Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2018
Nu Parijs-Roubaix geweest is, kan er afscheid genomen worden van de kasseien en wordt er plaats gemaakt voor de heuvels. De aftrap hiervoor wordt genomen in de Brabantse Pijl (1.HC) op woensdag 11 april. Vanuit Leuven vertrekken de renners richting de woonplaats van Flanders Classics-directeur Wouter Vandenhaute, Overijse. Wie volgt Sonny Colbrelli op? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De eerste keer dat de Brabantse Pijl werd verreden was in 1961. De winnaar destijds luistert naar de naam Pino Cerami, van de gelijknamige Grote Prijs Pino Cerami. Dit jaar is de koers toe aan zijn 58e editie. In het verleden heeft de koers meerdere start- en finishplaatsen gekend. Tot aan 2004 werd de wedstrijd verreden rondom de Alsemberg. Hierna viel drie jaar lang de eer aan Zaventem. In 2007 verschoof de startplaats naar Leuven en in 2010 werd ook de finishplaats veranderd. Sinds 2010 kleurt Overijse de finale van de prelude van het Ardennen-drieluik. Dit heeft alles te maken met het toebehoren van de koers aan de Flanders Classics. De directeur hiervan, Vandenhaute, heeft de finish naar zijn woonplaats Overijse getrokken. Wanneer de renners de IJskelderlaan passeren, komen ze langs zijn huis. Voor de overname van Flanders Classics werd de Brabantse Pijl altijd de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen gereden, maar sinds 2010 is de koers een week verplaatst.
Van de voorbije 57 edities, was er 37 maal een thuisrijder die met de zegeruiker naar huis ging. De recordwinnaar van de Brabantse Pijl is dan ook niet geheel verrassend een Belg. Met vier zeges is Edwig Van Hooydonck (1987, 1991, 1993, 1995) de renner met de meeste overwinningen in de Brabantse Pijl op zijn palmares. Er zijn meerdere renners met drie zeges in La Flèche Brabanconne, waaronder meervoudig wereldkampioen Oscar Freire. De voormalig Rabobank-renner wist zijn overwinningen te behalen door zichzelf tweemaal op te volgen. De Nederlander met de meeste zeges is een oud-ploeggenoot van Freire, Michael Boogerd. De Hagenaar wist tweemaal te winnen, in 2001 en 2003. Naast Boogerd staan er met Jan Janssen (1966), Adrie van der Poel (1985), Johan van der Velde (1986) en Frans Maassen (1990) nog vier Nederlanders op de erelijst van de Brabantse Pijl.
Vorig jaar was Colbrelli de sterkste in Overijse. De Italiaan van Bahrain Merida beschikte in een groepje met onder meer Bert-Jan Lindeman over de snelste benen. In de sprint klopte de sterke Italiaan, die vernoemd is naar Miami Vice-hoofdrolspeler James ‘Sonny’ Crockett, onder meer titelverdediger Petr Vakoč en het Lotto Soudal-duo Tiesj Benoot en Tim Wellens.
Laatste tien winnaars
2008: Sylvain Chavanel
2009: Anthony Geslin
2010: Sébastien Rosseler
2011: Philippe Gilbert
2012: Thomas Voeckler
2013: Peter Sagan
2014: Philippe Gilbert
2015: Ben Hermans
2016: Petr Vakoč
2017: Sonny Colbrelli
Parcours
De route is dit jaar is identiek aan de laatste editie twaalf maanden geleden. “Bij de Brabantse Pijl zijn de sleutelwoorden dit jaar continuïteit, traditie en beleving”, stelt koersdirecteur Pascal Demol. Het peloton wordt woensdag in gang geschoten op de Grote Markt in Leuven voor een route over 205 kilometer naar Overijse. Eerst trekken de renners in zuidelijke richting, naar de Alsemberg en de Bruine Put. In andere tijden waren dit belangrijke scherprechters van de Brabantse Pijl, nu zijn ze zo vroeg in de wedstrijd dat de koers hier nog niet zal exploderen. De eerste 130 kilometer van de koers trekt het peloton door Vlaams- en Waals Brabant. Vervolgens komt men op een lokaal parcours van 23 kilometer, wat drie keer wordt afgelegd.
Onderweg worden in totaal 26 hellingen bedwongen. De eerste komt na negen kilometer, de Smeysberg. Na 135 kilometer wordt de finishstraat voor het eerst aangedaan. Daarna volgen er drie lokale rondes. Deze ronde bevat als hindernissen de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en de afsluiter: de Schavei. Na de Schavei is het nog slechts 200 meter tot de finish. De helling is 700 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. Na ruim 200 kilometer koersen en 26 kuitenbijters achter de rug zal de winnaar juichend de finish op de Brusselsesteenweg passeren.
Favorieten
De Brabantse Pijl heeft dit jaar zeven WorldTour-formaties aan het vertrek. Dit zijn er twee minder dan vorig jaar. Het veld wordt gecompleteerd met zeventien ProContinentale ploegen. De beide Nederlandse profploegen, LottoNL-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij, zijn woensdag present in Leuven.
Hij sloeg Parijs-Roubaix over omdat hij goed wilde zijn in de Ardennen. Hij won al eerder dit jaar op indrukwekkende wijze de Strade Bianche en kleurde elke klassieker waarin hij aan het vertrek stond. We hebben het dan natuurlijk over Tiesj Benoot. De renner van Lotto Soudal wist sinds zijn winst in Italië in elke koers waar hij startte te imponeren. Bovendien stond Benoot vorig jaar op het laagste schavot van het podium in de Brabantse Pijl. Alle ingrediënten voor een goed resultaat lijken aanwezig te zijn.
Bij grootmacht BMC zal er voor de Brabantse Pijl ook gerekend worden op een thuisrijder. Dylan Teuns zal bij de ploeg het kopmanschap dragen. Teuns is in volle opbouw naar het Ardense drieluik en etaleerde in de Ronde van het Baskenland weer zijn klasse door met de besten bergop mee te komen. De 26-jarige Belg heeft geen al te best ’track record’ in de Brabantse Pijl met een 28e plaats als beste klassering. Teuns laat echter het gehele seizoen al zien met de besten mee te kunnen op geaccidenteerd terrein.
De rol van titelverdediger is nooit eenvoudig, wat dat betreft kan Sonny Colbrelli nog wel in de leer bij Freire. Na een prima openingsweekend wil het voor de Italiaan nog niet echt lukken dit jaar. De Italiaan sukkelt een klein beetje met zijn gezondheid en mist daardoor vaak net dat tikkeltje frisheid en kracht om voor de winst mee te spelen. Toch liet de renner van Bahrain Merida dit seizoen al indrukwekkende dingen zien. Zo wist hij onder de rit naar Hatta Dam te winnen in de Dubai Tour.
Een renner die ook dit jaar weer een stap gezet lijkt te hebben, luistert naar de naam Tim Wellens. De Belg richt zich dit jaar op het Ardense drieluik en heeft ter voorbereiding hierop puike resultaten geboekt. In Parijs-Nice wist hij zichzelf, buiten de drie ritten die in een (uitgedunde) sprint eindigden, in elke etappe in de top-10 te rijden. Tevens werd Wellens vorig jaar nog vierde in Overijse. Bijkomend lijkt de erelijst van de Brabantse Pijl in het voordeel van Wellens te spreken, de naam van collega rasaanvaller Thomas Voeckler prijkt onder meer op het palmares van de eendagskoers.
Na zijn eindwinst in de Tour Down Under gaf Daryl Impey aan dat de wedstrijden in de Ardennen zijn volgende afspraken waren. Na zijn succesvolle seizoensouverture in Australië, met drie tweede plaatsen en de eindwinst in de Tour Down Under plus een derde plaats in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, trok hij zijn goede vorm door naar de nationale kampioenschappen. De Zuid Afrikaan werd zowel op de weg als tegen de klok Zuid Afrikaans kampioen. Zijn grote doelstelling is de Amstel Gold Race, maar wil hij daar goed zijn, zal hij in de Brabantse Pijl allicht zijn klasse reeds tentoonspreiden.
Sean De Bie maakte er geen geheim van: de Brabantse Pijl was zijn grote doel van het seizoen 2017. Met een uiteindelijke 41e plaats stelde hij zeer teleur. Uiteindelijk koos De Bie ervoor om het vertrouwde nest van Lotto Soudal te verlaten om meer voor zichzelf te kunnen gaan rijden bij Veranda’s Willems-Crélan. Het voor zichzelf rijden gaat hem vooralsnog goed af met onder meer een ritzege in de Ster van Bessèges en een vierde plaats in de Italiaanse heuvelkoers GP Industria & Artigianato. Kan de Belg dit jaar wel presteren in één van zijn favoriete koersen?
Reeds viermaal winnen dit jaar, het overkwam Jonathan Hivert. De ex-Belkin-renner weet bij zijn ploeg Direct Energie dit jaar te imponeren in wedstrijden over geaccidenteerd terrein. Zo won hij beide ritten in de Tour du Haut Var, en daarmee ook het eindklassement. Ook na de derde rit van Parijs-Nice mocht hij zijn armen de lucht in gooien. Daarnaast wist hij in de lastige Franse eendagswedstrijd La Drôme Classic vooraan mee te doen. Uiteindelijk eindigde hij als zesde.
Enrico Battaglin is de man om op te letten bij de formatie van LottoNL-Jumbo. De Italiaanse heuvelsprinter zou het parcours goed moeten kunnen verteren en kan na een lastige koers rekenen op een prima sprint in zijn benen. Dit bewees hij recent nog door in de Ronde van het Baskenland na een etappe met de nodige hoogtemeters nog mee te doen om de knikkers in de sprint. In dat opzicht kan Bryan Coquard ongeveer dezelfde kaarten overleggen als Battaglin. Ware het niet dat Coquard zichzelf al meer heeft bewezen in de Brabantse Pijl. De Fransman werd in 2016 vierde door de pelotonsprint te winnen. Dit jaar verloopt voor de renner van Vital Concept redelijk wisselvallig. Zo liet hij in de Tour of Oman zien zijn sterke eindschot nog niet te zijn verloren, maar komt hij niet altijd in positie om te sprinten.
Een laatste naam om rekening mee te houden is die van Robert Power. Het nog altijd pas 22-jarige talent lijkt dit jaar steeds meer te laten zien waarom hij al jarenlang als toptalent wordt beschouwd. Een zesde plaats in de Strade Bianche van dit jaar is vooralsnog zijn hoogtepunt van het seizoen, maar de Australiër heeft in meer koersen laten zien in goede vorm te verkeren. Zo liet hij zich in de Ronde van het Baskenland meermaals vooraan zien.
Outsiders
Al zal hij waarschijnlijk rijden in dienst van Colbrelli, toch valt Enrico Gasparotto nooit uit te vlakken op een heuvelachtige aankomst. De tweevoudig winnaar van de Amstel Gold Race was in 2016 bovendien al tweede in Overijse. Jelle Vanendert werd tweemaal tweede in de Amstel Gold Race en haalde in de Ronde van het Baskenland nog een top tien klassering in de openingsrit. Dit maakt hem een gevaarlijke klant woensdag.
We kunnen dit wielerjaar niet buiten dé ploeg bij uitstek: Quick-Step Floors. Nu staat er voor de Brabantse Pijl geen grote favoriet aan de start, maar dit is voor de Belgische formatie niet altijd nodig. De kracht ligt in het collectief. Met Bob Jungels, Pieter Serry en Jhonatan Narvaez staan er bovendien genoeg potentiële afmakers aan de start namens de formatie van Patrick Lefevere.
Ook Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), die dit jaar eindelijk weer vorm toont, Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), vorig jaar top-10, Paul Martens en Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) zijn niet uit te vlakken. Lindeman wist vorig jaar zelfs top vijf te rijden in de opwarmer van het Ardense drieluik. Cofidis brengt Jesús Herrada aan het vertrek. Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) focust dit jaar ook op de Ardennenklassiekers. Wat kan hij in de Brabantse Pijl?
Ook mannen die bij de Volta Limburg Classic tot de favorieten behoorden, maken kans in Overijse. Zo brengt CCC Sprandi Polkowice winnaar Jan Tratnik aan de start. Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) kan met zijn rappe benen plus zijn vermogen om heuvels goed te verteren nog wel eens hoge ogen gaan gooien. Hetzelfde valt te zeggen voor Antoine Warnier (WB-Aqua Protect-Veranclassic), Jerome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Dries van Gestel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij). De oranje formatie beschikt ook over Pieter Weening, Pim Ligthart en man in vorm Oscar Riesebeek.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tiesj Benoot
*** Dylan Teuns, Sonny Colbrelli
** Daryl Impey, Tim Wellens, Sean De Bie
* Bryan Coquard, Enrico Battaglin, Jonathan Hivert, Robert Power
Website organisatie Brabantse Pijl
Volledige deelnemerslijst (ProCyclingStats)
[poll id=”770″]
Weer & TV
De renners kunnen zich woensdag opmaken voor een dagje koers in de zon. Er wordt voor woensdag overwegend zonnig weer voorspeld met een zeer kleine kans op regen. Het kwik zal zo rond de achttien graden Celsius weergeven en er zal een zacht briesje blazen. De kans dat het weer invloed zal hebben op het koersverloop, lijkt ons nihil.
De officiële start zal gegeven worden om 12:40, maar op televisie beginnen ze er pas een stuk later aan. Sporza (één) begint om 15:15 met het rechtstreekse verslag en Eurosport (Eurosport 1) start de uitzending om 15:30. Verwacht wordt dat de renners de finish bereiken tussen 17:22 en 17:51.
Winst voor Teuns.
Quick Step rijdt hier niet, zou een beetje gek zijn als ze genoemd werden in de voorbeschouwing
De deelnemende ploegen:
WorldTour-teams:
Bahrein-Merida, BMC, Lotto Soudal, Mitchelton-Scott, Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo en Team Dimension Data
Procontinentale teams:
Aqua Blue Sport, CCC, Cofidis, Direct Energie, Israel CA, Nippo-Vini Fantini, Roompot-Nederlandse Loterij, Sport Vlaanderen-Baloise, Fortuneo-Samsic, Novo Nordisk, Veranda’s Willems-Crelan, Vital Concept, Wantry-Groupe Gibert, WB-Aqua Protect-Veranclassic
Maar goed, Jakobsen heeft me al meerdere keren verrast dit jaar...
Hoeveel renners deden er in die tijdspanne wel serieus mee voor de prijzen? Gilbert reed hem nog 5 keer: 3e, 15e, 10e, opgave met een breuk in de knieschijf, en 91e met een gebroken hand. Hij kan gerust Alaphilippe naar voor brengen en hem daar houden tot de laatste 400 à 500 meter.
Ja ze zouden het lastig krijgen, maar ik zou toch benieuwd zijn hoever Wilmar Paredes in vorm in zo'n wedstrijd zou komen.