Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné 2012
foto: Sirotti
De Giro d’Italia is afgelopen met Ryder Hesjedal als grote winnaar, nu begint de voorbereiding voor de Tour de France. De eerste van de grote voorbereidingswedstrijden is het Critérium du Dauphiné, voorheen bekend als Dauphiné Liberé. Wie zal de eerste slag slaan met het vooruitblik op de Ronde van Frankrijk? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
foto: ASO
Proloog, Grenoble (5.7 km)
De Dauphiné begint dit jaar met een proloog in Grenoble. De rit is helemaal vlak en gaat over 5.7 kilometer. Er zijn onderweg twee haakse bochten van 180 graden en drie bochten van negentig graden. Voor de rest is het kaarsrecht en moeten de echte krachtpatsers uit hun schulp kunnen komen. Topfavorieten in zo’n tijdrit is Bradley Wiggins.
Bron: ASO
Rit 1, Seyssins – Saint-Vallier (187 km)
De tweede rit is er ééntje met wat kleine heuvels, maar het echte klimwerk zit er nog niet in. Er is één bergje van tweede categorie, de Col de Parméniere, maar deze ligt al na 27 kilometer in de wedstijd. De rest is allemaal van derde of vierde categorie. De laatste van derde, de Côte de Sizeranne, ligt op slechts negen kilometer van de streep. Toch lijkt een sprint van een grote groep hier onvermijdelijk. Michael Matthews van Rabobank zal hier zeker tot de kanshebbers behoren.
Bron: ASO
Rit 2, Lamastre – Saint-Félicien (160 km)
Deze nogal korte etappe van Lamstre naar Saint-Félicien is al wat lastiger. Er liggen in deze rit namelijk drie bergen van tweede categorie en nu moet er ook wat langer geklommen worden. De slotfase van de rit is dan weer wat makkelijker. De laatste kilometer loopt wel met ongeveer vier procent omhoog. Een renner met punch is hier dan ook een grote kanshebber. Misschien iets voor Simon Gerrans.
Bron: ASO
Rit 3, Givors – La Clayette (167 km)
De derde etappe van de Dauphiné lijkt gemaakt voor de sprinters. De eerste tachtig kilometer zijn nog wel een beetje heuvelachtig, maar het tweede deel is zo goed als vlak. Een kolfje naar de hand van John Degenkolb wellicht.
Bron: ASO
Rit 4, Villié-Morgon – Bourg-en-Bresse (53.5 km)
Een echte test voor de mannen die ook willen schitteren in de Tour de France. Een lange tijdrit van meer dan vijftig kilometer. Het is ook echter zeker geen vlakke tijdrit, het gaat eigenlijk contstant op en af. Verder kan de wind een rol gaan spelen, want de renners gaan van west naar oost. Kan Tony Martin zijn regenboogtrui hier eer aan doen?
Bron: ASO
Rit 5, Saint-Triviers-sur-Moignans – Rumilly (186.5 km)
De echte klimmers moeten hier in actie komen. Het peloton moet namelijk over Le Grand Colombier van buiten categorie. Deze klim is 17.4 kilometer lang met een gemiddelde van 7,2 procent stijging. Van de top van de Grand Colombier is het echter nog ver naar de finish in Rumilly, dus is het misschien iets voor een aanvaller. Misschien is dit een rit geschikt voor het type Luis-Leon Sanchez.
Bron: ASO
Rit 6, Saint-Alban-Leysse – Morzine (167.5 km)
Dit is de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné. Gelijk vanuit de start moet er geklommen worden over de Col de Plainpalais (eerste categorie, 11.6km, 6,5 procent). Er liggen onderweg drie bergjes van derde categorie, maar halverwege ligt de Col de la Colombière (eerste categorie, 11.8 km, 5,7 procent). De slotklim is echter de zwaarste. De Col de Joux Plane is van buiten categorie en is 11.7 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage is 8,4 procent. Vanaf de top is het alleen maar afdalen naar Morzine, twaalf kilometer later. Samuel Sanchez kan én goed klimmen én goed dalen en is daarom favoriet in deze rit.
Bron: ASO
Rit 7, Morzine – Châtel (124 km)
De slotrit is niet lang, maar kan toch nog zeker verschuivingen opleveren in het algemeen klassement. De rit is namelijk ook allesbehalve vlak. Er liggen vijf bergen, waarvan één van eerste categorie. De Col du Corbier is 7.7 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 7,3 procent. De top ligt 22 kilometer van de finishlijn. Deze ligt echter ook op een klimmetje van anderhalve kilometer met een gemiddelde van 8,4 procent. Is Cadel Evans al in Tour-vorm?
Bron: ASO
Favorieten
Vorig jaar was Bradley Wiggins al de beste in het Critérium du Dauphiné, dit jaar was hij al eindwinnaar in Parijs-Nice en de Ronde van Romandië. De voormalig baanwielrenner lijkt zich elk jaar beter in zijn sas te voelen op de weg en wil nu een gooi doen naar de Tourzege. De Brit is met een mooi parcours in de Dauphiné ook zeker weer favoriet om een gooi te doen naar de eindzege hier.
Wint Wiggins zijn derde World Tour-rittenkoers van het jaar? (Sirotti)
De grootste concurrentie zal dan ook wel weer uit dezelfde hoek komen. Cadel Evans heeft dit jaar nog niet echt zijn jaar, maar de renner van BMC ziet de Tour naderen en moet dan ook zijn Tour-vorm gaan benaderen in Frankrijk. Kan de Tourwinnaar de Dauphiné al winnen?
Is Evans al Tour-klaar? (Sirotti)
Andere concurrentie komt van renners die en goed kunnen klimmen, maar ook aardig tegen de klok kunnen rijden, wat ook erg belangrijk is in deze achtdaagse rittenkoers. Samuel Sanchez, Denis Mechov, Vincenzo Nibail en Jurgen Van den Broeck passen allemaal in dit profiel.
Gaat Van den Broeck de strijd aan? (Sirotti)
Dan heb je ook nog de aanvallers pur sang. Hiervoor komen bijvoorbeeld Dan Martin en Thomas Voeckler in aanmerking. Het moeilijke voor deze renners is echter dat het zeker geen onbekenden meer zijn en dat de concurrentie hen niet meer zomaar zal laten gaan.
Kan Westra weer schitteren op Franse bodem (Sirotti)
En dan zijn er nog de echte tijdrijders. Deze renners moeten hun winst vooral pakken in de rit tegen de klok en hun verlies in de bergen beperkt houden. Al heeft Lieuwe Westra in Parijs-Nice al bewezen dat hij tegenwoordig een stuk beter bergop gaat. Ook Tony Martin is zeker niet de slechtste klimmer van het stel.
Zal Kelderman stand kunnen houden tussen de grote mannen?
Naast Westra moet er voor Nederland met grote nieuwsgierigheid uitgekeken worden naar jongeling Wilco Kelderman. De nog maar 21 jaar oude renner maakte al indruk in de Tour of California met een zevende plaats en krijgt van zijn ploeg Rabobank een vrije rol voor het algemeen klassement. Hoe ver kan hij komen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Bradley Wiggins
*** Cadel Evans, Samuel Sanchez
** Denis Menchov, Vincenzo Nibali, Jurgen Van den Broeck
* Daniel Martin, Thomas Voeckler, Tony Martin, Lieuwe Westra
Om te reageren moet je ingelogd zijn.