Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2015
Terwijl de ogen van de wielerwereld op Spanje gericht zijn, staat er bij onze zuiderburen een semi-klassieker op de kalender. In de schaduw van het Atomium staan er de nodige rappe mannen aan het vertrek. Draait het in de Belgische hoofdstad opnieuw uit op een sprintersbal? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De Brussels Cycling Classic is nog maar aan zijn derde editie toe, maar onder de naam Parijs-Brussel kent de koers een lange historie. ‘De Klassieker der Twee Hoofdsteden’ werd in 1893 (drie jaar voor de eerste Parijs-Roubaix) voor het eerst verreden. De uitgevers van het Parijse wielerblad ‘La Bicyclette’ namen het initiatief om een wielerwedstrijd te organiseren tussen de Franse en de Belgische hoofdstad. André J. Henry (een metselaar uit het Belgische Verviers) werd de eerste winnaar.
Het zou tot 1906 duren voordat er een tweede editie kwam. In de beginjaren bedroeg de afstand ongeveer vierhonderd kilometer, wat in de loop der jaren afgebouwd werd tot de helft daarvan. Voor de Eerste Wereldoorlog domineerden de Fransen, daarna namen de Belgen de regie over. Alle grote namen uit de Belgische wielersport prijken op het palmares, zoals Rik van Steenbergen, Rik van Looy, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens.
Vijf keer won er een Nederlander. Jan Raas was in 1978 de eerste, waarna Jacques Hanegraaf (1982), Adrie van der Poel (1985), Jelle Nijdam (1989) en Max van Heeswijk (2000) volgden. Robbie McEwen is met vijf zeges recorhouder. De Australiër won de wedstrijd tussen 2002 en 2008 vijfmaal.
Sinds 2013 vindt de wedstrijd onder de nieuwe naam enkel nog op Belgisch grondgebied plaats. Vorig jaar klopte André Greipel in de sprint Elia Viviani en Arnaud Démare.
Laatste vijf edities
2014: André Greipel
2013: André Greipel
2012: Tom Boonen
2011: Denis Galimzyanov
2010: Francisco Ventoso
Parcours
In vergelijking met vorig jaar is het parcours grondig gewijzigd. Er zijn minder hellingen, waardoor een sprint waarschijnlijker wordt.
De start van deze tweehonderd kilometer lange koers is wederom in het Jubelpark in Etterbeek. Van daaruit zet het peloton koers naar Tervuren, waar met de Vossemberg de eerste van dertien hellingen wacht. Via de provincies Waals-Brabant en Henegouwen komt het peloton terecht in Vlaams-Brabant waar we met de Alsemberg en de Bruine Put twee hellingen tegenkomen die we kennen uit de Brabantse Pijl. De Minisberg is op 39,4 kilometer van het einde de laatste hindernis.
De finishlijn is opnieuw getrokken aan de Houba de Strooperlaan nabij het Koning Boudewijnstadion, waar Boonen in 2012 wist te winnen.
Favorieten
Waar er in de Vuelta een gebrek is aan goede sprinters, kan de organisatie van de Brussels Cycling Classic pronken met de nodige grote namen. André Greipel is de grote afwezige. De Duitse veelwinnaar won de voorbije twee seizoenen in Brussel, maar verkoos dit jaar (net als Mark Cavendish) een deelname aan de Tour of Britain. Ook Alexander Kristoff ontbreekt.
Marcel Kittel is wel van de partij. De Duitser beleeft een teleurstellend seizoen, met een etappe zege in Polen als enig lichtpuntje. Met een zege in Brussel kan hij daar nog wat glans aan toevoegen. Zijn vorm is echter verre van optimaal. De twee voorbije WorldTour-wedstrijden bleken te zwaar voor hem. In Hamburg eindigde hij teleurstellend 91e, in Plouay kneep de Duitser vroegtijdig in de remmen. Een Kittel in vorm zou hier topfavoriet zijn, maar er staan in Brussel meer sterke sprinters aan de start. Zoals bijvoorbeeld Arnaud Démare. Bij FDJ is de voormalig Frans kampioen de aangewezen kopman. Daarnaast beschikt de Franse formatie over de talentvolle Marc Sarreau, die vorige week nog een rit won in de Tour du Poitou Charentes.
De Belgen kunnen in eigen land goed voor de dag komen. Etixx-Quick-Step heeft Tom Boonen in de gelederen. Hij won drie jaar geleden en is daarmee nog steeds de laatste Belgische winnaar. De formatie van Patrick Lefevere start bovendien met Julian Alaphilippe en wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Lotto Soudal schuift Kenny Dehaes naar voren en heeft Boris Vallee als alternatief. Tony Gallopin is erbij gebaat om een sprint te ontlopen, maar kan ook in dienst van Dehaes rijden. Wanty-Groupe Gobert vertrouwt in de sprint op Roy Jans. De 38-jarige Björn Leukemans (vorig jaar negende) is bij de ploeg van Hilaire Vanderschueren de man in vorm. Hij won eerder deze maand de GP Jef Scherens.
Michael Van Staeyen staat namens het Franse Cofidis aan de start. De kleine spurter viel vorig jaar net buiten het podium en werd vierde. Topsport Vlaanderen-Baloise komt onder meer met Belgisch kampioen Preben Van Hecke, Edward Theuns en Jelle Wallays.
Lampre-Merida staat in België met meerdere opties aan de start. De Italiaanse WorldTour-formatie beschikt met Roberto Ferrari, Sacha Modolo en Niccolò Bonifazio over verschillende snelle mannen. In Hamburg trok de Italiaanse formatie de kaart van Bonifazio, die er negende werd. Landgenoot Giacomo Nizzolo (derde in Hamburg) staat aan de start namens Trek Factory Racing. Astana rekent op Andrea Guardini
Ook de kleinere ploegen beschikken over renners met een snelle eindspurt. SouthEast vestigt alle hoop op Simone Ponzi, die tweede werd in Plouay. Bora-Argon 18 zet zijn geld op Ralf Matzka. De Duitser werd vorig jaar achtste. Bretagne – Séché Environnement beschikt over de gelouterde Wit-Rus Yauheni Hutarovich, routinier Romain Feillu en de talentvolle Brit Daniel Mclay. CCC Polstat komt met Grega Bole, die vierde werd in Plouay. Het continentale Wallonie – Bruxelles heeft routinier Kevyn Ista in de selectie.
De kans op een Nederlands succes is niet bijzonder groot, al zijn er wel enkele outsiders. LottoNL-Jumbo rekent op de buitenlanders Sep Vanmarcke, Paul Martens en Robert Wagner. Roompot Oranje Peloton zal ongetwijfeld een renner mee willen sturen in de vlucht en heeft met Raymond Kreder een snelle man tot zijn beschikking. Daarnaast beschikt de formatie van oud-topspurter Jean-Paul van Poppel over sprinter Dylan Groenewegen. De 22-jarige renner won vorige week nog de Arnhem-Veenendaal Classic. Kan hij in de Belgische hoofdstad voor een verrassing zorgen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Arnaud Démare, Tom Boonen
** Giacomo Nizzolo, Kenny Dehaes, Michael Van Staeyen
* Roy Jans, Simone Ponzi, Niccolò Bonifazio, Yauheni Hutarovich
Jammer dat Greipel niet start, al geef ik Dehaes ook goede kansen!
De sterrenverdeling zou ik anders doen maar dat hou je toch.
Nizzolo heeft in de sprint de afgelopen seizoenen meer laten zien dan Demare en Boonen.
En waarom Dehaes en Jans erbij staan maar Guardini en Modolo niet begrijp ik ook niet helemaal. Modolo mag zijn eigen kans wel gaan lijkt me.
****
Nizzolo
***
Demare - Boonen
**
Kittel - Bonifazio - Guardini
*
van Staeyen - Modolo - Ponzi - Theuns
Die zal wel weer tweede worden.
Heel vaak weet ik niet maar toevallig onlangs nog in Schaal Sels want daar viel me dat ook al op. Het Kreder collectief!
Vanmarcke lijkt me weinig kans in de sprint te hebbe dus zou moeten aanvallen en wagner zie ik hier geen goede uitslag sprinten.
Kan me herinneren dat het al eerder was gebeurd: al in de Algarve, en daarna in de Vierdaagse van Duinkerken
Met Vanbilsen en Vanmarcke tip ik 2 outsiders.
Arme Vanmarcke zal wel weer flink tekeergaan en nergens eindigen. Ik verwacht een uitschieter van Tommeke, want die zal wel zenuwachtig worden van Terpstra's ondernemingen in Spanje
http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150905_01851683
Overigens denk ik dat Greipel hier wel een punt heeft.
Extra stimulans voor Tom Boonen vandaag hoop ik.