg, maar het zullen de renners zijn die het koersverloop bepalen, niet het parcours. Dan kunnen de weersomstandigheden zelfs een grotere rol van betekenis spelen dan de omloop.”
Start 12.00 uur
Finish: 17.15 uur
Favorieten
In tegenstelling tot in Nederland, zijn in België alle profs verplicht om aan de start te staan van de nationale titelstrijd. Dat maakt dat er 179 renners op de voorlopige deelnemerslijst staan. Onder hen enkele grote blokken: Lotto Soudal (19 renners), Sport Vlaanderen-Baloise (22), Wanty-Gobert (14) en Tarteletto-Isorex (13) zijn de numeriek sterkste teams.
Mochten die allemaal de handen in elkaar slaan, dan stevenen we zondagnamiddag af op een massasprint. Alleen… België telt amper topsprinters. En als ze er al zijn, maken ze geen deel uit van de grootste blokken. Tim Merlier en Jasper Philipsen zijn twee jongens die wel mogen vertrouwen op hun eindsprint, maar zij hebben niet de ploeg om 223 kilometer lang de koers te controleren.
Bij Lotto Soudal, het grootste blok, gaf de ploegleiding al aan dat het zonder kopman start. Herman Frison wil zijn jongens offensief zien koersen. “En we willen bij elke ontsnapping iemand mee die het kan afmaken”, klinkt het. Dan denkt Frison onder meer aan Jens Keukeleire, Jasper De Buyst of Lawrence Naesen.
Ook Edward Theuns verwacht geen massasprint. “Mijn pronostiek? De winnaar komt solo over de streep. Daarna sprint een groepje voor zilver en brons. Daar namen op plakken is verschrikkelijk moeilijk. Sowieso verwacht ik eerder een renner met inhoud dan een pure sprinter. Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Wout van Aert, Philippe Gilbert, Oliver Naesen, Yves Lampaert. Dat zijn stuk voor stuk kopmannen en renners die gerodeerd uit de Dauphiné of Zwitserland komen en die – op Gilbert na – van start gaan in de Tour.”
“Maar ook Tim Merlier noteer ik in mijn favorietenlijstje. Hij is snel én in vorm. Remco Evenepoel ook. Wat die in de Baloise Belgium Tour liet zien, was straf. Dat zijn ook jongens met inhoud, hé. Los daarvan kan je een outsider nooit uitsluiten op een BK. Kijk naar Preben Van Hecke in 2015. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een Dries Van Gestel van Sport Vlaanderen-Baloise. Ook hij bewees dit jaar al dat hij een grote motor heeft.”
Is Lotto Soudal numeriek het sterkste blok, dan heeft Deceuninck-Quick-Step kwalitatief wellicht de beste papieren. Het zevental van Patrick Lefevere heeft met Dries Devenyns, Pieter Serry, Tim Declercq en Iljo Keisse vier uitgesproken helpers, terwijl Evenepoel, Lampaert en Gilbert het kunnen afmaken in de finale. En dan durven wij Philippe Gilbert toch met stip bovenaan het lijstje zetten. Gilbert bewees in het verleden al twee keer dat hij een BK naar zijn hand kan zetten én hij is in vorm. Bovendien zal in Gent geen renner meer geprikkeld aan de start staan dan Gilbert.
Ook niet te verwaarlozen, het negental van Corendon-Circus, dat de voorbije weken bewees dat het ook zonder Mathieu van der Poel kan winnen. Dries De Bondt is al de hele maand in vorm en verzilverde die woensdag nog in Halle-Ingooigem. Maar ook Jonas Rickaert en Gianni Vermeersch zijn al weken op niveau. Draait het toch op een sprint uit, dan hebben de broers Roodhooft uiteraard nog altijd Merlier achter de hand.
Eenzelfde verhaal bij Wanty-Gobert. Timothy Dupont en Afdan De Decker zijn snel in de sprint, maar met Xandro Meurisse, Frederik Backaert, Jérôme Baugnies, Loïc Vliegen en Aimé De Gendt tellen we zomaar vijf jongens met inhoud om een rol van betekenis te spelen als er aanvallend gekoerst wordt.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Wout van Aert, Greg Van Avermaet
** Jens Keukeleire, Tim Merlier, Jasper Stuyven
* Oliver Naesen, Remco Evenepoel, Jasper Philipsen, Sep Vanmarcke
Weer en TV
Sporza is er vanaf 12.15 uur live bij, afwisselend op één en Canvas met een voorbeschouwing, de koers (zowel dames als heren) en een nabeschouwing. Wat het weer betreft wordt het zondag warm in Gent en omstreken. Een stuk minder warm dan zaterdag (33°), maar het kwik stijgt toch tot 26°, en de gevoelstemperatuur ligt nog iets hoger. Er wordt een zacht briesje voorspeld.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.