Voorbeschouwing: Circuit de Wallonie 2019
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2019 om 08:15

Voorbeschouwing: Circuit de Wallonie 2019

De Bingoal Cycling Cup gaat kort na de GP Marcel Kint donderdag alweer verder met het Circuit de Wallonie. Alles rond deze eendaagse wedstrijd speelt zich af rond Charleroi en dit jaar is de koers opgewaardeerd tot een profkoers. Het zorgt voor een interessant deelnemersveld in deze koers! WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In 1966 stond het Circuit de Wallonie voor het eerst op de kalender, al droeg de koers in het verleden de naam Circuit du Hainaut. Dat jaar ging de winst naar ene Roger Rosiers, een toen nog totaal onbekende coureur. Niet wetende dat Rosiers later Parijs-Roubaix 1971 zou winnen en ook een ritzege in de Ronde van Spanje 1970 zou boeken. Tot en met 1992 waren de Belgische coureurs onverslaanbaar. Onder hen Touretappewinnaars als René Martens (1977) en Etienne De Wilde (1979).

De eerste buitenlandse laureaat was Casper van der Meer in 1993. In dat jaar won de Nederlander ook de Ardense Pijl. Na de Belgen – 44 overwinningen – leveren de Noorderburen de meeste winnaars af van het Circuit de Wallonie, namelijk vier. Op de erelijst staan ook Kazachstan, Colombia, Zuid-Afrika, Frankrijk en sinds vorig jaar Denemarken met ieder één zege. Er zijn twee recordhouders: Joseph Soeters was in 1967 en 1968 twee jaar na elkaar de beste, en in 1984 en 1985 won Stefan Van Leeuwe.

Andere grote namen die ooit het Circuit de Wallonie wonnen zijn huidig bondscoach Rik Verbrugghe (1995), Johan Vansummeren (2002), Preben Van Hecke (2003) en Gianni Meersman (2004). Ook profs van nu Nikolas Maes (2006) en Ben Hermans (2008) prijken op de erelijst.

Tot vorig jaar was het Circuit de Wallonie nog een UCI 1.2-wedstrijd. De door Mikkel Frølich Honoré gewonnen editie van 2018 was de eerste manche van de Topcompetitie U25. Dit jaar is de koers gegroeid in status en toegetreden tot het klassement van de Bingoal Cycling Cup, een reeks Belgische eendagskoersen.

Laatste tien winnaars Circuit de Wallonie
2018: flag-dk Mikkel Frølich Honoré
2017: flag-nl Maarten van Trijp
2016: flag-fr Kévin Lalouette
2015: flag-be Stef Van Zummeren
2014: flag-nl Maurits Lammertink
2013: flag-be Sébastien Delfosse
2012: flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2011: flag-co Diego Tamayo
2010: flag-be Thomas Degand
2009: flag-be Romain Zingle


Parcours

De officiële start en finish liggen in Mont-sur-Marchienne, een buitenwijk van de gemeente Charleroi. In totaal leggen de renners 192 kilometer af. De eerste pakweg 130 kilometer gaan in een grote los langs de westzijde van Charleroi, onder meer langs vestingstad Thuin, Fontaine l’Eveque en Chabelle-lez-Herlaimont. Iets ten noorden van La Louvière draaien de renners een kwartslag en gaan ze voornamelijk in zuidelijke richting.

Vanaf kilometer 70 gaat het wat meer op en neer. Op dat punt passeert het peloton Binche en daalt het af richting Beaumont, dat bijna aan de Franse grens ligt. Daar wordt vaart gemaakt richting Walcourt, om vanuit daar noordwaarts terug te keren in Charleroi.

Afgesloten wordt met drie lokale rondes van 10,8 kilometer rondom Mont-sur-Marchienne. Vooral de passages na kilometer 1 en kilometer 9 in die ronde zijn interessant, daar loopt het wegdek (relatief gezien) behoorlijk op. Kunnen de sterke mannen zich daar onderscheiden na een koers door het golvende Waalse land?

Start: 13.00 uur
Finish: 17.15-17.30 uur


Favorieten

Gezien de jonge historie van het Circuit de Wallonie, is het lastig om een inschatting te maken welke renners hier kunnen exelleren. Het profiel is iets zwaarder dan de GP Marcel Kint afgelopen zondag, waardoor we andere renners op de voorgrond zullen zien. Wanneer we kijken naar het parcours, zijn senario’s waarbij een groepje vluchters voorop blijft of een grote groep gaat sprinten voor de winst het meest waarschijnlijk. Bij het overlopen van de kanshebbers, kijken we daarom voornamelijk naar renners die niet bang zijn voor wat hoogtemeters en beschikken over een goed eindschot.

Baptiste Planckaert – foto: Cor Vos

Wallonie Bruxelles zal in deze thuiskoers erop gebrand zijn om succes te behalen. Baptiste Planckaert lijkt vooraf de renner die het meeste kans maakt op een hoge klassering. De West-Vlaming beschikt over een rap eindschot en werd zondag nog vierde in de GP Marcel Kint. Hij wacht nog op zijn eerste seizoenszege. Wanneer het tot een sprint van een grote groep komt, zou hij daar donderdag verandering in kunnen brengen. Ook Ludovic Robeet is een renner om in de gaten te houden. De 25-jarige renner uit Nijvel won in maart nog een rit in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Lionel Taminiaux bezorgde vorige maand de ploeg nog succes in de Franse eendagskoers La Roue Tourangelle.

Ook Wanty-Groupe Gobert zal zijn Waalse sponsoren willen plezieren. De formatie van Hilaire Van der Schueren kan een van de sterkste selecties van deze deelnemerslijst voorleggen. Timothy Dupont zag zondag vanwege materiaalpech een goede uitslag in het water vallen en zal zich ongetwijfeld willen revancheren. Boris Vallée is een andere renner om naar uit te kijken, al moest hij in de Tour de l’Ain vorige week de strijd vroegtijdig staken. Ook Loïc Vliegen zou dit terrein aan moeten kunnen, maar reed zijn laatste twee wedstrijden niet uit.

Niki Terpstra – Foto: Cor Vos

Total-Direct Energie start hier eveneens met een ijzersterke ploeg. Anthony Turgis was in april nog tweede in Dwars door Vlaanderen. Eerder deze maand werd hij nog vierde in de Vierdaagse van Duinkerke, wat aantoont dat het met zijn vorm wel goed zit. Met Adrien Petit heeft het de nummer zes uit Gent-Wevelgem in de gelederen. De Franse formatie beschikt in de persoon van Niki Terpstra bovendien over de grootste naam van deze deelnemerslijst. De oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is op de weg terug na zijn zware val in Vlaanderens Mooiste, maar zou op dit parcours kort kunnen eindigen. Daarnaast is het uitkijken naar Thomas Boudat. De 25-jarige Fransman reed eerder deze maand nog een verdienstelijke Ronde van Aragon, waarin hij tweede werd in de lastige openingsrit.

Roompot-Charles is een van de zeven ProContinentale formaties aan de start, maar start hier niet met zijn sterkste opstelling. Routinier Huub Duijn is een renner die op lastig terrein goed uit de voeten kan. Neo-prof Justin Timmermans liet zich zondag nog zien in de vlucht van de dag en zal wellicht weer willen aanvallen. Ook Oscar Riesebeek zou in theorie in dit deelnemersveld een goede uitslag moeten kunnen rijden. De vraag is echter in hoeverre hij hersteld is van zijn val in de Vierdaagse van Duinkerke eerder deze maand.

Visconti tijdens de Tour of The Alps – foto: Cor Vos

De selectie van Neri Sottoli – Selle Italia wordt aangevoerd door Giovanni Visconti. De tweevoudig ritwinnaar in de Giro d’Italia ontbreekt dit jaar in La Corsa Rosa omdat zijn ploeg dit jaar niet welkom was. De gelouterde Visconti is een renner die dit terrein aan moet kunnen. Kanttekening is wel dat hij de laatste twee wedstrijden waar hij aan de start stond, niet uitreed. Wellicht dat de talentvolle Simone Velasco namens de Italiaanse formatie hier een goede uitslag kan rijden.

Bij Vital Concept ontbreekt met Bryan Coquard de leider om de Bingoal Cycling Cup. Mocht het tot een sprint komen, heeft het met Lorenzo Manzin en Kévi Reza meerdere troeven om uit te spelen. Corendon-Circus brengt met Maarten van Trijp een oud-winnaar aan de start. Het trainingsmaatje van de gebroeders Van der Poel treft hier weliswaar een ander deelnemersveld dan twee jaar geleden, toe hij Ludovic Robeet en Rob Leemans achter zich hield. Namens het Nederlandse BEAT Cycling Club zou wellicht zijn landgenoot Martijn Budding een ereplaats kunnen behalen. De ’taartjesploeg’ Tarteletto-Isorex rekent onder meer op Maxime Vantomme en Floris Gerts. Kunnen zij voor een verrassing zorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Baptiste Planckaert
*** Timothy Dupont, Niki Terpstra
** Anthony Turgis, Giovanni Visconti, Loïc Vliegen
* Ludovic Robeet, Oscar Riesebeek, Lionel Taminiaux, Simone Velasco

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer & TV

De renners kunnen zich donderdag opmaken voor wisselende weersomstandigheden. Het is bewolkt en er moet rekening gehouden worden met neerslag. De temperatuur is rond de 18 graden Celsius. De wind komt uit het zuid-westen en heeft windkracht drie.

Het Circuit de Wallonie wordt donderdag live uitgezonden door Sporza. De koers is vanaf 15:40 live te volgen op één met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Daarnaast zijn alle ontwikkelingen al vanaf de start te volgen via een liveblog op WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.