Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2024 – Heuvelspecialisten aan zet, maar nog geen absolute toppers
Dorian Godon was vorig jaar de sterkste in de Brabantse Pijl - foto: Cor Vos
woensdag 10 april 2024 om 12:00

Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2024 – Heuvelspecialisten aan zet, maar nog geen absolute toppers

De Brabantse Pijl luidt woensdag een nieuw deel van het voorjaar in. Na Parijs-Roubaix komen de heuvelachtige klassiekers piepen en de Vlaams-Brabantse wedstrijd is de eerste koers in die rij. De echte grote namen ontbreken, maar dat zorgt er juist voor dat we wel eens een zeer spannende koers zouden kunnen krijgen. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars Brabantse Pijl
2023: flag-fr Dorian Godon
2022: flag-us Magnus Sheffield
2021: flag-gb Tom Pidcock
2020: flag-fr Julian Alaphilippe
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Tim Wellens
2017: flag-it Sonny Colbrelli
2016: flag-cz Petr Vakoč
2015: flag-be Ben Hermans
2014: flag-be Philippe Gilbert


Laatste editie

Uitslag Brabantse Pijl 2023
1. flag-fr Dorian Godon (AG2R Citroën)
2. flag-ie Ben Healy (EF Education-EasyPost) op 1s
3. flag-fr Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën) op 21s
4. flag-fr Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step) op 24s
5. flag-fr Axel Zingle (Cofidis) op 25s


Parcours

De Brabantse Pijl begint traditiegetrouw in Leuven. De hoofdstad van Vlaams-Brabant verwelkomt het peloton op het Ladeuzeplein. Daar wordt al een aantal jaren de start van de eendagskoers gegeven. Ten opzichte van vorig jaar is de aanloop naar aankomstlocatie Overijse ongewijzigd gebleven.

Dat betekent: een wedstrijd van 195 kilometer in Vlaams- en Waals-Brabant. Na de start in Leuven trekt het peloton zuidwaarts. Via onder meer Korbeek-Dijle, Neerijse en Sint-Agatha-Rode rijden de renners richting de eerste hindernis van de dag. Die komt pas na goed 60 kilometer, wanneer de Alsemberg opduikt. Vlak daarna volgen de Sollenberg, Bruine Put, Eigenbrakelsesteenweg en de Rue de Nivelles.

Vervolgens fietsen de renners voor het eerst in de buurt van het heuvelachtige Overijse. In de buurt, want het peloton rijdt er eigenlijk langs. Een vlakker stuk volgt daarna, tot aan de Rue François Dubois (0,9 km aan 3,9%). Na deze korte beklimming komen de renners op de lokale ronde. Deze wordt gekenmerkt door de kasseien van de Hertstraat (0,7 km aan 3,7%), de Holstheide (1 km aan 5%), de lastige kasseien van de Moskesstraat (0,5 km aan 7%) en uiteindelijk de beroemde S-bocht beklimming (1,3 km aan 3,7%), kort voor de aankomst op de Brusselsesteenweg.

Een opvallende wijziging in de lokale ronde ten opzichte van vorig jaar, is dat de korte maar krachtige Hagaard-beklimming uit het begin van het rondje is gehaald. Normaal lag die steevast meteen na de finish te wachten. Het rondje is nu zo’n tweetal kilometer korter. Na de eerste passage aan de finish moeten de renners nog drie lokale rondes in en rond Overijse afleggen.

Woensdag 10 april 2024: Leuven – Overijse (195,2 km)
Start: 12.35 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.35 uur


Favorieten

Aan het deelnemersveld van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik kan dat van deze Brabantse Pijl niet tippen. Zoek dus niet naar de Van der Poels en Pogacars van deze wereld, maar dat opent juist kansen voor de renners van de tweede lijn. In totaal tekenen er elf WorldTeams present in Leuven, die hun selecties vooral rond hun heuvelrenners bouwen.

Matthews rijdt een sterk voorjaar – foto: Cor Vos

De meeste favorieten kozen in hun voorbereiding voor de Ronde van het Baskenland, maar Michael Matthews is de uitzondering op de regel. De bonkige Australiër was vorige week namelijk in de Ronde van Vlaanderen te vinden. Net als enkele weken voordien in Milaan-San Remo, leek hij in Oudenaarde op de dichtste ereplaats af te stevenen, maar daar dacht de jury anders over. Matthews werd vanwege onreglementair sprinten teruggezet naar plaats elf, maar als je zijn niveau in de afgelopen klassiekers bekijkt, moet dat voor de ervaren kopman van Jayco AlUla een opsteker zijn. De licht oplopende aankomst in Overijse ligt hem dan ook nog een pak beter dan de vlakke finishes in San Remo en de Ronde.

De 28-jarige Benoît Cosnefroy verdient de Brabantse Pijl intussen ook wel op zijn palmares. Qua regelmaat doen er weinig renners beter dan hem op de lokale ronden rondom Overijse. In de laatste vier edities stond Cosnefroy drie keer op het podium, en zijn slechtste uitslag ooit in de Brabantse Pijl is een achtste plaats. Vorig jaar won hij wel met AG2R Citroën, toen Dorian Godon verrassend Ben Healy het zwijgen oplegde. Maar de Fransman wil natuurlijk ook zelf winnen. Met Godon en Dries De Bondt brengt het Franse WorldTeam een sterke selectie op de been.

Wat was Teuns straf in de Ronde – foto: Cor Vos

De ploeg met de meeste kanshebbers in de breedte, moet Israel-Premier Tech zijn. Vooral man in vorm Dylan Teuns moet ver kunnen komen op de korte klimmetjes. Teuns kreeg last van maagproblemen na de Strade Bianche, maar herpakte zich wonderwel. Meer nog, in de Ronde van Vlaanderen was hij na Mathieu van der Poel misschien wel de sterkste van het pak. Pas in allerlaatste instantie werd hij weer ingerekend door een grotere groep, waardoor hij zich tevreden moest stellen met een achtste plaats. Teuns sprak achteraf voor onze microfoon meteen over zijn ambities in de heuvelklassiekers. Hem schatten we heel hoog in, net als zijn ploegmaats Stephen Williams, Simon Clarke en de altijd snelle Corbin Strong.

Bij Alpecin-Deceuninck kan de sfeer momenteel niet beter zitten, nadat de ploeg haar beste voorjaar ooit kende. Dat is helemaal de verdienste van kopmannen Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel, maar ook de renners in hun schaduw doen het goed. Niet in het minst Axel Laurance, die in dienst een sterke Ronde van Vlaanderen reed. Quinten Hermans maakte dan weer indruk met een knappe ritzege in de Ronde van het Baskenland. Het betrof voor Hermans de grootste zege in zijn carrière. Enkele dagen nadien moest hij de Baskische rittenkoers wel verlaten met last aan de heup, maar dat zou vooral uit voorzorg geweest zijn.

Tim Wellens en de Brabantse Pijl: een garantie op succes – foto: Cor Vos

UAE Emirates serveert dan weer een mix tussen renners die het doorgaans goed doen op de kasseien en rasechte heuvelspecialisten. We denken allereerst aan Tim Wellens, die altijd goed is in de Brabantse Pijl en zijn naam in 2018 al eens op de erelijst wist te plaatsen. Antonio Morgado en Nils Politt trekken hun voorjaar ook nog een weekje langer door. Een andere grote kanshebber bij deze equipe is Marc Hirschi. Op de sterke Zwitser van vorig najaar, is het voorlopig nog even wachten. Maar Hirschi gaf al eerder aan dat deze heuvelklassiekers voor hem het grote doel van het voorjaar zijn, dus zou zijn topvorm er nu aan moeten komen.

De allergrootste naam aan de start hebben we dan nog niet genoemd. Het betreft olympisch kampioen Richard Carapaz. De Ecuadoriaan neemt na enkele jaren afwezigheid de heuvelklassiekers nog eens voor zijn rekening. Op papier zou hij die prima moeten aankunnen, maar zijn ervaring op Belgische wegen is beperkt. Ook kwam Carapaz – die zijn pijlen dit seizoen op de Tour richt – al sinds Tirreno-Adriatico niet meer in actie. Wellicht dat ook jong talent Archie Ryan iets kan tonen bij EF Education-EasyPost. De 22-jarige Ier liet al mooie dingen zien op een niveautje lager, en kan hier een volgende stap in zijn evolutie zetten.

Update: Richard Carapaz maakt geen deel uit van de definitieve selectie van EF Education-EasyPost

Marijn van den Berg rijgt de zeges de laatste weken aaneen – foto: Cor Vos

We hebben ook nog niemand van de Belgische ploegen genoemd. Niet omdat we hen vergeten zijn, maar simpelweg omdat de drie Belgische WorldTeam in de hoek zitten waar de klappen vallen. Bij Soudal Quick-Step vaardigt men een ploeg af rond Louis Vervaeke en Gil Gelders, terwijl Jenno Berckmoes, Andreas Kron en Pascal Eenkhoorn de eer hoog mogen houden bij Lotto Dstny. Berckmoes leeft bovendien op een wolk na zijn geweldige Coppi e Bartali. Intermarché-Wanty mag dan weer iets verwachten van Francesco Busatto.

Andere outsiders? Dan kijken we naar Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious), Vincenzo Albanese (Arkéa-B&B Hotels), Gianluca Brambilla (Q36.5), ex-winnaar Ben Hermans (Cofidis) en het Uno-X-duo Tobias Halland Johannessen-Andreas Leknessund.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Michael Matthews, Dylan Teuns
** Benoit Cosnefroy, Axel Laurance, Quinten Hermans
* Marc Hirschi, Stephen Williams, Dorian Godon, Marijn van den Berg

Website organisatie

[unibet id=”1020681545″ link=”https://rebrand.ly/unibet-brabantsepijl-widget” title=”Wie wint de Brabantse Pijl?”]


Weer en TV

Weeronline voorspelt woensdag een zeer aangename Brabantse Pijl. In en rond Overijse kunnen de temperaturen klimmen tot 14 graden Celsius, en er wordt de hele dag een stralende lentezon verwacht. De wind blaast slechts aan 3 Beaufort vanuit het zuidwesten.

De Brabantse Pijl is live te volgen in België en Nederland. Sporza op VRT1 zal de koers uitzenden vanaf 15.30 uur. Eurosport 1 begint de uitzending op hetzelfde tijdstip. Daarnaast kun je ook online via Eurosport.nl/Discovery+ kijken. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.