Voorbeschouwing: Driedaagse Brugge-De Panne 2019
Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne begon het Vlaamse voorjaar al, maar de Driedaagse Brugge-De Panne is de aftrap van een échte periode van koers, koers en koers over de Vlaamse wegen. Woensdag is het de beurt aan de mannen, voor wie deze wedstrijd voor het eerst op de WorldTour-kalender staat. Wie volgt Elia Viviani op? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De Driedaagse Brugge-De Panne is een koers die in het verleden heeft aangetoond een ideale voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen te zijn. Specialisten als Eric Vanderaerden (met vijf eindzeges recordhouder) en Peter Van Petegem wisten zelfs in hetzelfde jaar de Ronde en de Driedaagse op hun naam te schrijven. De laatste jaren werd de Driedaagse steeds vaker overgeslagen, zodat de toppers zich optimaal konden voorbereiden op Vlaanderens Mooiste.
Vorig jaar kreeg de kalender een nieuwe wending omdat van datum gewisseld werd met Dwars door Vlaanderen, dat nu vlak voor de Vlaamse Hoogmis verreden wordt. Daarnaast is de Driedaagse (voorheen ook De Panne-Koksijde) van opzet veranderd: de mannen rijden een eendagskoers op West-Vlaams grondgebied, onder meer door De Moeren. Het vormt de eerste wedstrijd in twee weken koers in Vlaanderen. Donderdag volgt de vrouwenwedstrijd van Brugge-De Panne. De derde dag zal in het teken staan van breedtesport. Sinds dit jaar is AG Insurance titelsponsor.
De allereerste editie van de Driedaagse werd in 1977 gewonnen door de Belg Roger Rosiers, het was destijds gek genoeg nog een vierdaagse. Nederland staat tweede op deze lijst met acht overwinningen: Gerrie Knetemann (1982), Cees Priem (1983), Bert Oosterbosch (1984), Erwin Nijboer (1990), Jelle Nijdam (1991), Frans Maassen (1992), Joost Posthuma (2008) en Lieuwe Westra (2016).
Laatste tien winnaars Driedaagse Brugge-De Panne
2018: Elia Viviani
2017: Philippe Gilbert
2016: Lieuwe Westra
2015: Alexander Kristoff
2014: Guillaume Van Keirsbulck
2013: Sylvain Chavanel
2012: Sylvain Chavanel
2011: Sébastien Rosseler
2010: David Millar
2009: Frederik Willems
Vorig jaar
Afgelopen seizoen draaide de Driedaagse Brugge-De Panne uit op een massasprint. Dat was nog geen sinecure, omdat in De Moeren waaiers werden getrokken. Op de lokale rondes in de nauwe straten van De Panne kwam alles weer bij elkaar. Brian van Goethem werd vier kilometer voor de meet gepakt als laatste vroege vluchter, waarna de sprint een strijd werd tussen Elia Viviani en Pascal Ackermann. De Italiaan wist te winnen.
1. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) in 4u41m08s
2. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) allen z.t.
3. Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon)
4. Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin)
5. Jens Debusschere (Lotto Soudal)
Parcours
Driedaagse Brugge-De Panne voor mannen is dit jaar 205 kilometer lang. De gehele route blijft het peloton op West-Vlaamse grond. Waar meerdere koersen hun naam geen eer aandoen wat betreft start- en finishplaatsen (zo start Parijs-Roubaix al lang niet meer in Parijs), doet Brugge-De Panne dat wel. De start is op de Markt in Brugge, waar van 1997 tot en met 2016 de Ronde van Vlaanderen ook het startschot klonk. Tot afschuw van grote renners als Johan Museeuw (‘Ik ben in shock’) werd die start in 2017 verplaatst naar Antwerpen.
Bekijk hier het parcours van de Driedaagse Brugge-De Panne 2019
Onderweg liggen vijf hellingen en 7,1 kilometer aan kasseien. Toch zijn dat vaak niet de plekken waar de koers openbreekt in deze koers. De scherprechter is vaker De Moeren (op 35 en 10 kilometer van de meet), waar altijd een stevige wind waait en waar die ook open spel heeft. Mocht er weinig wind staan, dan is de Driedaagse een sprinterskoers, anders zien we de sterke klassiekermannen hun benen testen in deze wedstrijd.
Vanuit het vertrek in Brugge gaat het in zuidwestelijke richting naar de Kemmelberg, wat ongeveer het meest zuidelijke punt is van de wedstrijd. In die omgeving liggen ook alle vijf officiële beklimmingen op een kluitje. Vanaf daar gaat het in noordelijke richting naar de kust, waar in De Panne nog twee lokale rondes van 25 kilometer verreden worden die ook Koksijde, Veurne en Adinkerke aandoen.
Ook passeert de koers attractiepark Plopsaland in de finale. In de laatste drie kilometer liggen diverse bochten die het peloton op een lint zullen trekken. Aan het 3 kilometer-punt ligt een haakse bocht naar rechts, waarna net na de borden van de 2 kilometer op een rotonde de afslag naar links genomen wordt. In de laatste duizend meter zijn nog twee bochten naar rechts voor de finish in de Zeelaan.
Vooral de eerste bocht op 800 meter zorgt voor problemen: het peloton draait van een brede hoofdbaan (overigens is er in De Panne áltijd reden voor paniek met de tramrails die overal en nergens liggen) af naar de smalle Kerkstraat. Wie daarna nog op de fiets zit, kan gaan sprinten voor de overwinning.
Kasseistroken Driedaagse Brugge-De Panne
Nog 176,3 km te gaan: Ichtegem – 1,0 km
Nog 162,6 km te gaan: Werken – 2,1 km
Nog 142,3 km te gaan: Boezinge – 1,2 km
Nog 115,0 km te gaan: Kemmelberg – 0,4 km
Nog 71,5 km te gaan: Leisele – 1,3 km
Nog 67,2 km te gaan: Izenberge – 0,4 km
Hellingen Driedaagse Brugge-De Panne
Nog 116,0 km te gaan: Monteberg
Nog 115,0 km te gaan: Kemmelberg
Nog 106,8 km te gaan: Rodeberg
Nog 105,7 km te gaan: Vidaigneberg
Nog 102,0 km te gaan: Sulferberg
Start: 11.45 uur
Finish: 16.10-16.50 uur
Favorieten
Deceuninck-Quick-Step stuurt titelverdediger Elia Viviani naar Brugge. Zijn seizoenstotaal van vier zal hij maar wat graag willen uitbreiden naar vijf in het land van zijn werkgever. De ploeg heeft Fabio Jakobsen achter de hand voor de sprint en anders zal hij ingezet worden in de sprintvoorbereiding. Ook dit keer heeft de équipe Lefevere een waar sterrenensemble opgetrommeld, want ook Yves Lampaert, Zdenek Stybar en Bob Jungels tekenen de startlijst.
Update 26 maart: Lampaert en Stybar staan niet aan de start. De selectie bestaat naast Viviani, Jakobsen en Jungels uit Kasper Asgreen, Iljo Keisse, Florian Sénéchal en Michael Mørkøv.
Jumbo-Visma komt met Dylan Groenewegen naar Vlaanderen. De kopman van Jumbo-Visma zou aanvankelijk alleen Kuurne-Brussel-Kuurne rijden in het Vlaamse voorjaar, maar na een sterke reeks in Parijs-Nice met twee ritzeges op rij werd zijn programma omgegooid: geen Catalonië, maar Milaan-San Remo, De Panne en Gent-Wevelgem. Bij de gele formatie wil men in het nu profiteren van de hoogvorm van Groenewegen. Met in het achterhoofd natuurlijk de toekomst, als hij de stevige sprinter ook wil scoren in de klassiekers. Zijn trein is ijzersterk met onder meer Danny van Poppel, Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen.
Lotto Soudal wil in eigen land scoren met Caleb Ewan, na de ‘deceptie’ van afgelopen weekend in Milaan-San Remo met de kleine Australiër. De ploeg had de hele dag op kop gewerkt, maar Ewan was – net als meer sprinters – niet opgewassen tegen de aanvallen in de heuvelachtige finale. Onder meer Brian van Goethem zal het pak bij elkaar moeten houden zodat Ewan zijn gang kan gaan in de smalle straten van De Panne.
Update 26 maart: Caleb Ewan is van de voorlopige startlijst verwijderd. Lotto Soudal mikt nu op Jens Keukeleire en Adam Blythe.
UAE Emirates heeft de nummer drie van vorig jaar niet mee: Jasper Philipsen. De emiratenploeg komt mogelijk met een nog wel grotere favoriet op de proppen, namelijk Fernando Gaviria. De 24-jarige Colombiaan miste ook net de slag in Milaan-San Remo, maar met drie seizoenszeges is hij al goed op dreef. Daarnaast heeft Gaviria in dienst van Quick-Step al ervaren wat het is om in Vlaanderen te rijden, de ervaring is er dus.
Katusha-Alpecin zet haar geld op Marcel Kittel, die thuisrijder Jens Debusschere met zich mee krijgt. Het seizoen van Kittel begon voortvarend met winst en een tweede plaats op Mallorca. In de UAE Tour werd hij nog eens derde in een rit, maar daarna stokte het een beetje. Op het laatste moment besloot de Duitser niet Tirreno-Adriatico (twee sprintkansen) maar Parijs-Nice (drie sprintkansen) te rijden, alleen hij kwam in Frankrijk niet in het stuk voor: de vierde etappe reed hij niet uit. In De Panne hervat hij zijn competitie.
Ook bij BORA-hansgrohe is er een Duitse kopman, Pascal Ackermann leidt de troepen. Hij heeft de smaak goed te pakken dit seizoen, met overwinningen in de Clásica de Almería en de Bredene Koksijde Classic. Ook over Vlaamse wegen weet Ackermann dus de weg inmiddels. Tevens zal hij vertrouwen putten uit het feit dat hij sinds dit seizoen Sam Bennett voorbij is in de pikorde van de ploeg, aangezien Ackerman wel de Giro rijdt en Bennett niet.
Nacer Bouhanni is hét speerpunt van Cofidis in De Panne. Wij pikten in Denain op dat hij zal starten in Brugge om zich te meten met een groot deel van de topsprinters. Bij CCC rijdt nog zo’n renner rond die zich wel meten op het hoogste niveau: Jakub Mareczko. Verder dan een dertigste plek in Nokere en een dertiende plaats in de Koksijde Classic kwam de rappe Italiaan echter niet. Luka Mezgec is al meer ervaren en de Sloveen zal hopen op een goede ereplaats namens Mitchelton-Scott.
Wat kunnen we nog verwachten van Mark Cavendish? De Brit staat op de voorlopige startlijst, maar na zijn uitval in Parijs-Nice liet Dimension Data hem niet starten in La Primavera. Dat de jaren beginnen te tellen, is wel duidelijk. Een achtste plaats in de openingsrit van de Vuelta a San Juan, dichter bij de winst kwam ‘Cav’ nog niet dit seizoen. Giacomo Nizzolo is wel goed in vorm, getuige zijn twintigste plek in Milaan-San Remo.
Update 26 maart: Mark Cavendish start niet namens Dimension Data.
Team Sky rekent dan weer op twee jonge honden in de sprint, Kristoffer Halvorsen en Chris Lawless krijgen de kans. De Noor werd afgelopen week nog tweede in de Bredene Koksijde Classic. Team Sunweb heeft ook een sterke troef in de hand. Cees Bol verraste in Nokere Koerse met de winst, maar in aanloop naar een vlakke sprint moet hij woensdag werken voor Max Walscheid. Hij is een van de opkomende Duitse sprinters die graag in de voetsporen wil treden van Kittel en Greipel.
Edward Theuns start namens Trek-Segafredo en bij Movistar kan Jürgen Roelandts zijn gang gaan. Bij EF Education First kan gewed worden op twee paarden in de sprint. Daniel McLay lijkt de voorkeur te krijgen boven Moreno Hofland, die voor het eerst sinds eind februari pas weer koerskilometers maakt. Davide Ballerini is de snelle man namens Astana, hij werd onlangs nog negentiende in Milaan-San Remo.
Roy Jans zal bij afwezigheid van Mathieu van der Poel naar een mooie klassering willen sprinten voor Corendon-Circus. Mihkel Räim en Tom Van Asbroeck delen het kopmanschap bij Israel Cycling Acadamy, terwijl Roompot-Charles geen pure sprinter mee neemt. Kiest men de aanval of hoopt men op een uitschieter van Michael Van Staeyen of Boy van Poppel? Bryan Coquard hoopt de frustratie van de gemiste Tour-wildcard voor Vital Concept-B&B Hotels van zich af te sprinten.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann
** Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Nacer Bouhanni
* Max Walscheid, Kristoffer Halvorsen, Marcel Kittel, Giacomo Nizzolo
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
Voor regen hoeven de renners niet bang te zijn woensdag. De temperatuur ligt rond de 10, 12 graden Celsius. De zon zal nauwelijks te zien zijn, omdat er een dik wolkendek voor hangt. De wind komt met kracht 2 à 3 uit het noorden.
Sporza begint om 14.45 uur met de uitzending op één, met Michel Wuyts en Sven Nys als commentatoren. Eurosport 2 is om 14.30 uur live op zender met live-beelden uit West-Vlaanderen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.