Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2024 – Rentree Jonas Vingegaard, wat kan Maxim Van Gils?
foto: Cor Vos
zaterdag 10 augustus 2024 om 12:00

Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2024 – Rentree Jonas Vingegaard, wat kan Maxim Van Gils?

Lang heeft het zwarte gat na de Olympische Spelen niet standgehouden. Gelukkig maar! Aanstaand weekend is het namelijk al weer tijd voor een nieuwe wedstrijd van het hoogste niveau, de Clásica San Sebastián. Het parcours van de Spaanse eendagskoers is vernieuwd, het valt af te wachten of dat het koersverloop zal beïnvloeden. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

Evenepoel was vorig jaar de grote man in de Clásica San Sebastián – foto: Cor Vos

Uitslag Clásica San Sebastián 2023
1. flag-be Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
2. flag-es Pello Bilbao (Bahrain Victorious) in z.t.
3. Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) op 28s
4. flag-us Neilson Powless (EF Education-EasyPost) op 2m50s
5. flag-es Ion Izagirre (Cofidis) op 2m57s


Parcours

Het parcours van de Clásica San Sebastián is dit jaar weer wat veranderd. De start en finish liggen natuurlijk wel nog in San Sebastián, wat had u anders gedacht? Dat gaan ze niet veranderen, maar voor de rest is er wel heel wat aangepast. Na de start volgt er na 20 kilometer de beklimming van de Andazarrate (5,9 km aan 5,7%).

Na een lange afdaling en hier en daar wat hoogtemeters, volgt na 80 kilometer een nieuwe klim. Er zullen dan drie beklimmingen relatief snel op elkaar volgen. Het gaat om de Azkarate (4,2 km aan 7,3%), de Urraki (8,6 km aan 6,9%) en de Alkiza (4,4 km aan 6,2%). Zeker de beklimming van de Urraki zal in de kleren kruipen. In het begin van die klim moet er namelijk een kilometer aan bijna 10% gereden worden.

De drie klimmen zullen eerder een soort opwarming zijn voor de finale, want die komt er daarna best snel aan. Na een goede 20 kilometer over glooiende wegen komen de renners aan aan de voet van de Jaizkibel (7,9 km aan 5,6%). In het verleden was de Jaizkibel een belangrijke scherprechter van deze wedstrijd. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, want de klim ligt te ver van de finish. Dit jaar heeft de organisatie de klim wel weer wat dichter gelegd bij de finish.

Na de Jaizkibel is het razendsnel tijd voor de vreselijk steile Erlaitz (3,8 aan 10,6%). De top van de klim ligt op een veertigtal kilometer van de streep, een ideaal moment dus om flink aan de boom te schudden. Via een lange afdaling maken de renners zich vervolgens klaar voor de laatste beklimming, de Pilotegi (2 km aan 11,7%). Een nieuwe beklimming in het parcours, en wat voor één. Met een bizar steil gemiddeld stijgingspercentage en op een gegeven moment een strook aan 27% (!) zal hier de beslissing vallen. Na de top is het nog een kleine tien kilometer tot de streep.

Zaterdag 10 augustus: San Sebastián – San Sebastián (236 km)
Start: 10.55 uur
Finish: tussen 16.40 en 17.10 uur


Favorieten

Remco Evenepoel won de Clásica San Sebastián drie keer, maar staat dit jaar niet aan de start. De kersverse olympisch kampioen is toe aan rust en zal zich voorbereiden op het WK in Zürich. Met Julian Alaphilippe en Mikel Landaheeft Soudal Quick-Step echter alsnog twee sterke speerpunten. Alaphilippe won een rit in de Czech Tour en reed een prima Spelen, Landa maakte dan weer indruk in de Ronde van Frankrijk. Als de favorieten elkaar in de ogen kijken en wachten tot de slotklim, zou Alaphilippe wel eens de meest gevaarlijke klant kunnen zijn.

Pakt Alaphilippe nog een keer uit? – foto: Cor Vos

De grote ploegen hebben bijna allemaal meerdere kanshebbers voor de zege. Bij UAE Emirates kunnen ze bijvoorbeeld mikken op Marc Hirschi, Pavel Sivakov en Isaac Del Toro. Hirschi lijkt de kopman te zijn, de Zwitser is in bloedvorm. Hij won met overtuiging de Czech Tour en speelde ook een rol van betekenis in Parijs. Hirschi won de laatste seizoenen best een aantal keer, maar een écht grote zege binnenhalen lukte toch niet meer.

Santiago Buitrago moet Bahrain Victorious helpen aan een mooie prestatie. Het lichtgewicht kan op verschillende manieren winnen, wat natuurlijk in zijn voordeel is. De Colombiaan neemt voor de vierde keer mee aan San Sebastián, nog nooit kon hij overtuigend. Het vernieuwde parcours, met meer en zwaardere beklimmingen in de absolute finale, speelt zeker in zijn voordeel. Kan hij verrassen?

Hirschi maakte de voorbije weken indruk, maar wel steeds in een minder sterk deelnemersveld – foto: Cor Vos

Lotto Dstny hoopt ook dat hun duo Maxim Van Gils en Andreas Kron iets zal kunnen neerzetten. Het is een mooi duo, maar dit seizoen kwamen alle goede prestaties toch van Van Gils. De jonge Belg reed een uitstekend voorjaar vol ereplaatsen. In de Tour reed Van Gils zich niet in de kijker, uiteindelijk gaf hij op in de zestiende rit. Simon Yates reed de Tour wel uit. En hoe. De Brit van Jayco AlUla reed een ijzersterke laatste week, maar greep twee keer nipt naast de zege.

De laatste ploeg die we bespreken is Visma | Lease a Bike. De Nederlandse WorldTour-ploeg heeft meerdere renners die kans kunnen maken op de overwinning. Er zijn de echte klimmers zoals Sepp Kuss en de nummer twee van de Tour de France, Jonas Vingegaard,, die naar eigen zeggen goed gerecupereerd is. “Ik heb de batterij opgeladen en ben vervolgens weer gestart met mijn trainingen. Dat is allemaal goed verlopen. Momenteel voel ik me weer fris en ben ik klaar om de komende wedstrijden aan te vangen.” Veelbelovende woorden.

Van Gils reed geen koers meer na de Tour – foto: Cor Vos

Zoals altijd zijn er een hoop outsiders voor de zege. Denk maar aan jongens als Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Alex Aranburu (Movistar), Ion Izagirre (Cofidis), Axel Laurance (Alpecin-Deceunick), Steff Cras (TotalEnergies), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility), Brandon McNulty (UAE Emirates), Ben O’Connor (Decathlon AG2R La Mondiale), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Marc Hirschi
*** Julian Alaphilippe, Jonas Vingegaard
** Maxim Van Gils, Mikel Landa, Santiago Buitrago
* Simon Yates, Brandon McNulty, Jhonatan Narváez, Romain Bardet

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het zal een warme dag worden in het Baskenland zaterdag. Volgens Weeronline zullen de temperaturen dicht tegen de 30 graden Celsius zitten, wat bijzonder warm is. Felle wind of neerslag zal er niet zijn, en ook de wolken zullen afwezig zijn. Zon, zon en zon dus!

De Clásica San Sebastián zal natuurlijk live te volgen zijn op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.