Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2024 – Wie volgen Kopecky en afwezige Evenepoel op?
Wout is een van de favorieten voor de titel - foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2024 om 07:45

Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2024 – Wie volgen Kopecky en afwezige Evenepoel op?

Het BK is misschien wel het best bezette nationaal kampioenschap van de heel week. Zeker bij de mannen is het deelnemersveld om van te smullen, met alle toppers zoals Remco Evenepoel, Wout van Aert, Tim Merlier en Jasper Philipsen. Bij de vrouwen is het uiteraard uitkijken naar wereldkampioene Lotte Kopecky. WielerFlits blikt vooruit op beide wedstrijden.

Historie

Laatste tien winnaars BK wielrennen mannen
2023: flag-be Remco Evenepoel
2022: flag-be Tim Merlier
2021: flag-be Wout van Aert
2020: flag-be Dries De Bondt
2019: flag-be Tim Merlier
2018: flag-be Yves Lampaert
2017: flag-be Oliver Naesen
2016: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-be Preben Van Hecke
2014: flag-be Jens Debusschere

Laatste tien winnaars BK wielrennen vrouwen
2023: flag-be Lotte Kopecky
2022: flag-be Kim de Baat
2021: flag-be Lotte Kopecky
2020: flag-be Lotte Kopecky
2019: flag-be Jesse Vandenbulcke
2018: flag-be Annelies Dom
2017: flag-be Jolien D’hoore
2016: flag-be Kaat Hannes
2015: flag-be Jolien D’hoore
2014: flag-be Jolien D’hoore


Laatste editie

Uitslag BK wielrennen mannen 2023
1. flag-be Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
2. flag-be Alec Segaert (Lotto Dstny) in z.t.
3. flag-be Jasper Stuyven (Lidl-Trek) op 19s
4. flag-be Tiesj Benoot (Jumbo Visma) in z.t.
5. flag-be Jasper De Buyst (Lotto Dstny)


Uitslag BK wielrennen vrouwen 2023
1. flag-be Lotte Kopecky (SD Worx)
2. flag-be Marthe Goossens (AG Insurance-Soudal Quick-Step) allen in z.t.
3. flag-be Kelly Druyts (Duolar-Chevalmeire)
4. flag-be Julie De Wilde (Fenix-Deceuninck)
5. flag-be Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal Quick-Step)


Parcours

Voor de eerste keer in de geschiedenis is het Oost-Vlaamse Zottegem gastheer van het Belgisch kampioenschap op de weg. Er ligt een lastig parcours op de renners te wachten, maar wel eentje dat bij het grote publiek nog onbekend is. ‘Local hero’ Luca Van Boven, renner bij Bingoal WB, neemt ons mee over de verschillende hindernissen en schetst zijn verwachtingen voor de titelstrijd.

Zottegem – dat het kampioenschap organiseert in samenwerking met Sint-Lievens-Houtem en Herzele – heeft een stevige wielertraditie. Als gemeente in het hart van de Vlaamse Ardennen is dat niet onlogisch. De Driedaagse De Panne-Koksijde was er steevast te gast voor een lastige openingsrit, en ook de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften en GP Stad Zottegem hadden er jarenlang hun thuisbasis.

Het vertrek van het kampioenschap ligt echter enkele kilometers noordelijker. “In mijn dorp, Sint-Lievens-Houtem”, gidst Van Boven ons trots. “Tijdens de eerste lus passeren we zelfs langs mijn eigen voordeur. Ik ken de omgeving vrij goed, en het BK-parcours maakt deel uit van mijn trainingswegen. Het minste wat ik kan zeggen, is dat ze het superzwaar hebben gemaakt. Draaien, keren, constant op en af. Het parcours is geen meter vlak en het gaat bijna nooit stilvallen. Ik verwacht dat het peloton constant op een lint gaat zitten, dat er écht gekoerst wordt. Dat maakt het uitdagend.”

Eerste, grote lus
Na de start in Sint-Lievens-Houtem rijden de renners via de beklimming van de Diepestraat (1200 meter aan 3,5%) richting Oombergen, waar ze beginnen aan twee grotere lussen door Herzele en Zottegem van 48,2 kilometer (de vrouwen werken die lus slechts een keer af). Die is gekruid met drie hindernissen: de Klemhoutstraat (1800 meter aan 3%), Hostellerie (1300 meter aan 4,3%) en de kasseien van de Paddestraat (2300 meter).

“In die eerste lus verwacht ik nog niet veel beweging”, zegt Van Boven. “Pas op, de Hostellerie is wel een ambetante klim die echt wel moeilijk bolt. Maar de lus leent zich nog niet tot aanvallen. Zeker het deel van de lus dat richting Herzele gaat, daar zie ik de wedstrijd nog wel even stilvallen. Het is pas in die korte rondjes dat je de eerste echte acties van de dag zult zien.”

Explosieve lusjes
Daarmee doelt de régionale de l’étape op de 22,9 kilometer lange plaatselijke ronden in en rond Zottegem, die vijfmaal op de planning staan voor de mannen en drie keer voor de vrouwen. Ook hier weer telkens drie hindernissen, maar die liggen korter bij elkaar en dichter bij de aankomst dan die in de eerste, grotere lus. Het gaat om de Grotebergstraat (800 meter aan 3,6%) die helemaal in het begin van het rondje ligt en verder de kasseien van het (te verwaarlozen) Kruiswaterplein (200 meter) en de interessantere Lippenhovestraat (1200 meter). Die laatste is ook vaste koek in de Ronde van Vlaanderen en ligt nu op slechts 5,5 kilometer van de streep in Zottegem, die ook wat oploopt.

“Het begint meteen pittig met de Grotebergstraat, die mag je niet onderschatten. Meteen daarna kan het nog wel eens stilvallen op de Langestraat. Voor de rest zal dat niet veel gebeuren, het wordt dus belangrijk om goed voorin te zitten. De deur zal achteraan openstaan. Als een ploeg zich wat rondjes op kop zet, gaat het achterin ook een paar kilometer per uur rapper. Al dat optrekken na de bochten zal renners doen kraken en afzien als je te ver zit. Het is altijd draaien en keren, zeker op de wegen richting het centrum van Zottegem. Daar is het constant optrekken, soms vanuit stilstand. Dat maakt het een heel zwaar rondje.”

Wat moet dan dé scherprechter van dit Belgisch kampioenschap worden? “De Lippenhovestraat is voldoende om het verschil te maken. Die kasseien bollen redelijk goed, maar ze lopen ook goed op. Vanaf het centrum van Velzeke is het meteen lastig, en ook na de kasseien, op de weg naar rechts is het opnieuw oplopend: dat is een ideaal moment om in de eerste rondjes te anticiperen of om in de laatste ronde een late uitval te wagen. Op dat punt is het nog maar drie à vier kilometer van de meet. Het is een mooie lus, maar van mij had de naburige Berendries er ook mogen inzitten. Dat had pas uitdagend geweest.”

Veel kanshebbers
Conclusie: “Iedereen kan hier winnen”, aldus Van Boven. “Een sprinter kan de hindernissen overleven en winnen, een klassiek coureur kan winnen. Ik zie hier zelfs een klimmer winnen. Zeker als je ziet dat Remco Evenepoel vorig jaar in Izegem op een vlak parcours won. Een BK is sowieso altijd lastig. Het is de grootste kermiskoers van het jaar, vaak verloopt de koers ook super ongecontroleerd. Alleen de sterke mannen ga je bij de eerste tien vinden, geen verrassingen. Als ik één naam moet noemen, is dat voor mij Yves Lampaert.”

Zondag 23 juni, BK wielrennen: Zottegem – Zottegem (222,4 / 123 km)
Start mannen: 12.10 uur
Finish mannen: tussen 17.05 en 17.45 uur

Start vrouwen: 11.00 uur
Finish vrouwen: tussen 13.50 en 14.20 uur


Favorieten (mannen)

Het BK is traditioneel een wedstrijd die alle kanten uit kan, niet voor niets noemen renners en ploegleiders het kampioenschap weleens ‘de grootste kermiskoers van het jaar’. Dat is allesbehalve oneerbiedig bedoeld, want in kermiskoersen wordt er van start tot finish gevlamd. Dat zal ook op het BK gebeuren, op een parcours waar volgens renner Luca Van Boven ‘zowel sprinters als klimmers kunnen winnen’. En aangezien elke Belgische profrenner verplicht aan de start moet staan volgens de reglementen van onze wielerbond, krijgen we in Zottegem veel toprenners aan de start.

Philipsen is een complete afmaker geworden – foto: Cor Vos

De meest succesvolle afwerker in het Belgische profpeloton, is op dit moment Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Zijn (overigens snel wisselende) status van snelste Belg op twee wielen is Philipsen sinds de Baloise Belgium Tour misschien wat verloren. Hij won er wel de rit naar Scherpenheuvel, maar kreeg ook twee keer slaag van Tim Merlier tijdens een rechtstreeks duel. Anderzijds bewees Philipsen dat hij op hoogtestage in La Plagne sterker is geworden, hij werd zelfs derde in de Ardennenrit naar Durbuy. Die extra inhoud zal de Limburger kunnen gebruiken om de klimmetjes van het lastige BK-parcours te overleven.

Tim Merlier zelf heeft zijn zinnen ook op het Belgisch kampioenschap gezet, na een indrukwekkende Baloise Belgium Tour met twee ritzeges. Alleen hijzelf twijfelde openlijk over zijn vorm van paraatheid. Merlier moet zijn topvorm immers al rekken vanaf de Giro d’Italia waar hij ook al goed was voor drie ritzeges. Zelf voelde hij zich niet bijster fris meer, maar als er iemand is die zich naar een groot doel kan toeslepen, dan is het de tweevoudige Belgische kampioen wel. Merlier heeft vaak een neusje voor de juiste beslissingen te nemen op zo’n groot kampioenschap, en dat zal komende zondag allicht niet anders zijn. En door die Giro uit te rijden is hij alleen maar sterker geworden.

Bij Soudal Quick-Step hebben ze natuurlijk ook nog een tweede ijzer in het vuur. Dan hebben we het over de uittredende kampioen Remco Evenepoel. Op papier is hij natuurlijk een topklimmer, maar Evenepoel heeft ook een uitstekend track-record in eendagskoersen. Uitzonderingen zoals het WK in Glasgow daargelaten, doet hij in die eendaagse koersen altijd mee voor de prijzen. En op het biljartvlakke BK van vorig jaar in Izegem toonde hij ook dat er zelfs geen hindernissen voor hem nodig zijn om het verschil te maken. Bovendien zou hij, een dikke week voor de Tourstart, zijn topvorm moeten benaderen.

Evenepoel zal zijn driekleur niet zomaar afgeven – foto: Cor Vos

In normale omstandigheden zou Wout van Aert op dit parcours altijd de topfavoriet zijn. De Kempenaar heeft de sprint, de inhoud en de hardrijderskwaliteiten om het op allerlei manieren af te maken, maar Van Aert was de afgelopen weken vooral met andere dingen bezig. Na zijn horrorcrash in Dwars door Vlaanderen, maakte hij zijn rentree half mei in de Tour of Norway. Daar ging het allesbehalve slecht, waarop Van Aert samen met de renners van Visma | Lease a Bike een mogelijke Tourdeelname ging voorbereiden op de Teide. Het is af te wachten of dat zijn explosiviteit voor dit soort parcoursen heeft doen afnemen, maar indien niet, dan zijn we benieuwd om Van Aert aan het werk te zien. Het zal ook voor hemzelf een belangrijke laatste test richting de Franse drieweekse zijn.

Ook Arnaud De Lie kan die test best gebruiken. De Waal van Lotto Dstny werd de afgelopen weken door zijn ploeg naar de Ronde van Zwitserland gestuurd om daar extra hardheid te krijgen. Echter was daar maar één echte sprintetappe, waardoor het voor De Lie een vraagteken zal zijn waar hij momenteel staat in het explosieve werk. Na een mislukt voorjaar is er bij zowel hijzelf als de ploeg sprake van de nodige bewijsdrang, vooral met het oog op de Tour de France. Daar hoopt De Lie vooral in de sprints die lichtjes bergop lopen te scoren. Zo’n kans zal hij ook op het BK krijgen, of gaat Lotto Dstny eerder voor Maxim Van Gils?

Dan hebben we aelfs Thibau Nys nog niet eens genoemd. Van alle landgenoten die we tot nu toe genoemd hebben, heeft hij de afgelopen weken allicht de grootste stap vooruit gezet. Plots ging Nys in de Rondes van Romandië en Zwitserland zelfs winnen op WorldTour-niveau. Als puncheur zit hij dicht tegen de wereldtop aan en ook zijn eindsprint laat hem zelden in de steek. Met Jasper Stuyven beschikt Nys over de ideale gids die hem rustig kan houden, maar Stuyven mag je ook nooit onderschatten voor eigen kansen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de man van Lidl-Trek als bliksemafleider ver in de wedstrijd komt.

Thibau Nys won zelfs op WorldTour-niveau in Zwitserland – foto: Cor Vos

Veel renners die we hierboven hebben genoemd, kunnen rekenen op een sterk blok. Lotto Dstny spant de kroon met 22 (!) starters, Alpecin-Deceuninck kan (Development Team-renners inbegrepen) op 19 pionnen rekenen. Flanders Baloise (15 renners), Bingoal WB (15 renners), Soudal Quick-Step (12 renners) en Intermarché-Wanty (12 renners) zijn de andere grote blokken aan de start. Dat kan bij momenten voor een vreemd koersverloop zorgen. Als enkele van die zes ploegen met de juiste pionnen in een vlucht mee zijn, dan kan de wedstrijd zelfs al in een vroeg stadium over zijn.

Daar staan ook renners tegenover die het helemaal in hun eentje moeten doen. Toch hoeft dat niet per sé onsuccesvol te zijn. We herinneren ons allemaal hoe bijvoorbeeld Niki Terpstra ooit een voltallig Rabobank-blok vloerde op het NK. Maar ook in eigen land gebeurde het eens ei zo na. Twee jaar terug bleef Jordi Meeus als enige BORA-hansgrohe-renner nog steken op de dichtste ereplaats na Tim Merlier. De winnaar van de Champs-Elysées-sprint van vorig jaar moet het ook deze keer helemaal alleen uitzoeken, maar kan rustig meesurfen op de golven van de andere ploegen, om er vervolgens dan op het juiste moment uit te komen. De snelheid heeft hij sowieso.

Tim Wellens toonde dan weer zijn topvorm op het BK tijdrijden, ook hij lust zo’n Vlaamse Ardennen-parcours in Zottegem wel. Verder is het lijstje outsiders natuurlijk ontelbaar lang. Maar schrik niet als Mauri Vansevenant, Yves Lampaert (beide Soudal Quick-Step), Timo Kielich, Gianni Vermeersch, Quinten Hermans (alle drie Alpecin-Deceuninck), Arne Marit, Gerben Thijssen, Rune Herregodts (alle drie Intermarché-Wanty), Dries De Bondt (Decathlon AG2R), Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike), Jenthe Biermans, Amaury Capiot (beide Arkéa-B&B Hotels), Jenno Berckmoes, Victor Campenaerts, Jasper De Buyst (alle drie Lotto Dstny), Dries Van Gestel (TotalEnergies) of Dylan Teuns (Israel Premier Tech) plots een gooi naar de titel doet.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Remco Evenepoel, Thibau Nys
** Tim Merlier, Wout van Aert, Arnaud De Lie
* Maxim Van Gils, Jordi Meeus, Jasper Stuyven, Tim Wellens


Favorieten (vrouwen)

Op papier lijkt het een onbegonnen zaak voor Lotte Kopecky om een deelnemersveld van 168 renners in haar eentje uit te controleren. Toch heeft de succesvolle renster van SD Worx-Protime – die net als vorig jaar zonder ploeggenoten aan de start komt – al drie keer haar slag geslagen in het kampioenschap. Tijdens die vorige editie van het BK namen haar concurrenten Kopecky zelfs mee naar de massasprint, die ze ook won.

Het grote probleem voor de Belgische kampioene van vorig jaar is dat er natuurlijk op haar achterwiel zal worden gereden. Dat is altijd al het geval geweest, maar in haar regenboogtrui valt Kopecky nog meer op. Het is maar de vraag of het parcours lastig is om de rest op pure kracht los te gooien, maar zelfs mocht dat niet lukken, blijft Kopecky een groot gevaar. Ze rijdt naar alle waarschijnlijkheid met net iets meer overschot dan de rest rond, zoals we ook in de meest recente Tour of Britain nog konden aanschouwen.

Verlengt Kopecky ook haar titel op de weg? – foto: Cor Vos

Er zijn wel enkele grotere blokken, maar zij beschikken niet over rensters van wereldniveau. Het zal vooral kijken worden naar Fenix-Deceuninck (met 8 rensters), AG Insurance Soudal Quick-Step (met 6 rensters) en Lotto Dstny (8 rensters) om Kopecky echt tegenstand te bieden. Op papier beschikken die drie ploegen met respectievelijk Marthe Truyen, Marthe Goossens en Katrijn De Clercq over snelle en sterke rensters, die het in het juiste scenario kunnen afwerken.

Fenix-Deceuninck heeft trouwens meerdere ijzers in het vuur. Tijdrijdster Julie Van de Velde kan het op de aanval spelen, en ook Sanne Cant is in haar mogelijks laatste profjaar altijd een gevaarlijke klant. De snelle Julie De Wilde heeft dan weer een minder jaar, maar schrijf haar nooit af. Bij de outsiders rekenen we ook nog Fleur Moors (Lidl-Trek), Lore De Schepper (AG Insurance Soudal Quick-Step) en Margot Vanpachtenbeke (VolkerWessels).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Lotte Kopecky
*** Marthe Truyen, Marthe Goossens
** Julie Van de Velde, Sanne Cant, Lore De Schepper
* Katrijn De Clercq, Fleur Moors, Julie De Wilde, Margot Vanpachtenbeke


Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Het zal een aangename koersdag worden in Zottegem. Weeronline verwacht temperaturen die oplopen tot 23 graden Celcius. De kans op neerslag is zeer klein, dus de regenjasjes mogen achterwege gelaten worden. Er wordt zelfs amper bewolking voorspeld, en over de wind – 2 Beaufort uit het noordnoordwesten – moeten de renners zich ook geen zorgen maken.

Het Belgisch kampioenschap is natuurlijk live te volgen in de huiskamers. Sporza, op VRT Canvas, start hun uitzending al om 12.40 uur voor de elite vrouwen. Later komen op VRT1 de mannen aan bod om 14.15 uur. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids ‘Wielrennen op TV‘.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.