Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg voor vrouwen 2021
Jolien D’hoore voor haar vijfde of Lotte Kopecky voor haar tweede? De twee boegbeelden van het Belgische vrouwenwielrennen krijgen in Waregem een gevarieerd parcours voor de wielen geschoven, waar ze – voor ze als ploegmaats naar Tokio afreizen – nog een laatste keer de degens zullen kruisen. WielerFlits blikt vooruit.
Historie
België was zowaar een pionier in het organiseren van een nationaal kampioenschap voor vrouwen. De traditie van de mannenkoers gaat al terug tot 1894, maar vanaf 1959 mochten ook de vrouwen voor een nationale titel strijden. De allereerste editie ging door in provinciehoofdstad Antwerpen. Victoire Van Nuffel, actief voor de Helyett-Leroux-ploeg van Jacques Anquétil, zal voor altijd de eerste winnares op de erelijst van het BK blijven.
Onze buurlanden deden het lang niet zo goed als wij. Nederland, nu een van de landen met de meest talentvolle dames bij uitstek, kreeg pas in 1965 een eerste kampioenschap voor vrouwen. En Frankrijk, toch het land van legende Jeannie Longo, begon er pas mee in 1975.
Maar vergis u niet, het wielrennen was in die periode nog meer een mannenwereld dan nu. Het kampioenschap kreeg lang niet altijd de aandacht die het verdiende en was jarenlang het kleine broertje van het kampioenschap voor mannelijke profs. Zo rijden de vrouwen pas sinds 2011 in hetzelfde weekend als hun mannelijke collega’s, en dan vaak nog op een behoorlijk vroeg uur ook. In 2017 moesten ze nog om acht uur ’s ochtends aan hun tocht beginnen, intussen is dat gelukkig al tien uur.
Recordhoudster is de in 2017 overleden Nicole Van den Broeck. De Vlaams-Brabantse ex-wereldkampioene troefde de concurrentie af in 1969, 1979, 1973, 1974 en 1977. Jolien D’hoore komt de voorbije jaren aardig in de buurt. Opvallend: legende Yvonne Reynders kroonde zich wel viermaal tot wereldkampioene, maar pakte ‘maar’ drie keer de Belgische titel.
Laatste tien winnaars Belgisch kampioenschap op de weg (vrouwen elite)
2020: Lotte Kopecky
2019: Jesse Vandenbulcke
2018: Annelies Dom
2017: Jolien D’hoore
2016: Kaat Hannes
2015: Jolien D’hoore
2014: Jolien D’hoore
2013: Liesbet De Vocht
2012: Jolien D’hoore
2011: Evelyn Arys
Vorig jaar
Het Belgisch kampioenschap van vorig jaar begon in dichte mist, maar even na half tien werd toch het startsein gegeven. Door het hoge tempo van Lotto Soudal klapte het peloton nog in de beginfase uiteen, in functie van kopvrouw Lotte Kopecky. Daardoor moesten de toprensters al vroeg zorgen dat ze op appèl waren.
Nadat ze al even een elitegroepje hadden gevormd met Shari Bossuyt en Valerie Demey, reden Lotte Kopecky en Jolien D’hoore op ruim vijftig kilometer van de streep samen verder. Zij sloegen een mooi gaatje, terwijl in de achtergrond Kopecky’s ploeggenotes het storende werk deden. In de voorlaatste ronde liep de voorsprong op richting de minuut.
In de slotfase begon het gepoker en hielden Kopecky en D’hoore de benen stil, waardoor het uitgedunde peloton haast weer kon aansluiten. Op de voorlaatste passage van de Tiegemberg trok Kopecky de vlucht toch weer op gang en met net iets meer dan tien tellen voorsprong begonnen de koploopsters aan de laatste ronde. Daarin ging het tijdsverschil weer naar de minuut en op de Tiegemberg probeerde Kopecky D’hoore te lossen, maar die wilde niet kraken.
Uit de achtergrond kwam dan Shari Bossuyt sterk opzetten en omdat voorin werd getwijfeld, kon de NXTG-renster aansluiten. Uiteindelijk moest een sprint met drie de beslissing brengen in deze wedstrijd. Kopecky zette van ver haar sprint in. Ze leek nog te worden bijgehaald door D’hoore, maar de finishfoto wees uit dat de Lotto Soudal-renster haar voorwiel eerder over de lijn drukte.
Uitslag Belgisch kampioenschap vrouwen elite 2020
1. Lotte Kopecky (Lotto Soudal)
2. Jolien D’hoore (Boels-Dolmans)
3. Shari Bossuyt (NXTG Racing)
4. Elise Vander Sande (Team Keukens Redant)
5. Annelies Dom (Lotto Soudal)
Parcours
Het parcours van dit 122,4 kilometer lange BK, dat van start gaat op het hippodroom, is tweeledig. Het wordt bovendien opgedragen aan twee kampioenen van weleer uit het Waregemse. Zo bestaat de eerste 75 kilometer, die door de gemeentes Deerlijk en Waregem gaan, uit vier rondjes van 18,2 kilometer op de Briek Schotte-route. De wereldkampioen van 1948 en 1950 is ereburger van Waregem. Desondanks vinden we in die eerste lus weinig noemenswaardige hindernissen.
De mannen koersen tussendoor ook nog op een route die naar André Defoort uit deelgemeente Beveren-Leie genoemd is, maar in deze vrouwenkoers gaat het meteen richting het finalerondje van 16,1 kilometer. Goed voor de laatste 48 kilometer van dit BK.
Die finaleronde is een stuk lastiger dan de eerste lus. De belangrijkste hindernissen zijn de kasseien van de Herlegemstraat en twee lastige kuitenbijters in de vorm van de Holstraat (1 kilometer aan 4,6 procent) en Karmeldreef (300 meter aan 3,3 procent). Die laatste ligt maar op drie kilometer van de aankomst. Ook het vele bochtenwerk brengt een extra lastigheid met zich mee.
De renners koersen trouwens niet op volledig onbekend terrein. De Kruisemse Herlegemstraat zouden ze bijvoorbeeld kunnen kennen uit de finale van Nokere Koerse, terwijl de aankomst op de Verbindingsweg in Waregem identiek is aan die in Dwars door Vlaanderen. De Holstraat is echter niet te vergelijken met de gelijknamige klim uit die semiklassieker: hier gaat het over een ander exemplaar, met stroken tot 8 procent.
Zondag 20 juni: Waregem – Waregem (122,4 km)
Start: 10.00 uur
Finish: 13.15 uur
Favorieten
Wanneer we denken aan de favorieten, dan schieten al snel de namen van ons koninginnenduo voor de ploegkoers op de Olympische Spelen in Tokio door ons hoofd: Kopecky-D’hoore. Daarbij heeft Lotte Kopecky, met haar 25 lentes de jongste van de twee, misschien wel een streepje voor. Kopecky is bezig aan een bijzonder constant seizoen, waarbij ze zelden uit de top 5 valt.
De Belgische met Tsjechische roots is in veel gevallen ook nog eens de snelste in de sprint, maar kan – getuige haar titels tegen de klok – ook een aardig stukje hardrijden. Kortom, Kopecky is een complete coureur die vorig jaar weleens aan een reeks begonnen zou kunnen zijn. Ze kan niet meer rekenen op het sterke blok van Lotto Soudal, maar heeft bij Liv Racing wel een ijzersterke Valerie Demey aan haar zij. Demey gaat ook naar de Olympische Spelen en kan hier misschien eens uit het keurslijf van knecht treden.
Die andere grote favoriete, is Jolien D’hoore. Samen met Kopecky heeft ze er al uren trainingsarbeid opzitten voor de koppelkoers in Tokio, maar hier zullen ze het nog een keer tegen elkaar opnemen. D’hoore moet als talentvolle sprintster geen schrik hebben van Kopecky – ook vorig jaar kwam ze maar enkele meters te kort. Alleen zal zij het wel helemaal alleen moeten doen, terwijl ze doorgaans toch bij sterrenensemble SD Worx koerst.
“Het BK is altijd een doel, maar anderzijds niet de meest evidente koers om te winnen voor mij. Ik ben alleen, ik heb geen ploegmaten. Het is in mijn ogen altijd een beetje een loterij. Ook al is mijn conditie op dit moment goed, dat wil niet zeggen dat ik automatisch Belgisch kampioen word. Ik heb Thüringen gebruikt om er terug in te komen. Daar ben ik eigenlijk heel goed uitgekomen. Daarna heb ik heel veel pistetrainingen gedaan. Dus het gaat goed, alleen ontbreken die topresultaten nog. Maar zoals je zei, we denken aan Tokio hé. Het is niet de bedoeling dat ik nu elk weekend win”, vertelde D’hoore eerder deze week aan WielerFlits.
De 31-jarige D’hoore, die bij winst op gelijke hoogte met de vijf titels van Nicole Van den Broeck komt, verwachtte overigens dat het weleens lang bij elkaar zou kunnen blijven. “Het is niet zoals vorig jaar op de Tiegem, niet zo lastig. Er zitten heel wat hellingen in, maar niet in die mate dat we veel renners zullen lossen. Het zal weer heel tactisch gespeeld worden. Iedereen kan wegrijden in principe, als ik en Lotte naar elkaar kijken. Dat is altijd heel vervelend.”
Rensters die er tussenuit zouden kunnen muizen zijn ook Shari Bossuyt, de derde van vorig jaar die nu uitkomt voor NXGT Racing, of hardrijdsters als Julie Van de Velde (Team Jumbo Visma) en Ann-Sophie Duyck (Multum Accountants). En waarom niet veldrijdster Sanne Cant, tegenwoordig uitkomend voor Plantur-Pura. Verder zou ook de 31-jarige Kelly Druyts (Bingoal Casino-Chevalmeire) nog een goede sprint in huis moeten hebben.
Het blok van Lotto Soudal heeft met het verlies van Kopecky en de gevestigde waarde Annelies Dom een forse kwaliteitsvermindering ondergaan, maar ex-kampioene Jesse Vandenbulcke is altijd gevaarlijk op een kampioenschap. Ook Elise Vander Sande werd vorig jaar nog de kampioene bij de clubrenners, maar zit nu in dit sterke blok.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Lotte Kopecky
** Jolien D’hoore
* Valerie Demey, Shari Bossuyt, Julie Van de Velde en Jesse Vandenbulcke
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en TV
Sporza op Canvas brengt het Belgisch kampioenschap op de weg voor vrouwen live op de beeldbuis vanaf 12.00 uur. Naar verwachting is dus het laatste wedstrijduur rechtstreeks te volgen.
Van de hoge temperaturen van eerder deze week is zondag gelukkig geen sprake meer in Waregem. De temperatuur kan nog oplopen tot 24 graden Celsius en volgens Meteovista is er in de voormiddag ook kans op een regenbui.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.