Voorbeschouwing: Cyclassics Hamburg 2017
Dit weekend gaat er veel aandacht uit naar de start van de Vuelta, maar we zouden bijna vergeten dat er zondag nog een tweede WorldTour-koers op het programma staat. In Noord-Duitsland verzamelen de teams zich voor de EuroEyes Cyclassics Hamburg, een eendagskoers waar doorgaans sprinters de strijd met elkaar aangaan. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Deze zelfbenoemde wielerklassieker zag het levenslicht in 1996. Het kreeg dat jaar de relatief onbekende Italiaan Rossano Brasi als eerste winnaar. Het jaar erop werd de erelijst verrijkt met Jan Ullrich, die minder dan een maand eerder de Tour de France gewonnen had. In 1998 trad de wedstrijd toe tot de toenmalige wereldbeker en kreeg het met Léon van Bon een eerste en tot op heden enige Nederlandse winnaar. Renners als Erik Zabel, Johan Museeuw, Paolo Bettini en Oscar Freire zouden volgen.
Ondanks de korte historie wisselde de wedstrijd verschillende malen van naamgever. In de beginjaren stond de koers bekend onder de naam HEW Cyclassics, vernoemd naar energiemaatschappij Hamburgische Electricitäts-Werke. Toen deze werd overgenomen door de Zweedse energiereus Vattenfall (dat later ook het Nederlandse Nuon over zou nemen), veranderde de naam in de Vattenfall Cyclassics. Vorig jaar deed een onderneming in ooglasering zijn intrede als naamsponsor en sindsdien gaat de wedstrijd door het leven als de EuroEyes Cyclassics.
Twaalf maanden geleden was het Nacer Bouhanni die op de Mönckebergstrasse in de massasprint zijn wiel als eerste over de finish drukte. Een diskwalificatie zorgde er echter voor dat Caleb Ewan uiteindelijk als winnaar werd aangewezen.
De wedstrijd was lang de enige Duitse koers op de WorldTour-kalender, maar het heeft sinds dit jaar gezelschap gekregen van Rund um den Finanzplatz in Frankfurt. De Cyclassics Hamburg maakt anno 2017 deel uit van een breder opgezet evenement in de Velothon-serie, die wordt georganiseerd door dezelfde organisatie als de fameuze Ironman triathlons. De serie heeft ook wedstrijden in Berlijn, Stockholm en Cardiff en kent een populaire toerversie voorafgaand aan de profkoers.
Laatste tien winnaars
2007: Alessandro Ballan
2008: Robbie McEwen
2009: Tyler Farrar
2010: Tyler Farrar
2011: Edvald Boasson Hagen
2012: Arnaud Démare
2013: John Degenkolb
2014: Alexander Kristoff
2015: André Greipel
2016: Caleb Ewan
Parcours
De renners staat zondag een wedstrijd van 220,9 kilometer te wachten. Onderweg zijn er enkele hindernissen, maar de route gaat grotendeels over een vlak parcours. Om 11:25 klinkt het startschot in de Domstraße in het centrum van Hamburg. De neutralisatie is ten einde op de Köhlbrandbrücke over een zuidelijke zijarm van de rivier de Elbe. Van daaruit begint het peloton aan een 142 kilometer lange ronde ten zuiden van de stad.
In de finale volgen er drie rondes ten westen van Hamburg. Daar ligt met de Waseberg de traditionele scherprechter van deze wedstrijd. De eerste passage volgt na 152 kilometer. Niet de lengte (700 meter) of de stijgingsgraad (gemiddeld 10%) maakt deze helling bijzonder lastig, maar het nerveuze gewring door de smalle straten van de sjieke wijk Blankenese zorgt voor een extra moeilijkheidsgraad. De top van de laatste passage ligt op 15,5 kilometer van het einde. Hierna keren de renners terug naar het centrum, waar aan de brede Mönckebergstraße de finishlijn getrokken ligt. In de laatste paar honderd meter loopt het licht omhoog. De aankomst wordt daar rond vijf uur verwacht.
Favorieten
Op de deelnemerslijst prijken de namen van de nodige sprinters, wat geheel logisch is wanneer je het parcours in ogenschouw neemt. Alle 18 WorldTour-teams zijn van de partij. CCC Sprandi Polkowice, Gazprom-Rusvelo en Cofidis ontvingen een wildcard.
Alexander Kristoff is één van de zes oud-winnaars aan de start. Drie jaar geleden won hij al eens in Hamburg door Giacomo Nizzolo en Simon Gerrans te kloppen in de sprint. Het Noorse krachtmens geldt momenteel als de renner in vorm. De afgelopen maand zegevierde hij in Londen, won hij een rit in de Arctic Race en veroverde hij bovendien de Europese titel. Zet hij zondag in zijn nieuwe blauw-witte tricot zijn zegereeks voort?
Caleb Ewan reist af naar Noord-Duitsland om zijn overwinning van vorig jaar te verdedigen. De kleine Australiër reed sinds de Giro enkel in de Hammer Series en in Polen, maar zijn ploeg vertrouwt erop dat de frisse Ewan opnieuw mee kan sprinten voor de overwinning.
De top van het Franse sprintersgilde is zondag van de partij. Nacer Bouhanni zal namens Cofidis sportieve revanche willen behalen voor zijn diskwalificatie van vorig jaar. Bij FDJ vinden we Arnaud Démare terug. Hij won hier al eens vijf jaar geleden. Kan hij zich in Hamburg revancheren voor een tegenvallende BinckBank Tour?
In eigen land zijn er de nodige Duitse sprinters die mee kunnen spelen om de overwinning. De grootste naam is Marcel Kittel, al heeft de renner van Quick-Step Floors momenteel last van een post-Tour-dipje. De Duitse topspurter verliet de Tour vroegtijdig na een valpartij. In de BinckBank Tour speelde hij geen rol van betekenis. Met maar liefst 14 zeges boekte hij tot dusver de meeste overwinningen van het hele peloton, maar gezien zijn recente vorm start hij hier niet als topfavoriet. In Hamburg wil het bovendien tot op heden niet echt lukken. In vier deelnames kwam hij niet verder dan een zesde plaats in 2014. Vorig jaar zorgde een lekke band op 1 kilometer van de finish ervoor dat hij niet mee kon sprinten voor de zege. Lukt het hem dit jaar wel om zich in de debatten te mengen?
Lotto Soudal vertrouwt op André Greipel. Ook de 35-jarige Duitser zal niet met een goed gevoel terugkijken op de BinckBank Tour, waar hij geen enkele keer bij de beste tien reed. In Hamburg wist hij twee jaar geleden nog te winnen. De Sunweb-ploeg komt in eigen land met twee talentvolle spurters aan de start. Phil Bauhaus toonde in de BinckBank Tour zich te kunnen meten met de wereldtop. In de openingsrit moest hij enkel Peter Sagan voor zich dulden. Ook Nikias Arndt (vorig jaar nog ritwinnaar in de Giro) heeft in het verleden al bewezen op het hoogste niveau een sprint te kunnen winnen.
De Nederlandse hoop is gevestigd op Dylan Groenewegen. De Amsterdammer kende in de Tour met een ritzege op Champs-Elysees zijn definitieve internationale doorbraak, maar daarna stokte het even. In de BinckBank Tour moest hij bekennen dat hij onvoldoende power in zijn benen had voor een ritzege. Daarom is het afwachten of hij zich zondag kan meten met de internationale top. Groenewegen liet speciaal voor deze wedstrijd Veenendaal-Veenendaal schieten, wat aantoont dat hij over de ambitie beschikt om een goed resultaat neer te zetten.
Voor Wouter Wippert is het zaak dit najaar zich in de kijker te rijden. De sprinter vertrekt bij Cannondale-Drapac en wil graag bij een WorldTour-ploeg actief blijven. Een mooi resultaat in Hamburg kan daarbij helpen. Sky neemt naast Elia Viviani ook sprinter Danny van Poppel mee naar Hamburg. De Brabander was eerder deze maand in Polen nog goed voor een zege op het hoogste niveau.
Namens BMC staat Greg Van Avermaet aan de start. Zijn echte doelen liggen met het Canadees tweeluik later dit jaar, maar de Olympisch kampioen van Rio hoopt op een goed resultaat. Twee jaar geleden werd hij hier bij zijn laatste deelname al eens vijfde. Bij de Zwitserse formatie is Jempy Drucker de sprinter van dienst. De Luxemburger werd in Londen nog zesde, maar kwam er in de BinckBank Tour niet aan te pas.
De Cyclassics Hamburg kent dit jaar een groot aantal kanshebbers. Meerdere ploegen beschikken over renners die mee kunnen doen voor de overwinning. BORA-Hansgrohe rekent in deze thuiswedstrijd op de snelle Ier Sam Bennett. Ploeggenoot Pascal Ackermann werd op het EK in Herning nog vierde. Dimension Data heeft met Tyler Farrar (2009 en 2010) en Edvald Boasson Hagen (2011) zelfs twee oud-winnaars in de gelederen. Bahrain Merida rekent op Sonny Colbrelli, terwijl UAE Emirates de beschikking heeft over Ben Swift. Bij Astana kan de talentvolle Italiaan Riccardo Minali zich wellicht mengen in de massasprint. Trek-Segafredo beschikt niet over een uitgesproken sprinter, al reed Boy van Poppel vier jaar geleden al eens naar een zesde plek. Wellicht zal Jasper Stuyven meesprinten voor de overwinning. Of gooit hij het over een andere boeg en slaagt hij er – net als in de slotrit van de BinckBank Tour – in om een sprint te voorkomen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Caleb Ewan en Nacer Bouhanni
** Arnaud Démare, Marcel Kittel, André Greipel
* Dylan Groenewegen, Sam Bennett, Phil Bauhaus, Edvald Boasson Hagen
[poll id=”584″]
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer & TV
De weersomstandigheden kunnen wellicht van grote invloed zijn op het verloop van de wedstrijd. Het wordt zondag voor de renners een regenachtige dag, waardoor het in combinatie met de afstand wel eens een slijtageslag zou kunnen worden. De wind komt uit het westen, waardoor het peloton deze in de finale in de rug heeft.
De wedstrijd wordt vanaf 15:30 live uitgezonden door Eurosport2. De Duitse zender ARD doet vanaf 16:30 live verslag.
Zou het net zo ‘boeiend’ worden als Veenendaal-Veenendaal?
Ik heb de koers niet gezien, maar het verslag klinkt als een hele geanimeerde koers. Waarom was er mis mee?
Bonifazio, Mezgec en Tsatevich zie ik ook wel als een top 10 materiaal.
@pz omdat ie nog jong is? Of omdat ie zn contract niet wil verlengen zoals Nederlandse eredivisie clubs hun spelers chanteren?
Waarom is van sommige ploegen eigenlijk op 18 uur voor de start nog steeds geen ploegsamenstelling bekend?