Voorbeschouwing: Cadel Evans Road Race 2025 – Australisch nagerecht met interessante namen
Na de 25ste editie van de Tour Down Under zijn we nog niet helemaal klaar met koersen in Australië, want zondag is het tijd voor de negende uitgave van de Cadel Evans Great Ocean Road Race. In deze eendaagse WorldTour-koers komen we weer heel wat bekende namen tegen. WielerFlits blikt vooruit!
Historie
Laatste winnaars Cadel Evans Great Ocean Road Race
Laatste editie
Parcours
Ook voor de negende editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race houdt de organisatie vast aan zijn recept van eerdere uitgaves, met een grote lus van goed 110 kilometer door de Australische staat Victoria en vier lokale rondes van ongeveer zeventien kilometer in Geelong. Na ruim 180 kilometer is het altijd maar weer de vraag of we een sprint zullen krijgen om de overwinning, of dat een aanvaller uit de greep weet te blijven van het (uitgedunde) peloton.
In Geelong – de op een na grootste stad van Victoria – werd in 2010 nog het WK wielrennen georganiseerd. Giorgia Bronzini en Thor Hushovd spurtten er vijftien jaar geleden naar de wereldtitels in de elitecategorie. Bronzini rekende destijds in een sprint af met Marianne Vos en Emma Johansson, Hushovd bleek dan weer te snel voor Matti Breschel en Allan Davis.
Het startschot van de Cadel Evans Great Ocean Road Race wordt gelost aan de Corio Bay. In vergelijking met de voorbije edities, is er wel één belangrijke wijziging: de renners koersen dit jaar niet meer tegen de klok in, langs Moriac, Torquay en Barwon Heads. Nee, dit keer gaat het parcours weer met de klok mee, net als in de eerste jaren van de wedstrijd.
Waar de organisatie verder niet aan heeft gesleuteld, is de plaatselijke omloop in Geelong. Na ongeveer 110 kilometer draaien de renners het lokale circuit in Geelong op, dat in totaal vier keer moet worden afgelegd. Nog voor de eerste finishpassage staat de eerste van vier beklimmingen van de Challambra Crescent (1,2 km à 7,8%) op het menu.
Op deze heuvel kunnen er verschillen ontstaan. Naast het gemiddelde stijgingspercentage van bijna 8% heeft de klim namelijk een piek van liefst 22 procent, vlak voor de top. Op 9,1 kilometer van de finish komen de renners voor de laatste keer boven op Challambra Crescent. Reken er maar op dat het hier hectisch gaat worden, zeker omdat de finale in licht dalende lijn zal verlopen.
“We hebben besloten om de boel dit jaar wat op te schudden”, kondigt oud-renner Scott Sunderland in zijn rol als koersdirecteur aan. “De route gaat nu met de klok mee. Dit geeft de wielerfans meer mogelijkheden om de fans van dichtbij te zien. Van de kustlijn van Barwon Heads, Torquay en Bells Beach tot de iconische beklimming van Challambra Crescent en de technische uitdaging van de Queens Park-brug. Deze omloop laat perfect zien wat de regio allemaal te bieden heeft.”
Zondag 2 februari, Geelong – Geelong (184 km)
Start: 11.10 uur /
01.10 uur
Finish: tussen 15.30 en 16.00 uur /
tussen 05.30 en 06.00 uur
Favorieten
De Cadel Evans Great Ocean Road Race is de tweede WorldTour-wedstrijd van het seizoen. De meeste topploegen tekenen dan ook present voor deze eendagskoers, al zijn zes WorldTeams zondag niet van de partij. Het gaat om Visma | Lease a Bike, UAE Emirates XRG, Bahrain Victorious, Decathlon AG2R La Mondiale, Arkéa-B&B Hotels en Alpecin-Deceuninck.
Maar dit kan toch helemaal niet? Wielerploegen met een WorldTeam-licentie zijn normaliter verplicht om deel te nemen aan WorldTour-wedstrijden. Deze UCI-regel is echter alleen van toepassing op wielerkoersen die in 2016 tot de WorldTour behoorden. De Cadel Evans Great Ocean Road Race was dat jaar – overigens voor het laatst – een 1.HC-wedstrijd. Met andere woorden: voor deze koers is er geen verplichte deelname voor WorldTeams.
![](https://www.wielerflits.be/wp-content/uploads/2025/01/A312-e1737971526129.jpg)
Laurence Pithie – foto: Cor Vos
Red Bull-BORA-hansgrohe ziet geen reden om te passen voor aanstaande zondag. De Duitse formatie verschijnt gewoon aan het vertrek in Geelong en doet dit ook nog eens met een bijzonder sterke selectie, met meerdere kanshebbers op de overwinning. De eerste renner die we graag naar voren willen schuiven, is Laurence Pithie. En dat is niet zonder reden, want de Nieuw-Zeelander is immers de titelverdediger. De voorjaarsrevelatie van 2024 rekende twaalf maanden geleden – in een millimetersprint – af met Natnael Tesfatsion en Georg Zimmermann.
Pithie zal ongetwijfeld tekenen voor een soortgelijk scenario en – met name – uitkomst. De rappe klassiekerspecialist kon in de Tour Down Under al het nodige koersritme opdoen. Hij wist er zich nog niet echt in de kijker te rijden – buiten een declassering in de sprint – maar daarbij moeten we de kanttekening plaatsen dat hij zich voornamelijk moest wegcijferen voor sprinter Sam Welsford en klassementsman Finn Fisher-Black. Deze renners staan ook op de deelnemerslijst van de wielerkoers vernoemd naar oud-Tour-winnaar Cadel Evans.
Van pure sprinter Welsford verwachten we niet meteen wonderen, maar Fisher-Black zal ongetwijfeld een hoofdrol (willen) vertolken in de finale. De 23-jarige Nieuw-Zeelander toonde in de Tour Down Under zijn hoogvorm – door als derde te eindigen in het eindklassement – en kan met zijn klim- en punchkwaliteiten een heel eind komen. En mocht het toch uitdraaien op een sprint van een omvangrijkere groep, dan heeft Red Bull-BORA-hansgrohe met Danny van Poppel – bijzonder goed op dreef in de Tour Down Under – nog een belangrijke troefkaart om uit te spelen.
![](https://www.wielerflits.be/wp-content/uploads/2025/01/A376-e1738220703577.jpg)
Tobias Lund Andresen won donderdag nog de Surf Coast Classic – foto: Cor Vos
Als we een blik werpen op de erelijst van de Cadel Evans Great Ocean Road Race, dan moeten we concluderen dat de wedstrijd redelijk vaak eindigde in een sprint, maar dat er vaak een sterke spurter/puncheur met de zege aan de haal ging. Een rappe man die geen moeite heeft om een klimmetje te overleven. Bryan Coquard zal het graag horen. De Fransman komt vaak te kort in een pure sprint, tegen de echte snelheidsduivels, maar na een lastige wedstrijd – en in een sprint van een uitgedunde groep – is hij een renner om rekening mee te houden.
Dit liet hij vorige week nog zien, door in de Tour Down Under naar de zege te sprinten in de vierde etappe naar Victor Harbor. Coquard rekende af met onder meer Tobias Lund Andresen en Corbin Strong. Twee renners die we ook zeker mogen opschrijven voor de zege, mocht de wedstrijd uitdraaien op een groepssprint. In een dergelijk scenario noteren we ook de namen van Matthew Walls (Groupama-FDJ), Liam Walsh (Australische selectie) en Tim Torn Teutenberg. De Duitse neoprof van Lidl-Trek snelde in de Tour Down Under al naar meerdere ereplaatsen.
Over neoprofs gesproken: we kijken ook reikhalzend uit naar de prestatie van Albert Withen Philipsen. De Deense alleskunner is nog maar 18 jaar oud en zet op Australische bodem zijn eerste stappen als profwielrenner. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar daar heeft Philipsen naar eigen zeggen geen last van. Hij legt zichzelf ook geen druk op. “Ik heb niet het gevoel dat ik iets te bewijzen heb. Ik denk niet aan resultaten, omdat ik nog niet veel ervaring heb op WorldTour-niveau”, vertelde hij in aanloop naar de Tour Down Under.
![](https://www.wielerflits.be/wp-content/uploads/2025/01/A313-e1737971602141.jpg)
Albert Withen Philipsen en Bauke Mollema – foto: Cor Vos
De toekomstige wereldtopper wist in zijn eerste profkoers wel meteen zijn visitekaartjes af te leveren. Philipsen werd vierde in de lastige rit naar Uraidla, zeventiende in het eindklassement en won de witte jongerentrui. Het doet het beste vermoeden voor zijn komende wedstrijden, te beginnen komende zondag, met de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Het zou ons niks verbazen, mocht hij al meespelen om de overwinning. Met Andrea Bagioli, de eerder genoemde Tim Torn Teutenberg en good old Bauke Mollema heeft Lidl-Trek nog ijzers in het vuur.
Een andere formatie die meerdere pionnen heeft om mee te spelen, is Movistar. De Spaanse equipe kan het met Javier Romo over een aanvallende boeg gooien. De 26-jarige Spanjaard was dé verrassing van de voorbije Tour Down Under. De puncheur won een rit, droeg enkele dagen de leiderstrui en hoefde in het klassement alleen Jhonatan Narváez voor zich te dulden.
Romo zal de goede lijn ongetwijfeld willen doortrekken. Zijn Eritrese ploeggenoot Natnael Tesfatsion is ook kansrijk, zeker als er gesprint moet worden. Vorig jaar moest hij in een millimetersprint nog nipt de duimen leggen, neemt hij nu sportieve revanche?
![](https://www.wielerflits.be/wp-content/uploads/2025/01/A315-e1737971781680.jpg)
Mauro Schmid – foto: Cor Vos
We zijn er nog niet, want Israel-Premier Tech rekent zondag niet alleen op de snelle benen van Corbin Strong. De Israelische formatie heeft nog twee aanvallers van formaat opgenomen in de selectie, met Canadees kampioen Michael Woods en de Brit Stephen Williams. Zij kunnen wellicht de beslissing forceren op de flanken van Challambra Crescent. Soudal Quick-Step hoopt – bij gebrek aan een sprinter – met Pascal Eenkhoorn en William Junior Lecerf een rol van betekenis te kunnen spelen.
Jayco AlUla heeft met Zwitsers kampioen Mauro Schmid (meerdere keren in de aanval in de Tour Down Under) twee interessante renners in de gelederen. XDS Astana hoopt dan weer op een uitschieter van Italiaans kampioen Albert Bettiol, Ide Schelling of Henok Mulubhran. We willen u tot slot de namen van Lewis Askey en Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Georg Zimmermann, Francesco Busatto (Intermarché-Wanty) en Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) niet onthouden.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Laurence Pithie
*** Albert Withen Philipsen, Corbin Strong
** Natnael Tesfatsion, Tobias Lund Andresen, Danny van Poppel
* Bryan Coquard, Mauro Schmid, Finn Fisher-Black, Javier Romo
Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)
Weer en TV
Het belooft een snikhete en gortdroge editie te worden van de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Het is zeker in de middaguren flink zweten geblazen, met temperaturen die oplopen richting de 34 graden Celsius. Er zal verder geen spatje regen vallen, terwijl de matige wind geen al te grote rol van betekenis zal spelen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.