Voorbeschouwing: Circuit Franco-Belge 2024 – Welke heuvelspecialist volgt Arnaud De Lie op?
De Lotto Cycling Cup en mei zijn een goed huwelijk. Woensdag is het alweer tijd voor de vierde eendagswedstrijd van de maand in dit regelmatigheidscriterium. Eentje dat misschien niet de best mogelijke bezetting krijgt, maar we zien wel enkele interessante namen op de startlijst staan.
Historie
Laatste tien winnaars Circuit Franco-Belge
2023: Arnaud De Lie
2022: Alexander Kristoff
2021: Fabio Jakobsen
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: Piet Allegaert
2018: Mads Pedersen
2017: Daniel McLay
2016: Dylan Groenewegen
2015: Alexis Gougeard
2014: Arnaud Démare
Laatste editie
Uitslag Circuit Franco-Belge 2023
1. Arnaud De Lie (Lotto Dstny)
2. Rasmus Tiller (Uno-X) in z.t.
3. Corbin Strong (Israel-Premier Tech) z.t.
4. Tobias Halland Johannessen (Uno-X) op 2s
5. Florian Sénéchal (Soudal Quick-Step) in z.t.
Parcours
Het parcours van het Circuit Franco-Belge komt dit jaar voor de volle honderd procent overeen met dat van vorig jaar, en dat is geen toeval. Toen deed de organisatie met een gloednieuw traject inspanningen om de finale wat zwaarder en minder voorspelbaar te maken. Dat concept sloeg aan, waardoor we ook deze keer een start in Doornik – tegen de Franse grens in de provincie Henegouwen – krijgen. Na 190 kilometer wedstrijd valt de apotheose in Mont-de-l’Enclus.
Na het vertrek in Doornik trekken de renners in noordelijke richting, waarna al redelijk snel de Col Croix Jubaru (1,5 km aan 5,2%) zal opduiken. Deze helling is een ideale plaats voor het ontstaan van een vroege vlucht. Vervolgens trekt het peloton via Molenbaix, Celles en Escanaflles richting de lokale ronde.
Na een eerste passage aan de finish zullen de renners een alternatieve lokale ronde afwerken, waarna ze na 80 kilometer voor de tweede keer passeren aan de finish. Dan begint het echte werk en beginnen ze aan het lokale circuit, dat ze in totaal zes keer moeten afleggen.
Centraal in dat rondje staan de Cote du Trieu (1,2 km aan 7,4%) en de Cote de l’Horlitin (1 km aan 5,9%). Deze hellingen zijn perfect om een cartouche op te verschieten en de vele herhalingen zullen naar het einde toe toch ook zeker doorwegen. De top van de laatste beklimming ligt wel op meer dan 10 kilometer van de streep. Al loopt, zoals we vorig jaar zagen, de slotkilometer ook nog stevig op. Ideaal terrein voor puncheurs.
Woensdag 29 mei 2024: Doornik – Mont-de-l’Enclus (190,6km)
Start: 13.00 uur
Finish: circa 17.00 uur
Favorieten
Tijdens de vorige editie – de eerste met aankomst in Mont-de-l’Enclus – konden we duidelijk zien dat de nieuwe lokale ronden veel aan het parcours veranderen. De echte sprinters zijn hier voortaan volslagen kansloos en komen dan ook niet eens meer opdagen voor deze eendagskoers. Wel zien we zeven WorldTeams op het startblad staan, aangevuld met tien WorldTeams en vier continentale ploegen.
Alpecin-Deceuninck brengt hier een wel erg opvallende topfavoriet aan de start. Kaden Groves heeft er namelijk nog maar pas drie weken koers opzitten in de Giro d’Italia. Toch kiest hij ervoor om nog geen drie dagen later alweer naar Wallonië af te reizen. Als sterke sprinter – die vorig jaar bijvoorbeeld de Volta Limburg Classic op zijn naam schreef – is het parcours op zijn maat gemaakt. Kan Groves profiteren van de supercompensatie of zit de vermoeidheid vooral nog in de benen? Wat ook kan meespelen: Groves kwam in de Giro vier keer in de top-3 binnen, maar miste die ene uitschieter? Kan hij daar deze keer wel voor zorgen? Of wordt het vooral Maurice Ballerstedt helpen?
Bij UAE Emirates rijdt er nog zo’n durver rond, in de persoon van Juan Sebastian Molano. Ook de Colombiaan van de Emiratenploeg kwam een aantal keer dicht bij de overwinning, één keer zelfs na een lead-out van rozetruidrager Tadej Pogacar himself. Alleen komt hij hier in een selectie terecht die misschien wel nog grotere specialisten dan hijzelf bevat. Denk maar aan Marc Hirschi, ooit winnaar van de Waalse Pijl en zijn punch nog lang niet kwijt. En vlak ook voormalig beloftewereldkampioen Filippo Baroncini niet uit.
Axel Zingle koos de afgelopen weken dan weer voor een traject op de eigen bodem. Nadat de klassiekers – waarin hij te kampen had met oververmoeidheid – toch wat tegenvielen en hij zijn campagne zelfs vervroegd moest beëindigen, nam de Fransman van Cofidis alle tijd om te herbronnen. Met succes, want sinds de Famenne Ardenne Classic haalt hij weer zijn beste niveau. Een goede Zingle heeft zowel een punch bergop als een stevige sprint in de benen, twee vaardigheden die hij in Mont-de-l’Enclus goed zal kunnen gebruiken. En na zijn zege in de Boucles de l’Aune en een derde plaats in de rittenkoers Boucles de la Mayenne barst Zingle ongetwijfeld weer van zelfvertrouwen. En terecht.
Niet alle ploegen brengen echter een even duidelijke kopman aan de start. Lotto Dstny moet het bijvoorbeeld vooral van Jenno Berckmoes hebben, maar ook Pascal Eenkhoorn en Arjen Livyns kunnen gerust hun rol spelen in de finale. Berckmoes zou wel degene moeten zijn met de beste punch. Dat kwam ook in de meest recente Vierdaagse van Duinkerke al goed tot uiting, maar Berckmoes heeft lastiger terrein nodig om écht te excelleren.
Ook Corbin Strong is zo iemand. Het zegt genoeg dat de Australiër vorig jaar nog tweede werd in de Grote Prijs van Québec, ná Arnaud De Lie. De Waal liet eerder dat jaar ook geen spaander heel van Strong in dit Circuit Franco-Belge, waar Strong derde werd. Gezien de iets mindere tegenstand deze keer, zou hij misschien een plekje kunnen opschuiven. En onderschat ook Joe Blackmore, schaduwkopman binnen datzelfde Israel-Premier Tech, niet. De evolutie die de jonge Brit heeft doorgemaakt gaat razendsnel, want begin dit jaar was hij nog lid van de opleidingsploeg. Een zege op Belgisch grondgebied zou een nieuwe stap vooruit betekenen.
Eindigde destijds ook voor Strong: Rasmus Tiller (Uno-X Mobility). De Noorse formatie nam een jaar geleden de wedstrijd genadeloos in handen, en daar hebben ze ook nu de manschappen voor. De ploeg is immers in bloedvorm en boekte in de afgelopen twee weken plots vier overwinningen. De mannen die daarvoor zorgden, Alexander Kristoff en Tord Gudmestad, zijn er hier niet bij, maar ook mannen als Jonas Abrahamsen en Markus Hoelgaard zullen Tiller op de best mogelijke manier kunnen helpen.
Dan hebben nog niet eens mannen genoemd als Vito Braet, Laurenz Rex en Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Yves Lampaert en Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Vincenzo Albanese en heuvelsprinter Amaury Capiot (Arkéa-B&B Hotels), Emilien Jeannière (TotalEnergies) en Lander Loockx (Tour de Tietema-Unibet). Ook zij maken op een goede dag kans op de dagzege.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Kaden Groves
*** Axel Zingle, Corbin Strong
** Jenno Berckmoes, Amaury Capiot, Rasmus Tiller
* Marc Hirschi, Joseph Blackmore, Emilien Jeannière, Maurice Ballerstedt
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
De renners moeten rekening houden met een portie regen woensdag. Volgens Weerplaza wordt er immers tot 3,6 mm neerslag verwacht in Mont-de-l’Enclus. Dat is geen dramatische hoeveelheid, maar het kan zeker een invloed uitoefenen op de koers. De temperatuur klimt maximaal tot 18 graden Celsius en de wind komt uit het zuidwesten. De windkracht bedraagt 3 Beaufort.
Het Circuit Franco Belge is live te zien op Sporza (VRT1) vanaf 15.15 uur. Ook is de koers vanaf 15.00 uur te volgen via online kanalen Eurosport.nl/Discovery+. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.