Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2016
Na al het kasseiengeweld zit het eerste deel van klassiekermaand april erop. De Brabantse Pijl is ieder jaar weer het moment dat er een ander peloton instroomt voor de tweede, heuvelachtige helft van april. Bovendien wil de organisatie naar het WorldTour-niveau promoveren. WielerFlits blikt vooruit.
De Brabantse Pijl werd voor het eerst georganiseerd in 1961 en viert dus haar 55ste verjaardag. Jarenlang was Alsemberg start- en aankomstplaats, maar dat is in de laatste vijftien jaar een paar keer veranderd. Het peloton stapt tegenwoordig op in Leuven, terwijl de finishlijn getrokken is in Overijse. Sinds 2010 is deze wedstrijd in handen van Flanders Classics. De reden dat de aankomst nu in Overijse ligt, heeft daar voor een groot deel mee te maken. Wouter Vandenhaute is de grote baas van Flanders Classics en hij woont in Overijse. Het peloton rijdt in de plaatselijke omlopen meermaals langs zijn huis aan de IJskelderlaan.
Op de erelijst van deze koers huizen aan groot aantal bekende, veelal Belgische namen. Pino Cerami (eerste winnaar in 1961), Herman Van Springel (twee keer), Eddy Merckx, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Roger De Vlaeminck, Claude Criquelion, Eddy Planckaert, Edwig Van Hooydonck (vier keer en daarmee recordhouder), Johan Capiot (drie keer), Michele Bartoli (twee keer), Johan Museeuw (drie keer), Luca Paolini, Óscar Freire (drie keer), Sylvain Chavanel, Thomas Voeckler, Philippe Gilbert (twee keer) en de huidige wereldkampioen Peter Sagan vinden we allemaal terug op het palmares van deze wedstrijd.
Zes keer won er in Alsemberg een landgenoot. Jan Janssen was in 1966 de eerste, gevolgd door Adrie van der Poel (1985), Johan van der Velde (1986), Frans Maassen (1990) en twee keer Michael Boogerd (2001 en 2003). Vorig jaar ging Ben Hermans er met de zege vandoor. De Belg van BMC was in de slotfase op pad met IAM Cycling-renner David Tanner . Op de IJskelderlaan liet Hermans zijn metgezel achter en leverde uittredend winnaar Gilbert een puike prestatie door de achtervolging op zijn ploegmaat hevig te verstoren. Zodoende wist Hermans net uit de greep van de groep der favorieten te blijven, waar Michael Matthews verreweg de snelste bleek te zijn.
Laatste tien winnaars
2006: Óscar Freire
2007: Óscar Freire
2008: Sylvain Chavanel
2009: Anthony Geslin
2010: Sébastien Rosseler
2011: Philippe Gilbert
2012: Thomas Voeckler
2013: Peter Sagan
2014: Philippe Gilbert
2015: Ben Hermans
Parcours
De Brabantse Pijl speelt zich af ten zuid-oosten van de Belgische hoofdstad Brussel. Vanuit Leuven zetten de renners koers in zuidelijke richting naar de van oudsher traditionele Alsemberg, de tweede helling van de dag. Na de Alsemberg volgt al snel de Bruine Put, tot voor een paar jaar geleden de beide scherprechters in deze wedstrijd. Daarna gaat het via de heenweg weer terug naar Overijse, dat hemelsbreed maar zeventien kilometer van startplaats Leuven verwijderd is. De totale afstand van de Brabantse Pijl heeft de organisatie bepaald op 205,3 kilometer.
In en rond Overijse is een lokale omloop van 23,4 kilometer uitgetekend, waar de renners drie keer de aankomst passeren vooraleer ze er de vierde keer finishen. In deze lokale ronde liggen vijf beklimmingen. De renners beginnen met de Hagaard, gevolgd door de met kasseien bestraatte Hertstraat, de Holstheide, IJskelderlaan en tot slot de Schavei. Met een gemiddelde van 5,6% is de Schavei niet dermate lastig, maar na meer dan tweehonderd kilometer koers de perfecte springplank om concurrenten definitief uit het wiel te kletsen en naar de zege te soleren. De top van die laatste helling ligt namelijk op slechts tweehonderd meter van de streep aan de Brusselsesteenweg. In totaal hebben de renners dan 26 hellingen in de benen.
Favorieten
Gezien het grote aantal bekende namen op de erelijst, is de Brabantse Pijl vaak een wedstrijd waar de mannen in vorm zich niet kunnen verstoppen. De favorieten voor de Waalse klassiekers, waarvan er drie op de kalender staan in de tien dagen na de Brabantse Pijl, testen in deze koers dan ook graag de benen. Vertrouwen tanken is hier het sleutelwoord.
**** Michael Matthews
Bij afwezigheid van Gilbert, is Michael Matthews de grootste favoriet die het wedstrijdaffiche siert. De Australiër werd de afgelopen twee seizoenen steeds tweede, waardoor het welbekende driemaal scheepsrecht waarschijnlijk weer optreedt. Bling wil bovendien schitteren in de Amstel Gold Race komende zondag, waarvan hij al vaker heeft gezegd dat het zijn favoriete koers van het jaar is. De renner van Orica-GreenEDGE won vorig weekend nog de Vuelta Ciclista a La Rioja en beschikt dus over een goede vorm. Met onder meer kersvers Parijs-Roubaix-winnaar Matthew Hayman, het jonge Australische talent Jack Haig, Jens Keukeleire, Daryl Impey én Luka Mezgec in zijn dienst, kan Matthews haast niets anders doen dan de zege oprapen in Overijse.
*** Tony Gallopin & Tim Wellens
Met het oog op de klassiekers gaf Tony Gallopin (27) op in de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. De Fransman reed met uitzondering van Milaan-San Remo (38ste) en de Ronde van het Baskenland (met de geplande DNF), in al zijn koersen tot op heden bij de eerste tien. Daartoe behoorde onder andere Parijs-Nice, waar hij achtste werd in het eindklassement. Winnen deed Gallopin in 2016 nog niet, maar hij hoopt zijn goede vorm in de Waalse klassiekers te bekronen. Met zijn relatief snelle sprint zou hij hier tot op het einde mee kunnen doen voor de overwinning. Gallopin werd hier vorig seizoen vierde, een jaar ervoor mocht hij als derde mee het podium op.
Bij Lotto Soudal kan de ploegleiding bovendien nog rekenen op Sean De Bie, Thomas De Gendt, Pim Ligthart en vooral Tim Wellens. Zijn Tour de France mocht het afgelopen jaar dan wel in het water zijn gevallen, maar Wellens bewees in het tweede gedeelte van 2015 dat hij al een stuk verder in zijn ontwikkeling stond dan bijvoorbeeld leeftijdsgenoot Wilco Kelderman. Zo won hij opnieuw de Eneco Tour, zegevierde in een door beestenweer geteisterde GP de Montréal en werd bovendien vierde in de Ronde van Lombardije. Onlangs won de 24-jarige Belg op knappe wijze nog de laatste rit in Parijs-Nice en was hij ook in het Baskenland naarstig op zoek naar een ritzege. Dat zat er voor hem niet in, maar de renner uit Sint-Truiden zou in de Waalse klassiekers zo maar eens (voor zo ver je daarover nog mag spreken) de revelatie kunnen zijn.
** Tom-Jelte Slagter, Petr Vakoč & Sonny Colbrelli
Onze landgenoot Tom-Jelte Slagter hoopt ook op een uitschieter in de Limburgse heuvels, vier dagen later. In de Brabantse Pijl is Slagter kopman bij Cannondale en gezien zijn capaciteiten zou deze koers bij de geboren Groninger moeten passen. De 26-jarige Slagter reed een kleine maand geleden een sterke, maar vrij onopvallende Milaan-San Remo. Hij werd er uiteindelijk veertiende. In de Ronde van het Baskenland ging hij de eerste twee heuveletappes ook goed mee, maar verloor in de derde rit naar Lesaka veel tijd en zakte daardoor weg in het klassement. Hij besloot daarom in de voorlaatste rit met het oog op de heuvelklassiekers af te stappen. Met Patrick Bevin, Toms Skujiņš en Moreno Moser heeft hij drie goede ploegmaats bij zich.
Etixx-Quick-Step brengt een uiterst jonge selectie aan de start van de Brabantse Pijl. Afgerond is de gemiddelde leeftijd van de acht renners 24 jaar en dat komt mede door de inbreng van drie neoprofs, waaronder Laurens De Plus (20). Normaal gesproken had de Waalse klassieker-revelatie Julian Alaphilippe het kopmanschap in deze koers gedragen. De nog altijd maar 23-jarige Fransman kreeg in het najaar van 2015 echter te kampen met de ziekte van Pfeiffer. Alaphilippe startte dit seizoen in vier koersen, maar wist er nog geen een uit te rijden. Met Pieter Serry en Gianni Meersman – die eigenlijk ook één of twee sterren verdient – heeft de blauwe equipe wat meer ervaren renners aan de start, die ongetwijfeld een vrije rol krijgen. Zonder echte kopman is dit dé kans voor Tsjechisch kampioen Petr Vakoč om eens uit te pakken. Hij is dit jaar al goed op dreef en won met de Classic Sud Ardèche en de Drôme Classic al twee koersen.
Bardiani-CSF brengt man in vorm Sonny Colbrelli aan de start. De 25-jarige Italiaan specialiseert zich meer en meer in de zwaardere eendagskoersen en kan bovendien vertrouwen op zijn snelle benen aan de meet. In de Zwitserse GP Lugano (1.HC) wist hij zijn sterke kuiten al eens optimaal te gebruiken, door Diego Ulissi en Roberto Ferrari in een rechtstreekse sprint te vloeren. Daarnaast werd hij tweede in de Trofeo Laigueglia en sprintte hij in de Volta Limburg Classic nog tot op het wiel van vluchter én winnaar Floris Gerts. Inhoud heeft Colbrelli zeker, aangezien hij een kleine maand geleden al voor de vierde keer (!) in zijn nog prille loopbaan top-20 reed in Milaan-San Remo (negende). Bij de Italiaanse formatie is het overigens ook uitkijken naar de sterke klimmer Giulio Ciccone. De neoprof liet al mooie dingen zien in de GP Costa degli Etruschi (1.1, vijfde) en de Internationale Wielerweek van Coppi en Bartali (2.1, zesde in het eindklassement).
* Ben Hermans, Dries Devenyns, Enrico Gasparotto & Maurits Lammertink
Ben Hermans start als titelverdediger met rugnummer één op zijn tenue. Bij afwezigheid van kopman Gilbert, zal die druk op de schouders van de 29-jarige renner uit Hasselt rusten. De Belg van BMC was vorig seizoen op dreef met naast de Brabantse Pijl ook etappezeges in de Tour of Yorkshire en de Arctic Race of Norway. Dat was vaak in een rol als schaduwkopman, outsider of beschermende renner, dus is het afwachten of hij de stress die bij het kopmanschap komt kijken wel aankan. Het sterrenensemble van BMC kan echter ook gokken op jonge thuisrijders Dylan Teuns, Loïc Vliegen en de sterke Zwitserse rasaanvaller Silvan Dillier.
Dries Devenyns is nu typisch zo’n renner die net te kort komt in het Vlaamse werk, maar ook net niet goed genoeg is om in de Waalse klassiekers met de beste renners mee te kunnen. De 32-jarige Belg is bij IAM Cycling in deze maanden echter altijd een renner om rekening mee te houden, omdat hij vanuit een outsidersrol gevaarlijk uit de hoek kan komen. In de Brabantse Pijl reed hij in het verleden al vier keer bij de eerste elf, een zesde plek in 2011 is zijn beste resultaat. Dit jaar wist Devenyns al te winnen, door in een sprint met twee Thibaut Pinot te kloppen in de heuvelachtige Franse openingskoers GP La Marseillaise. Bij de Zwitserse formatie vinden we ook David Tanner terug, die in 2015 lange tijd bij de latere winnaar Hermans kon blijven. De Colombiaan Jarlinson Pantano zou hier eveneens lang mee moeten kunnen.
De Brabantse Pijl is een koers die in dit deelnemersveld ook zo maar eens ten beurt kan vallen aan een ProContinental-team. Naast Colbrelli is oud-Italiaans kampioen op de weg Enrico Gasparotto ook een gevaarlijk klant, want hij liet in de Ronde van Catalonië een paar goede uitslagen optekenen. De renner van Wanty-Groupe Gobert reed de Brabantse Pijl twee keer eerder in zijn carrière, maar dat is alweer een poosje geleden. Negen jaar geleden (2007) werd hij bijvoorbeeld al vierde, terwijl hij een jaar later als zevende eindigde. In de jaren daarna maakte Gaspa er vervolgens een sport van om de Amstel Gold Race zijn beste koers van het jaar te maken. Dat lukte hem aardig, want hij wist in de Nederlandse klassieker al vijf keer bij de eerste tien te eindigen. Het hoogtepunt was natuurlijk zijn zege in 2012. Gasparotto wordt woensdag geflankeerd door onder meer Dimitri Claeys en het grote Franse talent Guillaume Martin, die vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften won.
Bij Roompot-Oranje Peloton komt Maurits Lammertink stilaan in het gedeelte van het seizoen waar hij zich het beste thuis voelt. De 25-jarige Entenaar kende een sterk slot van 2015 met enkele klinkende ereplaatsen in drie Italiaanse semiklassiekers. De oudste van de twee Lammertink-broers schonk de oranje brigade de allereerste zege in de geschiedenis van de ploeg tijdens de Tour de Limousin 2015. Begin dit jaar kende hij pech, doordat hij in een veldrit zijn sleutelbeen brak. Die breuk schopte zijn seizoensvoorbereiding in de war, maar de laatste weken is zijn vorm weer stijgende. Dat moet ook, aangezien hij graag wil scoren in deze heuvelachtige wedstrijden. Lammertink bewaart bovendien goede herinneringen aan Overijse. Vorig jaar werd hij namelijk achtste in de Brabantse Pijl en vierde in de Druivenkoers, die ook in Overijse finisht. Bij Roompot-Oranje Peloton rekenen ze verder op ervaren mannen als Pieter Weening, Johnny Hoogerland, Marc de Maar en Huub Duijn.
Outsiders
De échte topfavorieten voor de zege in Overijse zijn vrij gemakkelijk aan te wijzen. Outsiders zijn er echter genoeg. Vooral veel jonge renners kunnen wel eens verrassen. Bij Giant-Alpecin hervat Tom Dumoulin na ziekteperikelen de competitie, waardoor Sam Oomen misschien wel eens zijn eigen plan mag trekken. Het 20-jarige toptalent bewees in het Critérium International en de Ronde van het Baskenland over goede benen te beschikken. Bora-Argon 18 stelt een vrijbuitersploeg op, waardoor Duits kampioen Emanuel Buchmann en eerstejaars profs Gregor Mühlberger en Silvio Herklotz hun gang kunnen gaan. In het beloftencircuit hebben deze drie talenten hun sporen de laatste jaren op het gebied van heuvelwedstrijden zeker verdiend. Tonen zij zich hier voor het eerst aan het grotere publiek?
In de schaduw van Arnaud Démare en Nacer Bouhanni, ontwikkelt Bryan Coquard zich ook uitstekend. Vooral in de Vlaamse semiklassieker Dwars door Vlaanderen maakte hij indruk, door op de heuveltjes doodleuk mee te koersen met de grote favorieten. Heel eventjes dacht de kleine spurter van Direct Energie die koers zelfs te hebben gewonnen, maar Jens Debusschere remonteerde hem toch nog in de laatste meters. Met oud-winnaar Thomas Voeckler, Romain Sicard en de jonge Lilian Calméjane beschikken de Fransen ook over meer troeven. Topsport Vlaanderen-Baloise is op haar beurt de laatste decennia een doorgeefluik voor jong, Belgisch talent geweest. Dit jaar is dat waarschijnlijk niet anders, want de 24-jarige Floris De Tier is al een aantal weken goed bezig. In zijn eerste profjaar – vorig seizoen – reed hij in de Brabantse Pijl naar een 21ste stek, op 24 seconden van winnaar Hermans. De Tier is nu een jaartje ouder en sterker, waardoor hij gezien zijn huidige vorm wel eens een rol moet kunnen spelen.
Nog meer jong geweld is er te zien bij Fortuneo-Vital Concept. Daar krijgen Franck Bonnamour (20) en beloftenwereldkampioen Kévin Ledanois de kans om zich te onderscheiden in deze koers. Bij Drapac is het uitkijken naar Peter Konings ploeggenoot Samuel Spokes, terwijl ONE hoopt op Dion Smith. Ook een aantal ervaren mannen moeten zeker in de gaten gehouden worden. Denk maar eens aan Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela), La Vecchia Volpe Davide Rebellin, Maciej Paterski (beiden CCC Sprandi Polkowice; de Pool was hier vorig jaar nog negende), Gerald Ciolek, Rasmus Guldhammer, Fabian Wegmann, het aanstormende talent Mads Pedersen (allen Stölting Service Group), Nathan Haas (de afgelopen twee jaar zesde) en Kristian Sbaragli (beiden Dimension Data). In Zuid-Afrikaanse dienst rijdt ook de Eritreeër Mekseb Debesay, die op Afrikaans grondgebied de voorbije jaren goede prestaties neerzette in heuvelachtige wedstrijden. Het is afwachten of hij dat ook (al) in Europa kan.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Tony Gallopin, Tim Wellens
** Tom-Jelte Slagter, Petr Vakoč, Sonny Colbrelli
* Ben Hermans, Dries Devenyns, Enrico Gasparotto, Maurits Lammertink
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer & TV
Er wacht de renners in Overijse een prachtige dag aankomende woensdag. Met maximaal zestien graden Celsius is het aangenaam, zeker omdat de kans op neerslag klein is (20%). Verder staat er windkracht drie uit het westen, wat ook geen noemenswaardige problemen op moet leveren voor doorgewinterde profs. Weeronline geeft dan ook een zeven als weercijfer.
De koers is op TV enkel te volgen bij Sporza. Onze zuiderburen beginnen om 15.00 stipt met de live-uitzending. Bij WielerFlits kun je terecht voor een Volg Hier, waar je het verloop van de koers kunt bespreken.
[poll id=”213″]
Toch eens aan een voorspelling wagen:
**** Matthews
*** Wellens, Coquard
** Colbrelli, Haas, Paterski
* Gallopin, Lammertink, Slagter, Teuns, Hermans
Je mag Gallopins uitslagen best nalezen, want die rijdt een goed voorjaar tot nu toe ondanks onzichtbaarheid in MSR. Top tien in drie rondes, en nu komt zijn eerste echte piek juist eraan.
ja die had ik bekeken, maar richt me wellicht teveel op Baskenland en MSR, lijkt nog niet erg te duiden op groei naar een piek. Maar: het is maar een voorspelling he, ik zie hem graag mijn ongelijk bewijzen, leuke renner.
Ben een benieuwd of Sbaragli zich eindelijk eens kan tonen, werkt toe naar de Giro, maar heeft nog niet echt van zich doen spreken dit jaar...
Wellens zal wel een vrije rol krijgen en probeert het sowieso van ver. Gallopin kunnen ze behouden voor de sprint bergop op het schavei.
Wat het kopmanschap bij Lotto BE betreft heb ik geen enkele twijfel, altijd Wellens nemen (die dus beter FW skipt) en Gallopin niet volledig in dienst steken maar als agressieve pion gebruiken.