Voorbeschouwing: Cyclassics Hamburg 2019
foto: Cor Vos
vrijdag 23 augustus 2019 om 20:00

Voorbeschouwing: Cyclassics Hamburg 2019

De Cyclassics Hamburg wordt zondag 25 augustus weliswaar gelijktijdig verreden met de Vuelta a España, maar de Duitse eendagswedstrijd heeft verreweg de meeste sprinters aan de start. Lukt het ze de strijd met de aanvallers te winnen op en rond de Waseberg? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Hoewel de Cyclassics in Hamburg geregeld het predicaat ‘klassieker’ opgeplakt krijgt – wat een rijke geschiedenis doet vermoeden – werd de wedstrijd pas 23 jaar geleden voor de eerste keer verreden. De eerste editie van de koers werd gehouden op 25 augustus 1996, toen nog met de initialen van de Hamburgischen Electricitäts-Werke als voorvoegsel. Deze inaugurele editie werd gewonnen door Rossano Brasi, een begenadigde hardrijder uit Italië.

Léon van Bon werd in 1998 de eerste Nederlandse winnaar – foto: Cor Vos

De naam HEW Cyclassics werd gedragen tot en met 2005 en in die periode groeide de koers uit tot Wereldbekerniveau – vergelijkbaar met de huidige WorldTour. Onder anderen Jan Ullrich, León van Bon, Erik Zabel en Johan Museeuw schreven hun naam bij op de erelijst. De koers ontpopte zich echter ook steeds meer als wedstrijd voor sprinters en dat zou onder de naam Vattenfall Cyclassics niet anders zijn.

De Waseberg – de traditionele scherprechter – bleek niet beslissend, waardoor steeds vaker een sprinter aan het langste eind trok. Zo wonnen hier bijvoorbeeld Robbie McEwen en Óscar Freire. Acht jaar lang was Tyler Farrar de enige meervoudige winnaar in Hamburg na zijn zeges in 2009 en 2010, maar Elia Viviani kwam vorig jaar op gelijke hoogte met de Amerikaan. Bij een nieuwe zege wordt de Italiaan alleen recordhouder.

Laatste tien winnaars Cyclassics Hamburg
2018: flag-it Elia Viviani
2017: flag-it Elia Viviani
2016: flag-au Caleb Ewan
2015: flag-de André Greipel
2014: flag-no Alexander Kristoff
2013: flag-de John Degenkolb
2012: flag-fr Arnaud Démare
2011: flag-no Edvald Boasson Hagen
2010: flag-us Tyler Farrar
2009: flag-us Tyler Farrar

Johan Museeuw won ‘Hamburg’ in 2002 in de Wereldbekertrui – foto: Cor Vos


Vorig jaar

Dat de Cyclassics in Hamburg vaak op voorhand al het predicaat ‘het bal van de sprinters’ krijgt opgeplakt, blijkt al te rechtvaardigen na een blik op de deelnemerslijst. Ook vorig jaar hadden de ploegen hun rapste mannen opgetrommeld om naar Duitsland af te reizen. De Duitse kampioen Pascal Ackermann had in eigen land wellicht een streepje voor, maar de concurrentie was talrijk. Elia Viviani, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, John Degenkolb: allen waren ze op de afspraak.

Al vroeg in de koers kozen vijf renners het hazenpad. Ivan García, Alessandro De Marchi, Winner Anacona, Kamil Gradek en Evgeny Shalunov werkten goed samen, wat hun voorsprong deed groeien naar ruim drie minuten. Met nog veertig kilometer te gaan was de achterstand van het peloton echter geslonken tot anderhalve minuut. En op achttien kilometer voor de finish, voor de derde en laatste passage van de Waseberg, waren alle vluchters teruggepakt.

Tijdens die laatste passage van de belangrijkste scherprechter reed een kopgroep weg, waarbij de aanwezigheid van sprinters Alexander Kristoff en Danny van Poppel opvallend was. Op vijf kilometer van de finish viel het peloton de vluchters echter weer op de nek. BORA-hansgrohe probeerde Pascal Ackermann vervolgens naar de winst te loodsen, maar de Duitser kwam in de slotkilometer ten val. Uiteindelijk wist Elia Viviani voor de tweede keer op rij te winnen in Hamburg.

Top-5 Cyclassics Hamburg 2018
1. flag-it Elia Viviani (Quick-Step Floors) in 4u46m01s
2. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) z.t.
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) z.t.
4. flag-de John Degenkolb (Trek-Segafredo) z.t.
5. flag-it Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) z.t.

Het podium van 2018, vlnr. Arnaud Démare, Elia Viviani en Alexander Kristoff – foto: Cor Vos


Parcours

Zondag wordt even voor het middaguur het startsein gegeven voor de 24e editie van de EuroEyes Cyclassics, een koers over 216,7 kilometer. Vanaf de oevers van de rivier de Alster maakt de route eest een grote lus ten oosten van Hamburg langs Ahrensburg en de kleinere plaatsen Lütjensee, Trittau en Hamfelde. Op de Hamburger Straße in Trittau zijn aan de tussensprint na 44,3 kilometer de eerste punten te verdienen voor het puntenklassement.

Door het Sachsenwald keren de wielrenners terug naar start- en finishplaats Hamburg. We zijn dan pas op eenderde van de koers en het overige gedeelte zal zich vooral afspelen ten westen van de havenstad. Na 125,8 kilometer ligt de tweede van drie tussensprints op de Austraße in Wedel. Het peloton heeft al 135,2 kilometer in de benen als de Waseberg voor het eerst opduikt, traditiegetrouw de scherprechter in de koers.

Niet de lengte (700 meter) of het stijgingspercentage (gemiddeld 10%) maakt deze klim bijzonder lastig, maar juist het nerveuze koersgedrag door de smalle straten van de sjieke wijk Blankenese zorgt voor een extra moeilijkheidsgraad. Na een korte ronde passeert de koers na 148 kilometer voor de tweede keer de klim. De renners hebben dan nog 68,7 kilometer te gaan, waardoor al voorzichtig kan worden gedacht aan de finale.

Na 163,5 kilometer wacht aan de Mönckebergstraße in het centrum van Hamburg de derde en laatste tussensprint, waarmee de winnaar van dit nevenklassement bekend is. De renner die onderweg de meeste punten opstrijkt, verdient 1350 euro. De finale is echt begonnen als het peloton op 28,2 kilometer van de streep de derde van vier passages van de Waseberg krijgt voorgeschoteld; de laatste keer op 15,8 kilometer van de finish.

Vanaf dan gaat het in gestrekte draf naar de finish aan opnieuw de Mönckebergstraße, waar de renners omstreeks vijf uur ’s middags worden verwacht. In de laatste drie kilometer wachten nog twee haakse bochten, waar het opletten geblazen wordt voor het peloton. In de laatste duizend meter slingert de route door het centrum van Hamburg over licht oplopende wegen naar de aankomst. Wie treedt hier in de voetsporen van Elia Viviani?

Start: 11.45 uur
Finish: 16.47 – 17.08 uur


Favorieten

Titelverdediger Elia Viviani is op papier de grote favoriet tijdens de Cyclassics Hamburg na zeges in de vorige twee edities. Daarmee is de Italiaan samen met Tyler Farrar recordhouder in de koers rond de Duitse havenstad. Een nieuwe zege zou hem alleen het record in handen geven. Ook is hij de kersverse Europese kampioen en zondag toont hij zijn wit-blauwe sterrentrui voor het eerst in wedstrijdverband. Wat zou mooier zijn dan dat hij zondag die titel al van extra glans kan voorzien?

Elia Viviani – foto: Cor Vos

Zijn Europese titel is evenwel niet zijn enige wapenfeit dit seizoen, want al in januari streek Viviani zijn eerste zeges op in de Tour Down Under en de Cadel Evans Road Race. Daarna voerde hij zijn productie gestaag op. In het voorjaar volgden ritzeges in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico. Met twee dagsuccessen in de Ronde van Zwitserland reisde hij dan af naar de Tour de France, waar hij ook een keer wist te winnen. Bovendien was hij ook in de RideLondon Classic en op het EK de winnaar.

Tot slot kan hij in Hamburg vertrouwen op een ijzersterke omlijsting en vormen Yves Lampaert, Michael Mørkøv, Fabio Sabatini en Florian Sénéchal zijn lead-out. Deceuninck-Quick-Step wist dit seizoen al ruim vijftig keer te winnen, waardoor veel ogen gericht zullen zijn op de Belgische ploeg en de druk hoog zal zijn. “Maar ook de andere teams die interesse hebben in een massasprint, zullen onder dezelfde druk staan”, verwacht Viviani’s ploegleider Geert Van Bondt.

Pascal Ackermann – foto: Cor Vos

Een van die ploegen is BORA-hansgrohe, waar Pascal Ackermann met revanchegevoelens aan de start staat na zijn valpartij vorig jaar in de slotfase van de wedstrijd. Destijds beschikte hij over goede benen en zat hij in het wiel van de latere winnaar Viviani, maar een duwtje in zijn zij en een daaropvolgende valpartij schakelden hem uit in de strijd om de winst. De Duitser en zijn ploeg zullen in hun thuisland azen op eerherstel en het vuile werk niet schuwen.

Ackermann was onlangs nog derde tijdens het EK wielrennen in Alkmaar, waarin hij samen met Yves Lampaert en Viviani in de beslissende slag verwikkeld was. In het voorjaar was de Duitser al de beste in de Bredene Koksijde Classic en in eigen land in Eschborn-Frankfurt. In de Giro d’Italia streek hij twee etappezeges én de eindwinst in het puntenklassement op. Ook in Slovenië en Polen won hij zijn ritten in aanloop naar het EK, waarmee het met zijn vorm duidelijk wel goed zit.

Net als Deceuninck-Quick Step heeft ook Lotto Soudal een oud-winnaar aan de start. Caleb Ewan is de winnaar van de editie in 2016, al ging daar wel een diskwalificatie van Nacer Bouhanni aan vooraf. Na een jaar afwezigheid keert de Australiër terug en normaal gesproken moet hij opnieuw kunnen meedoen om de winst. Dit seizoen wist Ewan al meermaals te winnen in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France en in Hamburg is de hele ploeg op hem ingericht.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Naast Viviani en Ewan staan nog eens drie oud-winnaars aan het vertrek. Een van hen treffen we aan bij Groupama-FDJ. Arnaud Démare was liefst zeven edities geleden de beste toen hij pas 20 jaar oud was en voor het eerst zijn opwachting maakte in deze koers. Bij die ene zege is het tot op heden gebleven, al was de Fransman – inmiddels 27 jaar oud – de afgelopen twee seizoenen de runner-up achter Viviani. Dit seizoen won Démare onder meer een rit in de Giro d’Italia.

Alexander Kristoff is de vierde oud-winnaar op de startlijst. In meerdaagse rittenkoersen moet de sterke Noor het meestal hebben van de lange adem, maar juist in de eendagswedstrijden komt hij daardoor vaak bovendrijven. In zijn laatste zes deelnames aan ‘Hamburg’ eindigde hij steevast bij de beste vijf, met zijn zege in 2014 als hoogtepunt. Daarom schrijven we de winnaar van Gent-Wevelgem en de Ronde van Noorwegen wederom op voor de Duitse klassieker.

Nee, winnen deed Giacomo Nizzolo nog niet in de Cyclassics Hamburg. In zeven deelnames reed hij evenwel vier keer naar het podium en afgelopen jaar was hij hier nog zesde. De Italiaan met 21 profzeges achter zijn naam heeft dit seizoen de smaak van het winnen weer te pakken na twee mindere seizoenen. In de Tour of Oman was hij de snelste in de slotetappe en ook in de Tour of Slovenia en onlangs in de Vuelta a Burgos pikte hij zijn graantje mee.

Alexander Kristoff – foto: Cor Vos

Sunweb wist de Cyclassics Hamburg al eens te winnen met John Degenkolb in 2013 en met de Duitser werd drie jaar geleden nog eens het podium gehaald, maar sindsdien eindigde de ploeg 33e met Roy Curvers en achtste met Nikias Arndt. Met Cees Bol heeft het team mogelijk een nieuwe kanshebber in de gelederen. De Nederlander wordt naar voren geschoven als de koers uitdraait op een massasprint na zijn zeges in Nokere Koerse, Californië en Noorwegen.

De carrière van André Greipel dreigde even als een nachtkaars uit te gaan. De Duitser gold als een echte veelwinnaar, maar mede door familieomstandigheden kon hij dit seizoen pas eenmaal het zegegebaar maken. In de Tour, waar hij voorheen liefst elf keer wist te winnen, was de zesde plek in Parijs zijn beste resultaat. In de Belgische semiklassieker GP Stad Zottegem liet hij deze week toch nog eens zijn snelle benen zien. Kan de winnaar van 2015 nog eens schitteren in Hamburg?

Bij BORA-hansgrohe is Pascal Ackermann niet de enige blikvanger in de ploeg, want met Peter Sagan heeft het team nog een renner met een goedgevulde staat van dienst aan de start. Wat heet, de Slowaak werd al drie keer wereldkampioen en streek dit jaar nog voor de zevende keer de groene trui op in de Tour de France. In Hamburg kwam hij in drie deelnames evenwel nooit verder dan de tiende plaats, maar de ploeg heeft met hem een ijzersterke backup achter de hand.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

Tot slot plaatsen we ook Matteo Trentin bij de favorieten voor komende zondag. De Italiaan, vorig jaar vijfde in Hamburg, is bezig aan een sterk seizoen, waarin hij zijn Europese kampioenstrui – die hij in Alkmaar moest afstaan aan landgenoot Viviani – niet wegstopte. Hoogtepunt was zijn ritzege in Gap tijdens de Tour de France, die hij eigenhandig in elkaar zette door de aanval te kiezen. Hij is niet de pure sprinter als eerder genoemde namen, maar zeker iemand om in de gaten te houden.

Hiermee zijn de sprinters van negen teams behandeld, maar ook andere ploegen laten hun snelle mannen afreizen naar Hamburg. Bahrain Merida heeft Sonny Colbrelli achter de hand, terwijl CCC gokt op Jakub Mareczko. EF Education First heeft Sacha Modolo en bij Ineos wordt gestart met Kristoffer Halvorsen en Ben Swift. Jumbo-Visma moet het doen zonder Dylan Groenewegen en mikt met Mike Teunissen, Danny van Poppel en Timo Roosen op een sprint van een kleine groep.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Pascal Ackermann, Caleb Ewan
** Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo
* Cees Bol, André Greipel, Peter Sagan, Matteo Trentin

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Zomerse omstandigheden worden voor zondag voorspeld tijdens de Cyclassics Hamburg. Het belooft overwegend zonnig te worden in de havenstad, waarbij de temperatuur kan oplopen tot liefst 28 ℃. De kans op neerslag is vrijwel nihil en een zwak tot matige wind waait vanuit het oosten aan windkracht 2 à 3.

Vanaf 16.00 uur is de koers rechtstreeks op televisie te volgen via het Duitse Das Erste. Ook is de wedstrijd vanaf 18.15 uur in herhaling terug te zien op Eurosport 1.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.