Voorbeschouwing: Druivenkoers Overijse 2024 – Het sterrenensemble van Lotto Dstny tegen de rest
Foto: Cor Vos
vrijdag 23 augustus 2024 om 08:15

Voorbeschouwing: Druivenkoers Overijse 2024 – Het sterrenensemble van Lotto Dstny tegen de rest

De Druivenkoers, dat is een lastige eendagswedstrijd in de heuvelachtige druivenstreek rond Overijse. De wedstrijd bouwt voort op de legacy van het WK in diezelfde streek van 2021 en neemt dan ook veel van de scherprechters van toen op in het parcours. ProTeam Lotto Dstny lijkt daar wel door gecharmeerd, want zij komen met een indrukwekkende selectie naar het Vlaams-Brabantse Overijse. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

Parcours

Het parcours van de Druivenkoers bestaat suit grote lokale ronden rondom Overijse, van zo’n 22,4 kilometer. Die zijn dan ook nog eens best pittig gekruid, iets wat je in de druivenstreek wel mag verwachten. De eerste drie ronden gaan over de beklimmingen van de S-Bocht Overijse (620 meter aan 4,8%) – u weet wel, dat steile slot van de Brabantse Pijl, de gloednieuwe Speelberg (500 meter aan 7,4%), Holstheide (1 kilometer aan 5,4%) en de Smeysberg (600 meter aan 8,3%) – die we weer kennen van het WK in 2021.

Het moet gezegd: het rondje is een pak steviger gekruid dan de voorbije jaren, toen de Holtsheide, Speelberg en Smeysberg niet eens in (het eerste deel van) het parcours waren opgenomen. Met name de loeisteile en iconische Smeysberg met loeisteile stroken tot 16,4 % zal in de benen kruipen als je die al zo vroeg in de wedstrijd te verwerken krijgt.

Vanaf het vierde rondje wordt het traject lichtjes aangepast naar een rondje van 31,4 kilometer. Ook dat zullen de renners drie keer moeten verwerken. Het voornaamste (en vrijwel enige) verschil met de vorige drie rondes is dat de renners vlak voor de passage in Terlanen een ommetje maken langs de knaplastige Moskesstraat (500 meter aan 9,2%) Die werd vorig jaar nog uit het traject geweerd vanwege de ‘veiligheid’, maar maakt nu zijn terugkeer. Het zijn vooral de lastige kasseien die de Moskesstraat naar het einde toe de ideale scherprechter maken.

De top van de Smeysberg ligt op een zestal kilometer van de streep. Het is dus zeker mogelijk om op de Smeysberg aan te vallen en solo richting de streep rijden. Makkelijk zal dat echter niet zijn, want in de laatste vier kilometer liggen nog een aantal stroken die lelijk omhoog lopen. Ideaal om helemaal stil te vallen dus. Ook de laatste rechte lijn is niet vlak.

Vrijdag 23 augustus, Druivenkoers: Overijse – Overijse (206,3 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur


Favorieten

Vier WorldTeams aan de start is lang niet slecht voor de Druivenkoers, als je weet dat de wedstrijd moet opboksen tegen onder andere de Vuelta a España, Deutschland Tour en eigenlijk ook de Bretagne Classic in Plouay. Alpecin-Deceuninck, Arkéa-B&B Hotels, Cofidis en Intermarché-Wanty worden aangevuld met acht sterke ProTeams en nog eens acht continentale ploegen.

Wat rijdt Maxim Van Gils een sterk seizoen – foto: Cor Vos

Het is trouwens ook bij die ProTeams dat we de topfavorieten voor deze Druivenkoers terugvinden. Lotto Dstny komt immers met een waar sterrenensemble aan de start. Géén Belgisch kampioen Arnaud De Lie, die zijn pijlen op de Renewi Tour en Bretagne Classic richt. Maar wél Maxim Van Gils, een van de nieuwe grote mannen bij de ploeg. In de afgelopen wedstrijden werd duidelijk wat we nog niet de Van Gils van het voorjaar kunnen bewonderen, toen hij Eschborn-Frankfurt won en knappe uitslagen bij elkaar reed in de Strade Bianche, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Maar dat is misschien ook niet onlogisch na een zwaar voorseizoen en de Tour de France, waar de Antwerpenaar met een covid-besmetting huiswaarts moest keren. Toch zou hij er in dit deelnemersveld bovenuit kunnen steken op pure klasse. Anders heeft Lotto Dstny nog wat anders lekkers te serveren. Denk aan Jenno Berckmoes, die zichzelf dit seizoen al liefst 28 (!) keer in de top-10 reed. Vaak in rondjes van het tweede of derde niveau, maar het sterke eindschot en het uitstekend verteren van heuvels was een constante in zijn prestaties.

Stopt het daar dan, wat Lotto Dstny betreft? Nee, want ook man-in-vorm Milan Menten heeft de Druivenkoers op zijn programma staan. Mocht het tot een sprint komen, dan is hij de meest veilige kaart om uit te spelen. De Limburger won dit seizoen nog niet, maar hij was er wel enorm dichtbij. Ook kreeg hij alvast het vertrouwen van de ploeg door middel van een contractverlenging. De ploeg neemt trouwens ook Liam Slock, Brent Van Moer en Lionel Taminiaux mee, net als knecht Mathijs Paasschens.

Menten is de sprinter van dienst bij Lotto Dstny – foto: Cor Vos

Extra gevaarlijk zijn renners die over een sterk eindschot én een sterke sprint beschikken. Voor deze types komen we al snel bij Arkéa-B&B Hotels kijken, de ploeg die twee seizoenen terug met Mathis Louvel nog de verrassende winnaar afleverde. Toch kijken we binnen het Franse ensemble naar andere namen. Luca Mozzato staat met stip bovenaan in deze selectie. De nummer twee van de Ronde van Vlaanderen weet als geen ander hoe hij nijdige hellinkjes moet overleven en is heel snel aan de streep. Van snelle Kempenaar Jenthe Biermans kan je hetzelfde zeggen, hij was vorig jaar nog vierde.

Dat andere Franse WorldTeam, Cofidis, kan dan weer voor een van de laatste malen rekenen op de diensten van puncheur Axel Zingle. De Fransman verkast aan het einde van het seizoen naar Visma | Lease a Bike en zal Cédric Vasseur en co nog een mooi afscheidscadeau willen geven. WorldTeams Intermarché-Wanty en Alpecin-Deceuninck komen met minder prominente favorieten aan het vertrek, maar onderschat enerzijds het duo Madis Mihkels-Rune Herregodts en langs de andere kant Gianni Vermeersch en Stan Van Tricht nooit.

In het verleden kon de Druivenkoers weleens eindigen in een massasprint, denk maar aan de editie van 2019 toen Arvid de Kleijn won. Die kans lijkt op het nieuwe parcours veel minder realistisch, maar De Kleijn tekent met Tudor wel opnieuw present en zal zich willen tonen. Ook Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) is in zo’n scenario zeker niet kansloos. Aanvallers zien we dan weer in de Arctic Race of Norway-revelatie Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise), Lander Loockx (TDT-Unibet), Odd Christian Eiking (Uno-X Mobilty) en Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Maxim Van Gils
*** Axel Zingle, Luca Mozzato
** Milan Menten, Jenno Berckmoes, Kamiel Bonneu
* Jenthe Biermans, Madis Mihkels, Hugo Hofstetter, Gianni Vermeersch

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Er is zaterdag een behoorlijke kans op een bui in en rond Overijse, tot zo’n 80 % zelfs als we Meteovista mogen geloven. Ook blaast de wind redelijk stevig aan een kracht van 4 Beaufort uit het zuidwesten en klimt de temperatuur tot 23 graden Celsius.

De Druivenkoers is helaas niet te volgen op televisie. Vrijdag zijn er wel heel wat andere koersen live te volgen. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.